ODLUKA

O IZRADI PLANA GENERALNE REGULACIJE ZA NASELJENO MESTO LOZNICA

("Sl. list Grada Loznice", br. 9/2009)

Član 1

Ovom Odlukom pristupa se izradi Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Loznica (u daljem tekstu: Plan), kao sedišta jedinice lokalne samouprave.

Član 2

Cilj izrade Plana je određivanje smernica za razvoj delatnosti i namenu površina, kao i uslova za održivi i ravnomerni razvoj, odnosno iskorišćavanje potencijala koje teritorija naseljenog mesta Loznice nudi, a u cilju prostornog uređenja naseljenog mesta sa osnovnom regulacijom i pravilima gradnje.

Član 3

Granicu planskog područja Plana predstavlja celokupno građevinsko područje naseljenog mesta, određeno Generalnim planom Loznice.

Član 4

Plan sadrži naročito:

1) granicu plana i obuhvat građevinskog područja;

2) podelu prostora na posebne celine i zone;

3) pretežnu namenu zemljišta po zonama i celinama;

4) regulacione linije ulica, površina javne namene i građevinske linije sa elementima za obeležavanje na geodetskoj podlozi za zone za koje nije predviđena izrada plana detaljne regulacije;

5) nivelacione kote raskrsnica ulica i površina javne namene (nivelacioni plan) za zone za koje nije predviđena izrada plana detaljne regulacije;

6) trase, koridore i kapacitete za saobraćajnu, energetsku, komunalnu i drugu infrastrukturu;

7) vertikalnu regulaciju;

8) pravila uređenja i pravila građenja po zonama i celinama;

9) zone za koje se obavezno donosi plan detaljne regulacije;

10) lokacije za koje se radi urbanistički projekat;

11) rokove za izradu plana detaljne regulacije sa obavezno propisanom zabranom gradnje novih objekata i rekonstrukcije postojećih objekata (izgradnja objekata ili izvođenje radova kojima se menja stanje u prostoru), do usvajanja plana;

12) mere zaštite kulturno-istorijskih spomenika i zaštićenih prirodnih celina;

13) inženjersko-geološke uslove;

14) mere energetske efikasnosti izgradnje;

15) grafički deo.

Plan će sadržavati tekstualni i grafički deo i obavezne priloge, a biće izrađen u analognom i digitalnom obliku i biće dostupan na internet prezentaciji grada Loznice.

Član 5

Rok za donošenje Plana je 2 (dve) godine od dana stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji.

Član 6

Sredstva za izradu Plana obezbediće se iz budžeta grada Loznice ili iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Grad Loznica će u skladu sa kriterijumima donetim od strane nadležnog Ministarstva podneti zahtev za sufinansiranje i obezbeđivanje dela sredstava za izradu Plana.

Član 7

Stručni deo izrade Plana poveriće se organu nadležnom za poslove prostornog i urbanističkog planiranja, odnosno pravnom licu iz čl. 36. Zakona koje ispunjava propisane uslove za izradu planske dokumentacije.

Član 8

Sastavni deo ove Odluke je i Odluka o nepristupanju izradi Strateške procene uticaja na životnu sredinu za izradu Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Loznica.

Član 9

Nacrt Plana biće nakon stručne kontrole izložen na javni uvid u prostorijama Odeljenja za planiranje i izgradnju Gradske uprave grada Loznice, a izlaganje nacrta Plana na javni uvid, biće oglašeno u dnevnom i lokalnom listu i trajaće 30 dana od dana oglašavanja.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".