ODLUKA

O SAHRANJIVANJU I GROBLJIMA NA PODRUČJU GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009 i 10/2009)

 

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o sahranjivanju i grobljima na području grada Požarevca (u daljem tekstu: Odluka), uređuje se sahranjivanje umrlih, određivanje i stavljanje van upotrebe groblja, održavanje i uređenje groblja, način iskorišćenja groblja i postupak davanja na korišćenje grobnih mesta i obaveza i vrsta evidencije koja se vodi o groblju i sahranjivanju.

Član 2

Sahranjivanje umrlih lica vrši se samo na mestu, koje je u skladu sa zakonom i ovom Odlukom određeno, kao groblje i to u gradovima Požarevcu i Kostolcu i seoskim naseljima.

Član 3

Poslove sahranjivanja i pokopavanja umrlih, uređivanja i održavanja groblja, davanja na korišćenje grobnih mesta (parcela), kao i upravljanja grobljima u gradovima Požarevcu i Kostolcu, obavlja preduzeće registrovano za obavljanje ovih poslova koji su mu povereni od strane grada Požarevca.

Poslove iz stava 1. ovog člana u seoskim naseljima vrši mesna zajednica.

Član 4

Groblje čini jedinstvenu celinu sastavljenu iz grobnih mesta namenjenih za sahranjivanje, saobraćajnica, objekata i uređaja namenjenih pogrebnim uslugama.

Veličina i broj grobnih mesta (parcela) u groblju, utvrđuje se u skladu sa važećim propisanim i iskustvenim normativima, na osnovu kojih se sačinjava plan rasporeda i veličina grobnih mesta u groblju.

Grobna mesta čine pojedinačni ili porodični grobovi čija je veličina utvrđena aktom iz stava 2. ovog člana.

Član 5

Groblje, kao mesto za sahranjivanje umrlih može otpočeti da se koristi ili da se stavi van upotrebe po postupku utvrđenom ovom Odlukom.

Član 6

Prevoz posmrtnih ostataka umrlih lica na području grada Požarevca, vrši se specijalnim vozilom namenjenim za te potrebe i to prvenstveno od strane preduzeća koja su za to registrovana.

Član 7

O sahranjivanju umrlih lica i grobljima, preduzeća i mesne zajednice iz člana 3. ove Odluke vode propisanu evidenciju.

II SAHRANJIVANJE

Član 8

Sahranjivanje umrlih lica vrši se tek pošto se utvrdi vreme i uzrok smrti od strane stručnih lica i protekne rok od 24 sata od momenta smrti.

Član 9

Posmrtni ostaci umrlog, koji se sahranjuju na grobljima u Požarevcu i Kostolcu, moraju najkasnije u roku od šest sati od trenutka utvrđivanja smrti biti smešteni u mrtvačnicu gde se čuvaju do trenutka sahranjivanja.

Član 10

U skladu sa posebnom odlukom Skupštine grada, posmrtni ostaci pojedinih zaslužnih lica mogu biti izloženi na javnom mestu, radi ukazivanja posebnih počasti.

Član 11

Svaki smrtni slučaj mora se prijaviti preduzeću koje vrši sahranjivanje u Požarevcu i Kostolcu, a mesnoj kancelariji u naseljenom mestu na području grada Požarevca.

Lice koje prijavljuje smrtni slučaj dužno je da priloži, odnosno stavi na uvid potrebne dokaze koji se odnose na smrtni slučaj, (izvod iz matične knjige umrlih, nalaz ovlašćenog lekara kojim se konstatuje smrt i drugo).

Član 12

Mesto pokopavanja posmrtnih ostataka na groblju određuje preduzeće koje uređuje i održava groblje, a u seoskim naseljima lice koje je ovlastila mesna zajednica.

Pokopavanje posmrtnih ostataka umrlih lica na grobljima u Požarevcu i Kostolcu vrši preduzeće kome su povereni poslovi uređenja i održavanja groblja i sahranjivanja, a u seoskim naseljima mesna zajednica.

Član 13

Sahrana se obavlja u skladu sa propisanim sanitarnim i drugim uslovima.

Pri sahranjivanju zabranjeno je vršenje obreda nad otvorenim kovčegom ili bilo kojih radnji, koje su suprotne propisanim ili usvojenim pravilima ponašanja i načinu odavanja pošte preminulim licima.

Sahrana posmrtnih ostataka mora se obaviti najkasnije u roku od 48 sati od momenta nastupanja smrti.

Član 14

Iskopavanje posmrtnih ostataka umrlih lica radi prenošenja iz jednog u drugo grobno mesto ili groblje vrši se uz prethodno pribavljeno odobrenje organa nadležnog za poslove komunalne inspekcije, pod uslovima koje odredi sanitarna inspekcija, ukoliko je na propisan način obezbeđeno drugo grobno mesto.

Iskopavanje posmrtnih ostataka umrlih lica radi prenošenja iz jednog u drugo grobno mesto na grobljima u Požarevcu i Kostolcu i seoskim naseljima vrši isključivo preduzeće kome su povereni poslovi uređenja i održavanja groblja i sahranjivanja.

Član 15

U gradovima Požarevcu i Kostolcu nije dozvoljeno kretanje posmrtne povorke kroz grad, osim u slučaju iz člana 16. ove Odluke, a dozvoljeno je kretanje od kapele do određenog mesta za pokopavanje.

Član 16

Kad Skupština grada obrazuje odbor za sahranu posebno zaslužnih umrlih lica, odbor može odlučiti da se sahrana izvrši sa kretanjem povorke kroz grad.

Član 17

Troškove sahrane snose pravni sledbenici prava i obaveza umrlog lica, ili drugo pravno fizičko lice, ukoliko je takva obaveza utvrđena zakonom ili nekim drugim aktom.

Visina naknade za izvršenu sahranu i ostale grobljanske usluge, utvrđuje se posebnim aktom.

III ODREĐIVANJE I STAVLJANJE VAN UPOTREBE GROBLJA

Član 18

Groblje je određeni prostor, uređen i obeležen na propisan način koji je sa tom namenom zatečen ili je urbanističkim planom ili odlukom koja zamenjuje urbanistički plan, određen za sahranjivanje posmrtnih ostataka umrlih.

Član 19

Za sahranjivanje posmrtnih ostataka umrlih lica služi samo groblje koje je u redovnoj upotrebi.

Član 20

Groblje na kome nema više slobodnog prostora za pokopavanje posmrtnih ostataka umrlih lica, odnosno groblje koje ne ispunjava propisane uslove ili iz drugih razloga ne može više služiti propisanoj nameni, stavlja se van upotrebe i konzervira.

Odluku o stavljanju groblja van upotrebe, donosi Skupština grada.

Član 21

Svako naseljeno mesto ima groblje.

Izuzetno, ako se to posebnom odlukom Skupštine grada predvidi, u naseljenim mestima mogu se odrediti i posebna groblja.

Uređenje, održavanje i korišćenje posebnog groblja, uređuje se posebnim propisima Skupštine grada.

IV NAČIN KORIŠĆENJA GROBLJA I POSTUPAK DAVANJA NA KORIŠĆENJE GROBNIH MESTA

Član 22

Groblja se moraju koristiti u skladu sa opštim uslovima, kojima se obezbeđuje njihova namena, uslovima utvrđenim zakonom i ovom Odlukom, kao i drugim pravima i običajima, ukoliko nisu suprotni pravilima morala i poštovanja prema umrlim licima.

Član 23

Grobna mesta (parcele) koje su date na korišćenje ne mogu se stavljati u pravni promet.

Grobno mesto (parcela) može se dati na korišćenje pravnim ili fizičkim licima po postupku i na način utvrđen ovom Odlukom.

Pravno ili fizičko lice može koristiti grobno mesto (parcelu) isključivo u granicama utvrđenim zakonom, ovom Odlukom i drugim aktima.

Član 24

Sahranjivanje posmrtnih ostataka umrlog lica vrši se u grobnom mestu (parceli) datoj na korišćenje najbližem srodniku, odnosno licu koje bi prema važećim propisima bilo obavezno da izdržava umrlo lice, odnosno da se o njemu stara ili drugom fizičkom ili pravnom licu koje preuzima obavezu da obezbedi sahranjivanje.

Član 25

Grobno mesto (parcelu) na korišćenje izdaje preduzeće kome su povereni poslovi pogrebne delatnosti, uređivanja i održavanja groblja, a u seoskim naseljima, mesna zajednica.

Grobno mesto se može izdati na korišćenje samo licima iz člana 24. ove Odluke.

Pravo korišćenja grobnog mesta u slučaju smrti korisnika porodičnog grobnog mesta, pripada licu koje je od strane nadležnog suda oglašeno za njegovog naslednika.

Ako nije određen naslednik porodičnog grobnog mesta ili ako je više lica oglašeno za naslednike, ova lica su dužna da između sebe odrede zajedničkog punomoćnika, za zaključenje ugovora o korišćenju grobnog mesta iz stava 1. ovog člana.

Preduzeće kome su povereni poslovi sahranjivanja, odnosno mesna zajednica dužni su da zaključe ugovor sa naslednikom, odnosno punomoćnikom naslednika porodičnog grobnog mesta.

Član 26

Počivanje posmrtnih ostataka u grobu mora biti najmanje 10 godina od dana sahranjivanja, te se za isti period daje na korišćenje grobno mesto (parcela) u kome se nalazi grob.

Period od 10 godina je najkraći period za koji se može dati na korišćenje grobno mesto.

Lica iz člana 24. ove Odluke mogu produžiti počivanje posmrtnih ostataka, pod uslovima utvrđenim ovom Odlukom i drugim aktima i to na period od 20 ili 30 godina.

Iskop i prenos posmrtnih ostataka pre isteka roka od 10 godina, može se izvršiti samo po odobrenju nadležnih organa određenih u članu 44. stav 1. ove Odluke.

Član 27

Lice kome je dato na korišćenje grobno mesto plaća unapred zakupninu čija se visina utvrđuje posebnim aktom.

Član 28

Po isteku počivanja posmrtnih ostataka od 10 godina, preduzeće kome su povereni poslovi uređenja, održavanja groblja i sahranjivanja, dužno je da u roku od 30 dana zatraži pismeno izjašnjavanje od lica, nosioca prava korišćenja grobnih mesta, da li želi da produži počivanje posmrtnih ostataka ili ne, izuzev grobova jugoslovenskih boraca, jugoslovenskih ratnih zarobljenika, interniranih lica i drugih žrtava neprijateljskog terora palih za oslobođenje na teritoriji Srbije u II Svetskom ratu, Oružanim akcijama u Hrvatskoj i BiH 1991-1995, antiterorističkim akcijama na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine i ranijim ratovima.

Ukoliko lice, nosilac prava korišćenja grobnog mesta pismeno izjavi da ne želi da produži rok počivanja posmrtnih ostataka, grobno mesto stavlja na raspolaganje preduzeću kome su povereni poslovi uređenja, održavanja groblja i sahranjivanja.

Član 29

Za lica, nosioce prava korišćenja grobnih mesta, koja nisu iz određenih razloga primila pismeno obaveštenje, preduzeće kome su povereni poslovi uređenja, održavanja groblja i sahranjivanja, objavljuje u dnevnom listu, poziv svim poznatim i nepoznatim nosiocima prava korišćenja grobnih mesta da se jave u cilju izjašnjavanja za produženje roka zakupa grobnih mesta (parcela) u roku od 30 dana, od dana objavljivanja, izuzev za grobove jugoslovenskih boraca, jugoslovenskih ratnih zarobljenika, interniranih lica i drugih žrtava neprijateljskog terora palih za oslobođenje na teritoriji Srbije u II Svetskom ratu, oružanim akcijama u Hrvatskoj i BiH 1991-1995, antiterorističkim akcijama na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine i ranijim ratovima.

Član 30

Po isteku roka javljanja na javni poziv, preduzeću kome su povereni poslovi uređenja, održavanja i sahranjivanja, vrši prekopavanje svih grobnih mesta za koje nije produžen rok počivanja posmrtnih ostataka.

Nađeni posmrtni ostaci u grobnim mestima, koja se prekopavaju, pakuju se u specijalne kese, numerišu, upisuju u poseban spisak i pokopavaju u zajedničko specijalno određeno grobno mesto (grobnicu) na kojoj se ističu osnovni poznati podaci o pokopanim u zajedničkoj grobnici, a spomenici numerišu, popisuju i čuvaju na mestu koje je odredilo preduzeće kome su povereni poslovi održavanja groblja.

V UREĐENJE I ODRŽAVANJE GROBLJA

Član 31

Groblje se uređuje i održava kako bi davalo izgled kulturno uređenog objekta.

Groblje se uređuje u skladu sa programima i planovima preduzeća kome su povereni poslovi uređenja, izdržavanja groblja i sahranjivanja, odnosno mesne zajednice i JP Direkcije za izgradnju grada Požarevca.

Član 32

Svako groblje mora biti ograđeno, a ukoliko nije, isto se mora ograditi u roku od godinu dana, od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Groblje mora imati pristupačni put, pešačke staze, prostor za vršenje obreda, a groblja u gradovima Požarevcu i Kostolcu i mrtvačnicu za čuvanje posmrtnih ostataka do momenta sahrane.

Groblja u Požarevcu i Kostolcu moraju biti označena vidljivim i prikladnim znacima, a u toku noći osvetljena i to objekti na groblju (mrtvačnica, poslovni prostor), ulaz u groblje, glavne pešačke staze i prostor duž ograde groblja.

Član 33

Deo prostora na groblju zahvata zelenilo koje se po pravilu raspoređuje pored glavnih pešačkih staza i duž ograde groblja, a u ostalom prostoru groblja, može se saditi i gajiti ukrasno šiblje, cveće i druga vrsta zelenila koje ne utiče razarajuće na objekte na groblju i u skladu sa programom iz člana 31. Odluke.

Član 34

Na svakom groblju obezbeđuje se pitka voda, s tim što groblja u gradovima Požarevcu i Kostolcu moraju imati više točećih mesta, najmanje po jedno točeće mesto za dve parcele.

Svako groblje mora imati izrađen sanitarni čvor, koji ukoliko se ne nalazi u sastavu objekata na groblju, mora biti tako lociran da ne zagađuje okolinu.

Član 35

Smeće i ostali otpaci na groblju bacaju se u posude za smeće koje se postavljaju na posebno mesto da ne bi došlo do zagađenja okoline po jedna posuda za dve parcele.

Ukoliko nema posude za smeće, smeće na grobljima u seoskim naseljima smešta se na mesto koje je ograđeno i zaštićeno od pristupa ljudi i životinja.

Član 36

Uklanjanje venaca sa grobnog mesta vrši se obavezno po isteku roka od 60 dana od dana postavljanja istih na grobno mesto.

Uklanjanje venaca vrši preduzeće kome su povereni poslovi uređenja, održavanja groblja i sahranjivanja u seoskim naseljima lice koje odredi mesna zajednica.

Čišćenje površine groblja i grobnih mesta (grobova, staza, betonskog platoa i dr.) od korova i drugih otpadaka, vrši preduzeće kome su ti poslovi povereni, kao i grobnih mesta koja korisnici ne održavaju.

Član 37

Grobno mesto može biti uređeno na sledeći način:

- grobno mesto sa humkom i piramidom ili krstom,

- grobno mesto sa opsegom i piramidom ili krstom,

- grobno mesto sa opsegom i piramidom ili krstom i spomenikom,

- grobno mesto sa grobnicom (pojedinačnom ili porodičnom) sa nadgrobnim obeležjem (piramida, krst, spomenik i dr).

Pod grobnicom podrazumeva se podzemna građevina sa spomen obeležjem iznad podzemnog dela.

Član 38

Izgradnja ili rekonstrukcija grobnice, opsega, kao i podizanje, prepravka ili uklanjanje spomenika ili drugog spomen obeležja, može se vršiti samo ako su za to ispunjeni sanitarno-tehnički uslovi za uređenje grobnog mesta, ako ne remeti ili ne ometa korišćenje ostalih grobnih mesta.

Član 39

Grobnice i opsezi koji se izgrađuju ili rekonstruišu i spomenici koji se postavljaju, po pravilu su tipskog karaktera, a tipove grobnica, opsega i spomenika utvrđuje preduzeće kome su povereni poslovi pogrebne delatnosti i uređenja i održavanja groblja, odnosno mesna zajednica.

Na groblju, odnosno na grobnim mestima ne mogu se graditi kapele i crkve bilo koje vrste ili veličine, kao i drugi objekti koji nisu u skladu sa moralnim pravilima i običajima, niti se grobnice mogu koristiti za smeštaj stvari i namene koje nisu uobičajene (stavljanje nameštaja, stvari i slično unutar grobnice itd.).

Član 40

Radove na izgradnji, rekonstrukciji ili postavljanju objekata iz člana 39. ove Odluke, može izvoditi samo pravno ili fizičko lice registrovano za ovu delatnost, a izuzetno i sam nosilac prava korišćenja grobnog mesta, uz saglasnosti preduzeća kome su povereni poslovi uređenja i održavanja groblja i sahranjivanja, odnosno mesne zajednice.

Preduzeće kome su povereni poslovi uređenja, održavanja groblja i sahranjivanja, odnosno mesna zajednica, utvrđuje vreme kada se mogu izvoditi radovi na groblju.

Član 41

Sahranjivanje posmrtnih ostataka ili iskopa i prenos posmrtnih ostataka, vrši se po pravilu svakog dana u periodu od 8,00 do 17,00 časova.

Vreme sahranjivanja ili iskopa i prenosa posmrtnih ostataka utvrđuje preduzeće kome su povereni poslovi uređenja, održavanja groblja i sahranjivanja, odnosno mesna zajednica.

Izuzetno, po nalogu nadležnog organa (sud, organ nadležan za poslove sanitarne inspekcije), sahranjivanje ili iskop i prenos posmrtnih ostataka, može se vršiti van propisanog vremena, s tim što je naredbodavac, odnosno lice po čijem je zahtevu dat nalog, dužno da plati posebnu naknadu za izvršenu vanrednu uslugu.

Član 42

Groblja u gradovima Požarevcu i Kostolcu mogu se posećivati u vremenu od 7,00 do 19,00 časova.

Član 43

Održavanje i red na groblju propisani su od strane preduzeća kome su povereni poslovi uređenja, održavanja groblja i sahranjivanja, odnosno mesne zajednice.

Član 44

Na groblju se mogu prodavati samo stvari koje služe pogrebnom obredu.

Prodaja proizvoda iz stava 1. ovog člana, može vršiti preduzeće kome su povereni poslovi uređenja, održavanja groblja i sahranjivanja, ili drugo registrovano pravno lice, uz prethodnu saglasnost preduzeća kojima su povereni poslovi uređenja, održavanja groblja i sahranjivanja, odnosno mesne zajednice.

VI EVIDENCIJA O GROBLJU I GROBNIM MESTIMA

Član 45

Zabranjeno je podizanje spomenika i drugih grobnih znakova kojima se na neposredan ili posredan način označava pripadnost, odnosno učešće poginulog, odnosno umrlog lica neprijateljskim pokretima ili se označava njegova neprijateljska delatnost protiv društvenog uređenja i bezbednosti Republike Srbije.

Zabranjeno je na spomenike ili druge grobne znakove stavljati podatke, natpise, fotografije i druge znakove (simbole) kojima se na neposredan ili posredan način označava pripadnost poginulog, odnosno umrlog lica neprijateljskim pokretima, odnosno na drugi način označava njegova neprijateljska delatnost protiv društvenog uređenja i bezbednosti Republike Srbije.

Zabranjeno je podizanje spomenika i drugih grobnih znakova, odnosno, njihovo obeležavanje natpisima ili drugim grobnim znakovima u slučajevima kad oni imaju sadržaj kojim se povređuju patriotska osećanja građana Republike Srbije.

Zabranjena je izrada obeležja i znakova za obeležavanje groblja i spomenika iz stava 1. do 3. ovog člana.

Član 46

Evidenciju o groblju i grobnim mestima u gradovima Požarevcu i Kostolcu vodi preduzeće kome su povereni poslovi pogrebne delatnosti, a u seoskim naseljima mesne zajednice.

Član 47

Evidencija o groblju i grobnim mestima je trajnog karaktera i vodi se posebno o grobljima u upotrebi i o grobljima van upotrebe.

Član 48

Evidencija o groblju i grobnim mestima naročito sadrži sledeće podatke:

- detaljni urbanistički plan, urbanističku razradu, odnosno odluku koja zamenjuje plan ili razradu,

- katastarske podloge sa parcelacijom i oznakom grobnih mesta,

- podatke o licima čiji posmrtni ostaci počivaju u grobnim mestima,

- podatke o licima nosiocima prava korišćenja grobnih mesta,

- podatke o izgrađenim objektima na grobnim mestima,

- podatke o preminulim licima čiji su posmrtni ostaci nakon prekopavanja smešteni u zajedničko grobno mesto (grobnicu) i o uklonjenim spomenicima,

- druge podatke o kojima se evidencija vodi na osnovu posebnih propisa.

VII POVERAVANJE POSLOVA POGREBNE DELATNOSTI I UREĐENJA I ODRŽAVANJA GROBLJA

Član 49

Poslove pogrebne delatnosti i uređenja i održavanja groblja, vrši preduzeće iz člana 3. ove Odluke.

Poslovi iz stava 4. ovog člana, poveravaju se posebnom odlukom Skupštine grada.

Član 50

Izgradnja, rekonstrukcija, uređenje i održavanje groblja vrši se po programu koje utvrđuje preduzeće kome su povereni poslovi uređenja, održavanja groblja i sahranjivanja, odnosno mesne zajednice i JP Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

Programima iz stava 1. ovog člana, obezbeđuje se i potrebna sredstva za izgradnju, rekonstrukciju ili uređenje i održavanje groblja.

Član 51

Za uređenje i održavanje groblja u gradovima Požarevcu i Kostolcu odgovorni su: preduzeće kome su povereni poslovi uređenja, održavanja groblja i sahranjivanja, mesne zajednice u seoskim naseljima i JP Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

Član 52

Upotrebu objekata i opreme na groblju, način ponašanja i izgled lica koja obavljaju pogrebne usluge, vreme u kome se mogu obaviti administrativni i slični poslovi i drugo, propisuje preduzeće kome su povereni poslovi uređenja, održavanja groblja i sahranjivanja, odnosno mesna zajednica.

VIII NADZOR

Član 53

Nadzor nad izvršenjem odredbi ove Odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odsek komunalne inspekcije.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 54

Novčanom kaznom od 5.000 - 500.000 dinara, kazniće se preduzeće ili mesna zajednica:

1. Ako postupi suprotno članu 5. ove Odluke;

2. Ako ne vrši prevoz posmrtnih ostataka umrlih lica specijalnim vozilom namenjenim za te potrebe (član 6. Odluke);

3. Ako preduzeće iz člana 3. ne vodi evidenciju (član 7.) ove Odluke;

4. Ako ne preduzme mere u cilju zabrane podizanja spomenika i grobnih znakova i posebnog obeležja grobova suprotno članu 45. ove Odluke;

5. Ako vrši sahranjivanje umrlih lica suprotno članu 8. ove Odluke;

6. Ako ne odredi mesto pokopavanja posmrtnih ostataka na groblju ili vrši pokopavanje na groblju koje nije u redovnoj upotrebi (član 12.);

7. Ako ne postupi u skladu sa odredbama člana 13. ove Odluke;

8. Ako vrši iskopavanje posmrtnih ostataka umrlih lica radi prenošenja iz jednog u drugo grobno mesto ili groblje bez prethodno pribavljene saglasnosti organa nadležnog za poslove sanitarne inspekcije (član 14. stav 1.);

9. Ako ne koristi groblje u skladu sa odredbom člana 22. ove Odluke;

10. Ako izvrši pravni promet ili da na korišćenje grobno mesto pravnim ili fizičkim licima mimo postupka i načina koji su utvrđeni ovom Odlukom (član 23.);

11. Ako izda grobno mesto na korišćenje licima koja nisu obuhvaćena članom 24. ove Odluke (član 25.);

12. Ako izda na korišćenje grobno mesto pre isteka roka od 10 godina (član 26. stav 1.);

13. Ako postupi suprotno odredbama član 29. i 30. ove Odluke;

14. Ako ne uređuje i ne održava groblje u skladu sa programima i planovima, kako bi isto davalo izgled kulturno uređenog objekta (član 31.);

15. Ako ne obezbedi osnovne uslove za rad na groblju (pitka voda, sanitarni čvor, mesto za smeštaj cveća, ograđivanje i dr.) propisane odredbama člana 32, 34. i 35. ove Odluke;

16. Ako ne ukloni vence sa grobnog mesta po isteku roka iz člana 36. ove Odluke;

17. Ako postupi protivno odredbi člana 38. stav 1. Odluke;

18. Ako postupi suprotno odredbama člana 39. Odluke;

19. Ako izvodi radove na groblju iz člana 39. ove Odluke, bez saglasnosti preduzeća kome su povereni poslovi uređenja i održavanja groblja, odnosno mesna zajednica ili se ne pridržava utvrđenog vremena za izvođenje radova na groblju (član 40.);

20. Ako postupi suprotno odredbama člana 44. Odluke;

21. Ako ne vodi evidenciju o grobljima i grobnim mestima (član 46. Odluke);

22. Ako ne donese Program izgradnje, rekonstrukcije, uređenja i održavanja groblja (član 50. stav 1.);

23. Ako ne propiše uslove iz člana 52. Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice preduzeća ili mesne zajednice, novčanom kaznom od 500 - 25.000 dinara.

Član 55

Novčanom kaznom od 500,00 - 25.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice:

1. Ako ne vrši prevoz posmrtnih ostataka umrlih lica specijalnim vozilom namenjenim za te potrebe (član 6.);

2. Ako postupi suprotno iz člana 45. ove Odluke;

3. Ako ne prijavi smrtni slučaj preduzeću koje vrši sahranjivanje u Požarevcu i Kostolcu, odnosno mesnim kancelarijama u ostalim naseljenim mestima (član 11.);

4. Ako vrši pokopavanje posmrtnih ostataka van groblja koje je u redovnoj upotrebi ili na mestu koje nije određeno od strane preduzeća, odnosno mesne zajednice (član 12.);

5. Ako ne postupi u skladu sa odredbama člana 13. ove Odluke;

6. Ako vrši iskopavanje posmrtnih ostataka umrlih lica radi prenošenja iz jednog u drugo grobno mesto ili groblje;

7. Ako ne koristi groblje u skladu sa odredbom člana 22. ove Odluke;

8. Ako izvrši pravni promet ili da na korišćenje grobno mesto pravnim ili fizičkim licima mimo postupka i načina koji su utvrđeni ovom Odlukom (član 23.);

9. Ako izvrši iskopavanje posmrtnih ostataka umrlog lica na grobnom mestu pre isteka roka od 10 godina ili bez odobrenja nadležnog organa (član 26. stav 1. i 4. Odluke);

10. Ako postupi protivno odredbi člana 38. stav 1. Odluke;

11. Ako postupi suprotno odredbama člana 39. Odluke;

12. Ako izvodi radove na groblju iz člana 39. ove Odluke, bez saglasnosti preduzeća kome su povereni poslovi uređenja i održavanja groblja, odnosno mesna zajednica ili se ne pridržava utvrđenog vremena za izvođenje radova na groblju (član 40.);

13. Ako postupi suprotno odredbama člana 44. Odluke.

Član 56

Preduzeće kome su povereni poslovi uređenja, održavanja groblja i sahranjivanja ili mesna zajednica, dužni su da svoja opšta akta usaglase sa odredbama ove Odluke i to u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 57

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaju da važe odredbe Odluke o sahranjivanju i grobljima na području opštine Požarevac ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 8/2001).

Član 58

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".