ODLUKA

O IZRADI GENERALNOG URBANISTIČKOG PLANA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 57/2009)

Član 1

Pristupa se izradi Generalnog urbanističkog plana Beograda (Usklađivanje Generalnog plana Beograda 2021. ("Službeni list grada Beograda", br. 27/03, 25/05 i 34/07) sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 81/09) (u daljem tekstu: Generalni urbanistički plan).

Član 2

Cilj donošenja odluke je preispitivanje obima i sadržaja Generalnog plana Beograda 2021. ("Službeni list grada Beograda", br. 27/03, 25/05 i 34/07) u skladu sa članom 24. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 81/09), koji bliže propisuje sadržaj Generalnog urbanističkog plana.

Član 3

Granicom Generalnog urbanističkog plana obuhvaćena je teritorija dvanaest opština, i to cela teritorija gradskih opština: Vračar, Zvezdara, Novi Beograd, Savski venac, Stari grad, Čukarica, Rakovica i delovi teritorija gradskih opština: Zemun, Voždovac, Palilula, Surčin i Grocka koje su obuhvaćene granicom Generalnog plana Beograda 2021.

Član 4

Generalni urbanistički plan sadržaće naročito: granicu plana i obuhvat građevinskog područja, granice obuhvata planova generalne regulacije za celo građevinsko područje, generalnu namenu površina koje su pretežno planirane u građevinskom području, na nivou urbanističkih zona, generalne pravce i koridore za saobraćajnu, energetsku, komunalnu i drugu infrastrukturu.

Generalni urbanistički plan predstavljaće planski osnov za izradu planova generalne i detaljne regulacije i izdavanje informacija o lokaciji.

Član 5

Izrada Generalnog urbanističkog plana poverava se JUP Urbanističkom zavodu Beograda, Beograd, Palmotićeva br. 30, koji je dužan da Nacrt plana izradi u roku od 15 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 6

Sredstva za izradu Generalnog urbanističkog plana obezbediće se iz budžeta grada Beograda.

Član 7

Za potrebe izrade Generalnog urbanističkog plana pristupa se izradi strateške procene uticaja planiranih namena na životnu sredinu.

Član 8

Nacrt Generalnog urbanističkog plana biće izložen na javni uvid u prostorijama Skupštine grada Beograda. Podaci o načinu izlaganja nacrta plana na javni uvid i trajanju javnog uvida oglasiće se u dnevnim sredstvima informisanja i u informativnim glasilima gradskih opština Stari grad, Vračar, Savski venac, Palilula, Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Voždovac, Novi Beograd, Zemun, Grocka i Surčin.

Nacrt Generalnog urbanističkog plana dostaviće se na mišljenje gradskim opštinama: Stari grad, Vračar, Savski venac, Palilula, Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Voždovac, Novi Beograd, Zemun, Grocka i Surčin.

Član 9

Elaborat Generalnog urbanističkog plana izradiće se u tri primerka originala u analognom i digitalnom obliku koji će se po overi čuvati kod Skupštine grada Beograda kao donosioca plana, Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i 19 primeraka kopija u analognom i digitalnom obliku za potrebe Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove (dve kopije), Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda (dve kopije), JUP Urbanističkog zavoda Beograda i gradskih opština: Stari grad, Vračar, Savski venac, Palilula, Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Voždovac, Novi Beograd, Zemun, Grocka i Surčin (po jedna kopija).

Član 10

Obaveštenje o donošenju Odluke o izradi Generalnog urbanističkog plana oglasiće se u sredstvima dnevnog informisanja i u informativnim glasilima gradskih opština Stari grad, Vračar, Savski venac, Palilula, Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Voždovac, Novi Beograd, Zemun, Grocka i Surčin.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".