ODLUKA

O POVERAVANJU, NAČINU ORGANIZOVANJA I SPROVOĐENJA TEHNIČKOG PREGLEDA GRAĐEVINSKIH OBJEKATA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 10/2009)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se način organizovanja poslova tehničkog pregleda građevinskih objekata i određivanje naknade troškova tehničkog pregleda.

Tehnički pregled građevinskih objekata poveravaju se J.P. "Direkcija za izgradnju grada Požarevca" (u daljem tekstu: Direkcija).

Član 2

Građevinski objekat može se koristiti po prethodnoj pribavljenoj upotrebnoj dozvoli.

Podobnost objekta za upotrebu utvrđuje se tehničkim pregledom na način predviđen ovom odlukom.

Član 3

Zahtev za izdavanje upotrebne dozvole podnosi investitor objekta Gradskoj upravi grada Požarevca-Odeljenju za urbanizam, komunalne i imovinsko pravne poslove.

Zahtev iz prethodnog stava ovog člana sadrži: naziv, odnosno ime i adresu investitora, naziv objekata sa podacima o vrsti i nameni, oznaku lokacije na kojoj je objekat izgrađen, naziv i adresu izvođača radova i podatke o tehničkoj dokumentaciji.

Nadležni organ podnosi Direkciji zahtev za izvršenje tehničkog pregleda objekta.

Direkcija je dužna da u roku od 30 dana od dana prijema zahteva za izvršenje tehničkog pregleda objekta, formira Komisiju za tehnički pregled objekta, izvrši tehnički pregled i dostavi Zapisnik o izvršenom tehničkom pregledu objekta, nadležnom organu.

Član 4

Direkcija je dužna da formira Komisiju za tehnički pregled objekta. U vršenju tehničkog pregleda može da učestvuju lica koja ispunjavaju uslove iz člana 156. Zakona o planiranju i izgradnji (u daljem tekstu: Zakon).

Član 5

Zapisnik o izvršenom tehničkom pregledu objekta sadrži sve elemente predviđene članom 16. Pravilnika o sadržini i načinu vršenja tehničkog pregleda objekata i izdavanju upotrebne dozvole.

Zapisnik potpisuju članovi komisije.

Zapisnik se dostavlja nadležnom organu uprave.

Član 6

Nadležni organ uprave dužan je da izda rešenjem upotrebnu dozvolu, u roku od sedam dana od dana prijema Zapisnika komisije za tehnički pregled objekta, kojim je utvrđeno da je objekat podoban za upotrebu.

Član 7

Troškove tehničkog prijema snosi investitor.

Visina troškova tehničkog pregleda objekata utvrđuje se po cenovniku koji donosi Gradsko veće grada Požarevca.

Naknadu troškova investitor uplaćuje na račun Direkcije.

Član 8

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o poveravanju, načinu organizovanja i sprovođenja tehničkog pregleda građevinskih objekata ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 4/2004).

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".