UREDBA KOMISIJE (EZ) BR. 781/2006

OD 24. MAJA 2006. GODINE U VEZI SA SVRSTAVANJEM ODREĐENIH ROBA PREMA KOMBINOVANOJ NOMENKLATURI

("Sl. glasnik RS", br. 2/2010)

KOMISIJA EVROPSKE UNIJE,

S obzirom na Sporazum o osnivanju Evropske zajednice,

S obzirom na Uredbu Saveta (EEZ) broj 2658/87 od 23. jula 1987. godine o tarifskoj i statističkoj nomenklaturi i Zajedničkoj carinskoj tarifi(1), i posebno njen član 9(1)(a),

_______________
(1) OJ L 256, 7.9.1987, str. 1.

Budući:

(1) da bi osigurala doslednu primenu Kombinovane nomenklature date u Aneksu Uredbe (EEZ) broj 2658/87, neophodno je usvojiti mere u vezi sa svrstavanjem roba navedenih u Aneksu uz ovu uredbu;

(2) da su Uredbom (EEZ) broj 2658/87 određena osnovna pravila za tumačenje Kombinovane nomenklature. Ova pravila se takođe primenjuju na bilo koju drugu nomenklaturu koja se u potpunosti ili delimično zasniva na njoj, ili kojoj su dodate bilo koje podpodele i koja je ustanovljena posebnim propisima Unije, sa ciljem primene tarifskih i drugih mera vezanih za trgovinu robom;

(3) da shodno tim osnovnim pravilima, roba opisana u koloni 1 tabele date u Aneksu treba da se svrstava u CN oznaku navedenu u koloni 2, prema razlozima datim u koloni 3 tabele;

(4) da je odgovarajuće obezbediti da se imalac obavezujuće tarifne informacije, koju su izdali carinski organi država članica u odnosu na svrstavanje robe prema Kombinovanoj nomenklaturi ali koja nije u skladu sa ovom uredbom, može u periodu od tri meseca, nastaviti da se poziva na nju, prema članu 12(6) Uredbe Saveta (EEZ) broj 2913/92 od 12. oktobra 1992. godine kojom je ustanovljen Carinski zakon Zajednice(2);

(5) da su mere predviđene ovom uredbom u skladu sa mišljenjem Komiteta za Carinski zakon.

_______________
(2) OJ L 302, 19.10.1992, str. 1.

USVOJILA JE OVU UREDBU:

Član 1

Roba opisana u koloni 1 tabele date u Aneksu svrstaće se u okviru Kombinovane nomenklature u CN oznaku navedenu u koloni 2 te tabele.

Član 2

Obavezujuća tarifna informacija koju su izdali carinski organi države članice a koja nije u skladu sa ovom uredbom nastaviće da važi u periodu od tri meseca po članu 12(6) Uredbe (EEZ) broj 2913/92.

Član 3

Ova uredba će stupiti na snagu 20. dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Evropske unije".

Ova uredba će u potpunosti biti obavezujuća i direktno primenljiva u svim državama članicama.

U Briselu, 24. maja 2006. godine

Za Komisiju
László KOVÁCS
Član Komisije

 

ANEKS

 

Opis robe

Svrstavanje (CN oznaka)

Razlozi

(1)

(2)

(3)

Čvrsta kartonska kutija sa posebnim poklopcem (bez šarki ili pričvršćivača), obe komponente sa spoljnom površinom od papira. Dimenzije kutije 5,5 cm (dužina) x 4,5 cm (širina) x 3 cm (visina). Na poklopcu se nalazi dekorativna tekstilna traka.

U kutiju je umetnut sintetički sunđer debljine 1 cm, koji se može skidati. Sunđer je od plastične mase ćelijaste strukture čija je gornja površina prekrivena slojem tekstilnog materijala prekrivenog imitacijom flora flokovanog tekstila. U središtu se nalazi polu - kružni usek, prorezan pravo kroz sunđer, koji je napravljen da drži komad nakita, tj. prsten.

(kutija za nakit)

(pogledati fotografiju br. 637 A+B+C)

4202 99 00

Svrstavanje je određeno Osnovnim pravilima 1 i 6 za primenjivanje Kombinovane nomenklature, Napomenom 2(ž) uz Glavu 48 i naimenovanjima uz CN oznake 4202 i 4202 99 00.

Čvrstina kartona ukazuje da je proizvod pogodan za višekratnu upotrebu. Osim toga, dimenzije sunđera (debljina odgovara kutiji), njegov izgled (nalik materijalima sa florom) i najviše od svega konstrukcija useka, čine da proizvod predstavlja poklopljeni kontejner sličan "kutiji za nakit" napravljen tako da u njega može stati jedan komad nakita. Pogledati Napomene HS Komentara uz tarifni broj 4202, stav sedmi.

Dalje, proizvod je prekriven papirom koji odgovara zahtevima za kontejnere navedene u drugom delu naimenovanja tarifnog broja 4202.

Prema stvarnim karakteristikama (čvrst karton, specifične osobine sunđera) proizvod je dizajniran za čuvanje posebne robe i to nakita. Prema tome, to je proizvod naveden u drugom delu naimenovanja tarifnog broja 4202 i, kao takav, isključen je iz Glave 48 u skladu sa Napomenom 2(ž) uz Glavu 48. Pogledati takođe prvu rečenicu Napomena HS Komentara uz tarifni broj 4819, (A).

(*) fotografija ima samo informativni karakter