ODLUKA

O IZRADI PLANOVA GENERALNE REGULACIJE GRAĐEVINSKOG PODRUČJA SEDIŠTA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE - GRAD BEOGRAD

("Sl. list grada Beograda", br. 57/2009)

Član 1

Pristupa se izradi Planova generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave - grad Beograd (u daljem tekstu: Planovi generalne regulacije).

Član 2

Cilj izrade Planova generalne regulacije je definisanje načina uređenja prostora i korišćenja građevinskog zemljišta, preispitivanje rešenja datih važećim planovima detaljne regulacije, preispitanim regulacionim planovima i preispitanim detaljnim urbanističkim planovima, donetim u skladu sa ranije važećim zakonima o planiranju, definisanje površina javne namene, trasa koridora i kapaciteta za saobraćajnu, energetsku i komunalnu infrastrukturu, definisanje uslova za izgradnju objekata u zonama za koje nije predviđena izrada plana detaljne regulacije, definisanje zona za koje će se obavezno donositi planovi detaljne regulacije sa rokovima za njihovu izradu, definisanje lokacija za koje će se raditi urbanistički projekti.

Član 3

Granicama Planova generalne regulacije obuhvaćeno je građevinsko područje u granici Generalnog plana Beograda 2021. ("Službeni list grada Beograda", br. 27/03, 25/05, 34/07) koje se sastoji iz više administrativnih ili funkcionalnih celina.

Konačne granice planova generalne regulacije će se utvrditi prilikom izrade i verifikacije koncepta plana.

Član 4

Planovi generalne regulacije sadržaće naročito: granicu plana i obuhvat građevinskog područja, podelu prostora na posebne celine i zone, pretežnu namenu zemljišta po zonama i celinama, regulacione linije ulica, površina javne namene i građevinske linije sa elementima za obeležavanje na geodetskoj podlozi za zone za koje nije predviđena izrada plana detaljne regulacije, nivelacione kote raskrsnica ulica i površina javne namene (nivelacioni plan) za zone za koje nije predviđena izrada plana detaljne regulacije, trase, koridore i kapacitete za saobraćajnu, energetsku, komunalnu i drugu infrastrukturu, vertikalnu regulaciju, pravila uređenja i pravila građenja po zonama i celinama, zone za koje se obavezno donosi plan detaljne regulacije, lokacije za koje se radi urbanistički projekat, rokove za izradu plana detaljne regulacije sa obavezno propisanom zabranom gradnje novih objekata i rekonstrukcije postojećih objekata (izgradnja objekata ili izvođenje radova kojima se menja stanje u prostoru) do usvajanja plana, mere zaštite kulturno-istorijskih spomenika i zaštićenih prirodnih celina, inženjersko-geološke uslove, mere energetske efikasnosti izgradnje i grafički deo.

Planovi generalne regulacije predstavljaće planski osnov za izradu planova detaljne regulacije, izdavanje informacije o lokaciji, lokacijske dozvole i izradu urbanističko-tehničkih dokumenata.

U zavisnosti od prioriteta razvoja, opremanja i uređenja grada Beograda utvrdiće se kroz jedinstveni koncept plana generalne regulacije granice delova teritorije koje predstavljaju prostorno funkcionalne celine u obuhvatu plana. Plan će se usvajati fazno donošenjem pojedinačnih planova generalne regulacije za prostorno funkcionalne celine, uvek u skladu sa usvojenim Konceptom plana.

Član 5

Izrada Plana generalne regulacije poverava se JUP Urbanističkom zavodu Beograda, Beograd, Palmotićeva br. 30, koji je dužan da nacrt plana izradi u roku od 15 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Pojedinačne planove generalne regulacije, koji će se raditi na osnovu usvojenog koncepta plana, osim Javnog urbanističkog preduzeća "Urbanistički zavod Beograda" mogu raditi i drugi nosioci izrade u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", broj 116/08), ili u skladu sa ranije preuzetim obavezama.

Član 6

Sredstva za izradu planova generalne regulacije obezbediće grad Beograd preko Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Beograd, Njegoševa br. 84.

Član 7

Za potrebe izrade planova generalne regulacije pristupa se izradi strateških procena uticaja planiranih namena na životnu sredinu.

Član 8

Nacrt planova generalne regulacije biće izložen na javni uvid u prostorijama Skupštine grada Beograda. Podaci o načinu izlaganja nacrta planova na javni uvid i trajanju javnog uvida, oglasiće se u dnevnim sredstvima informisanja.

Nacrt planova generalne regulacije dostaviće se na mišljenje gradskim opštinama: Stari grad, Vračar, Savski venac, Palilula, Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Voždovac, Novi Beograd, Zemun, Grocka, Surčin.

Član 9

Elaborat planova generalne regulacije izradiće se u tri primerka originala u analognom i digitalnom obliku koji će se po overi čuvati kod Skupštine grada Beograda kao donosioca plana, Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i odgovarajućem broju primeraka kopija u analognom i digitalnom obliku za potrebe Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove (dve kopije), Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda (dve kopije), JUP Urbanističkog zavoda Beograda i gradske opštine Stari grad, Vračar, Savski venac, Palilula, Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Voždovac, Novi Beograd, Zemun, Grocka, Surčin (po jedna kopija).

Član 10

Obaveštenje o donošenju ove odluke o izradi planova generalne regulacije oglasiće se u sredstvima dnevnog informisanja.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".