ODLUKA

O UDALJENOSTI OD SUSEDNOG OBJEKTA I VISINI OBJEKATA ZA KOJE SE MOŽE NAKNADNO IZDATI GRAĐEVINSKA I UPOTREBNA DOZVOLA U POSTUPKU LEGALIZACIJE

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 12/2009)

 

I - UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovom odlukom se bliže definiše udaljenost od susednog objekta i visina objekta za koje se može naknadno izdati građevinska dozvola odnosno upotrebna dozvola u postupku legalizacije bespravno izgrađenih, rekonstruisanih i dograđenih objekata, na teritoriji grada Novog Pazara.

II - UDALJENOST OD SUSEDNOG OBJEKTA

Član 2

Za objekte izgrađene, odnosno rekonstruisane ili dograđene bez građevinske dozvole ne može se naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola ako je objekat izgrađen, rekonstruisanih ili dograđen na udaljenosti od susednog objekta koja je manja od:

- 0,60 m od susednog objekta računajući od najisturenijeg dela fasade, ako ni jedan od objekata na naspramnim stranama ne sadrži funkcionalne otvore, bez obzira na visinu objekta.

- 1,50 m računajući od najisturenijeg dela fasade, ako jedan ili oba objekta sadrže funkcionalne otvore, do visine višeg objekta P+1. Za spratnosti više od P=1 ta udaljenost ne može biti manja od H/3 višeg objekta.

Za objekte izgrađene, odnosno rekonstruisane ili dograđene bez građevinske dozvole može se naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola ako se radi o međusobno lepljenim objektima pod uslovom da viši objekat nema otvore sa bočne strane niti badže koje su okrenute prema susedu sa kojim se lepi.

Izuzetno od odredaba ovog člana nadležni organ gradske uprave će izdati građevinsku, odnosno upotrebnu dozvolu za bespravno izgrađen objekat ukoliko podnosilac zahteva priloži overenu saglasnost Komisije koju obrazuje Skupština.

Ukoliko je susedni objekat izgrađen odnosno rekonstruisan ili dograđen suprotno zakonu, investitor bespravno izgrađenog objekta koji se legalizuje, nema obavezu dostavljanja saglasnosti investitora tog objekta.

III - VISINA OBJEKTA

Član 3

Maksimalna visina izgrađenog, odnosno rekonstruisanog ili dograđenog objekta bez građevinske dozvole može biti 26,00 m računajući od kote terena do visine slemena, odnosno kote venca.

Izuzetno od odredaba ovog člana nadležni organ gradske uprave će izdati građevinsku, odnosnu upotrebnu dozvolu za bespravno izgrađen objekat ukoliko podnosilac zahteva priloži overenu saglasnost Komisije koju obrazuje Skupština.

IV - ZAVRŠNE ODREDBE

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara", a primenjivaće se na sve zahteve za legalizaciju bespravno izgrađenih odnosno rekonstruisanih objekata podnetih prema odredbama Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. gl. RS", br. 47/03 i 34/06) i prema odredbama Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. gl. RS", br. 72/09 i 81/09), a u skladu sa odlukom o utvrđivanju režima zaštita kulturnih dobara.