ODLUKA

O OSNIVANJU BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 22/2009)

Član 1

Ovom Odlukom osniva se Budžetski fond za zaštitu i unapređivanje životne sredine Grada Zaječara (u daljem tekstu: Budžetski fond), kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora, kako bi se pojedina budžetska primanja i izdaci u oblasti zaštite životne sredine vodili odvojeno radi ostvarivanja ciljeva predviđenih zakonom i drugim propisima i aktima.

Budžetski fond posluje u skladu sa zakonom kojim se uređuje budžetski sistem.

Član 2

Budžetski fond se osniva radi ostvarivanja ciljeva u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, u skladu sa posebnim republičkim, lokalnim propisima ili međunarodnim sporazumima.

Član 3

Budžetski fond se osniva na neodređeno vreme.

Član 4

Budžetskim fondom za zaštitu i unapređenje životne sredine upravlja nadležni lokalni organ uprave, odnosno odeljenje za finansije.

Član 5

Budžetski fond se finansira iz:

1. namenskih prihoda budžeta ostvarenih po osnovu naknade za zagađivanje životne sredine, naknade za zagađivanje životne sredine za područja od posebnog interesa kao i naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, u skladu sa zakonom;

2. aproprijacija obezbeđenih u okviru budžeta za tekuću godinu;

3. prihoda koji proističu iz upravljanja likvidnim sredstvima budžetskog fonda;

4. prihoda ostvarenih na osnovu saradnje na programima, projektima i drugim aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine;

5. priloga, donacija, poklona i pomoći;

6. ostalih izvora u skladu sa zakonom.

Član 6

Evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora otvara Gradonačelnik Grada Zaječara kao izvršni organ vlasti.

Član 7

Sredstva budžetskog fonda koriste se namenski za obezbeđenje kontrole i praćenje stanja životne sredine (monitoring), prema programu monitoringa, kao i za finansiranje lokalnih akcionih i sanacionih planova, u skladu sa Nacionalnim programom, odnosno za finansiranje programa i planova Grada Zaječara iz oblasti životne sredine.

Sredstva budžetskog fonda koriste se na osnovu Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda.

Program korišćenja sredstava budžetskog fonda predlaže Odsek za zaštitu životne sredine, koji je dužan da pre usvajanja programa od strane Skupštine grada, pribavi saglasnost Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja na predlog programa korišćenja sredstava budžetskog fonda.

Gradonačelnik grada Zaječara donosi Rešenje o raspodeli sredstava fonda u skladu sa usvojenim Programom korišćenja sredstava.

Odsek za zaštitu životne sredine dostavlja Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja izveštaj o korišćenju sredstava ostvarenih po osnovu naknade za zagađivanje životne sredine, naknade za zagađivanje životne sredine za područja od posebnog interesa kao i naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu, odnosno na zahtev Ministarstva.

Član 8

Plaćanje na teret budžetskog fonda vrši se do nivoa sredstava raspoloživih u budžetskom fondu, a obaveze se preuzimaju u okviru realno planiranih prihoda budžetskog fonda.

Na kraju tekuće godine neiskorišćena sredstva budžetskog fonda prenose se u narednu godinu.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Zaječara", a primenjivaće se od 01.01.2010. godine.