ODLUKA
O POSEBNOJ NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list grada Pančeva", br. 16/2008 i 27/2009)

Član 1

Ovom odlukom uvodi se posebna naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine (u daljem tekstu: posebna naknada) i utvrđuje način obezbeđenja i upotrebe sredstava od posebne naknade, a radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanje prava i dužnosti Skupštine grada Pančeva u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 2

Sredstva od posebne naknade, obezbeđena u skladu sa odredbama ove odluke, prihod su budžeta grada Pančeva.

Član 3

Posebnu naknadu plaćaju:

1. Vlasnici za objekte privrede, poljoprivrede i industrije za koje je u skladu sa zakonom propisana obaveza izrade studije procene uticaja na životnu sredinu, a čija izgradnja se planira ili je izvedena na teritoriji grada Pančeva, u iznosu od 0,5% od predračunske vrednosti objekta. Izuzetno, posebnu naknadu po ovom osnovu ne plaćaju preduzeća čiji je osnivač Grad Pančevo".

2. Privatni vlasnici teretnih vozila, kao i pravna lica koja obavljaju poslove špedicije - transporta nafte i naftnih derivata, hemijskih i petrohemijskih sirovina, proizvoda i nusproizvoda, kao i sirovina i gotovih proizvoda volframa, molibdena žive, po transportnom sredstvu, prilikom svakog pojedinačnog transporta, zavisno od nosivosti transportnog sredstva, za robu koju utovare ili istovare i to:

za nosivost

iznos od dinara

za nosivost do zaključno sa 5 tona,

820,00

za nosivost preko 5 tona do zaključno sa 10 tona,

1.639,00

za nosivost preko 10 tona do zaključno sa 15 tona,

2.458,00

za nosivost preko 15 tona do zaključno sa 20 tona,

3.278,00

za nosivost preko 20 tona,

4.096,00

3. Korisnici železničkog prevoza, koji cisternama prevoze opasne materije u tečnom stanju, naftu, naftne derivate, hemijske i petrohemijske proizvode, nusproizvode i sirovine, kao i komprimovane, pod pritiskom rastvorene i utečnjene gasove, pojedinačno po cisterni, prilikom svakog pojedinačnog transporta na teritoriji opštine Pančevo, zavisno od zapremine rezervoara cisterne, za robu koju utovare ili istovare, i to:

za zapreminu rezervoara

iznos od dinara

do zaključno sa 19m3,

1.445,00

preko 19m3 do zaključno sa 34m3,

2.584,00

preko 34m3 do zaključno sa 49m3,

3.778,00

preko 49m3 do zaključno sa 65m3,

4.911,00

preko 65m3 do zaključno sa 77m3,

5.794,00

preko 77m3,

7.531,00

4. Korisnici rečnog prevoza koji plovnim objektima prevoze opasne materije (tečne, gasovite, čvrste, korozivne, zapaljive, eksplozivne, toksične itd.), naftu, naftne derivate, hemijske i petrohemijske proizvode, nusproizvode i sirovine, kao i komprimovane, pod pritiskom rastvorene i utečnjene gasove, pojedinačno po plovnom objektu, prilikom svakog pojedinačnog transporta na teritoriji opštine Pančevo, zavisno od nosivosti plovnog objekta, za robu koju utovare ili istovare, i to:

 

iznos od dinara

za nosivost do zaključno sa 200 tona,

20.190,00

za nosivost preko 200 tona do zaključno sa 500 tona,

50.473,00

za nosivost preko 500 tona do zaključno sa 800 tona,

80.757,00

za nosivost preko 800 tona do zaključno sa 1100 tona,

111.040,00

za nosivost preko 1100 tona

144.353,00

Vlasnici vozila na električni pogon ne plaćaju posebnu naknadu.

Član 4

Obveznici plaćanja posebne naknade iz člana 3. stav 1. tačke 1. ove odluke, uz zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju za gradnju, podnose dokaz o uplati posebne naknade.

Obveznici plaćanja posebne naknade iz člana 3. stav 1. tačka 2. ove odluke dolaskom na mesto utovara, odnosno istovara, u krug fabrike prilikom preuzimanja robe, obavezni su da uz ostalu propisanu dokumentaciju podnesu i dokaz o uplati posebne naknade iz ove odluke.

Obveznici plaćanja posebne naknade iz člana 3. stav 1. tačka 3. ove odluke, prilikom utovara, odnosno istovara opasnih materija u cisterne u krugu fabrike na svom industrijskom koloseku, uz propisanu dokumentaciju (tovarni list i propratne dokumente) u obavezi su da imaju i dokaz o izvršenoj uplati.

Obveznici plaćanja posebne naknade iz člana 3. stav 1. tačka 4. ove odluke, prilikom utovara, odnosno istovara opasnih materija u plovni objekat na pristaništu fabrike, uz propisanu dokumentaciju (otpremnicu i certifikat-uverenje o kvalitetu), u obavezi su da imaju i dokaz o izvršenoj uplati.

Član 5

Uplata prihoda od posebne naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine vrši se na poseban račun, u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu Javnog prihoda i raspored sredstava sa tih prihoda.

Član 6

Visina posebne naknade utvrđena ovom odlukom može se menjati jedanput godišnje i to u postupku utvrđivanja budžeta Grada za narednu godinu.

Izuzetno, visina posebne naknade utvrđena ovom odlukom, može se izmeniti i u slučaju donošenja odnosno izmene zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinica lokalne samouprave.

Član 7

Sredstva iz posebne naknade obezbeđena iz ove odluke usmeravaju se odnosno koriste za finansiranje poslova zaštite i unapređenja životne sredine, a što se reguliše Odlukom o budžetu Grada Pančeva.

Sredstva iz stava 1. ovog člana koriste se za:

1. finansiranje Programa kontrole kvaliteta analize i praćenja stanja životne sredine u gradu,

2. finansiranje Programa zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara u gradu,

3. sufinansiranje projekta i projekata zaštite životne sredine, ili investicija koje doprinose bitnom smanjenju zagađivanja životne sredine (u okolini industrijskih i drugih zagađivača, na kontaminiranom području u slučaju akcidenata i sl.).

4. sufinansiranje opremanja stručnih i naučnih institucija i centara koji vrše stručne poslove u oblasti zaštite životne sredine od interesa za grad,

5. sufinansiranje naučno-istraživačkih i edukativnih programa i projekata, izdavanje, publikovanje radova i informativno-propagandnih materijala u cilju sticanja znanja i podizanja svesti o značaju zaštite i unapređenja životne sredine, i

6. finansiranje ostalih programa, projekata i mera u oblasti zaštite životne sredine i komunalne infrastrukture za koje odluku donosi Skupština grada Pančeva.

Ukoliko u navedenim oblastima ne postoji program ili je isti iscrpljen, odluku donosi Gradsko veće grada Pančeva.

Sredstva obezbeđenja u skladu sa ovom odlukom koristiće se na osnovu Lokalnog ekološkog akcionog plana i Godišnjeg programa Fonda za zaštitu životne sredine. Ove programe donosi Skupština grada Pančeva, i to Godišnji program Fonda za zaštitu životne sredine krajem tekuće, ili početkom naredne godine.

Gradsko veće grada Pančeva utvrđuje prioritete za korišćenje sredstava za programe i projekte u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, a na osnovu donetih programa.

Član 8

Prenos sredstava za namene predviđene Godišnjim programom Fonda za zaštitu životne sredine vrši se aktom gradonačelnika grada Pančeva, a na predlog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, izuzev namena koje su definisane Odlukom o budžetu.

Član 9

Gradonačelnik grada Pančeva jednom godišnje podnosi Skupštini grada Pančeva izveštaj o realizaciji programa i usmeravanju sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Član 10

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši Sekretarijat za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda Gradske uprave grada Pančeva.

Organ iz stava 1. ovog člana podnosi prekršajne prijave protiv obveznika plaćanja posebne naknade koji ne poštuju odredbe ove odluke.

Član 11

Lica odgovorna za sprovođenje ove odluke iz člana 4. kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 50.000,00 dinara ukoliko ne poštuju odluku.

Član 12

U svemu što nije regulisano ovom odlukom, a odnosi se na naplatu, zastarelost, rokove za plaćanje kamate i ostalo, shodno se primenjuju odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva", a primenjivaće se počev od 1. januara 2009. godine.

Član 14

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine ("Službeni list opštine Pančevo", br. 5/2001, 6/2001 - ispr., 10/2002, 2/2003, 9/2003, 10/2003 - ispr., 19/2005, 25/2006, 30/2006 i 19/2007).

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine

("Sl. list grada Pančeva", br. 27/2009)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva", a primenjivaće se počev od 1. januara 2010. godine.