PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA JAVNIH PARKIRALIŠTA OD STRANE POVLAŠĆENIH KORISNIKA

("Sl. list grada Užica", br. 18/2009)

 

I OPŠTA ODREDBA

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi i način na koji osobe sa invaliditetom mogu da koriste mesta koja su na javnim parkiralištima određena za vozila osoba sa invaliditetom, bliži uslovi i način na koji pojedini korisnici (stanari, korisnici poslovnih prostora i državni organi i organizacije) mogu posebna parkirališta da koriste kao povlašćeni korisnici, uslovi za korišćenje pretplatne karte kao i druga pitanja od značaja za korišćenje parkinga od strane povlašćenih korisnika na teritoriji grada Užica.

II KORIŠĆENJE POSEBNO ODREĐENIH PARKING MESTA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

Član 2

Na javnim parkiralištima parking mesta za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom koja odredi i vidno obeleži Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja, mogu besplatno da koriste lica navedena u članu 15. Odluke o javnim parkiralištima ("Službeni list grada Užica" broj 6/09).

Ograničenje vremena parkiranja do 120 min u Zoni I odnosi se i na osobe sa invaliditetom u korišćenju posebno određenih parking mesta.

Član 3

Korišćenje parking mesta za parkiranje vozila invalida, odnosno organizacije i udruženja osoba sa invaliditetom je besplatno i to najviše za jedno vozilo sa registarskom tablicom UE.

Član 4

Korisnici iz tačke 2. i 3. ovog Pravilnika imaju pravo na korišćenje besplatnog parkinga samo na mestima koja su vertikalnom i horizontalnom signalizacijom označena kao parking mesta za osobe sa invaliditetom, uz korišćenje nalepnice za označavanje vozila invalidnog ili obolelog lica, odnosno vozila člana zajedničkog domaćinstva, koju izdaje Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i inspekcijske poslove.

Pod članovima zajedničkog domaćinstva, u smislu ovog člana, smatraju se bračni drug, roditelji, usvojioci, deca, usvojenici i staraoci osoba sa invaliditetom.

Član 5

Nalepnice iz člana 4. ovog Pravilnika izdaju se za tekuću kalendarsku godinu, s tim da se za korisnike koji su to pravo ostvarili u prethodnoj godini, izdaju do 31. marta tekuće godine, pod uslovom da nije bilo promena koje su od uticaja na ostvarivanje ovog prava.

Član 6

Lica koja prvi put ostvaruju pravo i lica kod kojih je nastupila promena od uticaja na pravo, podnose pismeni zahtev za izdavanje nalepnice Gradskoj upravi za urbanizam, izgradnju i inspekcijske poslove.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana korisnik prilaže:

- fotokopiju obe strane lične karte, kao dokaz o mestu prebivališta;

- fotokopiju saobraćajne dozvole korisnika ili člana njegovog zajedničkog domaćinstva, kao dokaz o vlasništvu na vozilu;

- izvod iz matične knjige rođenih, venčanih ili rešenje o starateljstvu, kao dokaz o stepenu sredstva sa korisnikom prava.

Pored opštih uslova iz stava 2. ovog člana korisnik dostavlja i odgovarajuću medicinsku i drugu dokumentaciju i to:

- kopiju rešenja o ostvarivanju prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koju izdaje Fond PIOR ili Centar za socijalni rad, za lica obolela od distrofije, paraplegije, kvadriplegije i cerebralne paralize koja za kretanje koriste invalidska kolica;

- nalaz oftamologa o procentu oštećenja vida, koju izdaje zdravstvena ustanova, za lica koja imaju oštećenje vida najmanje 90%;

- kopiju rešenja o priznatom svojstvu vojnog ili civilnog invalida (pribavlja se po službenoj dužnosti), za ratne i mirnodopske vojne invalide i civilne invalide rata od I do IV grupe;

- kopiju rešenja o priznatom svojstvu vojnog ili civilnog invalida (pribavlja se po službenoj dužnosti) i nalaz ortopeda, za ratne i mirnodopske vojne invalide i civilne invalide V i VI grupe, koji imaju oštećenje donjih ekstremiteta i ostvaruju pravo na ortopedski dodatak ili ortopedsko pomagalo;

- kopiju rešenja o ostvarivanju prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koju izdaje Fond PIOR ili Centar za socijalni rad, za lica na dijalizi.

Član 7

U slučaju da korisnik obnavlja pravo koje je već ostvario (član 5. ovog Pravilnika) predaje kopiju odgovarajućeg rešenja, odnosno nalaz lekara odgovarajuće specijalizacije iz člana 6. stav 3. da se zdravstveno stanje nije promenilo i dokaze ukoliko su se promenile druge okolnosti (adresa stanovanja, vozilo za koje se izdaje nalepnica ili član zajedničkog domaćinstva za čije vozilo se izdaje nalepnica).

Član 8

Nalepnica za označavanje vozila osobama sa invaliditetom izdaje se bez naknade.

III USLOVI I NAČIN KORIŠĆENJA POSEBNIH PARKIRALIŠTA ZA POVLAŠĆENE KORISNIKE

Član 9

Stanari i korisnici poslovnog prostora mogu da koriste posebna parkirališta kao povlašćeni korisnici na osnovu parking karte koju izdaje preduzeće ili preduzetnik kome je povereno obavljanje delatnosti parkirališta (u daljem tekstu: preduzeće ili preduzetnik).

Član 10

Preduzeće ili preduzetnik izdaje povlašćenu parking kartu:

1. Stanaru koji ima prebivalište u zoni obuhvaćenoj režimom parkiranja, za jedno putničko vozilo u vlasništvu stanara.

Uz zahtev za izdavanje povlašćene parking karte, stanar podnosi:

- fotokopiju lične karte;

- fotokopiju saobraćajne dozvole za putničko vozilo.

2. Korisniku poslovnog prostora-pravnom licu i preduzetniku, koji ima poslovni prostor u svojini ili ga koristi kao zakupac, u zoni obuhvaćenoj režimom parkiranja, za jedno putničko vozilo u vlasništvu.

Uz zahtev za izdavanje povlašćene parking karte, pravno lice i preduzetnik podnose:

- fotokopiju ugovora o kupovini ili zakupu poslovnog prostora overenu od strane suda;

- fotokopiju saobraćajne dozvole za putničko vozilo;

- fotokopiju rešenja Agencije za privredne registre.

Član 11

Povlašćene parking karte se izdaju na godišnjem, polugodišnjem, kvartalnom i mesečnom nivou.

Povlašćene parking karte izdaju se samo stanarima koji imaju prebivalište u zoni obuhvaćenoj režimom parkiranja.

Povlašćena parking karta koja je izdata za Zonu I može se koristiti i na parkiralištima u Zoni II, a povlašćena parking karta iz Zone II važi samo za zonu za koju je izdata.

Kupovinom povlašćene parking karte ne obezbeđuje se rezervacija parking mesta, već povlašćeni korisnici mogu svoja vozila da parkiraju bez vremenskog ograničenja na parkiralištima za koje je izdata povlašćena parking karta, samo ako nađu slobodno parking mesto.

Povlašćena parking karta za osobe sa invaliditetom iz člana 15. Odluke o javnim parkiralištima važi i na posebno određenim parking mestima za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom.

Stanari koji stanuju u I zoni mogu kupiti pretplatnu kartu II zone na svoj zahtev.

Povlašćene parking karte ne mogu se izdavati za parkirališta ispred hotela "Palas" i na Trgu Svetog Save.

Član 12

Cenu povlašćene parking karte utvrđuje preduzeće ili preduzetnik, uz saglasnost Gradskog veća.

IV PRETPLATNA KARTA ZA PARKIRANJE

Član 13

Građani koji imaju prebivalište u Užicu, odnosno pravna lica i preduzetnici sa sedištem u Užicu van I i II zone, mogu koristiti pretplatnu kartu za parkiranje samo u Zoni II.

V PARKING MESTA SA TRAJNOM REZERVACIJOM

Član 14

Parking mesto sa trajnom rezervacijom odobrava Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i inspekcijske poslove, na zahtev državnog organa, organa Grada, javnih službi i drugih organa, organizacija i ustanova čiji su osnivači Republika ili Grad.

Parking mesto sa trajnom rezervacijom obeležava se vertikalnom i horizontalnom signalizacijom i plaća se po posebno utvrđenoj naknadi.

Broj parking mesta, iz stava 1. ovog člana, ne može biti veći od 3% od broja mesta u odgovarajućoj zoni parkiranja.

VI ZAJEDNIČKE ODREDBE

Član 15

Parking karte za označavanje vozila invalidnog ili obolelog lica i povlašćene parking karte izdaju se u obliku nalepnice i moraju biti zalepljene sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla vozila.

Nalepnice koje koriste povlašćene kategorije lica iz ovog Pravilnika, propisuje Gradsko veće na predlog Saveta za bezbednost saobraćaja.

Član 16

Povlašćene i pretplatne parking karte ne podrazumevaju rezervaciju parking mesta za korisnike.

VII ZAVRŠNA ODREDBA

Član 17

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".