ODLUKA

O BUDŽETSKOM FONDU ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 24/2009)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se, u skladu sa zakonom, otvaranje Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Kraljeva (u daljem tekstu: Budžetski fond), kao evidencionog računa u okviru Glavne knjige trezora grada Kraljeva, svrha Budžetskog fonda, vreme na koje se otvara, organ Gradske uprave odgovoran za upravljanje Budžetskim fondom, izvori finansiranja Budžetskog fonda, plaćanja na teret Budžetskog fonda i druga pitanja od značaja za Budžetski fond.

Član 2

Grad Kraljevo otvara Budžetski fond za zaštitu životne sredine grada Kraljeva, kao evidencioni račun u okviru Glavne knjige trezora grada Kraljeva i to u odgovarajućoj aproprijaciji direktnog budžetskog korisnika - Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 3

Budžetski fond se otvara radi ostvarivanja ciljeva u zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji grada Kraljeva, a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti životne sredine i drugih posebnih zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

Član 4

Budžetski fond, kao evidencioni račun u okviru Glavne knjige trezora grada Kraljeva, otvara gradonačelnik grada Kraljeva na neodređeno vreme.

Budžetski fond posluje u skladu sa zakonom kojim se uređuje budžetski sistem.

Član 5

Budžetskim fondom upravlja nadležno odeljenje Gradske uprave grada Kraljeva u čijoj nadležnosti su poslovi zaštite životne sredine, koje je i odgovorno za zakonito i namensko korišćenje sredstava Budžetskog fonda.

Član 6

Izvori finansiranja Budžetskog fonda su:

- deo namenskih sredstava od naknade za zagađivanje životne sredine, koju zagađivač plaća u skladu sa zakonom;

- sredstva ostvarena od naknade u skladu sa odlukama kojima se uređuje naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine grada Kraljeva;

- prilozi od donacija, poklona i pomoći od domaćih i stranih pravnih i fizičkih lica;

- prihodi ostvarenih na osnovu međunarodne, regionalne i lokalne saradnje i saradnje sa republičkim organima na programima, projektima i drugim aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine;

- druga sredstva u skladu sa zakonom.

Član 7

Sredstva Budžetskog fonda koriste se namenski za finansiranje akcionih i sanacionih planova u skladu sa Nacionalnim programom, odnosno za finansiranje programa i planova grada Kraljeva iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 8

Sredstva Budžetskog fonda koriste se u skladu sa usvojenim godišnjim Programom korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Kraljeva, koji donosi Gradsko veće grada Kraljeva za tekuću godinu.

Program iz stava 1. ovog člana predlaže nadležno odeljenje Gradske uprave grada Kraljeva u čijoj nadležnosti su poslovi zaštite životne sredine.

Član 9

Grad Kraljevo je dužan da pribavi saglasnost ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine Republike Srbije na predlog Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda.

Član 10

Obaveze Budžetskog fonda se mogu preuzeti u okviru realno planiranih primanja Budžetskog fonda utvrđenih zakonom i ovom odlukom.

Plaćanja na teret Budžetskog fonda vrše se do nivoa sredstava raspoloživih u okviru odgovarajuće aproprijacije Odluke o budžetu grada Kraljeva za tekuću budžetsku godinu.

Na kraju tekuće budžetske godine neiskorišćena sredstva Budžetskog fonda, prenose se u narednu budžetsku godinu.

Član 11

Nadležno odeljenje Gradske uprave grada Kraljeva, koje upravlja Budžetskim fondom, podnosi izveštaj Gradskom veću grada Kraljeva o korišćenju sredstava Budžetskog fonda tromesečno i to u roku od 15 dana od dana isteka svakog tromesečja, kao i godišnji izveštaj najkasnije do 31. januara tekuće godine za prethodnu godinu.

Izveštaj o korišćenju sredstava ostvarenih po osnovu naknade za zagađenje životne sredine, grad Kraljevo dostavlja Ministarstvu nadležnom za zaštitu životne sredine Republike Srbije, najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu, odnosno i ranije na zahtev Ministarstva.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".