ODLUKA

O ZAŠTITI SPOMENIKA PRIRODE "ŠALINAČKI LUG"

("Sl. list grada Smedereva", br. 18/2009 - prečišćen tekst)

Član 1

Grupa stabala hrasta lužnjaka Quercus robur L.; Syn. Q. pedunculata Ehrh. - "Šalinački lug" - stavlja se pod zaštitu kao spomenik prirode-botanički i svrstava u III kategoriju zaštite kao značajno prirodno dobro (u daljem tekstu: Spomenik prirode "Šalinački lug").

Član 2

Spomenik prirode "Šalinački lug" nalazi se na aluvijalnoj ravni, u blizini grada Smedereva, oko 3 kilometra južno od desne obale reke Dunav i na oko 2 kilometra od leve obale reke Velike Morave, na području grada Smedereva, u selu Šalinac, KO Šalinac, na katastarskoj parceli broj 639/1, a obuhvata ukupnu površinu zaštite od 19.21,51 ha.

Član 3

Na zaštićenoj površini Spomenika prirode "Šalinački lug" ustanovljava se režim zaštite II stepena, kojim se:

1. Zabranjuje:

1) Izrada hidrogeoloških objekata (bunara, pumpi) za vodosnabdevanje,

2) Korišćenje i pretvaranje postojećih hidrogeoloških objekata kao recepijenata za otpadne i fekalne vode,

3) Zasipanje mrtvaje, kanala koji opasuje prirodno dobro,

4) Upuštanje otpadnih i fekalnih voda u mrtvaju, obodni kanal,

5) Korišćenje veštačkog đubriva na poljoprivrednom zemljištu koji se graniči sa prirodnim dobrom, a posebno severnom i zapadnom granicom (Kaluđerica, Vrapčji gaj, Trebežina),

6) Otvaranje drenažnih kanala, vada,

7) Dreniranje, odvodnjavanje ili usmeravanje voda koje prirodno teku mrtvajom, obodnim kanalom,

8) Otvaranje pozajmišta,

9) Promena i uspostavljanje režima podzemnih i površinskih voda bez prethodno izdatih uslova Zavoda,

10) Ispaša stoke i ograničenje pristupa spomeniku prirode u reproduktivnom periodu (mart-juli),

11) Deponovanje otpadaka i smeća na zaštićenoj površini,

12) Loženje vatre na zaštićenom prostoru,

13) Zaštićena stabla seći, lomiti grane, kidati lišće ili preduzimati bilo koje radnje koje bi izmenile njihov današnji izgled ili dovele u pitanje biološki opstanak,

14) Uništavanje korenovog sistema prilikom radova na uređenju prostora,

15) Raskopavanje i deponovanje zemlje na zaštićenoj površini prirodnog dobra,

16) Ispuštanje otpadnih i zagađenih voda na zaštićenu površinu Spomenika prirode,

17) Postavljanje (ukucavanje) tabli i drugih obaveštenja na deblima zaštićenih stabala,

18) Prevođenje podzemnih i nadzemnih instalacija ili bilo koje vrste izgradnje objekata infrastrukture,

19) Sadnja bilo kakvog dekorativnog zelenila na zaštićenoj površini Spomenika prirode, koje bi moglo da utiče na njegovo sagledavanje,

20) Odlaganje i naslanjanje raznih predmeta i pomoćnih alatki na prostoru prirodnog dobra,

21) Izgradnja objekata, makar i privremenih, na celoj površini prirodnog dobra, a posebno u samovoljno uzurpiranim katastarskim parcelama,

22) Promena namene površine na kojoj se nalaze zaštićena stabla.

2. Dozvoljava:

1) Plavljenje terena,

2) Podizanje nivoa podzemnih voda,

3) Povećanje proticaja u mrtvaju, obodnom kanalu,

4) Sanacija napuštenih hidrogeoloških objekata (bunara, pumpi) i sengrupa,

5) Postavljanje osmatračkih objekata, pijezometara, kao i opremanje postojećih savremenim uređajima,

6) Uspostavljanje hidrološke stanice,

7) Ograđivanje celog prostora zaštićenog dobra, sa nekoliko otvorenih mesta za ulaz - prema naznačenoj postojećoj šemi kako bi se sprečio prolazak traktorima ili bilo kojim drugim prevoznim sredstvima kroz lug, ulazak krupne stoke (svinje, ovce, krave...),

8) Uklanjanje jednog broja sasušenih stabala za koja je konstatovano da su napadnuta ili obolela od raznovrsnih parazita ili poluparazita,

9) Ostavljanje jednog broja stabala koja su napadnuta od velike hrastove strižibube,

10) Vršenje stručnih dendrohirurških zahvata, odsecanje suvih grana, zatvaranje šupljina, premazivanje svih delova preseka ili mesta gde su otpale grane i dr.,

11) Uređivanje pešačkih staza po projektu uređenja,

12) Organizovanje čuvarske službe,

13) Edukovanje stanovništva kako bi se promenio postojeći način ophođenja prema spomeniku prirode,

14) Naučno-stručna istraživanja,

15) Revitalizacija žbunaste vegetacije i formiranje spratnosti,

16) Izvođenje svih biološko-tehničkih radova u cilju zaštite, a pod uslovima koje utvrđuje Zavod za zaštitu prirode Srbije,

17) Košenje i održavanje travnog pokrivača na zaštićenoj površini,

18) Tretiranje stabla i debla insektofungicidima u cilju sprečavanja fitopatoloških i entomoloških oboljenja zaštićenog prirodnog dobra,

19) Postavljanje informativnih tabli u cilju obaveštavanja i prezentacije zaštićenog prirodnog dobra,

20) Primena odgovarajućih mera sanacije i zaštite na deblima stabala zahvaćenim truljenjem,

21) Sakupljanje semena u godini punog uroda semena u cilju očuvanja genofonda vrste,

22) Za sve planove, programe i projekte kojima se obuhvata zaštićena površina i parcela na kojoj je stablo, neophodno je pre pristupanja njihovoj izradi pribaviti uslove od Zavoda za zaštitu prirode Srbije,

23) Obeležavanje stabala sa aluminijumskim pločicama po ranije ustrojenoj signaturi,

24) Sačuvati stara i osušena stabla radi gnežđenja dupljašica.

Član 4

Zaštita i razvoj spomenika prirode "Šalinački lug" sprovodi se prema programu zaštite i razvoja (u daljem tekstu: Program).

Program sadrži: ciljeve i prioritetne aktivnosti i zadatke na sprovođenju režima zaštite iz člana 3. ove Odluke, zadatke u sprovođenju naučno-istraživačkih aktivnosti, zadatke na uređenju i opremanju Spomenika prirode, sredstva potrebna za realizaciju ovog Programa, kao i način obezbeđenja sredstava.

Program se donosi za period od pet godina, a ostvaruje godišnjim programom koji sadrži zadatke i poslove koji se realizuju u tekućoj godini, dinamiku njihovog izvršavanja i visinu potrebnih sredstava.

Na Program saglasnost daje gradski organ nadležan za poslove zaštite životne sredine.

Član 5

O Spomeniku prirode "Šalinački lug" stara se Udruženje za negovanje prirodne i kulturne baštine "Hrast", Smederevo (u daljem tekstu: Staralac).

Član 6

Staralac u obavljanju poslova staranja o Spomeniku prirode "Šalinački lug" obezbeđuje sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanja prirodnog dobra, donosi Program i godišnji program zaštite i razvoja, a sve u saradnji sa organom Grada nadležnim za poslove zaštite životne sredine.

Staralac podnosi Izveštaj o ostvarivanju Programa iz člana 4. ove odluke do 15. decembra za tekuću godinu organu Grada nadležnom za zaštitu životne sredine.

Član 7

Staralac u obavljanju poslova zaštite i razvoja Spomenika prirode "Šalinački lug" obezbeđuje obeležavanje ovog Spomenika prirode, uz saradnju organa grada nadležnog za poslove zaštite životne sredine i donosi pravila unutrašnjeg reda u cilju efikasnije zaštite ovog Spomenika prirode.

Aktom iz stava 1. ovog člana uređuju se pravila za sprovođenje režima zaštite i razvoja, a naročito: postavljanja informativnih i drugih oznaka, mere zaštite prilikom obavljanja naučnih istraživanja i izvođenja istražnih radova, uslovi za obavljanje dozvoljenih delatnosti i posebne mere i ograničenja u sprovođenju režima zaštite.

Pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite Staralac je dužan da na pogodan način javno oglasi, tako da budu dostupna korisnicima i posetiocima.

Član 8

Sredstva za zaštitu i razvoj Spomenika prirode "Šalinački lug" obezbeđuju se iz budžetskih sredstava Grada, prihoda Staraoca i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 9

Staralac će, u saradnji sa organom Grada nadležnim za poslove zaštite životne sredine, doneti Program u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke, a godišnji program u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Programa.

Do donošenja Programa, Staralac može poslove zaštite i razvoja obavljati prema Privremenom programu zaštite i razvoja koji donosi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, takođe u saradnji sa organom Grada nadležnim za poslove zaštite životne sredine.

Član 10

Planovi i programi uređenja prostora, šumske, vodoprivredne i druge osnove i programi koji obuhvataju područje gde se nalazi ovo zaštićeno prirodno dobro usaglasiće se sa Programom iz člana 4. ove odluke, kao i režimima zaštite propisanim ovom Odlukom.