ODLUKA

O BUDŽETSKOM FONDU ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA UŽICA

("Sl. list grada Užica", br. 20/2009)

Osnivanje Fonda

Član 1

Ovom odlukom osniva se Budžetski fond za zaštitu životne sredine Grada Užica (u daljem tekstu: Budžetski fond).

Član 2

Ovom odlukom uređuje se:

1. svrha osnivanja Fonda,

2. vreme na koje se Fond osniva,

3. organ uprave odgovoran za upravljanje Fondom i

4. izvori finansiranja Fonda.

Svrha osnivanja Fonda

Član 3

Svrha osnivanja Fonda je finansiranje programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unapređivanja životne sredine na teritoriji grada Užica (u daljem tekstu: Grad).

Sredstva Fonda koristiće se i za finansiranje lokalnih akcionih i sanacionih planova, u skladu sa strateškim dokumentima koje donosi Grad.

Vreme na koje se Fond osniva

Član 4

Fond se osniva na neodređeno vreme.

Organ uprave odgovoran za upravljanje Fondom

Član 5

Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i inspekcijske poslove odgovorna je za zakonito i namensko korišćenje sredstava Fonda.

Gradska uprava za poslove finansija, računovodstva i privredu odgovorna je za kontrolu i upravljanje sredstvima budžetskog Fonda.

Izvori finansiranja i sredstva za poslovanje Fondom

Član 6

Sredstva za rad Fonda obezbeđuju se iz:

1. aproprijacija obezbeđenih u okviru budžeta Grada za tekuću godinu;

2. dela namenskih sredstava od naknade za zagađivanje životne sredine koje zagađivač plaća, u skladu sa članom 85. Zakona o zaštiti životne sredine (u daljem tekstu: Zakon);

3. dela sredstava ostvarenih od naknade u skladu sa članom 84. Zakona;

4. sredstava ostvarenih od naknade u skladu sa članom 87. Zakona;

5. prihoda ostvarenih na osnovu međunarodne, regionalne i lokalne saradnje i saradnje sa republičkim organima na programima, projektima i drugim aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine;

6. priloga, donacija, poklona i pomoći,

7. sredstava ostvarenih na konkursima (domaćim i inostranim) za programe i projekte i

8. drugih sredstava u skladu sa Zakonom.

Korišćenje sredstava Fonda

Član 7

Sredstva budžetskog fonda koriste se namenski za finansiranje programa zaštite životne sredine, lokalnih akcionih i sanacionih planova u skladu sa Nacionalnim programom, programima iz čl. 65. i 66. Zakona, a koristiće se prema posebnom Programu, koji donosi Gradsko veće za tekuću godinu.

Programe predlaže Odeljenje za planiranje, razvoj i zaštitu životne sredine - Odsek za održivi razvoj i zaštitu životne sredine, koje je dužno da na predlog programa korišćenja sredstava Fonda pribavi saglasnost Ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine.

Član 8

Načelnik Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i inspekcijske poslove ovlašćen je za raspolaganje sredstvima sa evidencionog računa Fonda i odgovoran je za njihovo zakonito i namensko korišćenje.

Član 9

Na kraju tekuće godine neiskorišćena sredstva sa računa Fonda prenose se u narednu godinu.

Član 10

Fond kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora, u okviru razdela Uprava Grada kod Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i inspekcijske poslove, otvara gradonačelnik Grada.

Član 11

Stručne, administrativne i druge poslove za Fond obavlja Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i inspekcijske poslove i Gradska uprava za poslove finansija, računovodstva i privredu.

Član 12

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Društvenog fonda za ekologiju ("Službeni list Opštine Užice", broj 4/90 i 5/07).

Fond za zaštitu životne sredine, osnovan Odlukom iz prethodnog stava, prestaje sa radom zaključno sa 31. decembrom 2009. godine, kada se otvara Budžetski fond.

Gradske uprave iz člana 11. ove odluke preuzimaju prava, obaveze, opremu, sredstva za rad i arhivu od Fonda za zaštitu životne sredine.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".