ODLUKA

O UTVRĐIVANJU POSEBNIH USLOVA U POSTUPKU LEGALIZACIJE OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 22/2009)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se posebni uslovi u postupku legalizacije objekata, odnosno naknadnog izdavanja građevinske dozvole za objekte izgrađene, rekonstruisane ili dograđene bez građevinske dozvole na teritoriji grada Zaječara.

Član 2

Legalizacija objekata, odnosno naknadno izdavanje građevinske dozvole za objekte izgrađene, rekonstruisane ili dograđene bez građevinske dozvole, u gradskom i prigradskom području teritorije grada Zaječara, moguća je uz maksimalno zadržavanje postojećeg stanja na terenu i bez posebne saglasnosti vlasnika susednog objekta, odnosno parcele ako je:

- predmetna lokacija u centralnoj gradskoj zoni gde postojeći tip izgradnje diktira postavljanje objekata na građevinskoj parceli u neprekinutom nizu (objekat na parceli dodiruje obe bočne linije građevinske parcele);

- površina građevinske parcele je ispod propisanih minimalnih vrednosti za izgradnju slobodnostojećih ili dvojnih porodičnih stambenih objekata (površina manja od 200m2);

- širina (front) građevinske parcele je ispod propisanih minimalnih vrednosti za izgradnju slobodnostojećih ili dvojnih porodičnih stambenih objekata (širina fronta je 8,0m ili manja od 8,0m);

- postojeći objekat na susednoj parceli takođe izgrađen duž međe ili na udaljenju manjem od propisanog (ako je udaljenje od međe manje od 1,5m);

- udaljenje predmetnog objekta od postojećeg objekta na susednoj parceli minimum 4m, mogu se zadržati svetli otvori stambenih prostorija, a ako je ono 3m ili manje od 3m to mogu biti samo lufteri;

- međusobna udaljenost slobodnostojećih objekata na predmetnoj i susednoj parceli minimum 1/2 visine višeg objekta;

- međusobna udaljenost slobodnostojećih objekata na predmetnoj i susednoj parceli minimum 1/4 visine višeg objekta i objekti na naspramnim bočnim fasadama ne sadrže naspramne otvore na prostorijama za stanovanje.

Svetli otvori koji su duž međe ili na udaljenju manjem od gore navedenih moraju biti uklonjeni ili zastakljeni neprovidnim staklom (staklene prizme).

Član 3

Legalizacija objekata, odnosno naknadno izdavanje građevinske dozvole za objekte izgrađene, rekonstruisane ili dograđene bez građevinske dozvole, u seoskom području na teritoriji grada Zaječara, moguća je uz maksimalno zadržavanje postojećeg stanja na terenu i bez posebne saglasnosti vlasnika susednog objekta, odnosno korisnika parcele ako je:

- međusobno rastojanje stambenog objekta i stočne staje minimum 15,0m;

- prljavi objekat postavljen samo niz vetar u odnosu na čiste objekte;

- ako se ekonomski delovi susednih parcela neposredno graniče, ekonomski objekti mogu biti duž međe, ako je i postojeći na susednoj parceli duž međe ili na udaljenju manjem od 1m.

Član 4

Legalizacija objekta može se odobriti i u slučajevima da uslovi iz člana 2. alineje 5., 6. i 7. nisu ispunjeni, ukoliko je objekat sagrađen i koristi se pre 11.09.22009. godine, a po zahtevu suseda nije pokrenut i vođen postupak pred inspekcijskim službama radi rušenja, u momentu kada je izgradnja objekta započeta.

Član 5

Legalizacija ograda izgrađenih na regulaciji, suprotno kriterijumima iz Pravilnika ("Sl. glasnik RS", br. 75/03), može se odobriti, ukoliko se izgledom uklapa u ambijent, srazmerno veličini građevinske parcele i izgrađenog objekta na istoj.

Legalizacija ograda izgrađenih prema susednoj građevinskoj parceli suprotno kriterijumima iz Pravilnika, može se odobriti i bez saglasnosti suseda ukoliko je ograda izgrađena pre 11.09.2009. godine, a po zahtevu suseda nije pokrenut i vođen postupak pred inspekcijskim službama radi rušenja, u momentu kada je izgradnja ograde započeta.

Član 6

Objekat će se legalizovati prema faktičkom stanju, bez obzira na utvrđene kriterijume iz ove Odluke, ukoliko je vlasništvo na susednom objektu i parceli uspostavljeno nakon izgradnje predmetnog objekta.

Teret dokazivanja je na strankama u postupku.

Član 7

Legalizacija objekata, moguća je uz maksimalno zadržavanje postojećeg stanja na terenu, osim u slučajevima kada su objekti izgrađeni sa takvim nedostacima da predstavljaju opasnost za život i zdravlje ljudi ili utiču na bezbednost susednih objekata, bezbednost objekata od požara, bezbednost saobraćaja, a nedostaci su takve prirode da ih nije moguće otkloniti.

Član 8

Odredbe ove Odluke primenjivaće se i na sve započete, a nezavršene postupke legalizacije po ranije važećem Zakonu.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".