ODLUKA

O USLOVIMA U POGLEDU VISINE OBJEKTA I UDALJENOSTI OD SUSEDNOG OBJEKTA U POSTUPKU NAKNADNOG IZDAVANJA GRAĐEVINSKE I UPOTREBNE DOZVOLE

("Sl. list grada Beograda", br. 57/2009)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuju uslovi u pogledu visine objekta i udaljenosti od susednog objekta, koje u postupku naknadnog izdavanja građevinske i upotrebne dozvole mora da ispunjava objekat izgrađen, odnosno rekonstruisan bez građevinske dozvole (u daljem tekstu: uslovi).

Uslovi utvrđeni ovom odlukom primenjuju se na objekte koji su do dana stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 81/09):

- izgrađeni, odnosno rekonstruisani ili dograđeni bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju;

- izgrađeni na osnovu građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju i potvrđenog glavnog projekta, na kojima je prilikom izvođenja radova odstupljeno od izdate građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju i potvrđenog glavnog projekta (u daljem tekstu: objekat).

Član 2

Prilikom utvrđivanja broja etaža računaju se samo nadzemne etaže izgrađenog objekta.

Prilikom utvrđivanja udaljenosti od susednog objekta, minimalna udaljenost određena ovom odlukom računa se od gabarita objekta, odnosno od horizontalne projekcije ispusta, balkona, terasa, erkera, doksata, krovnih streha, nadstrešnica i drugih građevinskih elemenata ili delova objekta.

Član 3

Ukoliko je objekat koji je predmet legalizacije na manjoj udaljenosti od susednog objekta, od udaljenosti propisane odredbama ove odluke, objekat će se legalizovati ukoliko je izgrađen na mestu ranijeg legalnog objekta, kao i ukoliko je i susedni objekat koji je predmet legalizacije na manjoj udaljenosti od udaljenosti propisane odredbama ove odluke, u kom slučaju nije potrebno prilagati overenu saglasnost vlasnika susednog objekta.

Overenu saglasnost suseda je potrebno priložiti kada:

1. objekat koji je izgrađen na granici parcele ima otvore koji gledaju na susednu parcelu;

2. objekat koji je izgrađen na granici parcele zatvara svetlarnik susednog objekta;

3. nadzidane etaže ili nova krovna konstrukcija zatvara postojeće svetlarnike istog objekta.

Član 4

Uslovi utvrđeni ovom odlukom definišu se u odnosu na područje, zonu, odnosno blok u kome se nalazi objekat.

Na teritoriji grada Beograda, u smislu ove odluke, definišu se sledeća područja:

- područje gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica;

- područje gradskih opština Barajevo, Grocka, Mladenovac, Sopot i Surčin;

- područje gradske opštine Lazarevac i

- područje gradske opštine Obrenovac.

Na području gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica definišu se četiri zone i to:

1. Zona vrednih gradskih blokova i celina;

2. Zona za koju je obavezna izrada posebnih studija;

3. Zona bespravne izgradnje;

4. Zona znatne bespravne izgradnje.

U okviru Zone bespravne izgradnje definiše se deset blokova:

1. Mešoviti blok (M) i to: viši mešoviti blok (M1) i niži mešoviti blok (M2);

2. Kompaktni blok (K) i to: viši kompaktni blok (K1) i niži kompaktni blok (K2);

3. Blok individualnog stanovanja;

4. Blok sa objektima koji imaju karakter urbanih vila;

5. Otvoreni blok (O);

6. Blok sa partajama (P);

7. Blok intenzivne bespravne izgradnje (IBI);

8. Blok uz autoput, magistralnu saobraćajnicu i saobraćajnicu 1. reda (AP);

9. Komercijalni blok (KB) i

10. Blok privrednih kompleksa (PK).

Grafički prikaz područja gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, sa definisanim zonama i blokovima, sastavni je deo odluke.

Uslovi koji se primenjuju na području gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica

1. Zona vrednih gradskih blokova i celina

Član 5

Objekat koji se nalazi u zoni vrednih gradskih blokova i celina biće legalizovan ukoliko ispunjava sledeće uslove:

1. da nije na manjoj udaljenosti od susednog objekta, od udaljenosti definisane u planskom dokumentu;

2. da nema više od dve etaže od maksimalno dozvoljene spratnosti definisane u planskom dokumentu;

3. da, ukoliko se radi o nadzidanom objektu, nema više od jedne etaže od maksimalno dozvoljene spratnosti definisane u planskom dokumentu, pod uslovom da nadležna institucija za zaštitu spomenika kulture, ukoliko se objekat nalazi u ovoj zoni, da pozitivno mišljenje za legalizaciju izvedenih radova.

2. Zona za koju je obavezna izrada posebnih studija

Član 6

Za objekte koji se nalaze u zonama za koje je obavezna izrada posebnih studija, uslovi u pogledu visine objekta, udaljenosti od susednog objekta, odnosno mogućnost legalizacije, definisaće se nakon izrade posebne studije za usklađivanje postojećih namena sa posebnim propisima. Ovo se odnosi na zonu sletno-poletnih staza aerodroma Beograd, zonu beogradskih i pančevačkog vodoizvorišta i zaštitnu zonu oko instituta u Vinči.

3. Zona bespravne izgradnje

Mešoviti blok i Kompaktni blok

Član 7

Objekat koji se nalazi u mešovitom (višem M1 i nižem M2) ili kompaktnom (višem K1 i nižem K2) bloku biće legalizovan, ukoliko ispunjava sledeće uslove:

1. da udaljenost jednostrano uzidanog objekta u kompaktnom bloku od susednog objekta nije manja od 3,0 m, s tim da udaljenost objekta od bočne granice parcele nije manja od 1,5 m;

2. da udaljenost objekta od zadnje granice parcele nije manja od 3 m;

3. da udaljenost objekta individualnog stanovanja od susednog objekta u mešovitom bloku nije manja od 1,6 m, s tim da udaljenost objekta od bočnih granica parcele nije manja od 0,8 m.

4. da udaljenost objekta individualnog stanovanja u mešovitom bloku od bočne granice parcele nije manja od 0,8 m;

5. da udaljenost objekta koji je predmet legalizacije i drugog objekta na istoj parceli nije manja od 3 m;

6. da nema više od devet etaža (P+8 ili P+7+Pk ili P+6+2Pk ili druga odgovarajuća kombinacija koja ne prelazi devet etaža), ako se nalazi u višem bloku K1 i M1;

7. da nema više od deset etaža (P+9 ili P+8+Pk ili P+7+2Pk ili druga odgovarajuća kombinacija koja ne prelazi deset etaža), ako je na uglu višeg bloka K1 i M1;

8. da nema više od osam etaža (P+7 ili P+6+Pk ili P+5+2Pk ili druga odgovarajuća kombinacija koja ne prelazi osam etaža), ako se nalazi u nižem bloku K2 i M2;

9. da nema više od devet etaža (P+8 ili P+7+Pk ili P+6+2Pk ili druga odgovarajuća kombinacija koja ne prelazi devet etaža), ako je na uglu nižeg bloka K2 i M2.

Blok individualnog stanovanja

Član 8

Objekat koji se nalazi u bloku individualnog stanovanja biće legalizovan ukoliko ispunjava sledeće uslove:

1. da nema više od četiri etaže (P+3 ili P+2+Pk ili druga odgovarajuća kombinacija koja ne prelazi četiri etaže);

2. da udaljenost od susednog objekta nije manja od 1,6 m, s tim da udaljenost objekta od bočnih granica parcele nije manja od 0,8 m.

Blok sa objektima koji imaju karakter urbanih vila

Član 9

Objekat koji se nalazi u bloku sa objektima koji imaju karakter urbanih vila biće legalizovan, ukoliko ispunjava sledeće uslove:

1. da nema više od četiri etaže (P+3 ili P+2+Pk ili druga odgovarajuća kombinacija koja ne prelazi četiri etaže);

2. da udaljenost od susednog objekta nije manja od 2,4 m, s tim da udaljenost objekta od bočnih granica parcele nije manja od 1,2 m, a od zadnje granice parcele nije manja od 4,0 m.

Otvoreni blok

Član 10

Objekat koji se nalazi u otvorenom bloku biće legalizovan bez obzira na udaljenost od susednog objekta, pod uslovom da nema više od devet etaža (P+8 ili P+7+Pk ili P+6+2Pk ili druga odgovarajuća kombinacija koja ne prelazi devet etaža).

Blok sa partajama

Član 11

Objekat koji se nalazi u bloku sa partajama biće legalizovan ukoliko ispunjava uslove u pogledu visine, udaljenosti od susednog objekta, koji su definisani u planskom dokumentu.

Blok intenzivne bespravne izgradnje

Član 12

Objekat koji se nalazi u bloku intenzivne bespravne izgradnje biće legalizovan, ukoliko ispunjava sledeće uslove:

1. da nema više od osam etaža (P+7 ili P+6+Pk ili P+5+2Pk ili druga odgovarajuća kombinacija koja ne prelazi osam etaža);

2. da udaljenost od susednog objekta nije manja od 1,6 m, s tim da udaljenost objekta od bočnih granica parcele nije manja od 0,8 m.

Blok uz autoput, magistralnu saobraćajnicu i saobraćajnicu 1. reda

Član 13

Objekat koji se nalazi u bloku uz autoput, magistralnu saobraćajnicu i saobraćajnicu 1. reda biće legalizovan bez obzira na udaljenost od susednog objekta, pod uslovom da nema više od pet etaža (P+4 ili P+3+Pk ili P+2+2Pk ili druga odgovarajuća kombinacija koja ne prelazi pet etaža).

Komercijalni blok

Član 14

Objekat koji se nalazi u komercijalnom bloku biće legalizovan bez obzira na udaljenost od susednog objekta, pod uslovom da nema više od devet etaža (P+8 ili P+7+Pk ili P+6+2Pk ili druga odgovarajuća kombinacija koja ne prelazi devet etaža).

Blok privrednih kompleksa

Član 15

Objekat koji se nalazi u bloku privrednih kompleksa biće legalizovan, bez obzira na visinu, ukoliko udaljenost od susednog objekta nije manja od 1,6 m, s tim da udaljenost objekta od bočnih granica parcele nije manja od 0,8 m.

3. Zona znatne bespravne izgradnje

Član 16

Objekat koji se nalazi u zoni znatne bespravne izgradnje biće legalizovan bez obzira na visinu i udaljenost od susednog objekta.

Izuzetno od uslova definisanih u stavu 1. ovog člana, ukoliko se objekat nalazi na granicama parcele biće legalizovan ukoliko ispunjava sledeće uslove:

1. da građevinski elementi (erkeri, doksati, balkoni, nadstrešnice, krovne strehe i sl.) ne prelaze granicu susednih parcela;

2. da nema otvore koji gledaju ka susednim parcelama i objektima;

3. da atmosferske vode nisu usmerene ka susednoj parceli ili objektu;

4. da objekat ne zatvara svetlarnik susednog objekta.

Uslovi koji se primenjuju na području gradskih opština Barajevo, Grocka, Mladenovac, Sopot i Surčin

Član 17

Objekat koji se nalazi na područjima gradskih opština Barajevo, Grocka, Mladenovac, Sopot i Surčin biće legalizovan bez obzira na visinu i udaljenost od susednog objekta.

Izuzetno od uslova definisanih u stavu 1. ovog člana, ukoliko se objekat nalazi na granicama parcele biće legalizovan ukoliko ispunjava sledeće uslove:

1. da građevinski elementi (erkeri, doksati, balkoni, nadstrešnice, krovne strehe i sl.) ne prelaze granicu susednih parcela;

2. da nema otvore koji gledaju ka susednim parcelama i objektima;

3. da atmosferske vode nisu usmerene ka susednoj parceli ili objektu;

4. da objekat ne zatvara svetlarnik susednog objekta.

Ekonomski objekti za uzgoj stoke i septičke jame, moraju biti udaljeni najmanje 20 m od stambenog objekta ili bunara na susednoj parceli.

Uslovi koji se primenjuju na području gradske opštine Lazarevac

Član 18

Objekat koji se nalazi na području gradske opštine Lazarevac biće legalizovan, ukoliko ispunjava sledeće uslove:

1. da nema više od četiri etaže (P+3 ili P+2+Pk ili druga odgovarajuća kombinacija koja ne prelazi četiri etaže);

2. da udaljenost od susednog objekta nije manja od 1,6 m, s tim da udaljenost objekta od bočnih granica parcele nije manja od 0,8 m.

Ukoliko su uslovi definisani važećim planskim dokumentom povoljniji i manje restriktivni od uslova iz stava 1. ovog člana, primenjivaće se važeća planska dokumentacija.

Uslovi koji se primenjuju na području gradske opštine Obrenovac

Član 19

Objekat koji se nalazi na području gradske opštine Obrenovac biće legalizovan pod sledećim uslovima:

1. Ukoliko se nalazi u granicama Plana generalne regulacije za deo naselja Zvečka, Rvati, Petlovo brdo i Zabrežje u Obrenovcu ("Službeni list grada Beograda", br. 33/07 i 14/08), Plana detaljne regulacije Belo polje u Obrenovcu ("Službeni list grada Beograda", broj 4/06) i Plana opšteg uređenja izletišta Zabran u Obrenovcu ("Službeni list grada Beograda", broj 17/07) visina objekta se definiše prema uslovima iz navedenih planskih dokumenata, a udaljenje od susednog objekta ne može biti manje od 2,5 m;

2. Ukoliko se nalazi u granicama Plana izmene i dopune Plana detaljne centralne zone Obrenovca ("Službeni list grada Beograda", broj 17/06), visina objekta i udaljenje od susednog objekta se definiše prema uslovima iz navedenog planskog dokumenta;

3. Ukoliko se nalazi van granica planova određenih u tač. 1. i 2. ovog člana, objekat će biti legalizovan ukoliko spratnost ne prelazi P+2+Pk, i udaljenost od susednog objekta nije manja od 2,5 m.

NADZOR

Član 20

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši organizaciona jedinica gradske uprave nadležna za poslove legalizacije objekata.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".