ODLUKA

O IZRADI IZMENA I DOPUNA GENERALNOG PLANA GRADA ZAJEČARA I PRIGRADSKIH NASELJA - IZMENE I DOPUNE I USKLAĐIVANJU SA ODREDBAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI

("Sl. list grada Zaječara", br. 22/2009)

Član 1

Pristupa se izradi izmena i dopuna Generalnog plana grada Zaječara i prigradskih naselja - izmene i dopune ("Sl. list opština" br. 14/00 i 13/03) kao i usklađivanju Plana u celini sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 72/09).

Član 2

Usklađivanjem Generalnog plana sa Zakonom o planiranju i izgradnji, ovaj planski dokument menja naziv u Generalni urbanistički plan grada Zaječara, koji će biti strateški razvojni plan sa opštim elementima prostornog razvoja teritorije grada Zaječara i sadržinom propisanom članom 24. Zakona o planiranju i izgradnji.

Cilj izmena i dopuna Generalnog plana je i njegovo usklađivanje sa izmenjenim stanjem na terenu, kao i usklađivanje sa donetim strateškim i drugim dokumentima i programima grada Zaječara.

Kroz izmene i dopune ovog planskog dokumenta, razmotriće se i opravdanost inicijativa građana, institucija i Odeljenja za pripremu i izradu projekata Gradske uprave grada Zaječara, davanjem instrukcija za uređenje prostora koje bi se ugradile u novu urbanističku dokumentaciju.

Član 3

Granice planskog područja su date granicama teritorije dosadašnjeg Generalnog plana grada Zaječara i prigradskih naselja ("Sl. list opština", br. 14/00 i 13/03), okvirne površine 9.726,00 ha, a prema grafičkom prilogu koji je sastavni deo ove Odluke.

Član 4

Sadržina Plana određena je članom 24. Zakona o planiranju i izgradnji i obuhvata:

- granicu Plana i obuhvat građevinskog područja;

- granice obuhvata planova generalne regulacije za celo građevinsko područje;

- generalnu namenu površina koje su pretežno planirane u građevinskom području, na nivou urbanističkih zona;

- generalne pravce i koridore za saobraćajnu, energetsku, vodoprivrednu, komunalnu i drugu infrastrukturu.

Sadržina Plana određena je i ciljevima izmena i dopuna Plana iz člana 2. stav 2. i 3. ove Odluke, a preciziraće se kroz izradu Koncepta izmena i dopuna Plana.

Član 5

Izrada izmena i dopuna Generalnog plana i njegovo usklađivanje sa Zakonom o planiranju i izgradnji ustupiće se privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu koje ispunjava zakonske uslove za izradu planskih dokumenata, a koje će se odrediti naknadno, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Član 6

Rok za izradu izmenjenog, dopunjenog i usklađenog Plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 7

Sredstva za izradu izmena i dopuna Generalnog plana obezbediće se iz budžeta Grada Zaječara.

Član 8

Sastavni deo ove Odluke je Odluka o pristupanju izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu izmena i dopuna Generalnog plana grada Zaječara i prigradskih naselja - izmene i dopune i usklađivanja sa Zakonom o planiranju i izgradnji, IV/03 broj 350-52 od 07.12.2009. godine.

Član 9

Nacrt Plana podleže stručnoj kontroli od strane Komisije za planove grada Zaječara.

O izvršenoj stručnoj kontroli sastavlja se izveštaj koji je sastavni deo obrazloženja Plana.

Član 10

Nakon stručne kontrole oglašava se javni uvid u lokalnom listu "Timok", a tekst oglasa ističe se na oglasnoj tabli zgrade Skupštine grada Zaječara.

Izlaganje izmena i dopuna Generalnog plana na javni uvid vrši se u prostorijama Gradske uprave grada Zaječara i traje 30 dana od dana oglašavanja.

O izlaganju na javni uvid stara se organ Gradske uprave nadležan za poslove prostornog i urbanističkog planiranja.

Član 11

Sastavni deo ove Odluke je Mišljenje sa Službenom beleškom Komisije za planove grada Zaječara IV/03 broj 06-63 od 07.12.2009. godine.

Član 12

Osnov za izradu Koncepta odnosno Nacrta Plana, osim ove Odluke je i Odluka o izradi izmena Generalnog plana grada Zaječara i prigradskih naselja - izmene i dopune, koju je Skupština grada Zaječara donela 16.09.2009. godine.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

Napomene

Odluka o pristupanju izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu izmena i dopuna Generalnog plana grada Zaječara i prigradskih naselja - izmene i dopune i usklađivanja sa Zakonom o planiranju i izgradnji IV/03 broj 350-52 od 7.12.2009. godine, Mišljenje sa Službenom beleškom Komisije za planove grada Zaječara IV/03 broj 06-63 od 7.12.2009. godine, kao i Karta obuhvata područja Generalnog urbanističkog plana grada Zaječara, koji su sastavni deo ove odluke, objavljeni su u "Sl. listu grada Zaječara", br. 22/2009, str. 36 i 37, odnosno str. 70, 74. i 75.