ODLUKA

O VISINI TROŠKOVA U POSTUPKU PROCENE UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. list grada Pančeva", br. 16/2008 i 27/2009)

Član 1

Ovom odlukom propisuju se troškovi u postupku procene uticaja na životnu sredinu, određuje njihova visina i način plaćanja.

Član 2

Troškovima, u smislu ove odluke, smatraju se:

1. troškovi obaveštavanja javnosti u postupku procene uticaja na životnu sredinu i to:

- u fazi odlučivanja o potrebi procene uticaja,

- u fazi određivanja obima i sadržaja studije o proceni uticaja,

- u fazi davanja saglasnosti na studiju o proceni uticaja,

2. troškovi rada tehničke komisije za ocenu studije o proceni uticaja na životnu sredinu (u daljem tekstu: tehnička komisija).

Troškove iz stava 1. ovog člana snosi nosilac projekta.

Član 3

Lista članova i način formiranja tehničke komisije utvrđuju se rešenjem sekretara Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva, uz saglasnost načelnika Gradske uprave grada Pančeva.

Sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine, u zavisnosti od vrste, obima i složenosti projekta, za svaki konkretni projekat donosi rešenje o obrazovanju tehničke komisije.

Član 4

Visina naknade troškova za obaveštavanje javnosti određuje se u zavisnosti od stvarnih troškova, po ispostavljanju faktura od strane štampanih ili elektronskih medija u kojima se objavljuje oglas o obaveštavanju javnosti.

Član 5

Visina naknade troškova za stručni rad tehničke komisije utvrđuje se u iznosu od 5.036,00 dinara u bruto iznosu po jednoj sednici, za predsednika tehničke komisije, a za svakog člana tehničke komisije 4.316,00 dinara, u bruto iznosu, po jednoj sednici.

Kada se rad tehničke komisije obavlja za vreme radnog vremena, član tehničke komisije iz reda zaposlenih u Gradskoj upravi grada Pančeva nema pravo na naknadu za svoj rad.

Član 6

Ukoliko se radi o veoma složenim projektima koji se odnose na veće fabrike i hemijske komplekse, na predlog sekretara Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva i uz saglasnost gradonačelnika grada Pančeva, može se posebnim rešenjem odrediti i veća naknada za rad članova tehničke komisije.

Član 7

Posebnim aktom Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva, uz saglasnost gradonačelnika grada Pančeva, sekretar Sekretarijata utvrđuje pojedinačnu visinu naknade svakom članu tehničke komisije, u skladu sa članovima 5. i 6. ove odluke.

Član 8

Za projekte u kojima se kao nosilac projekta javljaju Gradska uprava, mesne zajednice, javna i javna komunalna preduzeća čiji je osnivač Grad Pančevo, rad članova tehničke komisije iz redova zaposlenih i postavljenih lica u Gradskoj upravi i javnim preduzećima kojima je osnivač Grad Pančevo, vrši se bez naknade.

Član 9

Nosilac projekta obavezan je da uz zahtev priloži i dokaz o uplati 14.391,00 dinara na ime akontativnog dela naknade troškova.

Ukoliko su stvarni troškovi veći od uplaćene akontacije, nosilac projekta je u obavezi da razliku između stvarnih troškova i uplaćene akontacije uplati pre donošenja odluke po njegovom zahtevu.

Ukoliko su stvarni troškovi manji od uplaćene akontacije, razlika se vraća nosiocu projekta.

Ukoliko nosilac projekta odustane od podnetog zahteva, nema pravo na povraćaj uplaćene akontacije do visine stvarnih troškova nastalih po podnetom zahtevu, a ako su stvarni troškovi veći od uplaćene akontacije, u obavezi je da uplati razliku.

Član 10

Nosilac projekta je dužan da troškove u postupku procene uticaja propisane ovom odlukom uplaćuje na poseban račun, u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu Javnog prihoda i raspored sredstava sa tih prihoda.

Član 11

Visina troškova u postupku procene uticaja utvrđenih članovima 5. i 9. ove odluke može se menjati jedanput godišnje i to u postupku utvrđivanja budžeta Grada za narednu godinu.

Izuzetno, visina troškova u postupku procene uticaja utvrđenih članovima 5. i 9. ove odluke, može se izmeniti i u slučaju donošenja odnosno izmene zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinica lokalne samouprave.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva", a primenjivaće se počev od 1. januara 2009. godine.

Član 13

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o visini troškova u postupku procene uticaja na životnu sredinu ("Službeni list opštine Pančevo", br. 26/2005, 30/2006 i 19/2007).

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o visini troškova u postupku procene uticaja na životnu sredinu

("Sl. list grada Pančeva", br. 27/2009)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva", a primenjivaće se počev od 1. januara 2010. godine.