ODLUKA

O SAHRANJIVANJU I GROBLJIMA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 18/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi i način organizovanja poslova na uređivanju i održavanju groblja i grobova, sahranjivanje i stavljanje groblja van upotrebe.

Član 2

Uređivanje i održavanje groblja i sahranjivanje je opremanje prostora za sahranjivanje, izgradnja i održavanje saobraćajnica i staza, podizanje i održavanje zelenila, održavanje čistoće, uređivanje, opremanje i održavanje objekata za pogrebne usluge, održavanje grobova, ukop, prevoz i prenos umrlih i pružanje drugih pogrebnih usluga.

Član 3

Komunalnu delatnost, uređivanje i održavanje groblja i sahranjivanje obavlja javno komunalno preduzeće, drugo preduzeće ili preduzetnik kome grad poveri obavljanje ove komunalne delatnosti, po postupku propisanom Zakonom o komunalnim delatnostima i Odlukama grada Leskovca (u daljem tekstu: Davaoci usluga).

Član 4

Grad Leskovac i davaoci usluga staraju se o izgradnji, uređivanju i održavanju groblja.

Član 5

Davaoci usluga, u skladu sa mogućnostima, trebaju da imaju službu za prevoz pokojnika u drugoj i trećoj smeni (u daljem tekstu: dežurna služba), koja će intervenisati po pozivu Ministarstva za unutrašnje poslove i dežurnog istražnog sudije Opštinskog i Okružnog suda.

Dežurna služba interveniše u slučajevima zadesne smrti na javnom mestu, ubistvu, samoubistvu, saobraćajne nesreće i drugim slučajevima kada procene organi po čijem pozivu se interveniše i po njihovom nalogu vrše prevoz pokojnika do mesta koje ti organi odrede.

II GROBLJA

Član 6

Groblje je zemljište koje je urbanističkim planom određeno za sahranjivanje umrlih.

U naseljenim mestima za koja nisu doneti urbanistički planovi, lokaciju groblja, odlukom određuje Skupština grada Leskovca.

Na teritoriji grada Leskovca u upotrebi su "Špitaljsko" i "Svetoilijsko" groblje.

Groblje u upotrebi mora da ispunjava uslove propisane zakonom, odnosno mora imati prilazne puteve i staze, objekat koji služi za čuvanje posmrtnih ostataka umrlih do sahranjivanja (mrtvačnica), javnu rasvetu, česmu sa pijaćom vodom i sanitarne uređaje.

Groblje mora biti uvek u urednom i čistom stanju.

Skupština grada Leskovca određuje i stavlja van upotrebe groblje ili deo groblja, koje se može koristiti za druge namene prema urbanističkom planu, ali po isteku obaveznog roka počivanja za sva grobna mesta, ili posle izvršenog prenosa posmrtnih ostataka iz onih grobnih mesta za koje nije istekao rok kojim je produženo počivanje posmrtnih ostataka.

Član 7

Komunalnu delatnost, uređivanje i održavanje groblja i sahranjivanje u naseljenim mestima Leskovac, Vučje, Grdelica i Predejane obavljaju davaoci usluga kojima grad poveri obavljanje ove komunalne delatnosti.

U drugim naseljenim mestima na teritoriji grada Leskovca o uređenju i održavanju groblja staraju se davaoci usluga kojima grad poveri obavljanje ovih poslova, a ukoliko grad ove poslove ne poveri davaocima usluga, o uređivanju i održavanju groblja staraju se mesne zajednice, na osnovu odluke o poveravanju Skupštine grada Leskovca.

Član 8

Na groblju se, u skladu sa odredbama ove Odluke i urbanističkim određuju grobne parcele za pojedine porodice dimenzije 3,00 x 3,00 m.

U grobnim parcelama uređuju se grobovi.

Unutar grobne parcele formiraju se grobna mesta dužine 2,50m i 1,20m, a za decu do 10 godina, grobno mesto dužine 2,00m i širine 1,00m.

Grobnim mestom, u smislu ove Odluke, smatraju se grob i grobnica.

Parcele i grobna mesta moraju biti numerisani.

Član 9

Grobne parcele ili izdvojena grobna mesta, davaoci usluga izdaju u zakup na vreme od 10 godina, kao obaveznog roka počivanja.

Izuzetno, davaoci usluga mogu zaključiti ugovor o zakupu grobne parcele nezavisno od prijave sahranjivanja kao zakup za života, samo u slučajevima teže bolesti ili kada se radi o licu starijem od 65 godina, koje nema grobnu parcelu.

Uz zahtev se podnose odgovarajući dokazi o postojanju ovih okolnosti a ugovor može zaključiti samo to lice ili lice koje je po zakonu dužno da se stara o sahranjivanju umrlog.

Član 10

Zakupninu parcela, grobnog mesta, naknadu za uređivanje i održavanje groblja i cene neophodnih pogrebnih usluga utvrđuju davaoci usluga koji obavljaju komunalnu delatnost, uz saglasnost Gradskog veća grada Leskovca.

Naknada za korišćenje grobne parcele odnosno grobnog mesta, kao i naknada za održavanje groblja, plaća se mesečno do isteka zakupa, koji se može obnoviti.

Davaoci usluga određuju naknadu za građevinsko uređenje parcela, grobnih mesta, cenu iskopa i prenosa posmrtnih ostataka i posebnih usluga po zahtevu stranke.

Član 11

Zadržavanje na groblju dozvoljeno je i to u periodu od 01.04 do 30.09., od 7,00 do 20,00 sati, a u periodu od 01.10. do 31.03., od 7,00 do 16,00 sati.

Pristup na groblju imaju sva lica sem dece do 10 godina starosti, koja moraju biti u pratnji odraslog lica.

Član 12

Na groblju se mora održavati red i mir.

Davaoci usluga, kojima je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti, propisuju održavanje reda na groblju.

Obaveza davaoca usluga je da, na vidnom mestu na ulazu u groblje, istakne oglasnu tablu sa odredbama o održavanju reda na groblju i vremenu obavljanja pogrebne delatnosti.

Davaoci usluga mogu iz opravdanih razloga privremeno zabraniti pristup na groblju, o čemu će dati obaveštenje i isto istaći na ulazu u groblje.

Mesne zajednice koje se staraju o uređivanju i održavanju groblja, dužne su da svoje akte kojima donose bliže propise o redu na grobljima, u skladu sa zakonom i ovom Odlukom, obavezno dostave Gradskoj upravi nadležnoj za komunalne poslove.

Član 13

Na groblju je zabranjeno:

1. Preskakati ogradu, gaziti zelene površine, lomiti i kidati cveće i druge zasade;

2. Protiv pravno uzimati cveće i druge predmete sa grobnih mesta, gaziti, prljati i skrnaviti grobna mesta;

3. Nanositi štetu nadgrobnim spomenicima i drugim objektima i predmetima na grobnim mestima;

4. Narušavati mir na groblju:

5. Voziti bicikle, motocikle i druga motorna vozila, ako to nije određeno posebnom dozvolom davaoca usluga;

6. Uvoditi životinje;

7. Na stazama, putevima i zelenim površinama stvarati nečistoću, bacati uvele vence, cveće i druge predmete;

8. Ostavljati hranu na grobnim mestima, groblju i konacima;

9. Obavljati fotografisanje u vidu zanata i vršiti druge usluge bez odobrenja davaoca usluga;

10. Prodavati ma kakvu robu bez odobrenja davaoca usluga;

11. Ulaziti pre i zadržavati se posle određenog vremena u krugu groblja;

12. Lov na groblju;

13. Boravljenje besposlenih lica u cilju prosjačenja i u nekom drugom cilju, izazivanje nereda i tuče;

14. Paljenje sveća na grobnom mestu izvan kućišta za sveće i na mestima na kojima paljenje sveća može izazvati požar;

15. Nasilno uklanjanje rampi koje sprečavaju ulazak vozila u groblje;

16. Nanošenje šteta ogradi na groblju;

17. Pokrivanje grobne parcele i zatvaranje sa sve četiri strane, montažnim i drugim građevinskim materijalom;

18. Izvođenje radova na oivičenju grobne parcele, podizanju spomenika ili predmeta protivno uslovima iz ove Odluke ili bez odobrenja davaoca usluga;

19. Vršiti rekonstrukciju grobnice bez odobrenja;

20. Činiti sve druge radnje koje nanose štetu ili čine ruglo na groblju;

21. Preduzimati druge radnje koje su aktom davaoca usluga zabranjene.

Član 14

Na groblju je zabranjeno podizanje i postavljanje obeležja i drugih oznaka koje nisu u vezi sa sahranjenim licima na groblju.

Zabranjeno je postavljanje obeležja na grobnicama, spomenicima i spomen-obeležjima, koji izgledom, znacima i natpisom vređaju patriotska, verska, nacionalna ili druga osećanja građana.

Zabranjena je izrada obeležja i znakova za obeležavanje grobova i spomenika iz stava 1. i 2. ovog člana.

Član 15

Sredstva za pribavljanje zemljišta za groblje i sredstva za uređivanje i održavanje groblja, obezbeđuju se iz:

- Naknada za zemljište;

- Zakupnine za grobno mesto;

- Naknade za uređivanje i održavanje groblja;

- Cene za neophodne pogrebne usluge;

- Budžeta grada.

Naknada za zemljište su troškovi koje grad ima u postupku eksproprijacije za pribavljanje zemljišta za groblje ili proširenje groblja.

Naknada iz stava 2. ovog člana je elemenat za utvrđivanje visine zakupnine za grobno mesto.

Davaoci usluga, kojima je povereno uređivanje i održavanje groblja, naknadu za zemljište naplaćuju u okviru zakupnine za grobno mesto i uplaćuju je u budžet grada.

Sredstva od naknade za zemljište mogu se koristiti samo za pribavljanje zemljišta za groblja i proširenje groblja.

Član 16

Sredstva za pribavljanje zemljišta za groblje i sredstva za uređivanje i održavanje groblja, čije je uređivanje i održavanje povereno mesnoj zajednici, obezbeđuju se iz:

- Naknada za zemljište (član 15. stavovi 2, 3, 4. i 5. ove Odluke);

- Naknade za uređivanje i održavanje groblja;

- Prihoda mesne zajednice po osnovu njenih aktivnosti;

- Sredstva utvrđenih odlukom o budžetu grada.

III UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE GROBLJA

Član 17

Uređivanje i održavanje groblja u naseljenim mestima Leskovac, Vučje, Grdelica i Predejane, obavljaju davaoci usluga kojima je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti.

Uređivanje i održavanje groblja u drugim naseljenim mestima na teritoriji grada Leskovca, u kojima ovi poslovi nisu povereni davaocima usluga, o uređivanju i održavanju groblja stara se mesna zajednica.

Član 18

O uređivanju i održavanju grobnih parcela i grobnih mesta staraju se zakupci i lica po njihovom ovlašćenju.

Ukoliko se grobna parcela ili grobno mesto ne održava na način određen ovom Odlukom, davaoci usluga posle pismene opomene izvršiće potrebno uređenje i održavanje a protivvrednost će naplatiti od zakupca grobne parcele ili grobnog mesta.

Zakupci mogu poveriti uređivanje i održavanje grobnih parcela i grobnih mesta davaocima usluga, uz utvrđenu naknadu.

Za napuštene grobne parcele za koje se zakupac ne javi u roku od 3 meseca od dana objavljivanja poziva u sredstvima javnog informisanja i ličnog obaveštavanja zakupca parcele ili njegovih naslednika, davaoci usluga imaju pravo da, po isteku tog roka, takve parcele izdaju u zakup drugim licima.

Član 19

Uređivanje i održavanje groblja, grobne parcele i grobnog mesta mora se vršiti u skladu sa odredbama ove Odluke i urbanističkim planom, odnosno uređivanje i održavanje groblja obavlja se u skladu sa Programom davaoca usluga kome je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti.

Program iz stava 1. ovog člana, donosi se do 31. decembra tekuće godine, za narednu godinu.

Član 20

Na grobljima se mogu izvoditi radovi u vezi sa podizanjem, prepravkom ili uklanjanjem spomenika, spomen obeležja i drugi radovi koji spadaju u zanatske radove kao i građevinski radovi, u skladu sa urbanističkim planom groblja i propisanom redu na groblju.

Zanatske i građevinske radove na groblju mogu da izvode privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik koji su upisani u odgovarajući registar za građenje objekta, odnosno za izvođenje radova (u daljem tekstu: izvođači radova), uz prethodno pribavljeno odobrenje davaoca usluga koji obavljaju ovu komunalnu delatnost.

Član 21

Grobna parcela može biti oivičena soklom od betona koja ne može biti viša od 0,20 m. U zavisnosti od konfiguracije terena, a u slučaju kada sve strane betonske sokle ne mogu biti iste visine, grobna parcela može biti oivičena soklom od betona koja na zapadnoj strani ne može biti viša od 0,20m.

Visina spomenika na grobnom mestu ne može biti veća od 1,00m.

Uz zahtev za izvođenje radova iz člana 20. stav 1. ove Odluke, prilaže se skica radova i dokaz o zakupu parcela.

Spomenici i drugi predmeti mogu se prenositi sa jednog grobnog mesta na drugo samo po odobrenju davaoca usluga.

Ako su spomenik ili drugi predmeti postavljeni bez odobrenja davaoca usluga ili protivno uslovima iz ove Odluke, dužnost komunalnog inspektora je da naredi obustavljanje radova na postavljanju do pribavljanja odobrenja, odnosno uklanjanje objekta ili predmeta ili usklađivanje sa uslovima predviđenim ovom Odlukom. Rok za pribavljanje odobrenja ne može biti duži od 5 dana.

Davaoci usluga dužni su da uredno vode i čuvaju evidenciju o izdatim odobrenjima za postavljanje spomenika i drugih predmeta na parceli i groblju.

Na grobnim mestima je dozvoljeno saditi travu, cveće i ukrasno šiblje niskog rasta ukoliko to nije protivno urbanističkom planu.

Venci sa grobnog mesta moraju se ukloniti u roku od 50 dana od dana sahranjivanja, u protivnom davaoci usluga ukloniće vence o trošku korisnika grobnog mesta.

Član 22

Izgradnja odnosno rekonstrukcija grobnice može se vršiti na zahtev zakupca koji je dužan da podnese skicu objekta i dokaz o zakupu grobnog mesta.

Ako se vrši rekonstrukcija grobnice bez odobrenja, komunalni inspektor izdaće nalog za obustavljanje radova do pribavljanja odobrenja.

Rok za pribavljanje odobrenja ne može biti duži od 5 dana.

Član 23

Radovi na tekućem održavanju spomenika i spomen - obeležja mogu se izvoditi bez posebnog odobrenja iz člana 20. stav 2. ove Odluke, a pod tekućim održavanjem smatra se zamena slike, urezivanje i bojenje slova, popravka pojedinih elemenata spomenika i spomen-obeležja, zamena drvenih simbola (krst, tabla, piramida i sl.).

Član 24

Za preduzimanje bilo kakve radnje na spomeniku ili drugom predmetu na grobnici ili grobu koji ima svojstvo spomenika kulture, potrebno je prethodno pribaviti saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Član 25

Davaoci usluga dužni su da dozvole izvođenje zanatskih i građevinskih radova na groblju.

Izvođač radova na groblju dužan je da:

1. Prijavi izvođenje radova na groblju uz prilaganje skice objekta, odnosno spomenika i saglasnost zakupca grobnog mesta, davaocima usluga koji izdaju odobrenje za izvođenje radova;

2. Građevinski materijal stalno drži uredno i složen a zemlju osigura da se ne rasipa;

3. Obezbedi prolaz za pešake i to tako da se ne ometa pristup i kretanje posetioca groblja i prolaz motornih vozila a posebno obezbedi bezbednost lica i sigurnost susednih objekata;

4. Za vreme izvođenja radova površinu koju koristi kao i prilazne puteve i staze, mora održavati i uredno čistiti i po potrebi polivati rastresiti materijal kako bi se sprečilo stvaranje prašine;

5. Građevinski materijal drži uredno u slučaju prekida ili zastoja u izvođenju radova i dovede mesto izvođenja radova u uredno stanje odmah, a najkasnije u roku od 3 dana od dana prekida ili zastoja;

6. Nakon isteka roka iz tačke 5. ovog člana, odmah ukloni građevinski materijal do stvaranja uslova za nastavak izvođenja radova;

7. Građevinski materijal ukloni odmah po završetku radova a mesto izvođenja radova dovede u uredno-prvobitno stanje, u stanje u koje je to mesto bilo pre izvođenja radova, očišćenog i po potrebi opranog;

8. Radove obavlja u vreme koje odrede davaoci usluga;

9. Za prevoz materijala koristi one staze i puteve čijim korišćenjem neće naneti štetu grobovima i grobnicama i drugim objektima i instalacijama na groblju;

10. Ako prilikom izvođenja radova pronađe predmete od vrednosti mora bez odlaganja predati davaocima usluga, što se konstatuje zapisnikom;

11. Ako prilikom izvođenja radova pronađe delove sanduka, kosti i sl., mora ih zakopati na istom mestu;

12. Točeća mesta na vodovodu mora posle upotrebe zatvoriti, a alat ne sme prati na česmi;

13. Ne izvodi radove za vreme državnih, verskih praznika i nedeljom;

14. Postupa po odredbama ove Odluke kojima se bliže određuju uslovi, način i rokovi u vezi izvođenja radova na groblju.

Kada izvođač radova ne postupi u skladu sa stavom 2. ovog člana, tačke 5, 6, 7. i 9, davaoci usluga upozoriće ga da je dužan da mesto izvođenja radova dovede u prvobitno stanje i nadoknadi eventualno nastalu štetu, a u suprotnom će davaoci usluga to odmah učiniti na njegov trošak.

Član 26

Davaoci usluga mogu zabraniti izvođenje radova na groblju ili pojedinim delovima groblja u određene dane ili određeno doba godine, u cilju zavođenja reda na groblju.

Izvođača radova, koji se ne pridržava odredbi člana 25. stav 2. ove Odluke, ili drugih odredaba o redu na groblju, davaoci usluga moraju prijaviti nadležnoj Gradskoj upravi za inspekcijske poslove grada Leskovca - Komunalnoj inspekciji.

Član 27

O svim preduzetim radnjama na groblju koje su u suprotnosti sa odredbama ove Odluke, preduzetim od strane fizičkih lica ili izvođača radova na groblju, davaoci usluga dužni su da podnesu prijavu Gradskoj upravi za inspekcijske poslove grada Leskovca - Komunalnoj inspekciji, radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti.

Komunalni inspektor dužan je da, podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv fizičkog lica ili izvođača radova, za preduzete radnje iz stava 1. ovog člana.

IV SAHRANJIVANJE

Član 28

Sahranjivanje umrlih može se vršiti samo na groblju.

Sahranjivanje se obavlja na groblju koje je u upotrebi, na način propisan Zakonom i ovom Odlukom.

Groblje na kome će se izvršiti sahranjivanje određuje se prema prebivalištu u času smrti ili na zahtev ovlašćenog lica porodice umrlog.

U slučajevima kada se ne zna prebivalište umrlog, kada umrli nema srodnike ili oni odbijaju da ga sahrane, ovlašćeno lice izvršiće sahranjivanje na teret Grada, u najbližem naselju koje ima groblje.

Član 29

Srodnik ili lice koje je po zakonu ili ovlašćenju porodice umrlog dužno da se stara o sahranjivanju umrlog, obavezno je da odmah po utvrđivanju smrti, podnese pismeni ili usmeni zahtev davaocima usluga za izdavanje u zakup grobne parcele, odnosno za raskop grobnog mesta radi sahranjivanja, uz prilaganje dokaza o smrti (potvrde o smrti, dozvole za sahranu, sprovodnica i dr.).

Sahranjivanje se može izvršiti najranije po isteku 24 časa od momenta nastupanja smrti.

Da bi se na vreme mogao pripremiti grob ili grobnica, sahrana se mora prijaviti najmanje 12,00 sati ranije.

Član 30

Davaoci usluga sa podnosiocem zahteva iz člana 29. stav 1. ove Odluke, zaključuju ugovor o zakupu grobne parcele na obavezni rok počivanja od 10 godina. Potvrdom o ukopu i dozvolom za sahranu, davaoci usluga odobravaju pokop u grobno mesto ako je parcela već zakupljena, i u potvrdu unose lične podatke umrlog, određuju čas pokopa, a ako na groblju postoji mrtvačnica i podatak o vremenu prenosa umrlog u mrtvačnicu.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana, utvrđuje se visina naknade za zakup i održavanje grobnog mesta, obavezni rok počivanja i rok za koji se vrši zakup kao i međusobna prava i obaveze nakon isteka roka počivanja.

Kada se sahranjivanje obavlja na grobljima u drugim naseljenim mestima gde poslovi sahranjivanja nisu povereni davaocima usluga već se o uređivanju i održavanju groblja stara mesna zajednica, sahranjivanje se prijavljuje predstavniku mesne zajednice, a u roku iz člana 29. stav 3. ove Odluke.

Na osnovu potvrde o smrti i dozvole za sahranu, mesna zajednica odobrava i određuje vreme sahrane na grobljima iz člana 7. stav 2. ove Odluke, u sporazumu sa licem koje je prijavilo sahranu i istovremeno određuje grobno mesto za sahranjivanje.

Davaoci usluga dužni su da uredno vode i čuvaju evidenciju o zaključenim ugovorima o zakupu grobnih parcela i o potvrdama o raskopu grobnog mesta.

Član 31

Prenos posmrtnih ostataka od mesta gde se nalaze do mrtvačnice vrše davaoci usluga i to specijalnim vozilima uređenim za tu namenu.

Posmrtni ostaci umrlog u Zdravstvenoj ustanovi obavezno se prenose do mrtvačnice na groblju ako se sahranjivanje vrši u naseljenom mestu Leskovac, a ako se sahranjivanje vrši izvan naseljenog mesta Leskovac, posmrtni ostaci se prenose do tog mesta.

Posmrtni ostaci umrlih čuvaju se u mrtvačnici do vremena određenog za sahranu ako na groblju postoji mrtvačnica, a u ostalim naseljenim mestima gde nema mrtvačnice odnosno njihov prenos nije poveren davaocima usluga, posmrtni ostaci umrlog prenose se i čuvaju do sahranjivanja, na mesto koje odredi porodica, srodnik ili lice koje je po zakonu ovlašćeno da se stara o sahranjivanju umrlog, nakon čega se prenose do grobnog mesta na uobičajen način.

Sahranjivanje posmrtnih ostataka na grobljima van naseljenog mesta Leskovac vršiće se na uobičajen način.

Član 32

U jedno grobno mesto može se pokopati samo jedno lice, osim u slučaju kada se istovremeno vrši ukop majke i novorođenčeta ili blizanaca do 5 godina starosti.

Na zahtev ili uz saglasnost zakupca grobne parcele, u jedno grobno mesto porodične parcele mogu se pokopati i dva umrla lica koja su članovi uže porodice zakupca, na različitim nivoima i to tako što se prvi ukop vrši na dubini od 2,00 m, a drugi na dubini od 1,20 m, o čemu davaoci usluga izdaju odobrenje.

Davaoci usluga dužni su da vode i čuvaju evidenciju o izdatim odobrenjima iz stava 2. ovog člana.

Član 33

Prilikom sahranjivanja može se organizovati pogrebna svečanost, koju organizuju davaoci usluga, pri čemu se u pogledu vrste i obima svečanosti uvažava volja umrlog, srodnika i drugih lica i utvrđen dnevni raspored sahrane, a u skladu sa verskim obredima, po propisima o verskim zajednicama.

Deo pogrebne svečanosti se može izvršiti pored grobnog mesta.

Najkasnije dva časa po završetku pogrebne svečanosti davaoci usluga moraju da zatvore grobno mesto odnosno oblikuju grobnu humku, postave nadgrobna obeležja i rasporede doneto cveće i vence.

Član 34

Lica koja obavljaju sahranjivanje moraju nositi prigodnu uniformu, koju obezbeđuju davaoci usluga.

Član 35

Ukoliko se vrši sahranjivanje umrlog koji nema srodnike ili druga lica dužna da se staraju o sahranjivanju, ukop se vrši na delu groblja na kome su izdvojena grobna mesta bez formiranih parcela. Sahranjivanje na izdvojenom grobnom mestu može se vršiti i na zahtev srodnika ili lica koja su po zakonu ili ovlašćenju porodice dužna da se staraju o sahranjivanju.

Sahranjivanje neidentifikovanih umrlih lica obavljaju davaoci usluga u roku od 3 dana od prenosa umrlog u mrtvačnicu, odnosno sahranjivanje tih lica izvršiće se na osnovu akta nadležnog organa, kojim je utvrđena činjenica da je lice neidentifikovano.

Član 36

Zakupci imaju pravo da, po isteku obaveznog roka počivanja od 10 godina, produže rok počivanja pod uslovima utvrđenim ugovorom sa davaocima usluga koji obavljaju komunalnu delatnost.

Davaoci usluga dužni su da, 6 meseci pre isteka roka odnosno produženog roka počivanja, obaveste zakupce o pravu da produže rok počivanja.

Ako u roku od jedne godine po proteku obaveznog roka počivanja, zakupci ne zaključe ugovor o zakupu, odnosno pismeno izjave da ne žele da produže rok počivanja i ukoliko grobno mesto nema svojstvo spomen - grobnog mesta, davaoci usluga preneće posmrtne ostatke u zajedničku grobnicu.

Nadgrobne spomenike i druge predmete iz grobova, odnosno grobnica davaoci usluga ukloniće i o tome obavestiti korisnike grobova odnosno grobnica i odrediti rok u kome su dužni da preuzmu nadgrobne spomenike odnosno druge uklonjene predmete i to u roku koji ne može biti kraći od 3 (tri) dana.

Ako se korisnik groba, odnosno grobnice ne odazove pozivu, ili ako obaveštenje u smislu stava 4. ovog člana iz bilo kojih razloga nije moguće uručiti, davaoci usluga dužni su da uklonjeni nadgrobni spomenik čuvaju najmanje šest meseci po njegovom uklanjanju, a po isteku ovog roka nadgrobni spomenik se može prodati putem javne licitacije a sredstva dobijena od prodaje, po odbitku ovih nastalih troškova imaju se deponovati kod nadležnog suda.

Član 37

Na pismeni zahtev ili uz pismenu saglasnost porodice, srodnika ili lica koje je po zakonu ili po ovlašćenju porodice umrlog dužno da se stara o sahranjivanju, može se dozvoliti iskop i prenos posmrtnih ostataka u drugi grob ili grobno mesto pre isteka propisanog roka počivanja.

Uz zahtev za iskop i prenos posmrtnih ostataka, prilažu se izvod iz matične knjige umrlih, ugovor o zakupu, potvrda o ukopu i potvrda davaoca usluga o obezbeđenju grobnog mesta. Rešenje o iskopu i prenosu posmrtnih ostataka izdaje Gradska uprava nadležna za komunalne poslove.

Troškove iskopa i prenosa posmrtnih ostataka, prenosa spomenika i drugih predmeta sa tih grobnih mesta, snose lica iz stava 1. ovog člana.

Član 38

Davaoci usluga kojima je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti, dužni su da uređuju i održavaju groblja, da vode evidenciju o sahranjenim licima, vremenu sahranjivanja, grobnim parcelama, grobnim mestima, grobnim i drugim spomen-obeležjima, kao i drugim objektima i instalacijama koje pripadaju groblju.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana, za groblja iz člana 17. stav 2. ove Odluke, vodi mesna zajednica.

Član 39

Skupština grada Leskovca propisuje uslove i način organizovanja poslova u vršenju ove komunalne delatnosti, odnosno način organizovanja poslova na uređivanju i održavanju groblja, grobova i druge uslove vezane za obavljanje pogrebnih usluga, u slučaju nepredviđenih okolnosti ili štrajka davaoca usluga, a u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana, propisuje se način postupanja i ovlašćenja Gradske uprave nadležne za komunalne poslove, kao i operativne mere koje preduzimaju davaoci usluga, odnosno mere koje obezbeđuju minimum procesa rada u obavljanju ove komunalne delatnosti a u cilju sprečavanja neposredne opasnosti ili teške posledice za život i zdravlje ljudi zbog neobavljanja poslova sahranjivanja i održavanja groblja.

V NADZOR

Član 40

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke i nad zakonitošću rada davaoca usluga koji obavljaju ovu delatnost, vrši Gradska uprava nadležna za komunalne poslove, koja u postupku kontrole ima ovlašćenja da izvrši uvid u poslovanje preduzeća odnosno preduzetnika, kao i da zatraži informaciju u vezi obavljanja komunalne delatnosti.

Izveštaj i nalaz o izvršenom nadzoru sa predlozima odgovarajućih mera, Gradska uprava, dostavlja Skupštini grada, Gradskom veću i Gradonačelniku, radi preduzimanja mera iz njihovih nadležnosti.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke i akata donetih na osnovu ove Odluke, kao i nad obavljanjem komunalne delatnosti vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove grada Leskovca - Komunalna inspekcija, koja je dužna da o svim preduzetim merama u postupku inspekcijskog nadzora kao i o uočenim nedostacima u radu prilikom nadzora davaoca usluga, obavesti Gradsku upravu nadležnu za komunalne poslove.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 41

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 do 200.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj javno komunalno preduzeće odnosno pravno lice kome je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti, ako:

1. Ne uređuje i ne održava groblje, član 6. stav 5;

2. Ne izvrši numerisanje grobnih parcela i grobnih mesta, član 8. stav 5;

3. Ne donese akt o održavanju reda na groblju i isti ne istakne na vidno mesto, član 12. stavovi 2, 3. i 4;

4. Ako ne preduzme mere u cilju zabrane podizanja spomenika i drugih grobnih znakova i posebnog obeležavanja grobova iz člana 14;

5. Ne sačini Program uređivanja i održavanja groblja, grobne parcele i grobnog mesta, član 19;

6. Ne postupi po obavezi iz člana 21. stav 6;

7. Ne dozvole izvođenje radova na groblju, član 25. stav 1;

8. Vrši pokopavanje posmrtnih ostataka umrlog van groblja koje je u upotrebi i na način suprotnim uslovima propisanim zakonom i odlukom, član 28. stavovi 1. i 2;

9. Ne postupi po obavezi iz člana 30. stav 5;

10. Postupa suprotno članu 31. stav 1;

11. Postupa suprotno članu 32;

12. Ne postupi po obavezi iz člana 33. stav 3;

13. Ne obavesti zakupca grobne parcele ili grobnog mesta pre isteka roka počivanja o pravu produžetka roka počivanja, član 36. stav 2;

14. Ne dozvoli iskop i prenos posmrtnih ostataka, član 37;

15. Ne postupi po obavezi iz člana 38. stav 1.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana. kazniće se preduzetnik kome je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u javnom komunalnom preduzeću, pravnom licu ili preduzetniku kome je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 dinara.

Član 42

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 do 200.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj izvođač zanatskih radova na groblju, ako:

1. Postupi suprotno zabrani iz člana 14;

2. Postupi suprotno odredbi člana 21. stav 4;

3. Prilikom izvođenja radova na groblju postupa suprotno članu 25. stav 2. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice kod izvođača radova novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 dinara.

Član 43

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 25.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako:

1. Postupi suprotno zabrani iz člana 13;

2. Postupi suprotno zabrani iz člana 14;

3. Ako vrši pokopavanje posmrtnih ostataka umrlog van groblja koje je u upotrebi i na način suprotnim uslovima propisanim zakonom i odlukom, član 28. stavovi 1. i 2.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 44

Davaoci usluga kojima je povereno uređivanje i održavanje groblja dužni su da, u roku od 3 meseca od dana stupanja na snagu ove Odluke, donesu akt o održavanju reda na groblju u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 45

Davaoci usluga dužni su da, u roku od 1 (jedne) godine, od dana stupanja na snagu ove Odluke, numerišu grobne parcele i grobna mesta, kao i da ažuriraju evidenciju i dokumentaciju, koju su po odredbama ove Odluke, dužni da vode.

Član 46

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o sahranjivanju i grobljima ("Službeni glasnik opštine Leskovac", br. 3/01, 19/02 i 23/02).

Član 47

Odluku objaviti u "Službenom glasniku grada Leskovca".

Član 48

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".