ODLUKA

O GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

("Sl. list grada Smedereva", br. 18/2009 - prečišćen tekst)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se: postupak, uslovi i način davanja u zakup na određeno vreme neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta; postupak, uslovi i način davanja u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini; donošenje programa uređivanja i programa davanja u zakup građevinskog zemljišta, kao i uređivanje i korišćenje građevinskog zemljišta na području grada Smedereva (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Grad Smederevo će u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji (u daljem tekstu: Zakon), odrediti javno građevinsko zemljište za područje grada Smedereva.

Član 3

Grad donosi: program uređivanja javnog građevinskog zemljišta, program davanja u zakup neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta, program uređivanja ostalog građevinskog zemljišta i program davanja u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini.

Član 4

Grad pribavlja i otuđuje ostalo građevinsko zemljište na području Grada u skladu sa zakonom.

Grad pribavlja i otuđuje zemljište iz stava 1. ovog člana preko organa određenog Statutom grada Smedereva.

Grad daje u zakup zemljište na svom području.

Član 5

Poslove obezbeđivanja uslova na uređivanju, korišćenju, unapređivanju i zaštiti javnog građevinskog zemljišta, za područje Grada iz člana 2. ove Odluke, obavlja Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP (u daljem tekstu: Direkcija), u ime i za račun Grada.

II UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 6

Uređivanje javnog građevinskog zemljišta vrši se prema programu uređivanja javnog građevinskog zemljišta iz člana 3. ove Odluke.

Član 7

Uređivanje javnog građevinskog zemljišta obuhvata njegovo pripremanje i opremanje.

Radove na uređivanju javnog građevinskog zemljišta, utvrđene programom iz člana 3. ove Odluke, vrši Direkcija.

Član 8

Za finansiranje radova na uređivanju javnog građevinskog zemljišta koriste se sredstva ostvarena od:

- zakupnine za građevinsko zemljište,

- naknade za uređivanje građevinskog zemljišta,

- naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i

- drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 9

Kriterijume i merila za određivanje visine naknade za uređivanje javnog građevinskog zemljišta, dinamiku plaćanja, način obračuna i ugovaranja utvrđuje odlukom Skupština grada Smedereva za svoje područje.

Naknadu za uređivanje javnog građevinskog zemljišta plaća investitor, na osnovu ugovora koji zaključuje sa Direkcijom.

Član 10

Uređivanje ostalog građevinskog zemljišta vrši se na osnovu programa koji, na predlog Direkcije, donosi Skupština grada Smedereva za svoje područje.

Naknadu za uređivanje zemljišta iz stava 1. ovog člana plaća investitor, na osnovu ugovora koji zaključuje sa Direkcijom.

III KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 11

Građevinsko zemljište koristi se kao izgrađeno ili neizgrađeno.

Član 12

Naknadu za korišćenje javnog građevinskog zemljišta plaća: vlasnik objekta, nosilac prava korišćenja na objektu, nosilac prava korišćenja na posebnom delu objekta, zakupac objekta, zakupac dela objekta i korisnik zemljišta.

Naknada za korišćenje ostalog građevinskog zemljišta plaća se pod uslovima i u slučajevima određenim zakonom.

Član 13

Kriterijume, merila, visinu, način i rokove plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta za područje Grada propisuje Skupština grada Smedereva.

IV DAVANJE U ZAKUP NEIZGRAĐENOG JAVNOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA NA ODREĐENO VREME RADI IZGRADNJE

Član 14

Neizgrađeno javno građevinsko zemljište u državnoj svojini može se dati u zakup na određeno vreme do privođenja planiranoj nameni.

Zemljište iz stava 1. ovog člana daje se u zakup najduže do 5 godina.

Zemljište iz stava 1. ovog člana daje se u zakup javnim nadmetanjem po postupku, uslovima i na način davanja u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini propisan ovom Odlukom.

Član 15

O davanju u zakup zemljišta iz člana 14. ove Odluke zaključuje se ugovor o zakupu sa Direkcijom.

Pre zaključenja ugovora iz stava 1. ovog člana, sredstva u visini predračuna troškova rušenja iz odobrenog projekta rušenja deponuju se na posebnu poziciju budžeta Grada.

V DAVANJE U ZAKUP OSTALOG NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI RADI IZGRADNJE

Član 16

Ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini može se dati u zakup, radi izgradnje, na određeno vreme, a najduže na 99 godina.

Rok trajanja zakupa iz stava 1. ovog člana utvrđuje se zavisno od namene, površine, vremena amortizacije objekta i dr.

Pre isteka ugovorenog roka zakupa zakupodavac i zakupac mogu sporazumno produžiti rok trajanja zakupa, u skladu sa ovom Odlukom.

Član 17

Najniži iznos, način i uslove plaćanja zakupnine utvrđuje odlukom Skupština Grada Smedereva.

Član 18

Ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini daje se u zakup radi izgradnje javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda javnim oglasom.

U slučajevima propisanim zakonom, ostalo neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini može se dati u zakup neposrednom pogodbom.

Davanje zemljišta u zakup javnim nadmetanjem

Član 19

Građevinsko zemljište daje se u zakup javnim nadmetanjem ako planirana bruto površina objekta, odnosno objekata koji treba da se grade ne prelazi 10.000 m2.

Upravni odbor Direkcije odlučuje o oglašavanju javnog nadmetanja za davanje u zakup zemljišta sa područja grada Smedereva.

U slučajevima kada se vrši dodela zemljišta u zakup, pri čemu je planirana investicija za objekat koji će se izgraditi na tom zemljištu od strateškog značaja za Republiku ili Grad, ili je vrednost planirane investicije veća od 1.000.000 eura, odluku o oglašavanju prikupljanja ponuda za davanje u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta može doneti Skupština grada.

Skupština grada može doneti odluku iz prethodnog stava i bez programa iz člana 3. ove Odluke.

Član 20

Oglas o javnom nadmetanju sadrži naročito:

1. opis i bliže podatke o građevinskoj parceli,

2. stepen komunalne opremljenosti građevinske parcele,

3. uslove za izgradnju na parceli (namena objekata, spratnost, površina objekata u m2, gabarit i dr.) i rok izgradnje, osim u slučaju iz člana 19. i 35. ove Odluke,

4. rok trajanja zakupa,

5. početni iznos zakupnine i naknade za uređivanje zemljišta i njihov međusobni odnos, izražen u procentu,

6. rok privođenja zemljišta nameni,

7. obavezu učesnika da uplati depozit od 10% iznosa iz tačke 5. ovog člana ili položi garanciju banke,

8. obavezu zakupca da sa nadležnim preduzećima ugovori i plati troškove za infrastrukturu: EPS, PTT, toplifikaciju, gasifikaciju i dr,

9. mesto i vreme javnog nadmetanja,

10. rok za podnošenje prijava.

Javno nadmetanje se može održati najranije 15 dana po objavljivanju oglasa.

Oglas se objavljuje u javnom glasilu koje se distribuira na celoj teritoriji Grada Smedereva.

Član 21

Oglasom o javnom nadmetanju može se predvideti da deo zakupnine i naknade za uređenje zemljišta, ostvaren na javnom nadmetanju, predstavlja udeo Grada Smedereva na objektu koji se gradi.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, Direkcija u ime i za račun Grada zaključuje sa zakupcem ugovor o zajedničkom ulaganju i upravlja stečenim delom nepokretnosti.

Član 22

Postupak javnog nadmetanja za davanje u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini sprovodi komisija koju obrazuje gradonačelnik grada Smedereva.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i četiri člana.

Stručne i administrativne poslove za komisiju iz stava 1. ovog člana vrši Direkcija.

Član 23

Učesnik u javnom nadmetanju svoje učešće prijavljuje Direkciji tri dana pre početka javnog nadmetanja.

Uz prijavu se podnosi kopija isprave o uplati depozita, odnosno bankarska garancija.

Učesnik u javnom nadmetanju u prijavi daje izjavu da prihvata uslove iz oglasa.

Prijava pravnog lica sadrži: naziv i sedište, podatke o upisu u registar nadležnog organa (broj, datum, naziv organa), poreski identifikacioni broj, potpis ovlašćenog lica i pečat.

Prijava fizičkog lica sadrži: ime i prezime, adresu i matični broj, a ako je to lice privatni preduzetnik i podatke o upisu u registar nadležnog organa (broj, datum i naziv organa) i poreski identifikacioni broj.

Član 24

Ako prijava učesnika ne sadrži sve podatke predviđene oglasom ili su podaci dati suprotno objavljenim uslovima ili nije primljen dokaz o uplati depozita, odnosno bankarska garancija, komisija će zatražiti od učesnika da nedostatke otkloni pre početka javnog nadmetanja.

Učesnik koji ne postupi po zahtevu komisije, gubi pravo učešća na javnom nadmetanju.

Član 25

U postupku javnog nadmetanja ne mogu učestvovati predsednik niti bilo koji član komisije za sprovođenje javnog nadmetanja.

Član 26

Javno nadmetanje će se održati ako istom pristupi najmanje dva učesnika i to lično ili preko ovlašćenog punomoćnika.

Smatra se da je javno nadmetanje održano i kada istom pristupi samo jedan učesnik, s tim što se zakupnina i naknada za uređivanje zemljišta utvrđuju u početnom (najnižem) iznosu kod javnog nadmetanja.

Ukoliko javnom nadmetanju ne pristupi ni jedan učesnik ili javno nadmetanje ne uspe, postupak oglašavanja će se ponoviti po isteku roka od najmanje 15 dana.

Član 27

Javno nadmetanje otvara predsednik komisije i utvrđuje: ko je podneo prijave i ko je od podnosilaca prijava prisutan, sa ovlašćenjem da učestvuje u javnom nadmetanju.

Predsednik komisije objavljuje početni iznos i poziva učesnike da daju svoje ponude iznosa.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da jasno i glasno kaže koji iznos nudi.

Predsednik komisije pita tri puta da li neko daje više od najvećeg prethodno ponuđenog iznosa i konstatuje posle trećeg poziva koji je najveći iznos i ime ponuđača.

Učesnik koji je ponudio najveći iznos potpisuje izjavu da je ponudio najveći iznos sa naznakom visine iznosa.

Potom predsednik komisije oglašava da je javno nadmetanje završeno.

O radu komisije vodi se zapisnik.

Član 28

Po obavljenom javnom nadmetanju komisija u roku od 8 dana, sačinjava predlog za donošenje akta o davanju u zakup.

Zapisnik o radu sa predlogom iz stava 1. ovog člana komisija dostavlja gradonačelniku grada Smedereva.

Član 29

Akt o davanju u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini donosi gradonačelnik grada Smedereva.

Član 30

Akt o davanju zemljišta u zakup sadrži:

- podatke o zakupcu,

- opis i bliže podatke o građevinskoj parceli,

- opis i bliže podatke o objektu koji se gradi,

- visinu zakupnine i naknade za uređenje zemljišta,

- rok trajanja zakupa,

- rok privođenja zemljišta nameni,

- obavezu zakupca da, u roku od 30 dana od dana donošenja akta o davanju u zakup, zaključi sa Direkcijom ugovor o zakupu.

Član 31

Nadležni organ Gradske uprave u pisanoj formi obaveštava sve učesnike u postupku javnog nadmetanja o licu kome je zemljište dato u zakup.

Član 32

Akt o davanju u zakup zemljišta javnim nadmetanjem dostavlja se Direkciji u roku od 8 dana od dana donošenja.

Član 33

Direkcija i zakupac zaključuju ugovor o zakupu koji sadrži naročito:

- podatke o građevinskoj parceli,

- podatke o nameni i veličini objekta koji se gradi,

- visinu zakupnine, rok i način plaćanja,

- rok trajanja zakupa,

- rok za privođenje zemljišta nameni,

- iznos naknade za uređenje građevinskog zemljišta, rok i način plaćanja,

- obavezu zakupca da sa nadležnim preduzećima ugovori i plati troškove za infrastrukturu: EPS, PTT, toplifikaciju, gasifikaciju i dr.,

- prava i obaveze u slučaju neizvršenja obaveza.

Član 34

Ugovor o zakupu se zaključuje u roku od 30 dana od dana donošenja akta o davanju zemljišta u zakup, odnosno od dana dostavljanja istog licu kome je zemljište dato u zakup.

Direkcija je obavezna da sve učesnike u postupku pismenim putem obavesti o zaključenju ugovora iz stava 1. ovog člana, u roku od 5 dana.

Ako lice kome je dato u zakup građevinsko zemljište, svojom krivicom ne zaključi ugovor iz stava 1. ovog člana, gradonačelnik grada Smedereva, na predlog Direkcije, doneće akt o stavljanju van snage akta o davanju zemljišta u zakup.

Lice iz stava 3. ovog člana nema pravo na povraćaj uplaćenog depozita po oglasu o javnom nadmetanju.

Davanje zemljišta u zakup prikupljanjem ponuda javnim oglasom

Član 35

Građevinsko zemljište daje se u zakup prikupljanjem ponuda javnim oglasom ako planirana bruto površina objekta, odnosno objekata, koji treba da se grade prelazi 10.000 m2, kao u slučajevima kada zemljište nije dato u zakup ni u ponovljenom postupku javnog nadmetanja.

Upravni odbor Direkcije odlučuje o oglašavanju prikupljanja ponuda za davanje u zakup zemljišta sa područja grada Smedereva.

U slučajevima kada se vrši dodela zemljišta u zakup, pri čemu je planirana investicija za objekat koji će se izgraditi na tom zemljištu od strateškog značaja za Republiku ili Grad, ili je vrednost planirane investicije veća od 1.000.000 eura, odluku o oglašavanju prikupljanja ponuda za davanje u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta donosi Skupština grada.

Skupština grada može doneti odluku iz prethodnog stava i bez programa iz člana 3. ove Odluke.

Član 36

Oglas o prikupljanju ponuda sadrži podatke oglasa iz člana 20. stav 1. tačke 1. do 8. ove Odluke, kao i:

- rok za podnošenje ponuda,

- mesto i vreme otvaranja ponuda.

Otvaranje ponuda se može održati najranije 30 dana po objavljivanju oglasa.

Oglas se objavljuje u dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.

Član 37

Oglasom o prikupljanju ponuda može se predvideti da deo zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta predstavlja udeo Grada na objektu koji se gradi.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, Direkcija u ime i za račun Grada zaključuje sa zakupcem ugovor o zajedničkom ulaganju i upravlja stečenim delom nepokretnosti.

Član 38

Postupak davanja u zakup građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom sprovodi komisija iz člana 22. ove Odluke.

Stručne i administrativne poslove za komisiju iz stava 1. ovog člana vrši Direkcija.

Član 39

Učesnik u postupku davanja u zakup građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom svoju ponudu dostavlja Direkciji najkasnije 3 dana pre dana otvaranja ponuda.

Ponuda mora da sadrži:

- za pravno lice: naziv i sedište, podatke o upisu u registar nadležnog organa (broj, datum, naziv organa), poreski identifikacioni broj, potpis ovlašćenog lica i pečat;

- za fizičko lice: ime i prezime, adresu i matični broj, a ako je to lice privatni preduzetnik i podatke o upisu u registar nadležnog organa (broj, datum, naziv organa) i poreski identifikacioni broj;

- iznos ponuđene zakupnine;

- rok do koga je učesnik spreman da izgradi objekat;

- izjavu o prihvatanju ostalih uslova iz oglasa;

- druge uslove realizacije investicije;

- kopije isprave o uplati depozita, odnosno bankarsku garanciju.

Član 40

Na oglas o prikupljanju ponuda ne mogu se javiti predsednik, niti bilo koji član komisije.

Član 41

Ukoliko se na oglas ne prijavi ni jedan učesnik ili su ponude neuredne, postupak oglašavanja će se ponoviti po isteku roka od najmanje 15 dana od dana zakazanog javnog otvaranja ponuda.

Ukoliko se na oglas prijavi samo jedan učesnik, postupak će se sprovesti.

Član 42

Predsednik komisije javno otvara ponude po redosledu prispeća, utvrđuje ko je podneo ponudu i ko je od podnosilaca prisutan sa ovlašćenjem da učestvuje u postupku.

O radu komisije vodi se zapisnik.

Član 43

Po obavljenom otvaranju ponuda komisija u roku od 15 dana, a najduže u roku od 30 dana sačinjava predlog za davanje u zakup zemljišta ili predlog da se zemljište ne daje u zakup.

Zapisnik o radu sa predlogom iz stava 1. ovog člana komisija dostavlja gradonačelniku grada Smedereva.

Član 44

Ukoliko se na oglas prijavi samo jedan učesnik, zemljište se može dati u zakup pod uslovom da je učesnik ponudio najmanji početni iznos zakupnine i naknade za uređivanje zemljišta i prihvatio druge uslove iz oglasa.

Ukoliko se na oglas prijave dva ili više učesnika i ponude isti iznos zakupnine i naknade za uređivanje zemljišta, zemljište će se dati u zakup učesniku koji ponudi povoljnije uslove realizacije investicije (rok izgradnje objekta, način i rok plaćanja zakupnine i dr.).

Član 45

Akt o davanju u zakup građevinskog zemljišta u postupku prikupljanja ponuda javnim oglasom donosi gradonačelnik grada Smedereva.

Akt iz stava 1. ovog člana sadrži sve elemente akta iz člana 30. ove Odluke.

Gradonačelnik grada Smedereva može odlučiti da se zemljište ne daje u zakup.

Član 46

Odredbe čl. 31. do 34. ove Odluke primenjuju se i u postupku davanja u zakup građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom.

Davanje u zakup zemljišta neposrednom pogodbom

Član 47

Građevinsko zemljište daje se u zakup neposrednom pogodbom na osnovu pismenog zahteva lica kome se u skladu sa Zakonom zemljište može dati u zakup neposrednom pogodbom.

Član 48

Zahtev za davanje u zakup građevinskog zemljišta iz člana 47. ove Odluke, podnosi se komisiji iz člana 22. ove Odluke.

Komisija utvrđuje osnovanost podnetog zahteva i predočava podnosiocu zahteva uslove za davanje tog zemljišta u zakup, koji se o istima izjašnjava pismenom izjavom.

Komisija sačinjava predlog koji u roku od 8 dana, sa pismenim izjašnjenjem podnosioca zahteva, dostavlja gradonačelniku grada Smedereva.

Akt o davanju u zakup neposrednom pogodbom donosi gradonačelnik grada Smedereva.

Na osnovu akta iz stava 4. ovog člana zaključuje se ugovor o zakupu sa Direkcijom.

VI OSTALE ODREDBE O ZAKUPU

Član 49

Zakupac zemljišta ima pravo da na zemljištu izgradi predviđeni objekat, na kome stiče pravo svojine, i da objekat i zemljište koristi u skladu sa njihovom namenom.

Član 50

Potpisi ugovorača na ugovoru o zakupu overavaju se u Sudu.

Ugovor o zakupu upisuje se u javne knjige.

Član 51

U slučaju kada je ugovor o zakupu zaključen sa više zakupaca, svaki zakupac u toku roka za izgradnju objekta, može pismeno da izjavi da želi da raskine ugovor o zakupu u odnosu na svoj deo prava i obaveza.

Predlog za raskid ugovora iz stava 1. ovog člana, zakupac podnosi Direkciji zajedno sa pismenim saglasnostima ostalih zakupaca i izjavama da preuzimaju njegova prava i obaveze iz ugovora.

Na predlog Direkcije, gradonačelnik grada Smedereva, donosi akt o davanju saglasnosti za raskid ugovora i preuzimanje prava i obaveza od strane ostalih zakupaca.

U skladu sa aktom iz stava 3. ovog člana Direkcija i zakupci zaključuju aneks ugovora o zakupu u roku od 30 dana.

Član 52

Zakupcu koji nije priveo zemljište nameni u ugovorenom roku može se, na njegov zahtev ili uz njegov pristanak, odrediti još jedan ili više zakupaca na zemljištu, na način i u postupku davanja zemljišta u zakup utvrđenim ovom Odlukom.

Član 53

Prilikom prometa objekta izgrađenog na ostalom građevinskom zemljištu u državnoj svojini datom u zakup, zakupac je dužan da ugovor o prometu objekta dostavi Direkciji u roku od 15 dana od dana sudske overe ugovora.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 54

Lica iz člana 86. stav 4. Zakona imaju pravo prvenstva u postupku davanja zemljišta u zakup, pod uslovom da prihvate plaćanje najvišeg izlicitiranog iznosa odnosno da stave ponudu jednaku najpovoljnijoj ponudi u postupku prikupljanja ponuda.

Lica iz člana 86. stav 1, 2. i 3. Zakona mogu podneti zahtev za donošenje rešenja o prestanku prava korišćenja zemljišta i pre isteka zakonom propisanih rokova za izgradnju objekta, a u cilju sprovođenja postupka davanja zemljišta u zakup u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Član 55

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o davanju na korišćenje, gradskog građevinskog zemljišta u državnoj svojini ("Službeni list opština Smederevo i Kovin", broj 4/96).