ODLUKA

O USLOVIMA ZA LEGALIZACIJU OBJEKATA U POGLEDU UDALJENOSTI OD SUSEDNOG OBJEKTA I VISINE OBJEKTA

("Sl. list grada Užica", br. 19/2009)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi za legalizaciju objekata izgrađenih odnosno rekonstruisanih ili dograđenih bez građevinske dozvole u pogledu udaljenosti od susednog objekta i visine objekta.

UDALJENOST OBJEKTA

Član 2

Udaljenost objekta izgrađenog odnosno rekonstruisanog ili dograđenog bez građevinske dozvole od susednog objekta utvrđuje se u skladu sa odredbama Pravilnika o opštim uslovima o parcelaciji i izgradnji i sadržini, uslovima i postupku izdavanja akta o urbanističkim uslovima za objekte za koje odobrenje za izgradnju izdaje opštinska, odnosno gradska uprava ("Sl. glasnik RS", broj 75/03) koje se odnose na međusobnu udaljenost objekata.

Član 3

Za objekat izgrađen odnosno rekonstruisan ili dograđen bez građevinske dozvole koji se nalazi na manjoj udaljenosti od susednog objekta od propisane može se naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola ako podnosilac zahteva za legalizaciju priloži overenu saglasnost vlasnika susednog objekta.

Član 4

Izuzetno, za objekat izgrađen odnosno rekonstruisan ili dograđen bez građevinske dozvole koji se nalazi na manjoj udaljenosti od susednog objekta od propisane može se naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola i bez saglasnosti vlasnika susednog objekta ukoliko se objekat koji se legalizuje nalazi na istoj ili većoj udaljenosti nego susedni objekat od zajedničke granice parcele.

VISINA OBJEKTA

Član 5

Visina objekta izgrađenog odnosno rekonstruisanog ili dograđenog bez građevinske dozvole utvrđuje se u skladu sa odredbama Pravilnika o opštim uslovima o parcelaciji i izgradnji i sadržini, uslovima i postupku izdavanja akta o urbanističkim uslovima za objekte za koje odobrenje za izgradnju izdaje opštinska, odnosno gradska uprava ("Sl. glasnik RS" broj 75/03) koje se odnose na visinu objekta.

Član 6

Za objekat izgrađen, odnosno rekonstruisan ili dograđen bez građevinske dozvole čija je visina veća od propisane može se naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola ako podnosilac zahteva za legalizaciju priloži overenu saglasnost vlasnika susednog objekta.

Član 7

Izuzetno, za porodični stambeni objekat izgrađen, odnosno rekonstruisan ili dograđen bez građevinske dozvole čija je visina veća od propisane, a ne više od 1,60 m može se naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola i bez saglasnosti vlasnika susednih objekata.

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".