ODLUKA

O NAKNADI ZA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Smedereva", br. 18/2009 - prečišćen tekst)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se kriterijumi, merila, visina, način i rokovi plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta na području gradskog naselja Smederevo.

Član 2

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta plaća se:

- za korišćenje javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini,

- za korišćenje ostalog građevinskog zemljišta koje nije u državnoj svojini, ako je to zemljište sredstvima Grada odnosno drugim sredstvima u državnoj svojini opremljeno osnovnim objektima komunalne infrastrukture (električna mreža, vodovod, pristupni put i slično).

Član 3

Građevinsko zemljište u smislu ove Odluke smatra se javno i ostalo građevinsko zemljište na kojem su izgrađeni objekti i zemljište koje služi redovnoj upotrebi tih objekata, kao i zemljište koje je u skladu sa zakonom, odgovarajućim planom predviđeno za izgradnju i redovno korišćenje objekata na području gradskog naselja Smedereva.

Član 4

Izgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kojem su izgrađeni objekti namenjeni za trajnu upotrebu.

Neizgrađeno građevinsko zemljište jeste zamljište na kojem nisu izgrađeni objekti i zemljište na kojem su izgrađeni privremeni objekti.

Član 5

Naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta plaća vlasnik objekta.

Izuzetno, naknadu iz stava 1. ovog člana plaća nosilac prava korišćenja na objektu, odnosno posebnom delu objekta, a ako je objekat, odnosno poseban deo objekta dat u zakup, naknadu plaća zakupac objekta, odnosno dela objekta.

Naknadu za korišćenje neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini plaća korisnik.

Naknadu za korišćenje neizgrađenog ostalog građevinskog zemljišta koje nije u državnoj svojini plaća vlasnik.

Član 6

Za korišćenje građevinskog zemljišta na javnim površinama u opštoj upotrebi ne plaća se naknada za korišćenje.

Pod zemljištem za koje se ne plaća naknada, u smislu odredaba ove Odluke, smatra se zemljište koje se koristi za:

- vojne potrebe i potrebe odbrane zemlje;

- zaštitu od štetnog dejstva vode (obaloutvrde, nasipi, kejevi, kanali);

- parkove, zelene i druge javne površine (trotoari, trgovi, skverovi, stajališta);

- javne puteve, ulice, kao i za zaštitne pojaseve koji pripadaju tim objektima;

- zemljište koje javna i javna komunalna preduzeća koriste kao pogonske objekte, postrojenja, instalacije i uređaje vodovoda, kanalizacije, toplovoda i javne rasvete, uključujući zaštitne zemljišne pojaseve;

- deponije smeća;

- javna parkirališta i parkinge;

- potrebe verskih zajednica, osim zemljišta na kojima su postavljeni objekti u kojima se ne obavljaju verski obredi;

- groblja.

Ako se na zemljištu iz stava 2. ovog člana nalaze i poslovni, administrativni objekti i objekti komercijalnog karaktera koji se ne koriste neposredno za namene iz ovog člana, plaća se naknada za korišćenje.

II OBVEZNICI PLAĆANJA NAKNADE ZA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 7

Obveznici plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta su:

I Za stambeni prostor

- za porodične i individualne stambene zgrade i pomoćni prostor uz te objekte u svojini građana - vlasnici,

- za stanove koji se koriste po osnovu zakupa na neodređeno vreme na stanovima u društvenoj ili državnoj svojini - zakupci tih stanova,

- za službene stanove - nosioci prava raspolaganja, odnosno korišćenja, odnosno neposredni korisnici,

- za stanove u društvenoj ili državnoj svojini odnosno drugim oblicima svojine, koji nisu useljivi - nosioci prava raspolaganja na tim stanovima.

II Za poslovni prostor za obavljanje delatnosti

- za poslovni prostor u društvenoj ili državnoj svojini - nosioci prava korišćenja, upravljanja i raspolaganja, odnosno neposredni korisnici tog prostora,

- za poslovni prostor u privatnoj svojini i drugim oblicima svojine - vlasnici, odnosno zakupci tog prostora.

III Za neizgrađeno građevinsko zemljište

- nosioci prava korišćenja, upravljanja i raspolaganja, odnosno neposredni korisnici tog zemljišta.

Član 8

Obveznici naknade za korišćenje građevinskog zemljišta su i vlasnici bespravno izgrađenih objekata ili delova objekata, kao i korisnici koji bespravno koriste neizgrađeno građevinsko zemljište.

Član 9

Naknadu za korišćenje ne plaćaju lica kao vlasnici, zakupci ili korisnici stambenog prostora koja primaju materijalno obezbeđenje porodice po Zakonu o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana.

Član 10

Obaveza plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta nastaje danom sticanja prava vlasništva, odnosno prava korišćenja nad objektom, odnosno posebnim delom objekta izgrađenog na građevinskom zemljištu, danom zaključivanja ugovora o zakupu objekta ili delova objekta, danom sticanja prava korišćenja, odnosno zakupa ostalog građevinskog zemljišta i traje sve dok se objekat, deo objekta ili zemljište ne prenese na novog vlasnika, korisnika ili zakupca.

Član 11

Obveznici naknade su dužni da podnesu prijavu za utvrđivanje visine naknade za korišćenje građevinskog zemljišta Direkciji za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP u roku od 15 dana od dana sticanja prava iz člana 10., kao i da u istom roku dostave podatke o svakoj promeni koja se odnosi na korišćenje zemljišta, a sadržani su u prijavi čiji su obavezni elementi utvrđeni ovom Odlukom.

Prijava za utvrđivanje visine naknade sadrži:

1. Prezime i ime, odnosno naziv obveznika naknade i njegovu adresu;

2. Katastarske podatke za objekte i zemljište koje se koristi;

3. Ukupnu površinu:

- stambenog prostora i drugog prostora uz stambeni prostor,

- površinu poslovnog prostora, delatnost koja se u njemu obavlja, površinu manipulativnog prostora i zelenih površina u okviru poslovnog prostora,

- površinu neizgrađenog građevinskog zemljišta;

4. Ulicu i broj objekta koji se koristi, odnosno lokaciju neizgrađenog građevinskog zemljišta;

5. Osnov korišćenja zemljišta, odnosno objekta (vlasništvo, pravo raspolaganja, pravo korišćenja, zakup...);

6. Svojeručni potpis uz jemstvo materijalnom i krivičnom odgovornošću da su podaci tačni, a za pravno lice i pečat uz potpis ovlašćenog lica.

Uz prijavu obavezno se dostavlja izvod iz javnih knjiga u kojima se upisuju prava na nepokretnostima - izvod iz ZK, posedovni list ili list nepokretnosti.

Ako jedan obveznik ima prostor, odnosno neizgrađeno građevinsko zemljište na više mesta (lokacija) dužan je da dostavi podatke o svakom objektu posebno, odnosno posebno o svakoj parceli koja ima status neizgrađenog zemljišta.

Obveznici naknade za koje je utvrđena obaveza plaćanja naknade za objekte, odnosno zemljište do stupanja na snagu ove Odluke, nisu u obavezi da podnose prijavu za utvrđivanje visine naknade, već se smatra da su prijavu podneli.

Pod korisnim prostorom u smislu tačke 3. ovog člana smatra se:

- za stambeni prostor: površina soba, predsoblja, hodnika, kuhinje, kupatila, ostave i drugih prostorija u stanu, odnosno porodičnoj stambenoj zgradi;

- za drugi izgrađeni korisni prostor uz stambeni prostor: površina podruma, garaža kod nosioca prava raspolaganja, u državnoj svojini ili u svojini građana izgrađene uz stambene zgrade ili u dvorištima porodičnih stambenih zgrada i površina pomoćnog prostora koji pripada stanovima ili porodičnim stambenim zgradama (ostave, šupe i slično);

- za korisni poslovni prostor: korisna površina svih prostorija u poslovnom objektu, odnosno u svim objektima koji su u funkciji obavljanja delatnosti, korisna površina jedne ili više prostorija namenjenih vršenju poslovne delatnosti jednog korisnika u poslovnoj ili poslovno-stambenoj zgradi (lokali), površina skladišta i magacina otvorenih i zatvorenih, garažnog prostora, parking prostora, otvorenih manipulativnih prostora, zelenih površina, izložbenih i drugih prostora koji služe izlaganju proizvoda u marketinške ili druge svrhe, izgrađenog prostora oko benzinskih pumpi, objekata i postrojenja za punjenje i prodaju gasa koji služi za redovnu upotrebu tog objekta;

- za neizgrađeno građevinsko zemljište: površina katastarske parcele, odnosno više parcela istog korisnika koje čine celinu.

III MERILA ZA UTVRĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 12

Građevinsko zemljište kategoriše se prema pogodnostima koje ono pruža korisnicima s obzirom na položaj i namenu korišćenja.

Merila za određivanje visine naknade za korišćenje građevinskog zemljišta predstavljaju:

- obim i stepen uređenosti zemljišta,

- položaj građevinskog zemljišta u naselju,

- opremljenost zemljišta objektima društvenog standarda,

- saobraćajna povezanost zemljišta sa gradskim centrom, lokalnim centrom, radnim zonama i drugim sadržajima u naselju,

- pogodnost koju zemljište ima za korisnike s obzirom na namenu (za stanovanje, za obavljanje poslovne delatnosti).

Član 13

Na osnovu kriterijuma iz člana 12. ove Odluke, radi utvrđivanja visine naknade za njegovo korišćenje utvrđuju se zone i to:

I ZONA

Obuhvata građevinsko zemljište u sledećim granicama:

Prostor građevinskog jezgra koje se prostire od Dunava, od Veslačkog kluba (uključujući Veslački klub), seče raskrsnicu ulica despota Đurđa i Karađorđeve, nastavlja Karađorđevom ulicom, Narodnog fronta do Ulice Srbine, skreće na istok Ulicom Srbinom do Ulice Redutsko stepenište, pa tom ulicom do Ulice knez Mihailove koju seče upravno i nastavlja Ulicom Mušickog, prote Mateje, skreće na istok Ulicom Mome Ardelića do Ulice Jovana Krajišnika, pa tom ulicom do Ulice Đure Daničića, zatim Sremskom do Partizanske ulice, gde skreće na sever do Ulice 16. oktobar i tom ulicom do Ulice vojvode Putnika, zatim ovom ulicom do Ulice Miloša Velikog, skreće na severoistok do pruge i prugom pored Tvrđave do Dunava i Dunavom uzvodno do Veslačkog kluba.

II ZONA

Obuhvata građevinsko zemljište u sledećim granicama:

Granica kreće od Dunava iza Veslačkog kluba, delom Goranske, seče Dunavsku ulicu, nastavlja Panonskom, Ulicom Tri bresta, seče Izletničku i Goričku, nastavlja Ulicom Tanaska Rajića, seče Ulicu Ive Andrića, Fočansku, Nedeljka Divca, Petrijevsku, obuhvata raskrsnicu Starca Vujadina i Kajmakčalanske, nastavlja Ulicom prote Mateje, Triše Keclerovića, Vinogradskom, Preradovićevom, prema jugu nastavlja Ulicom Lukijana Mušickog, prolazi pored Rimskog bunara, delom Ulice Kolarske, nastavlja ka istoku pored Kasarne, seče Ulicu Partizansku, prolazi ispred "Nikole Krge", seče Ulicu Dositeja Obradovića, produžava Ulicom Ustaničkom, seče Ulicu 16. oktobar, nastavlja Ulicom dobrotvora Banića i Bore Stankovića do železničke pruge pa prugom na sever do granice I zone.

III ZONA

Obuhvata građevinsko zemljište u sledećim granicama:

Prostor između utvrđene granice II zone i granice gradskog građevinskog zemljišta utvrđen Odlukom o granicama gradskog građevinskog zemljišta i građevinskog područja ("Međuopštinski službeni list", broj 15/76) s tim što je na istoku granica železnička pruga.

U ovu zonu spada i zemljište Stare železare.

IV ZONA

Obuhvata građevinsko zemljište u sledećim granicama:

Prostor levo i desno u širini od 200 metara pored saobraćajnica Beogradskog puta, Petrijevskog puta, Kolarskog puta, Vučačkog puta i puta za Novu železaru i to od granice III zone do granice građevinskog područja grada Smedereva u okviru granica građevinskog područja grada Smedereva utvrđenog Odlukom o granicama građevinskog područja grada Smedereva ("Međuopštinski službeni list", broj 9/90).

U ovu zonu spada i područje naselja Jugovo u granicama katastarske opštine Smederevo.

V ZONA

Obuhvata građevinsko zemljište u sledećim granicama:

Prostor između III zone i utvrđene granice građevinskog područja utvrđen Odlukom o granicama građevinskog područja grada Smedereva ("Međuopštinski službeni list", broj 9/90), izuzev prostora obuhvaćenog u IV zoni.

VI ZONA

Obuhvata građevinsko zemljište u sledećim granicama:

Prostor industrijske zone i to sa zapada železnička pruga, sa severa reka Dunav, sa istoka kanal MKS-a i sa juga granica građevinskog područja prigradskog naselja Radinac. U ovu zonu spada prostor u Radincu, obuhvaćen RUP "Kompleks SARTID 1913".

VII ZONA

Obuhvata građevinsko zemljište u gradskom naselju Smedereva, koje nije navedeno u granicama utvrđenim zonama od I do VI, a opremljeno je osnovnim objektima komunalne infrastrukture (pristupni put, električna mreža i vodovodna mreža).

U ovu zonu spada prostor od 100 metara levo i desno pored Obilaznice.

Objekti koji se nalaze duž ulice koja deli dve zone obračunavaju se prema iznosima naknade u višoj zoni.

Član 14

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta plaća se:

- za izgrađeni prostor prema korisnoj površini izgrađenog prostora u m2;

- za neizgrađeno građevinsko zemljište prema površini građevinske parcele u m2.

Izuzetno kada je ukupna površina svih etaža izgrađenog poslovnog prostora manja od površine građevinske parcele na kojoj je taj prostor izgrađen naknada se plaća prema površini građevinske parcele u m2.

Član 15

Vrednovanje građevinskog zemljišta vrši se posebno:

I za stanovanje

II za poslovni prostor za obavljanje delatnosti

III za neizgrađeno građevinsko zemljište.

Pod delatnostima u smislu ove Odluke podrazumevaju se delatnosti sa sledećim koeficijentima:

A. Finansijske, tehničke i poslovne usluge - bankarstvo, osiguranje, štedionice, lutrije i kladionice, upravni, kancelarijski i administrativni prostor, konsalting usluge i usluge u oblasti posredovanja u prometu, špediterske usluge, intelektualne usluge (prevođenje, veštačenje i sl.), projektantski biroi, agencije, apoteke, ordinacije, kao i predstavništva, radne, poslovne ili područne jedinice za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, nafte i prirodnog gasa, PTT, mobilne telefonije, kablovskog distributivnog sistema

- koeficijent 25,0

B. trgovina i ugostiteljstvo, uslužno zanatstvo, saobraćaj, usluge skladištenja

- koeficijent 15,0

V. Komunalne delatnosti, informisanje, sudstvo, zakonodavni organi, advokatske kancelarije, sudski tumači, izvršni, poreski i carinski organi, administrativno upravni prostor u preduzećima i proizvodno zanatstvo

- koeficijent 10,0

G. proizvodna delatnost (poljoprivreda, vodoprivreda, građevinarstvo, industrija i rudarstvo, osim elektroprivrede)

- koeficijent 6,0

D. Delatnosti od posebnog društvenog interesa - obrazovanje, zdravstvo, kultura, sport i rekreacija, političke i društvene organizacije, udruženja građana

- koeficijent 1,5

III Neizgrađeno građevinsko zemljište

- koeficijent 5,0

Obveznici naknade za korišćenje građevinskog zemljišta koji su registrovani za obavljanje više delatnosti, plaćaju naknadu prema koeficijentu delatnosti utvrđenom ovim članom, a prema merilima ove Odluke i to shodno površini poslovnog prostora koji koriste za obavljanje svake od tih delatnosti.

IV ODREĐIVANJE VISINE NAKNADE

Član 16

Visina naknade za korišćenje građevinskog zemljišta utvrđuje se kao proizvod korisne površine prostora, određenog broja bodova dobijenog po osnovu zone u kojoj se nalazi zemljište i broja bodova po osnovu vrednovanja - koeficijenta delatnosti iz prethodnog člana koji se pomnoži sa vrednošću boda.

Broj bodova utvrđuje se prema obrascu na osnovu sledećih tabela:

I za stanovanje na godišnjem nivou:

Ngz = P x Kz

gde je Ngz - naknada za građevinsko zemljište

P - površina

Kz - koeficijent zone

Koeficijenti zone

ZONA

I

II

III

IV

V

VI

VII

Kz

125

100

90

75

65

50

50

II za poslovni prostor na mesečnom nivou

Ngz = P x Kz x Kd

gde je: Ngz - naknada za građevinsko zemljište

P - površina, Kz - koeficijent zone

Kd - koeficijent delatnosti

Koeficijenti zone za poslovni prostor

ZONA

I

II

III

IV

V

VI

VII

Kz

15

11

10

9

7

5

2

Koeficijenti delatnosti

ZONA

A

B

V

G

D

Kd

25,0

15,0

10,0

6,0

1,5

III neizgrađeno građevinsko zemljište na mesečnom nivou

Ngz = P x Kz x Knz

gde je Ngz - naknada za građevinsko zemljište

P - površina, Kz - koeficijent zone

Knz - koeficijent neizgrađenog zemljišta

Koeficijenti zone za neizgrađeno građevinsko zemljište

ZONA

I

II

III

IV

V

VI

VII

Kz

15

11

10

9

7

5

2

 

Knz -

koeficijent za neizgrađeno građevinsko zemljište

5,0

Član 17

Skupština Grada na predlog Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP utvrđuje vrednost boda za obračun naknade za korišćenje za tekuću godinu na osnovu potrebe za sredstvima za uređivanje građevinskog zemljišta i izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture utvrđenim Programom poslovanja Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP za tu godinu na koji saglasnost daje Skupština grada Smedereva.

Član 18

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta obračunata po osnovu člana 13. ove Odluke umanjuje se:

- u ulicama bez vodovoda i kanalizacije za 20%,

- u ulicama bez kanalizacije 10%,

- u ulicama bez savremenog zastora - asfalta ili kocke 20%,

- u ulicama bez ulične rasvete 10%.

Član 19

Naknada se uvećava za 100% od vrednosti za poslovni prostor za benzinske pumpe i pumpe za gas - trgovina na malo naftnim derivatima ukoliko se nalaze u I, II i III zoni određenoj ovom Odlukom.

Isto tako naknada se uvećava za 100% od vrednosti za poslovni prostor i za objekte neprimerene ambijentalnom prostoru, kao što su proizvodni i zanatski objekti metalne, hemijske, drvoprerađivačke, poljoprivredne i slične delatnosti, kao i drugim obveznicima čiji se objekti po svojoj nameni ne uklapaju u urbanistički opredeljen prostor i ambijentalni sadržaj grada kao što su magacini, skladišta, objekti za pretovar i utovar robe, trgovina pogrebnom opremom i slično, ukoliko se nalaze u I zoni određenoj ovom Odlukom.

Član 20

Za garaže i pomoćne prostorije izvan zgrade na istoj parceli, naknada se plaća u visini od 50% od naknade za stambeni prostor.

Za garaže izgrađene na javnim gradskim površinama za smeštaj putničkog motornog vozila naknada se utvrđuje u trostrukom iznosu predviđenom za stanovanje.

Za parkinge, otvorene pijace, izložbeni i drugi prostor koji služi izlaganju proizvoda u marketinške ili druge svrhe, kao i za otvoreni manipulativni prostor u okviru poslovnog prostora i izgrađeni prostor oko benzinskih pumpi, objekata i postrojenja za punjenje i prodaju gasa i drugih sličnih objekata koji služi za redovnu upotrebu tog objekta u okviru zemljišta kategorisanog kao poslovni prostor za obavljanje delatnosti, naknada se plaća u visini od 50% od naknade za taj poslovni prostor.

Za zelene površine u okviru objekata iz stava 3. ovog člana naknada se plaća u visini od 25% od naknade za taj poslovni prostor.

Član 21

Ako se u stanu u kom se stanuje istovremeno obavlja i poslovna delatnost, iznos naknade za ceo stambeni prostor utvrđuje se trostruko.

Ako se u delu stana koji je fizički izdvojen obavlja i poslovna delatnost, za taj deo stana naknada se utvrđuje kao za prostor za obavljanje poslovne delatnosti, prema odredbama ove Odluke.

Ako se ceo stan koristi za obavljanje delatnosti, naknada se plaća kao za korisnike poslovnog prostora za obavljanje poslovne delatnosti, a prema odredbama ove Odluke.

Za prazan poslovni prostor koji nije priveden nameni ili se u njemu privremeno ne obavlja delatnost, naknada se obračunava i određuje u visini od 30% od naknade za prostor koji je u funkciji.

Član 22

Za neizgrađeno građevinsko zemljište (parcele) u državnoj svojini, ako je proteklo najmanje pet godina od dana kada je to zemljište dato na korišćenje radi izgradnje, plaća se naknada kao za izgrađeno zemljište koje je privedeno planiranoj nameni, prema površini objekta predviđenog planom, odnosno urbanističkim aktom.

Član 23

Za neizgrađeno građevinsko zemljište (parcele) koje nije u državnoj svojini, na kojem je planirana izgradnja objekata urbanističkim planom, ukoliko se to zemljište ne privede nameni, odnosno ne ponudi u otkup gradu radi privođenja nameni u roku od dve godine od dana donošenja urbanističkog plana obveznik plaća naknadu za korišćenje prema površini objekta predviđenog planom.

Član 24

Za privremeno korišćenje javnih površina za postavljanje privremenih poslovnih objekata shodno Odluci o postavljanju privremenih poslovnih objekata, ukoliko se za te svrhe ne plaća zakupnina, naknada za korišćenje građevinskog zemljišta plaća se u dvostrukom iznosu prema kriterijumima za poslovni prostor.

V NAČIN UTVRĐIVANJA I ROKOVI PLAĆANJA NAKNADE

Član 25

Visina naknade za korišćenje građevinskog zemljišta utvrđuje se u skladu sa ovom Odlukom prema obračunu koji vrši Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP.

Rešenje o utvrđivanju visine naknade iz stava 1. ovog člana donosi direktor Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP odnosno lice koje on ovlasti.

Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba Upravnom odboru Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba iz stava 3. ovog člana ne odlaže izvršenje rešenja.

Prinudna naplata vrši se po propisima kojima se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 26

Obračun, naplatu naknade i stručne poslove praćenja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta vrši Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP u skladu sa zakonom, propisima o naplati javnih prihoda i ovom Odlukom i za te potrebe vodi evidenciju obveznika, evidenciju naplate naknade, formira bazu podataka, način korišćenja, održavanja i zaštite podataka.

Član 27

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta plaća se:

- za poslovni prostor mesečno, do 10-og u mesecu, za prethodni mesec;

- za neizgrađeno građevinsko zemljište, do 10-og u mesecu, za prethodni mesec;

- za stambeni prostor i pomoćni prostor uz stambeni prostor polugodišnje i to do 30.06. za prvo polugodište i do 31.12. za drugo polugodište.

Član 28

Za obveznike koji u utvrđenim rokovima ne plate naknadu za korišćenje obračunava se zakonska kamata.

VI KORIŠĆENJE SREDSTAVA OD NAKNADE ZA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 29

Sredstva od naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, kao javni prihod, predstavljaju prihod budžeta grada Smedereva.

Sredstva od naknade koriste se za uređivanje građevinskog zemljišta i za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture u skladu sa planom i programom rada koji na predlog Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP donosi Skupština grada na početku godine.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Davalac zemljišta na korišćenje dužan je da primerak rešenja o dodeli zemljišta ili drugi akt o prenosu prava korišćenja zemljišta dostavi Direkciji za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP u roku od 15 dana od dana donošenja tog rešenja.

Odeljenje Gradske uprave Smederevo nadležno za poslove urbanizma, izgradnje i komunalne delatnosti, dužno je da rešenje o upotrebnoj dozvoli dostavi Direkciji za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP.

Član 31

Do donošenja rešenja o utvrđivanju naknade za korišćenje građevinskog zemljišta u skladu sa ovom Odlukom, obveznici naknade su dužni da plaćaju naknadu u iznosu utvrđenom zaduženjima izdatim od Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP.

Član 32

Do utvrđivanja boda za obračun naknade u skladu sa članom 17. ove Odluke primenjivaće se vrednost boda za obračun i plaćanje naknade za korišćenje za 2005. godinu utvrđena Rešenjem Predsednika opštine broj 463-4/2005-07 od 14.02.2005. godine.

Član 33

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o naknadi za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta i građevinskog zemljišta u građevinskom području ("Službeni list opština Smederevo i Kovin", broj 7/2000).