ODLUKA

O UTVRĐIVANJU OSNOVICE I STOPE I NAČINU I ROKOVIMA PLAĆANJA ČLANARINE REGIONALNOJ PRIVREDNOJ KOMORI NIŠ U 2010. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 3/2010)

Član 1

Preduzeća i radnje koje obavljaju privrednu delatnost i njihova udruženja, banke, zajednice osiguranja imovine i lica i drugi članovi Komore (u daljem tekstu: članovi Komore), obračunavaju i plaćaju članarinu Komori radi obezbeđenja sredstava za izvršenje poslova i zadataka Regionalne privredne komore Niš.

Članarinu Komori plaćaju, po odredbama ove odluke i organizacije dobrovoljno udružene u Komoru.

Član 2

Zemljoradničke zadruge i preduzeća u poljoprivredi, kao i drugi zakonom utvrđeni oblici udruženja u Komoru preko Saveza zemljoradničkih zadruga nišavskog, pirotskog i topličkog okruga, plaćaju članarinu Komori.

Član 3

Preduzetnici (zanatske, ugostiteljske, trgovinske i druge radnje), članovi opštinskih udruženja samostalnih preduzetnika plaćaju članarinu tim udruženjima u skladu sa odlukom njihovih organa i ovom odlukom.

Član 4

Članarinu Komori ne plaćaju članovi Komore koji su pretrpeli štetu od zemljotresa, požara, poplave ili druge elementarne nepogode. O tome donosi odluku Skupštine Komore.

Član 5

Stopa za obračunavanje članarine Komori za 2010. godinu utvrđuje se, i to:

a) za banke i druge finansijske organizacije, zajednice osiguranja imovine i lica i zadruge 0,35%,

b) za preduzeća i delove preduzeća 0,29%.

Članovi Komore iz člana 1. ove odluke koji imaju do 10 zaposlenih radnika, plaćaju godišnju članarinu u paušalnom iznosu u visini od 6.000,00 dinara.

Uplata se vrši odjednom za celu godinu, najkasnije do 30. juna 2010. godine.

Član 6

Osnovicu za obračun članarine Komori čine ostvarene bruto zarade zaposlenih i poslodavaca. Obračunata i uplaćena članarina Komori tereti sredstva doprinosa poslodavca.

Član 7

Članarina iz člana 5. ove odluke uplaćuje se na tekući račun Regionalne privredne komore Niš, broj 325-9500800002129-64, kod "OTP banke Srbija" AD Novi Sad, 105-909-18 kod AIK banke Niš ili 245-62809-78 kod "Agro banke" a.d. Beograd sa pozivom na broj 01-1049/3 i šifrom 253 na dan isplate zarada i uplate poreza i doprinosa iz zarada.

Član 8

Članovi Komore iz čl. 1. i 2. ove odluke obračunavaju i plaćaju članarinu Komori prilikom svake isplate zarade zaposlenih.

Član Komore daje nalog za prenos sredstava u visini obračunate članarine poslovnoj banci, kod koje ima tekući račun, sa kojeg je izvršena isplata zarada.

Ukoliko član Komore vrši isplatu zarada sa više računa dužan je da izda nalog za prenos sredstava, saglasno obračunatim i isplaćenim zaradama, sa tog tekućeg računa.

Poslovna banka kod koje član Komore vrši isplatu zarada, izvršiće, saglasno članu 9. stav 6. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/02 i 5/03 i "Službeni glasnik RS", br. 43/04 i 62/06), isplatu zarada uz podnošenje naloga za plaćanje članarine Komori, saglasno ovoj odluci.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu narednog dana po donošenju, a primenjivaće se od 1. januara 2010. godine.