ODLUKA

O IZRADI PLANA GENERALNE REGULACIJE SISTEMA ZELENIH POVRŠINA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 57/2009)

Član 1

Pristupa se izradi Plana generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda (u daljem tekstu: Plan generalne regulacije).

Član 2

Cilj izrade Plana generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda je stvaranje planskih uslova za: očuvanje postojećih zelenih površina u sadašnjim granicama; unapređenje zelenih površina lošijeg kvaliteta i vrednosti; unapređenje postojećih zelenih površina ka postizanju njihove multifunkcionalnosti, kao i funkcionalnosti i međusobne veze celokupnog sistema zelenih površina; usklađivanje važeće tipologije zelenih površina definisane Generalnim planom Beograda 2021. ("Službeni list grada Beograda", br. 27/03, 25/05 i 34/07) sa zakonskim okvirom i tipologijama evropskih gradova, a u cilju primene evropskih standarda, konvencija, i sl.; očuvanje područja vrednih biotopa (staništa); obezbeđivanje lokacija za podizanje novih zelenih površina kako bi se ujednačila prostorna distribucija i zastupljenost pojedinih tipova zelenih površina, dostizanje evropskih standarda u pogledu obezbeđivanja odgovarajućih zelenih površina za potrebe rekreacije stanovnika i drugih korisnika, kao i sa aspekta kvaliteta i zaštite životne sredine i tako uspostavio optimalni sistem i međusobna povezanost celokupnog sistema zelenih površina Beograda.

Član 3

Granicom Plana generalne regulacije obuhvaćene su teritorije dvanaest gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Savski venac, Stari grad, Čukarica, Rakovica, Surčin i Grocka, odnosno područja navedenih opština koja su obuhvaćena granicom Generalnog plana Beograda 2021, površine oko 77.460 ha.

Član 4

Plan generalne regulacije sadržaće naročito: granicu plana i obuhvat građevinskog područja, podelu prostora na posebne celine i zone, pretežnu namenu zemljišta po zonama i celinama, regulacione linije javnih površina i građevinske linije sa elementima za obeležavanje na geodetskoj podlozi za zone za koje nije predviđena izrada plana detaljne regulacije, nivelacione kote javnih površina za zone za koje nije predviđena izrada plana detaljne regulacije, trase, koridore i kapacitete za saobraćajnu, energetsku, komunalnu i drugu infrastrukturu, vertikalnu regulaciju, pravila uređenja i pravila građenja za svaki pojedinačni objekat, zone za koje se obavezno donosi plan detaljne regulacije, lokacije za koje se radi urbanistički projekat, rokove za izradu plana detaljne regulacije sa obavezno propisanom zabranom gradnje novih objekata i rekonstrukcije postojećih objekata do usvajanja plana, mere zaštite kulturno-istorijskih spomenika, mere energetske efikasnosti i grafički deo.

Plan generalne regulacije predstavljaće planski osnov za izradu planova detaljne regulacije izdavanje informacije o lokaciji, lokacijske dozvole i izradu urbanističko-tehničkih dokumenata.

Član 5

Izrada Plana generalne regulacije poverava se JUP Urbanističkom zavodu Beograda, Beograd, Palmotićeva br. 30, koji je dužan da nacrt plana izradi u roku od 15 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 6

Sredstva za izradu Plana generalne regulacije obezbediće se iz budžeta grada Beograda.

Član 7

Za potrebe izrade Plana generalne regulacije ne pristupa se izradi strateške procene uticaja planiranih namena na životnu sredinu.

Član 8

Nacrt Plana generalne regulacije biće izložen na javni uvid u prostorijama Skupštine grada Beograda. Podaci o načinu izlaganja nacrta plana na javni uvid i trajanju javnog uvida, oglasiće se u dnevnim sredstvima informisanja i u informativnim glasilima gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Savski venac, Stari grad, Čukarica, Rakovica, Surčin i Grocka.

Nacrt plana generalne regulacije dostaviće se na mišljenje gradskim opštinama: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Savski venac, Stari grad, Čukarica, Rakovica, Surčin i Grocka.

Član 9

Elaborat Plana generalne regulacije izradiće se u tri primerka originala u analognom i digitalnom obliku koji će se po overi čuvati kod Skupštine grada Beograda kao donosioca plana, Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove i Republičkog geodetskog zavoda i jedan primerak originala u digitalnom obliku za potrebe Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i 19 primeraka kopija u analognom i digitalnom obliku za potrebe Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove (3 kopije), Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda (dve kopije), Sekretarijata za zaštitu životne sredine, JUP Urbanističkog zavoda Beograda i gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Savski venac, Stari grad, Čukarica, Rakovica, Surčin i Grocka (po jedna kopija).

Član 10

Obaveštenje o donošenju ove odluke o izradi Plana generalne regulacije oglasiće se u sredstvima dnevnog informisanja i u informativnom glasilu gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Savski venac, Stari grad, Čukarica, Rakovica, Surčin i Grocka.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".