ODLUKA

O UTVRĐIVANJU NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2009 i 10/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se obaveza plaćanja i propisuju kriterijumi i merila za obračun i ugovaranje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, na teritoriji grada Požarevca.

Član 2

Investitor gradnje građevinskih objekata na građevinskom zemljištu u obavezi je da sa J.P. "Direkcija za izgradnju grada Požarevca" zaključi Ugovor o utvrđivanju međusobnih odnosa i plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta. Ugovor se zaključuje u postupku pre izdavanja građevinske dozvole i podnosi se organu nadležnom za izdavanje građevinske dozvole, u smislu člana 135. Zakona o planiranju i izgradnji.

Član 3

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta plaća se po 1 m2 izgrađene bruto građevinske površine objekta odgovarajuće namene, odnosno prostora koji se gradi prema JYCY C2 100 ("Sl. list SRJ", br. 32/2002).

Naknadu za uređivanje plaća investitor građevinskih radova na objektu koji se rekonstruiše, dograđuje ili menja namena prostora u postojećem građevinskom objektu. Naknada se plaća za povećanu bruto građevinsku površinu na kojoj se menja namena.

Investitor koji ruši a na mestu srušenog gradi novi objekat, biće oslobođen plaćanja odgovarajućeg dela naknade, saglasno nameni i površini srušenog objekta, pod uslovom da je isti bio priključen na postojeće objekte komunalne infrastrukture.

Ukoliko građevinski objekat iz stava 2. i stava 3. ne poseduje građevinsku dozvolu koja je u skladu sa postojećim stanjem, naknada će biti obračunata na osnovu utvrđene ukupne bruto građevinske površine objekta.

Član 3a

Obaveze plaćanja naknade iz člana 3. ove Odluke oslobađaju se svi korisnici budžeta grada Požarevca evidentirani u jedinstvenom republičkom spisku direktnih i indirektnih korisnika budžeta za grad Požarevac, kao i ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja na teritoriji grada Požarevca.

II METODOLOGIJA OBRAČUNA NAKNADE ZA UREĐIVANJE

Član 4

Visina naknade za uređivanje obračunava se na osnovu stvarnih troškova uređivanja tj. na osnovu troškova pripremanja i opremanja građevinskog zemljišta u skladu sa usvojenim Godišnjim programom uređivanja građevinskog zemljišta na teritoriji grada Požarevca.

Pripremanje građevinskog zemljišta obuhvata troškove: istražnih radova, izrade geodetskih i drugih podloga, izrade planske i projektne dokumentacije, rešavanja imovinsko-pravnih poslova raseljavanja, rušenja objekata koji su predviđeni planom, saniranje terena, izrade programa uređivanja građevinskog zemljišta i druge radove. Opremanje gradskog zemljišta obuhvata troškove: izgradnje objekta, mreže vodosnabdevanja, kanalizacije, saobraćajnica sa pratećom opremom, parking prostora. izgradnju i opremanje javnih zelenih površina, deponija za odlaganje i reciklažu smeća, groblja, primarnih objekata komunalne infrastrukture, el. energetske vodove i trafo stanice i druge objekte koji služe za poboljšanje uslova savremenog korišćenja građevinskog zemljišta.

Na lokacijama na kojima se grade građevinski objekti, a koji su delimično ili potpuno uređene u prethodnom periodu tj. pre početka izgradnje građevinskog objekta, investitor gradnje plaća naknadu za uređivanje prema utvrđenoj metodologiji.

Član 5

Elementi za utvrđivanje visine naknade za uređivanje su: prosečna cena gradnje prostora za objekat odgovarajuće namene (PCG) i koeficijent pogodnosti konkretne lokacije (Kp).

Prosečna cena gradnje (PCG) utvrđuje se na osnovu aktuelnih saznanja o troškovima gradnje građevinskog objekta određene namene tj. prostora na teritoriji grada Požarevca, pri čemu ova cena obuhvata: troškove izgradnje građevinskog objekta - prostora, troškove sticanja prava korišćenja - zakupa - vlasništva na građevinskom zemljištu kao i troškove priključenja objekata na postojeću infrastrukturu. Koeficijent pogodnosti (Kp) utvrđuje se na osnovu pogodnosti lokacije na kojoj se objekat gradi a prema: prirodnim karakteristikama terena, položaju u odnosu na centar i druge delove grada, stepenu izgrađenosti ili pristupačnosti javnim gradskim sadržajima, saobraćajnom povezanošću sa centrom i okolinom, blizinom nepoželjnih sadržaja u odnosu na namenu koju ima, koeficijentom izgrađenosti, stepenom zauzetosti, nivoom opremljenosti infrastrukturom, kao i ukupnim nivoom uređenosti prostora.

Koeficijent pogodnosti utvrđen prema gornjim kriterijumima, predstavljen je zonama u gradu Požarevcu (šest zona) i gradskom naselju Kostolac (četiri zone), kao i za drugo građevinsko zemljište izvan građevinskog područja Požarevca i Kostolca. Objekti koji se grade duž ulica koje predstavljaju granicu između dve zone, obračunavaju se prema elementima za obračun naknade u višoj zoni.

Merila i način obračuna naknade za uređivanje

Iznos naknade za uređivanje obračunava se na osnovu sledeće formule:

Inu = PCG x Kp x 0,01

U kojoj je:

Inu -

iznos naknade za uređivanje (din/m2)

PCG - 

prosečna cena gradnje prostora odgovarajuće namene (din/m2) - po tipologiji datoj u tabeli br. 1

Kp -

koeficijent pogodnosti prema zonama iz tabele br. 2

Ukupan iznos naknade za uređivanje predstavlja proizvod jediničnog iznosa naknade za uređivanje i bruto građevinske površine prostora odgovarajuće namene.

Ukoliko se građevinski objekat sastoji iz prostora različitih namena, ukupan iznos naknade za uređivanje predstavlja zbir ukupno obračunatih naknada za uređivanje, utvrđenih prema nameni prostora koji se gradi u objektu. Na predlog Upravnog odbora JP Direkcija za izgradnju grada Požarevca, vrši se periodično usklađivanje visine PCG prema aktuelnim cenama na teritoriji grada Požarevca.

Tipologija objekata

Tabela br. 1

Red. br.

Delatnosti

PCG (din/m2)

I

Stambeni objekti

 

1

Individualni stambeni objekti

36.000,-

1.1

Podrumske prostorije

10.000,-

1.2

Pomoćne prostorije, garaže, kotlarnice, vešernice i sl.

15.000,-

2

Objekti kolektivnog stanovanja

56.000,-

2.1

Podrumske prostorije

20.000,-

2.2

Pomoćne prostorije, garaže, kotlarnice, vešernice i sl.

25.000,-

3

Slobodno stojeći pomoćni objekti u funkciji stanovanja

20.000,-

II

Poslovni Objekti

 

1

Poslovni, finansijski centri, predstavništva, objekti igara na sreću i slični veći objekti

80.000,-

2

Zanatsko - trgovinski, uslužni, objekti ugostiteljstva i drugi poslovni prostori

60.000,-

3

Administrativno poslovni, zdravstveni, objekti kulture, obrazovanja i sporta, verski i sl. objekti

40.000,-

4

Magacinski prostori u funkciji poslovne delatnosti

25.000,-

5

Privremeni objekti na javnom građevinskom zemljištu, kiosci i sl.

25.000,-

III

Proizvodni objekti

 

1

Objekti u funkciji neposredne proizvodnje i prerade i proizvodni pogoni

42.000,-

2

Administrativno poslovni i trgovinski diskontni objekti u sastavu proizvodnih pogona

50.000;-

3

Magacinski prostori u funkciji proizvodnje i prerade

15.000,-

IV

Poljoprivredni objekti veći od 200 m2

 

1

** Tovilišta i staje, objekti za proizvodnju prehrambenih proizvoda i stočne hrane

15.000,-

2

** Magacinski prostori za smeštaj prehrambenih proizvoda, stočne hrane i mašina

10.000,-

 

 

 

** Tipologija pod "Ekonomski objekti" definisana je Pravilnikom o opštim uslovima o parcelaciji i izgradnji, sadržini, uslovima i postupku izdavanja akata o urbanističkim uslovima za objekte za koje odobrenje za izgradnju izdaje gradska uprava ("Sl. glasnik RS", br. 75/03).

• Investitori poljoprivrednih objekata bruto građevinske površine manjoj od 200 m2 oslobađaju se plaćanja naknade za uređivanje.

Zoniranje grada Požarevca

1. Grad Požarevac

Tabela broj 2

Zona

Naziv zone

Kp

I

Centralno gradsko jezgro

4,00

II

Šire centralno gradsko jezgro

3,50

III

Gradsko jezgro

2,50

IV

Gradsko područje

2,00

V

Industrijska zona

2,00

VI

Rubni delovi grada

1,50

2. Grad Kostolac

Zona

Naziv zone

Kp

I

Centralno gradsko jezgro

2,70

II

Gradsko jezgro

1,70

III

Rubno područje grada

1,00

IV

Industrijska zona

1,50

3. Zemljište izvan gradskog građevinskog područja

Zona

Naziv zone

Kp

 

zemljište u javnoj svojini

2,00

 

zemljište u drugim oblicima svojine

1,50

Opis zona u gradu Požarevcu:

- I prva zona (centralno jezgro): Obuhvaćena je ulicama: Takovskom, Nemanjinom, Sinđelićevom, ul. Lole Ribara, ul. Trg Radomira Vujevića. Čede Vasovića do Vardarske (naselje "Đure Jakšića"), Radomira Milenića - Rusa, Svetosavska do M. Pijade, Jovana Šerbanovića, Njegoševa, Voje Dulića do Takovske.

- II druga zona (šire centralno jezgro): Obuhvaćena ulicama Bratstva i Jedinstva, Bojane Prvulović, Dunavskom, Jug Bogdanovom, ulica Lole Ribara do pijace i "Udruženje vozača" - zapadna granica, preseca Bosansku kod kvantaške pijace, Proletersku, ulica Dalmatinska, ulica Dalmatinska, ulica Sisačka do ulice Čede Vasovića i dalje leva i desna strana ulice Čede Vasovića do ulice Đure Đakovića. Od ulice Sime Simića do Kosovske (leva i desna strana) do ulice 27. April. Istočna granica od Skadarske granica se formira levom i desnom stranom Deligradske. Knez Milošev Venac, Porečka, Kolubarska, Tršćanska, Knićaninova, Jugovićeva, Bože Domitrijevića (leva i desna strana) do ulice Nemanje Tomića, Bože Dimitrijevića, Ljubovijska, Draže Markovića do Takovske i ulice Bratstva i Jedinstva.

- III zona (gradsko jezgro): Obuhvaćena ulicama (Severna granica) Nemanje Tomića, Pionirski Trg, Veljka Vlahovića, Partizanska, Stiška do industrijskog koloseka i dalje istim prema jugu do Industrijske, Dalmatinska do Đurđa Brankovića, Zelengorska do Šumadijske (zona II). Naselje "Trijangl", Industrijska do severozapadne strane lokacije "Kovinotehne" i dalje Industrijskim kolosekom preko Đure Đakovića do Kosovske (Južna granica). Prema severu granica se formira od građevinskoh placeva desne strane Kosovske do Sime Simića (severna granica) prema jugu od granice građevinskih placeva leve strane Čede Vasovića do industrijskog koloseka (Đure Đakovića). Od industrijskog koloseka prema Kosovskoj i dalje trasom glavnog železničkog koloseka prugom Požarevac - Beograd prema severnoj granici DUP-a "Rasadnik - sever" i granicom istog do ulice 25. Maj, 27. April do ulice Gornja mala, 6. Ličke Divizije do ulice Prvi partizanski odred, dalje ul. Šestom do Tolstojeve, Hajduk Veljkovom do Homoljske i dalje kolosekom pruge Beograd - Bor do Bože Dimitrijevića i Nemanje Tomića.

- IV zona (gradsko područje): Severna granica Miloša Pocerca, Bratstva i Jedinstva, Kosmajska do granice lokacije groblja, Rade Slobode, kompleks lokacije "Zvezda", Zabelska do Veterinarskog zavoda i Zmaj Jovinom, Vladimira Karića do industrijskog koloseka do Stiške. Od industrijskog koloseka do Đoke Pajkovića i stadiona "Mladi radnik" do Dalmatinske, Đurđa Brankovića, Zelengorska do naselja "Triangl", Industrijkom, preko severozapadne strane granice lokacije "Kovinotehna" do industrijskog koloseka, ulica 27. April do Vukice Stanković, Aleksandra Ivanovića, 6. Ličke divizije, Koče Racina, Veselina Masleše, Cane Babović, Filipa Višnjića, Đure Daničića, Slobodarska, ulica Šesta. Majakovskog, Hajduk Veljkova, Koste Stamenkovića, Miloša Obilića, Vojske Jugoslavije do Miloša Pocerca.

- V zona (industrijska zona): Ukrštanje industrijskog koloseka i nastavka ul. Industrijske, nastavak ulice Industrijske prema magistralnom putu m-24. magistralnim putem m-24 do glavnog koloseka pruge Požarevac - Beograd, do ukrštanja sa industrijskim kolosekom kod vrtića "Moravka" i industrijskim kolovozom do ukrštanja sa nastavkom Industrijske.

- VI zona (rubni delovi grada): Predstavlja rubno područje grada od granice V. Zone do granice Generalnog urbanističkog plana grada Požarevca.

Opis zona u gradu Kostolcu

- I zona (centralno gradsko jezgro): Prvomajska, Lole Ribara, Kozaračka, Industrijska do industrijskog koloseka od koga prema jugu do Prvomajske.

- II zona (šire centralno jezgro): Prvomajskom prema jugu do Partizanske. Trudbenička presecajući Karađorđevu, dalje prema istoku do granice naselja Topoljar, prema severu granicom naselja Topoljar do Karađorđeve, do Industrijske prema istoku do industrijskog koloseka, a zatim prema jugu industrijskim kolosekom do Prvomajske.

- III zona (gradsko područje): Podeljeno iz dva dela - Severni deo čini deo naselja oko Dunavca, zapadne granice industrijske zone i zapadne granice I zone i zapadne granice II zone ograničene Kozaračkom, Lole Ribara i Trudbeničkom do granice potesa Topoljar na istoku i granicom građevinskog područja naselja Kostolac na jugu i jugozapadu.

- IV zona (industrijska zona): Južna granica omeđena je Industrijskom , a dalje prema severu Bože Dimitrijevića i industrijskim pogonom "EPSA" na severu i zapadu naselja na granici sa severnim delom III zone.

Zone izvan gradskog građevinskog područja naselja Kostolac i Požarevac:

Obuhvataju građevinsko zemljište na teritoriji grada Požarevca izvan gradskog građevinskog područja naselja Požarevac i Kostolac, kao i unutar granica građevinskog područja seoskih naselja.

III UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U POSTUPKU NAKNADNOG DOBIJANJA ODOBRENJA ZA IZGRADNJU

Član 6

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije za porodične stambene objekte do 100 m2 neto građevinske površine utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma: stambena komunalne opremljenosti, godišnjih programa za uređivanje građevinskog zemljišta, urbanističke zone, položaja lokacije, namene objekta, neto površine objekta i vremena zaključenja ugovora o uređivanju građevinskog zemljišta kojim se uređuje i plaćanje naknade u postupku legalizacije.

Naknada iz stava 1. ovog člana umanjuje se za 60% u odnosu na visinu naknade, koju propisuje jedinica lokalne samouprave, za uređivanje građevinskog zemljišta, ako se ugovor o uređivanju građevinskog zemljišta zaključi do 31. decembra 2010. godine.

Po isteku roka iz stava 2. ovog člana, za obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta primenjivaće se odredbe iz člana 6a ove Odluke.

Umanjenje naknade iz stava 2. ovog člana ne odnosi se na poslovni prostor ili drugi prostor koji je izgrađen bez građevinske dozvole i koji se nalazi u porodičnom stambenom objektu do 100 m2 neto građevinske površine, a ne koristi se za stanovanje.

Član 6a

U postupku legalizacije za porodične stambene objekte preko 100 m2 neto građevinske površine sa jednim stanom, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta umanjuje se za 16 m2 neto građevinske površine po članu porodičnog domaćinstva, s tim da tako obračunata naknada ne može da bude manja od 40% ukupno obračunate naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Od naknade se oslobađa i vlasnik individualnog stambenog objekta iz socijalnih kategorija, predviđenih posebnim zakonom, uz potvrdu odgovarajuće ustanove ili organa uprave.

Jedan vlasnik može biti samo jednom oslobođen plaćanja naknade, u slučaju da poseduje više objekata izgrađenih bez građevinske dozvole.

Član 7

Naknada po ovoj odluci plaća se jednokratno ili u ratama.

U slučaju plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta jednokratno, u roku od 15 dana od dana zaključivanja ugovora, ista se umanjuje za 15%.

U slučaju plaćanja naknade za uređivanje u ratama obveznik plaća:

- 1. ratu u visini od 10% obračunate naknade za uređivanje, odmah po zaključivanju ugovora;

- preostali iznos obračunate naknade, plaća se u 12 jednakih mesečnih rata. Rate podležu obračunu zakonske kamate i usklađivanju promeni prosečne cene gradnje za preostali iznos utvrđene naknade za uređivanje.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 8

Investitor gradnje građevinskog objekta u obavezi je da uplatu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta izvrši u ugovorenom roku na uplatni račun broj: 840-742253843-87, sa pozivom na broj: 97.

Uz zahtev za zaključivanje ugovora o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta, investitor je dužan da dostavi sledeću dokumentaciju:

- zahtev za obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta

- fotokopiju rešenja o lokacijskoj dozvoli

- glavni projekat objekta usaglašen sa rešenjem o lokacijskoj dozvoli.

Član 9

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o utvrđivanju visine naknade za uređenje građevinskog zemljišta ("Sl. glasnik opštine Požarevac", br. 4/03, 2/04, 3/04 i 3/07) i Odluka o naknadi za izdavanje građevinske - upotrebne dozvole ("Sl. glasnik opštine Požarevac" br. 5/97 i 8/97).

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. glasniku grada Požarevac".

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o utvrđivanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji grada Požarevca

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 10/2009)

Član 7

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka broj 01-06-4/16 od 19.04.2002. godine ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 7/2006).

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".