ODLUKA

O USVAJANJU PROGRAMA POSTAVLJANJA POKRETNIH MONTAŽNIH OBJEKATA, SA PROGRAMOM

("Sl. list Grada Loznice", br. 9/2009)

Član 1

Ovom Odlukom se usvaja Program postavljanja pokretnih montažnih objekata na javnim površinama na teritoriji Grada Loznice.

Član 2

Nadležni organi za sprovođenje ove Odluke su: Odeljenje za planiranje i izgradnju, Odeljenje za inspekcijske poslove, JP "Grad" Loznica i "Direkcija za upravljanje i razvoj Banje Koviljače".

Član 3

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o usvajanju Programa postavljanja pokretnih montažnih objekata ("Sl. list opštine Loznica" br. 9/07).

Član 4

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu Grada Loznice".

 

PROGRAM
POSTAVLJANJA POKRETNIH MONTAŽNIH OBJEKATA

Član 1

Programom postavljanja pokretnih montažnih objekata (u daljem tekstu: Program) utvrđuju se uslovi i lokacije za postavljanje ovih objekata na javnim površinama na teritoriji Grada Loznice.

Član 2

Pokretni montažni objekti su:

1. - tezge maksimalne površine do 2,00 m2 bruto prostora

- aparati za sladoled i kokice, frižideri, rashladne vitrine i sl. površine do 2,00 m2

koji se postavljaju na lokacije za koje se raspisuje javni oglas o javnom nadmetanju radi davanja u zakup.

2. - gondole za robu, tezge, frižideri i sl. maksimalne površine do 10 m2 i to maksimalno 1 m širine zauzeća koji se postavljaju na lokacije neposredno uz objekat u čijoj su funkciji.

Član 3

Pokretni montažni objekti se postavljaju prema uslovima za uređenje prostora koje izdaje Odeljenje za planiranje i izgradnju, zaključenog ugovora o zakupu javne površine sa korisnikom javne površine i rešenja Odeljenja za planiranje i izgradnju.

Član 4

Pokretni montažni objekti se postavljaju za period trajanja zakupa na osnovu zaključenog ugovora o zakupu javne površine sa nadležnim organom.

Član 5

Opšti uslovi za postavljanje ovih objekata su:

- da se ne ometa prilaz i normalno korišćenje susednih objekata i da se ne ometa normalno i bezbedno kretanje pešaka;

- da se ne smanjuje vidljivost na raskrsnicama i uglovima ulica i ne ugrožava bezbednost saobraćaja;

- da se ne narušava izgled ambijetalne i druge vrednosti naselja i da se ne ugrožava zaštićeni kulturni objekat;

- da se ispune minimalni sanitarno-higijenski uslovi, uslovi zaštite životne sredine i drugi uslovi u zavisnosti od namene objekta,

- postavljanje objekata se može odobriti na uličnom trotoaru čija je širina najmanje 3,00 m uz obezbeđenje čistog prolaza za pešake od najmanje 1,50 m i pod uslovom da se ne ugrožava normalno korišćenje susednih objekata, prilaz tim objektima, da se ne ugrožava saobraćaj i da zauzeta površina bude neposredno uz objekat u čijoj je funkciji.

Član 6

Posebni uslovi za postavljanje ovih objekata su:

- mesta se moraju striktno poštovati;

- tezge moraju biti metalne;

- zabranjeno je držati robu na zemlji;

- zakupci su dužni da svakodnevno sami održavaju čistoću zakupljenih mesta, sve dok traje zakup;

- navedeno se mora poštovati jer će se na predlog Komunalnog inspektora raskidati ugovor između zakupca i korisnika javne površine i to na teret nesavesnog zakupca.

Član 7

Zakupac je dužan da montažni objekat postavi i koristi u skladu sa Ugovorom o zakupu i rešenjem o postavljanju. Ukoliko zakupac postavi objekat i koristi prostor suprotno ovom rešenju Komunalna inspekcija Odeljenja za inspekcijske poslove gradske uprave Grada Loznica će naložiti uklanjanje objekta i postavljanje u skladu sa rešenjem. Ukoliko zakupac javne površine ne izvrši rešenje Komunalne inspekcije, Komunalna inspekcija će izvršiti rešenje o trošku zakupca javne površine.

Član 8

Sastavni deo Programa čini grafički prikaz - situacioni plan privremenih lokacija tezgi za uličnu prodaju. Ove lokacije mogu se davati u zakup za vreme verskih i državnih praznika i u drugim prilikama koje nadležni organ grada odredi u ograničenom vremenskom trajanju.

Grafički prikazi - situacioni plan predloga lokacija za ostale vrste pokretnih objekata pripremaće Odeljenje za planiranje i izgradnju na zahtev korisnika javne površine.