ODLUKA

O OBRAZOVANJU BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 10/2009)

Član 1

Obrazuje se budžetski fond za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: budžetski fond), kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora grada Požarevca, i to kao indirektni korisnik budžetskih sredstava u okviru Razdela 3 - Gradska uprava; Glava - 3.3. - fond za zaštitu životne sredine; funkcija - 530 - smanjenje zagađenosti; Izvor finansiranja - prihodi iz budžeta.

Član 2

Budžetski fond obrazuje se u cilju finansiranja programa zaštite životne sredine, kao i priprema, sprovođenja i razvoja akcionih planova koji razrađuju regulatorne i institucionalne aktivnosti, aktivnosti monitoringa, studije, izrada projektne dokumentacije, ekonomskih i finansijskih instrumenata, informisanje, obrazovanje i kapitalne investicije iz oblasti očuvanja, korišćenja, zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji Grada Požarevca.

Član 3

Sredstva za rad budžetskog fonda obezbeđuju se iz namenskih prihoda budžeta Grada Požarevca ostvarenih od naknade za zagađenje životne sredine, naknade za zagađenje životne sredine u područjima od posebnog državnog interesa u oblasti zaštite životne sredine po odredbama Zakona o zaštiti životne sredine i posebnih zakona i posebne naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine koju propisuje lokalna samouprava.

Član 4

Sredstva budžetskog fonda koriste se za finansiranje aktivnosti po Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda, koga za svaku budžetsku godinu donosi Skupština grada Požarevca, uz prethodnu pribavljenu saglasnost nadležnog ministarstva.

Utrošak sredstava budžetskog fonda realizuje se preko budžeta Grada Požarevca u visini odobrenih godišnjih aproprijacija ovog indirektnog korisnika budžetskih sredstava u odluci o budžetu Grada.

Član 5

Sredstva budžetskog fonda koriste se za finansiranje aktivnosti u skladu sa Programom korišćenja sredstava a naročito za:

1. zaštitu, očuvanje i poboljšanje kvaliteta vazduha, vode, zemljišta i šuma, kao i ublažavanje klimatskih promena i zaštitu ozonskog omotača;

2. sanaciju odlagališta otpada, podsticanje smanjenja nastajanja otpada, reciklažu i ponovnu upotrebu otpada;

3. uvođenje čistije proizvodnje za rad postrojenja i obavljanje aktivnosti, kao i za rano prilagođavanje zahtevima zaštite životne sredine;

4. tehnologije i proizvode koji smanjuju opterećenje i zagađenje životne sredine;

5. zaštitu i očuvanje biodiverziteta i geodiverziteta;

6. podsticanje održivog korišćenja zaštićenih prirodnih dobara i predela posebnih prirodnih odlika;

7. podsticanje održivog razvoja ruralnog područja;

8. podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije;

9. podsticanje čistijeg transporta;

10. podsticanje održivih privrednih delatnosti, odnosno održivog privrednog razvoja;

11. unapređenje sistema informisanja o stanju životne sredine, praćenje i ocenjivanje stanja životne sredine, kao i uvođenje sistema upravljanja životnom sredinom;

12. podsticanje obrazovnih, istraživačkih i razvojnih studija, programa, projekata i drugih aktivnosti, uključujući i demonstracione aktivnosti;

13. sufinansiranje preventivnih i interventnih mera u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine i osposobljavanje za reagovanje u slučaju udesa, uključujući rekultivaciju i sanaciju zagađenog prostora do koga je došlo kao posledica akcidenta, kada je akcidenta nepoznat ili u slučajevima koji isključuju odgovornost zagađivača;

14. sufinansiranje programa, projekata i drugih aktivnosti iz oblasti osnovnih geoloških istraživanja.

Član 6

Budžetski fond preuzima obaveze u okviru realno planiranih prihoda budžetskog fonda.

Plaćanje na teret budžetskog fonda vrši se do nivoa sredstava raspoloživih u budžetskom fondu za finansiranje aktivnosti po Programu korišćenja sredstava ovog fonda.

Na kraju tekuće godine neiskorišćena namenska sredstva budžetskog fonda ostaju na računu budžeta Grada i prenose se kao sredstva budžetskog fonda za korišćenje u narednoj godini.

Član 7

Poslove na izradi i praćenju realizacije Programa korišćenja sredstava iz člana 4. ove odluke, obavlja Komisija za izradu i praćenje realizacije Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda.

Komisija u saradnji sa stručnim službama Gradske uprave grada Požarevca, u pripremi Predloga programa korišćenja sredstava ima zadatak da ovaj akt pripremi u skladu sa zakonskim odredbama i odredbama ove odluke, tako da isti dobije potrebnu saglasnost nadležnog ministarstva.

Pored obaveze iz stava 1. i stava 2. ovog člana, Komisija učestvuje i u izradi izveštaja o korišćenju sredstava budžetskog fonda za potrebe Skupštine Grada Požarevca i nadležnog ministarstva.

Skupština grada Požarevca posebnim rešenjem obrazuje Komisiju za izradu i praćenje realizacije Programa korišćenja sredstava, kojim se određuje zadatak, sastav i naknada za rad.

Administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave Grada Požarevca.

Član 8

Budžetski fond preuzima obavezu privremenog upravljanja nad kompleksom Spomen parka "Čačalica" u Požarevcu i objektom Ekološkog doma u okviru ovog kompleksa.

Poslovi na održavanju zelenila u kompleksu Spomen parka "Čačalica" poveravaju se Javnom komunalnom preduzeću "Komunalne službe" Požarevac, a poslovi održavanja i završetka radova na izgradnji objekta Ekološkog doma poveravaju se Javnom preduzeću Direkcija za izgradnju Grada Požarevca.

Član 9

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine Grada Požarevca ("Službeni glasnik grada Požarevca", broj 4/2009).

Prestankom rada Fonda za zaštitu životne sredine grada Požarevca, sredstva koja se na dan 31.12.2009. godine nalaze na računu Fonda za zaštitu životne sredine prenose se na račun budžeta Grada i predstavljaju neutrošena sredstva budžetskog fonda.

Budžetski fond preuzima obavezu da u 2010. godini iz prenetih neutrošenih sredstava izfinansira započetu realizaciju odobrenih projekata i programa Fonda za zaštitu životne sredine iz 2009. godine i ranijih godina.

Prestankom rada Fonda za zaštitu životne sredine Grada Požarevca, direktora ovog Fonda u radni odnos preuzima Gradska uprava grada Požarevca.

Član 10

Budžetskim fondom upravlja Gradska uprava grada Požarevca, a stručne, administrativno-tehničke poslove za potrebe istog obavlja Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Požarevca.

Član 11

Za realizaciju ove odluke zadužuje se Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Požarevca.

Član 12

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o privremenom ustupanju na upravljanje i korišćenje kompleksa Čačalica i objekta Ekološkog doma u Požarevcu Fondu za zaštitu životne sredine opštine Požarevac ("Službeni glasnik opštine Požarevac", broj 1/2008).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".