ODLUKA

O SUFINANSIRANJU PROGRAMA RADA UDRUŽENJA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 24/2009)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način sufinansiranja programa rada udruženja, oblasti u kojima se obezbeđuje sufinansiranje, postupak raspisivanja javnog poziva i donošenja odluke, način kontrole utroška odobrenih sredstava, zaključivanje i raskid ugovora.

Član 2

Grad Kraljevo obezbeđuje sredstva za sufinansiranje programa od javnog interesa koje realizuju udruženja.

Pravo na sufinansiranje programa imaju udruženja koja su registrovana u skladu sa Zakonom o udruženjima i čija su sedišta na teritoriji grada Kraljeva.

Član 3

Javni interes podrazumeva oblasti: boračke-invalidske zaštite, humanitarnih programa, ekologije, zadovoljenje potreba mladih, kulture, zaštite ljudskih prava i druge programe kojima se zadovoljavaju javne potrebe.

Član 4

Sufinansiranje programa ostvaruje se na osnovu podnetih projekata udruženja, sprovedenog javnog konkursa i zaključenog ugovora. Sufinansiraju se samo održivi projekti. Podnosioci predloga projekata ne mogu biti političke stranke i druga udruženja osnovana radi ostvarivanja političkih ciljeva.

Član 5

Javni konkurs iz člana 4. ove odluke raspisuje se dva puta godišnje i to najdalje do 15. januara i do 15. juna tekuće godine za projekte koji će se realizovati u toj godini. Za prvi javni poziv može se konkurisati projektima koji će se realizovati od dana potpisivanja ugovora najdalje do 30. juna tekuće godine, a za drugi javni poziv projektima koji će se realizovati od dana potpisivanja ugovora do najdalje 20. decembra tekuće godine.

Član 6

Rok za podnošenje predloga projekata iznosi 10 dana od dana objavljivanja javnog poziva na zvaničnom sajtu grada Kraljeva. Javni poziv se obavezno objavljuje i u najmanje jednom lokalnom štampanom mediju i na televiziji.

Administrativne i tehničke poslove vezane za ovu odluku vrši Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 7

Odluku po javnom pozivu donosi Gradsko veće grada Kraljeva u roku od 20 dana od isteka roka oglašavanja. Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva utvrđuje predlog liste predloga projekata koji ne ispunjavaju formalne i druge uslove javnog poziva, na osnovu koje Gradsko veće donosi odluku o odbacivanju predloga projekata, o čemu se obaveštavaju podnosioci predloga projekata. Predlozi projekata koje Gradsko veće ne odbaci rangiraju se prema kriterijumima iz člana 12. ove odluke.

Udruženja mogu podneti samo jedan projekat iz jedne oblasti, a mogu konkurisati u više oblasti. Za humanitarne programe na godišnjem nivou raspodeljuju se sredstva u visini od 41%, za boračko-invalidsku zaštitu 4%, kulturu 40%, ekologiju 2%, programe kojima se zadovoljavaju potrebe mladih 6%, za programe zaštite ljudskih prava 2% i za ostale programe 5% budžetskih sredstava planiranih Odlukom o budžetu grada Kraljeva za sufinansiranje programa rada udruženja građana.

Član 8

U razmatranje će se uzeti samo predlozi projekata čiji budžeti za realizaciju iznose najmanje 50.000,00 dinara, a najviše 2.000.000,00 dinara.

Budžet predloga projekata čine stvarni troškovi neophodni za realizaciju projekta, koji su poverljivi, podržani originalnom dokumentacijom na osnovu čijih overenih kopija se pravdaju. U stvarne troškove ubrajaju se troškovi osoblja koje je angažovano na realizaciji projekta, troškovi potrošnog materijala i drugog materijala neophodnog za realizaciju projekta, ostali troškovi koji direktno proizilaze iz predloženih projektnih aktivnosti (informisanje, evaluacija, prevođenje, oglašavanje, štampanje, troškovi transfera novca i bankarskih provizija, troškovi PDV). Troškovi osoblja koje je zaposleno kod podnosioca projekta i partnerske organizacije odnosno udruženja mogu se obračunati najviše u visini zarade zaposlenog u Gradskoj upravi grada Kraljeva u najmanjem stepenu zvanja odgovarajuće stručne spreme. Ukoliko se u budžetu predloga projekta nalaze troškovi za koje se utvrdi da se radi o troškovima koji nisu neophodni, isti se neće smatrati sastavnim delom budžeta predloga projekta.

Član 9

Podnosilac predloga projekta je direktno odgovoran za realizaciju projekta. Ukoliko je predlogom projekta predviđeno da podnosilac projekta istupa sa partnerskom organizacijom, odnosno udruženjem, podnosilac projekta mora uz dokumentaciju predviđenu članom 13. ove odluke podneti i odluku upravnog odbora te organizacije, odnosno udruženja da prihvata učešće u projektu, statut te partnerske organizacije, odnosno udruženja, i kopiju njenog završnog računa za prethodnu budžetsku godinu i sporazum o saradnji.

Član 10

U zavisnosti od priliva sredstava u budžetu grada Kraljeva Gradsko veće grada Kraljeva može utvrditi da se po jednom javnom pozivu raspodeli manji iznos sredstava od jedne polovine opredeljenih sredstava Odlukom o budžetu grada Kraljeva.

Član 11

Projekti se realizuju na teritoriji grada Kraljeva, osim projekata koji se odnose na promociju i učešća na takmičenjima i manifestacijama koje se ne održavaju na teritoriji grada Kraljeva.

Član 12

Kriterijumi za bodovanje projekata su sledeći:

- broj učesnika projekta - na svakih 10 učesnika po 2 poena, a najviše 20 poena,

- broj direktnih korisnika rezultata projekta - na svakih 10 korisnika 1 poen, a preko 100 korisnika 20 poena (ukoliko se projektom ne može precizno definisati broj direktnih korisnika a na nesumnjiv način je učinjena verovatnom činjenica da će broj direktnih korisnika biti veći od 200-20 poena),

- rezultati koji se u odnosu na grad postižu projektom - međunarodni nivo - 20 poena, republički nivo - 15 poena, regionalni nivo - 10 poena, gradski nivo - 8 poena i nivo mesnih zajednica - 5 poena i

- projekti u kojima se traži najviše sufinansiranje grada u iznosu do: 10% - 20 poena, 20% - 18 poena, 30% - 16 poena, 40% - 14 poena, 50% - 12 poena, 60% - 10 poena, 70% - 8 poena, 80% - 6 poena, 90% - 4 poena, preko 90% - 2 poena, s tim što nije dozvoljeno finansiranje projekata od strane grada u iznosu od 100%.

Ukoliko se prilikom razmatranja podnetih predloga projekata utvrdi da postoji više podnosilaca predloga koji dele poslednje mesto na listi onih projekata koje je u okviru raspoložive kvote moguće sufinansirati, konačnu odluku koji će se od tih projekata sufinansirati donosi Gradsko veće.

Gradsko veće može odlučiti da se podneti predlozi projekata finansiraju u manjem obimu od predloženog obima sredstava u budžetima projekta, u kom slučaju iznos umanjenja sredstava mora biti procentualno isti za sve projekte.

Član 13

Potrebna dokumentacija za konkurisanje je: statut udruženja, rešenje o registraciji, akt kojim su definisani osnivači i članovi upravnog odbora, odluka upravnog odbora da se konkuriše po javnom pozivu, završni račun za prethodnu godinu, izjava data pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da su obezbeđena sredstva za sufinansiranje, diplome zaposlenih u udruženju koji će biti angažovani na projektu, prijava M1 za zaposlene koji će biti angažovani na projektu, izjava o broju učesnika u projektu i broju direktnih korisnika projekta.

Član 14

Ugovor o realizovanju odobrenih programa sa udruženjima zaključuje gradonačelnik grada Kraljeva.

Sredstva po odobrenim projektima prenosiće se nosiocima projekata po zahtevima sukcesivno, dinamikom koja prati izvođenje projekata. Moguće je prvi transfer izvršiti po avansnom računu, koji ne može iznositi više od 50% vrednosti projekta.

Ukoliko se od Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave utvrdi da se dodeljena sredstva nenamenski koriste ili da postoje druge nezakonitosti, isto je dužno da izveštaj o tome dostavi Gradskom veću radi donošenja odluke o raskidu ugovora. Raskidom ugovora udruženje je u obavezi da vrati celokupan iznos dodeljenih sredstava sa zakonskom zateznom kamatom od dana transfera sredstava.

Ukoliko se raskine ugovor u smislu stava 2. ovog člana, to udruženje ne može naredne 3 godine učestvovati po javnom pozivu za raspodelu sredstava po ovoj odluci, kao ni druga udruženja čiji je najmanje jedan osnivač ili član upravnog odbora lice koje je bilo ili je i sada osnivač ili član upravnog odbora udruženja sa kojim je već raskinut ugovor u smislu stava 2. ovog člana.

Član 15

Udruženja su u obavezi da najdalje svakog 10-tog u mesecu dostave izveštaj o realizaciji projekta za prethodni mesec, a na kraju projekta da dostave i konačni izveštaj u roku od 10 dana od dana završetka projekta. Nedostavljanje izveštaja ima za posledicu raskid ugovora. U slučaju raskida ugovora udruženje je u obavezi da davaocu sredstava vrati celokupan iznos prenetih sredstava sa zakonskom zateznom kamatom od dana transfera sredstava.

Gradsko veće grada Kraljeva razmatra konačne izveštaje u roku od mesec dana od dana dostavljanja. Nakon razmatranja isti se objavljuju na zvaničnom sajtu grada Kraljeva.

Član 16

Obrasce prijave za konkurisanje i budžeta projekta, kao i smernice za popunjavanje ovih obrazaca i model ugovora utvrđuje Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 17

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".