ODLUKA

O OSNIVANJU SLUŽBE INTERNE REVIZIJE GRADA UŽICA

("Sl. list grada Užica", 6-1/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom u okviru prava i dužnosti grada, kao jedinice lokalne samouprave, utvrđuje se nadležnost, organizacija i način rada Službe interne revizije grada Užica (u daljem tekstu: Služba).

Član 2

Služba obavlja poslove iz svog delokruga u skladu sa Ustavom, zakonom i Statutom grada.

Član 3

U okviru Službe je zabranjeno osnivanje političkih stranaka i drugih političkih organizacija ili pojedinih njihovih administrativnih oblika.

Zaposleni u Službi dužni su da svoje poslove obavljaju savesno i nepristrasno pri čemu se ne mogu rukovoditi svojim političkim i ideološkim ubeđenjem.

Član 4

Zaposleni u Službi su obavezni da poslove na ostvarivanju i obezbeđivanju Ustavom i zakonom utvrđenih prava i interesa građana, pravnih lica i drugih subjekata obavljaju odgovorno, savesno i efikasno u skladu sa Ustavom, zakonom, Statutom, ovom Odlukom i pravilima struke.

Član 5

Rad Službe je dostupan javnosti i podložan kontroli i kritici građana, u skladu sa zakonom i Statutom grada.

Član 6

Interni revizor ima neograničen pristup rukovodiocima, zaposlenima i sredstvima subjekta revizije koji su u vezi sa sprovođenjem revizije, kao i pravo pristupa svim informacijama, uključujući i poverljive.

Član 7

Služba je funkcionalno i organizaciono nezavisna od drugih zakonom definisanih subjekata interne revizije: direktnih i indirektnih korisnika sredstava, javnih preduzeća i drugih korisnika sredstava budžeta.

Rad Službe usmerava, kontroliše i rukovodi njom, u skladu sa zakonom, gradonačelnik, kao izvršni organ grada.

Član 8

Strategiju interne revizije usvaja Skupština grada na predlog Gradskog veća.

Član 9

Gradonačelnik potpisuje sa internim revizorom Povelju interne revizije.

U Povelji su navedeni: cilj, ovlašćenja, dužnosti, obaveze i odgovornost internog revizora.

Član 10

Godišnji plan interne revizije usvaja gradonačelnik na predlog Službe.

Član 11

Izveštaj o svom radu Služba periodično, a najmanje jednom godišnje, dostavlja Gradonačelniku, Gradskom veću i Skupštini grada u skladu sa zakonom.

II POSLOVI I ORGANIZACIJA SLUŽBE

Interni revizor

Član 12

Interni revizor obavlja poslove: centralne harmonizacije i koordinacije sprovođenja metodologija kontrole i interne revizije u javnom sektoru lokalne samouprave, formiranje i održavanje informatičke baze podataka neophodne za obavljanje poslova interne revizije, uvođenja i primene standarda kontrole u skladu sa međunarodno priznatim standardima, izradu metodoloških uputstava i priručnika iz oblasti materijalno-finansijskog upravljanja u subjektima revizije, poslove interne revizije kod zakonskih subjekata revizije, interne revizije kod korisnika javnih prihoda za strategije, programe, projekte, procese i aktivnosti koje finansira Evropska unija.

Služba uspostavlja sistem finansijskog upravljanja i kontrole u subjektima revizije grada Užica sa ciljem da se obezbedi razumna uverljivost da se ciljevi subjekata revizije, uz procenu rizika, ostvaruju kroz poštovanje zakona, internih akata i ugovora, pouzdanost i sveobuhvatnost finansijskih i operativnih podataka, efektivnost i efikasnost operacija, čuvanje sredstava i podataka, davanja saveta kod uvođenja novih organizacionih oblika, procedura, sistema ili zadataka, revizije načina rada (performansi) subjekata interne revizije kao i ocene organizacije, poslovanja i procesa uključujući i nefinansijske operacije, uspostavljanje saradnje sa eksternom revizijom, vršenje ostalih zadataka neophodnih da bi se ostvarila sigurnost u pogledu funkcionisanja sistema interne revizije.

Broj izvršilaca:

3

Stručna sprema:

Ekonomski fakultet. položen ispit za ovlašćenog internog revizora u javnom sektoru

Radno iskustvo:

5 godina na poslovima revizije, finansijske kontrole ili računovodstveno-finansijskim poslovima

 

III ODNOS SLUŽBE INTERNE REVIZIJE UŽICA PREMA SUBJEKTIMA INTERNE REVIZIJE I KONTROLE

Član 13

Svi zakonom definisani subjekti interne revizije: direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava, javna preduzeća osnovana od strane grada Užica, pravna lica osnovana od strane direktnih, indirektnih korisnika i javnih preduzeća, odnosno pravna lica nad kojima Grad ima više od 50% kapitala ili više od 50% glasova u upravnom odboru, kao i nad drugim pravnim licima u kojima javna sredstva čine više od 50% ukupnih prihoda, obavezni su da internom revizoru obezbede neograničen pristup rukovodiocima, zaposlenima, imovini i sredstvima i pruže sve neophodne informacije koji su u vezi sa sprovođenjem revizije.

IV ODNOS SLUŽBE INTERNE REVIZIJE PREMA SKUPŠTINI GRADA, GRADONAČELNIKU I GRADSKOM VEĆU

Član 14

Služba dostavlja Gradonačelniku i Gradskom veću izveštaj o izvršenoj internoj reviziji, najmanje jednom godišnje.

Član 15

U vršenju funkcija, zaposleni u Službi su obavezni da čuvaju tajnost službenih i poslovnih podataka.

VIII PRAVNI AKTI SLUŽBE INTERNE REVIZIJE

Član 16

Služba donosi pravne akte na osnovu zakona i drugih propisa.

Pravnim aktom Službe ne mogu se za subjekte revizije utvrđivati prava i obaveze koje nisu zasnovane na zakonu.

Član 17

Služba donosi sledeće pravne akte: pravilnike, uputstva.

Pravilnikom se razrađuju pojedine odredbe zakona i drugih propisa.

Uputstvom se propisuje način rada i vršenja pojedinih poslova Službe, kao i subjekata interne revizije i inspekcijske kontrole.

Član 18

Javnost rada Služba obezbeđuje davanjem informacija sredstvima javnog informisanja, izdavanjem službenih publikacija i drugim oblicima javnog informisanja.

Služba će uskratiti davanje informacija ako njena sadržina predstavlja službenu ili poslovnu tajnu.

O davanju, odnosno uskraćivanju davanja informacija o radu Službe odlučuju interni revizor i gradonačelnik, u skladu sa zakonom.

IX RADNI ODNOSI U SLUŽBI INTERNE REVIZIJE

Član 19

U pogledu prava, obaveza i odgovornosti zaposlenih lica u Službi, primenjuju se odredbe zakona i podzakonskih akata koji se odnose na zaposlene lokalnoj samoupravi.

Zvanja zaposlenih, zakonski uslovi za njihovo sticanje, koeficijent za utvrđivanje plata, kao i raspoređivanje zaposlenih utvrđuju se posebnim aktima, u skladu sa propisima koji ovo regulišu.

X SREDSTVA ZA FINANSIRANJE SLUŽBE INTERNE REVIZIJE

Član 20

Sredstva za finansiranje poslova Službe obezbeđuju se u budžetu Grada sa pozicija razdela izvršni organ grada - gradonačelnik.

Gradonačelnik grada Užica je odgovoran za zakonito korišćenje sredstava za plate i naknade internog revizora, materijalne troškove Službe, nabavku i održavanje opreme i sredstava potrebnih za izvršavanje obaveza prema zaposlenima u Službi.

Naloge i druge akte za isplatu i korišćenje sredstava iz stava 1. ovog člana potpisuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

Član 21

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".