ODLUKA

O IZRADI IZMENA I DOPUNA REGIONALNOG PROSTORNOG PLANA ADMINISTRATIVNOG PODRUČJA GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 57/2009)

Član 1

Pristupa se izradi Izmena i dopuna Regionalnog prostornog plana administrativnog područja grada Beograda (u daljem tekstu: Izmena i dopuna Regionalnog prostornog plana).

Član 2

Cilj izrade Izmena i dopuna Regionalnog plana je usklađivanje sa Zakonom o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09), preispitivanje planskih rešenja definisanih Regionalnim prostornim planom administrativnog područja grada Beograda i prostornim planovima Gradskih opština, preispitivanje neusaglašenosti namena površina i saobraćajnih rešenja (regionalna i magistralna mreža, železnički koridori, robni terminali, lokoteretne stanice, luka i sl.) i dr.

Član 3

Granicom Izmena i dopuna Regionalnog prostornog plana obuhvaćeno je administrativno područje grada Beograda, odnosno teritorija svih sedamnaest opština: Stari grad, Vračar, Savski venac, Palilula, Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Voždovac, Novi Beograd, Zemun, Grocka, Mladenovac, Sopot, Barajevo, Lazarevac, Obrenovac, Surčin.

Član 4

Izmena i dopuna Regionalnog prostornog plana sadržaće naročito: polazne osnove za izradu plana, ocenu postojećeg stanja, ciljeve i principe regionalnog prostornog razvoja, koncepciju regionalnog prostornog razvoja, principe i propozicije zaštite, uređenja i razvoja prirode i prirodnih sistema, koncepciju i propozicije prostornog razvoja i distribucije stanovništva, mreže naseljenih mesta i javnih službi, funkcionalno povezivanje naseljenih mesta, principe i propozicije prostornog razvoja privrede, distribuciju aktivnosti i upotrebe zemljišta, prostorni razvoj saobraćaja, regionalnih infrastrukturnih sistema i povezivanje sa infrastrukturnim sistemima od značaja za Republiku Srbiju, mere zaštite, uređenja i unapređenja prirodnih i kulturnih dobara, definisanje interregionalnih i intraregionalnih funkcionalnih veza i transgranične saradnje, mere zaštite životne sredine, mere za podsticanje regionalnog razvoja, mere za ravnomerni teritorijalni razvoj regiona, mere i instrumente za ostvarivanje regionalnog prostornog plana i prioritetnih planskih rešenja, odnosno strateško-razvojnih projekata za prvu etapu sprovođenja, mere za sprovođenje Regionalnog prostornog plana, Stratešku procenu uticaja na životnu sredinu.

Izmena i dopuna Regionalnog prostornog plana predstavljaće planski osnov za izradu prostornih planova jedinica lokalne samouprave, generalnih planova, planova generalne regulacije, planova detaljne regulacije.

Član 5

Izrada Izmena i dopuna Regionalnog prostornog plana poverava se JUP Urbanistički zavod Beograda, Beograd, Palmotićeva br. 30, koji je dužan da nacrt plana izradi u roku od 15 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 6

Sredstva za izradu Izmena i dopuna Regionalnog prostornog plana obezbediće iz budžeta grada Beograda.

Član 7

Za potrebe izrade Izmena i dopuna Regionalnog prostornog plana pristupa se izradi strateške procene uticaja planskih rešenja na životnu sredinu.

Član 8

Nacrt Izmena i dopuna Regionalnog prostornog plana biće izložen na javni uvid u prostorijama Skupštine grada Beograda. Podaci o načinu izlaganja nacrta plana na javni uvid i trajanju javnog uvida, oglasiće se u dnevnim sredstvima informisanja i u informativnim glasilima gradskih opština: Stari grad, Vračar, Savski venac, Palilula, Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Voždovac, Novi Beograd, Zemun, Grocka, Mladenovac, Sopot, Barajevo, Lazarevac, Obrenovac, Surčin.

Nacrt Izmena i dopuna Regionalnog prostornog plana dostaviće se na mišljenje gradskim opštinama: Stari grad, Vračar, Savski venac, Palilula, Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Voždovac, Novi Beograd, Zemun, Grocka, Mladenovac, Sopot, Barajevo, Lazarevac, Obrenovac, Surčin.

Član 9

Elaborat Izmena i dopuna Regionalnog prostornog plana izradiće se u tri primerka originala u analognom i digitalnom obliku koji će se po overi čuvati kod Skupštine grada Beograda kao donosioca plana, Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove i Republičkog geodetskog zavoda i jedan primerak originala u digitalnom obliku za potrebe Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i 23 primeraka kopija u analognom i digitalnom obliku za potrebe Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i JUP Urbanistički zavod Beograd (po dve kopije) i gradskih opština Stari grad, Vračar, Savski venac, Palilula, Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Voždovac, Novi Beograd, Zemun, Grocka, Mladenovac, Sopot, Barajevo, Lazarevac, Obrenovac, Surčin (po jedna kopija).

Član 10

Obaveštenje o donošenju ove odluke o izradi Izmena i dopuna Regionalnog prostornog plana oglasiće se u stredstvima dnevnog informisanja i u informativnim glasilima gradskih opština: Stari grad, Vračar, Savski venac, Palilula, Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Voždovac, Novi Beograd, Zemun, Grocka, Mladenovac, Sopot, Barajevo, Lazarevac, Obrenovac, Surčin.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".