ODLUKA

O TEHNIČKOM PREGLEDU IZGRAĐENOG OBJEKTA

("Sl. list grada Užica", br. 20/2009)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se način i uslovi poveravanja poslova tehničkog pregleda izgrađenog objekta na teritoriji grada Užica za koje je građevinsku dozvolu, odnosno odobrenje za izgradnju i potvrdu o prijemu dokumentacije izdala nadležna gradska uprava, način obavljanja tih poslova i druga pitanja od značaja za tehnički pregled izgrađenog objekta.

Član 2

Tehnički pregled objekta, postrojenja, uređaja i opreme koji pripadaju tom objektu ili su u njega ugrađeni, kao i izvedenih građevinskih radova vrši se prema odredbama Zakona o planiranju i izgradnji (u daljem tekstu: Zakon) i Pravilnika o sadržini i načinu vršenja tehničkog pregleda objekta i izdavanju upotrebne dozvole (u daljem tekstu: Pravilnik), ako za određene vrste objekata nisu doneti posebni propisi o tehničkom pregledu.

Član 3

Tehnički pregled objekata iz člana 1. ove odluke može da obavlja komisija koju obrazuje gradska uprava (u daljem tekstu: nadležni organ) ili privredno društvo, odnosno drugo pravno lice koje je upisano u odgovarajući registar za obavljanje poslova tehničkog pregleda (u daljem tekstu: pravno lice).

Član 4

Izbor pravnog lica iz člana 3. ove odluke vrši se svake dve godine na osnovu javnog poziva koji Gradsko veće objavljuje u sredstvima javnog informisanja.

Uz prijavu na javni poziv pravno lice je dužno da dostavi:

- dokaz da je upisano u odgovarajući registar za obavljanje poslova tehničkog pregleda, odnosno izradu tehničke dokumentacije za tu vrstu objekata (izvod iz registra),

- rešenje o ispunjenosti uslova za vršenje tehničkog pregleda, odnosno izradu tehničke dokumentacije (licencu).

- dokaz o stručnoj osposobljenosti za obavljanje poslova tehničkog pregleda, odnosno da ima zaposlena lica u skladu sa propisima o radu, sa odgovarajućom licencom za odgovornog projektanta koja imaju odgovarajuće stručne rezultate u izradi, odnosno vršenju tehničke kontrole tehničke dokumentacije po kojoj su izgrađeni objekti te vrste i namene.

Ugovor o poveravanju poslova tehničkog pregleda izgrađenog objekta sa pravnim licem zaključuje gradonačelnik.

Član 5

Pravno lice može da vrši tehnički pregled izgrađenog objekta ako nije učestvovalo u izradi tehničke dokumentacije, vršenju stručnog nadzora ili izgradnji objekta koji je predmet tehničkog pregleda.

Pravno lice je dužno da u vršenju tehničkog pregleda izgrađenog objekta u svemu postupa prema odredbama Zakona, Pravilnika i da primenjuje i poštuje pravila struke.

Član 6

Za tehnički pregled izgrađenog objekta pravno lice obrazuje Komisiju čiji se sastav određuje zavisno od vrste, namene i složenosti izgrađenog objekta.

Član Komisije za tehnički pregled može da bude lice koje ispunjava uslove propisane Zakonom za odgovornog projektanta, odnosno odgovornog izvođača radova za tu vrstu objekata.

U vršenju tehničkog pregleda, za objekte za koje je rađena studija uticaja na životnu sredinu, mora da učestvuje lice koje je stručno iz oblasti koja je predmet studija, a koje ima stečeno visoko obrazovanje odgovarajuće struke, odnosno smera, na studijama drugog stepena diplomske akademske studije - master, specijalističke akademske studije, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje pet godina.

U vršenju tehničkog pregleda ne mogu da učestvuju lica koja su zaposlena u preduzeću, odnosno drugom pravnom licu koje je izradilo tehničku dokumentaciju ili su učestvovali u izradi tehničke dokumentacije, lica koja su bila izvođači radova ili učestvovali u izvođenju radova kod investitora, lica koja su vršila stručni nadzor, lica koja vrše inspekcijski nadzor, kao i lica koja rade na poslovima izdavanja odobrenja za izgradnju u organu nadležnom za izdavanje odobrenja za izgradnju-građevinske dozvole.

Za tehnički pregled objekata kod kojih je ugrađena najsavremenija tehnologija, za člana Komisije pravno lice može angažovati odgovarajuće stručnjake iz te oblasti.

Ne može se vršiti tehnički pregled objekta ili njegovog dela, ni odobriti upotreba ako je objekat, odnosno njegov deo, izgrađen bez građevinske dozvole i glavnog projekta.

Član 7

O zakazanom tehničkom pregledu izgrađenog objekta pravno lice je dužno da obavesti organ nadležan za izdavanje upotrebne dozvole. Predstavnik organa može da prisustvuje tehničkom pregledu izgrađenog objekta.

Član 8

Pravno lice je dužno da obezbedi da se istovremeno sa tehničkim pregledom izgrađenog objekta izvrši i tehnički pregled instalacija, uređaja i opreme koje obavljaju javna komunalna i druga preduzeća.

Član 9

Komisija vodi zapisnik o svom radu.

U zapisniku se obavezno konstatuje: broj i datum rešenja o obrazovanju Komisije, imena članova Komisije, naziv investitora i izvođača radova i imena njihovih predstavnika koji učestvuju u radu Komisije, kao i imena drugih lica koja učestvuju u radu Komisije ili prisustvuju njenom radu, mesto, vreme i način rada Komisije, predmet tehničkog pregleda, koja je i kakva dokumentacija stavljena na raspolaganje Komisiji, nalaz, mišljenje i predlog Komisije za izdavanje, odnosno odbijanje izdavanja upotrebne dozvole, kao i izdvojena mišljenja pojedinih članova Komisije.

Zapisnik potpisuju članovi Komisije, kao i lica koja su učestvovala u radu Komisije.

Član 10

Pravno lice je dužno da u roku od 15 dana od dana prijema zahteva izvrši tehnički pregled i da u daljem roku od 5 dana od dana završenog tehničkog pregleda sačini zapisnik i dostavi organu nadležnom za izdavanje upotrebne dozvole.

Uz zapisnik se dostavljaju i saglasnosti javnih komunalnih i drugih javnih preduzeća o usklađenosti izvedenog stanja instalacija, uređaja i opreme sa građevinskom dozvolom, odnosno sa projektima i tehničkim uslovima.

Ukoliko pravno lice ne izvrši tehnički pregled ili ga ne završi u roku iz stava 1. ovog člana, dužno je da o tome obavesti nadležni organ u roku od 3 dana uz navođenje razloga.

Član 11

Pravnom licu pripada naknada za izvršen tehnički pregled.

Investitor je dužan da troškove tehničkog pregleda uplati pravnom licu odmah po prijemu računa, a najkasnije do dostave zapisnika o izvršenom tehničkom pregledu organu nadležnom za izdavanje upotrebne dozvole.

Član 12

Pravno lice je dužno da Gradskom veću dostavlja godišnji izveštaj o izvršenim tehničkim pregledima do kraja januara tekuće godine za prethodnu godinu.

Gradsko veće na osnovu izveštaja pravnog lica podnosi Skupštini grada Užica godišnji izveštaj o obavljenim tehničkim pregledima.

Član 13

Pravno lice je dužno da Gradskom veću dostavlja svaku promenu podataka o registraciji i ispunjenosti uslova za vršenje tehničkog pregleda objekata u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Član 14

Pravno lice je dužno da, na zahtev organa nadležnog za izdavanje upotrebne dozvole, podnosi pojedinačne informacije i izveštaje tokom godine.

Član 15

Organ nadležan za izdavanje upotrebne dozvole može, u cilju kontrole, da obrazuje komisiju iz člana 3. ove odluke sa zadatkom da izvrši tehnički pregled već pregledanog objekta.

Ukoliko se na osnovu tehničkog pregleda iz stava 1. ovog člana utvrdi da tehnički pregled nije stručno obavljen, odnosno da postoje odstupanja od izdatog odobrenja za izgradnju i glavnog projekta, odnosno građevinske dozvole, troškove ponovnog tehničkog pregleda snosi pravno lice koje je obavilo prvobitni tehnički pregled i istom će se uskratiti dalje obavljanje ovih poslova.

Ukoliko se na osnovu ponovno obavljenog tehničkog pregleda utvrdi da ne postoje odstupanja od izdatog odobrenja za izgradnju i glavnog projekta, troškovi ponovnog tehničkog pregleda pokrivaju se iz budžeta grada Užica.

Član 16

Nestručno izvršen tehnički pregled i neizvršavanje obaveza iz člana 12. i 14. ove odluke su osnov za raskid ugovora iz člana 4. stav 3. ove odluke.

Član 17

Gradsko veće će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke objaviti javni poziv iz člana 4. ove odluke i zaključiti ugovore sa izabranim pravnim licima.

Do izbora pravnog lica iz prethodnog stava poslove tehničkog pregleda izgrađenog objekta vršiće Visoka poslovno-tehnička škola strukovnih studija iz Užica.

Član 18

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".