ETIČKI KODEKS
PONAŠANJA ZAPOSLENIH U GRADSKIM UPRAVAMA, JAVNIM SLUŽBAMA, JAVNIM PREDUZEĆIMA, USTANOVAMA I ORGANIZACIJAMA ČIJI JE OSNIVAČ GRAD NOVI PAZAR

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 13/2009)

Član 1

Ovaj Kodeks se odnosi na sve zaposlene u Gradskim upravama Grada Novog Pazara, javnim preduzećima, ustanovama i organizacijama čiji je osnivač Grad (u daljem tekstu: zaposleni).

Ovaj Kodeks se odnosi i na sva fizička lica i zaposlene u pravnim licima kojima Grad poveri obavljanje poslova javnih službi.

Izrazi koji se u ovom Kodeksu odnose na fizička lica su rodno neutralni (podjednako se odnose na lica oba pola).

Član 2

Svrha ovog Kodeksa je:

- da utvrdi standarde ličnog i profesionalnog integriteta i ponašanja kojih bi trebalo da se pridržavaju zaposleni,

- da podrži zaposlene u poštovanju ovih standarda,

- da upozna građane kakvo ponašanje imaju pravo da zahtevaju i očekuju od zaposlenih u gradskim upravama,

- da doprinese izgradnji poverenja građana u lokalnu vlast,

- da doprinese uspostavljanju efikasnije i odgovornije lokalne uprave.

Član 3

Zaposleni je dužan da se uvek ponaša na način kojim se čuva i unapređuje poverenje građana u lokalnu samoupravu.

Član 4

Zaposleni svoju dužnost treba da obavlja u skladu sa pravnim propisima i profesionalnim i etičkim standardima.

Zaposleni treba da svoj posao obavlja politički nepristrasno, bez pokušaja ometanja mera, odluka ili aktivnosti javnih vlasti.

Zaposleni treba uvek da daje prednost javnom nad privatnim interesom.

Od zaposlenog se očekuje da svojim ponašanjem, kako u profesionalnom delovanju tako i u privatnom životu, ničim ne naruši ugled Uprave ili javnih službi.

Član 5

Zaposleni ima obavezu da se s poštovanjem odnosi prema nosiocima zakonito izabrane lokalne vlasti.

Član 6

Od zaposlenog se očekuje:

- da bude pošten, nepristrasan i efikasan,

- da svoje poslove obavlja časno, stručno i savesno u skladu sa najvišim profesionalnim standardima, propisima i rokovima,

- da se stalno stručno usavršava,

- da bude ljubazan i predusretljiv u svim svojim službenim ophođenjima sa građanima, kolegama i rukovodiocima.

Član 7

U obavljanju svojih dužnosti, zaposleni ne sme neopravdano i nedozvoljeno da pravi razliku ili nejednako postupa prema licu ili grupi s obzirom na njihova lična ili stečena svojstva i pripadnost (na primer, rasa, boja, pol, nacionalna pripadnost, društveni položaj i poreklo, rođenje, veroispovest, političko ili drugo ubeđenje, imovno stanje, kultura, jezik, starost, psihički ili fizički invaliditet).

Član 8

Zaposleni ne sme da deluje samovoljno, ili na štetu bilo kog lica, grupe ljudi ili pravnog lica i dužan je da se ponaša sa uvažavanjem u odnosu na njihova prava, dužnosti i zakonite interese.

U obavljanju poslova zaposleni je dužan da se ponaša zakonito i da svoja diskreciona ovlašćenja primenjuje nepristrasno.

Član 9

Zaposleni ne sme da dozvoli da njegov privatni interes dođe na bilo koji način u sukob sa poslom koji obavlja. Zaposleni je dužan da izbegne takav sukob interesa, bez obzira na to da li je on stvaran, potencijalan ili samo prividan.

Zaposleni ni u kom slučaju svoj položaj ne sme da koristi za ostvarivanje privatnog interesa.

Član 10

Od zaposlenog se očekuje da olakša pristup informacijama u skladu sa zakonom. Zaposleni je obavezan da čuva podatke o ličnosti i druge poverljive podatke i dokumenta do kojih dođe u toku obavljanja posla, odnosno koji nastanu kao rezultat tog posla.

Prijavljivanje zloupotreba i korupcije

Član 11

Zaposleni koji opravdano veruje da je nastala ili da će nastati povreda zakona ili ovog kodeksa, prijaviće tu činjenicu svom nadređenom i, ako je to potrebno, drugom organu nadležnom za ispitivanje takvih činjenica.

Na isti način će postupiti i zaposleni koji smatra da se na njega vrši pritisak da postupi suprotno zakonu ili ovom kodeksu.

Zaposleni koji u osnovanom uverenju prijavi navedeni slučaj, ne sme zbog toga trpeti bilo kakve štetne posledice.

Sukob interesa

Član 12

Sukob interesa nastaje u situaciji kada zaposleni ima određeni privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda da utiče, na nepristrasno i objektivno obavljanje njegovih službenih dužnosti.

Privatni interes zaposlenog obuhvata bilo kakvu korist koju mogu imati on, njegova porodica, bliski rođaci, prijatelji, lica ili organizacije sa kojima ima ili je imao poslovne ili političke veze.

Izjava o postojanju sukoba interesa

Član 13

Zaposleni ima obavezu da obavesti svog pretpostavljenog o svakom slučaju mogućeg stvarnog, potencijalnog ili prividnog sukoba interesa i preduzme mere da izbegne takav sukob.

Kad se to od njega zatraži, zaposleni je dužan da pruži informacije potrebne za procenu postojanja sukoba interesa.

Izjava o postojanju sukoba interesa smatraće se poverljivom, osim ukoliko zakon drugačije ne predvidi.

Nespojivi interesi

Član 14

Zaposleni ne sme da obavlja bilo kakvu aktivnost, niti da prihvati bilo kakav posao ili funkciju, plaćenu ili neplaćenu, koja je nespojiva sa poslom koji obavlja. U slučajevima sumnje zaposleni je dužan da zatraži mišljenje pretpostavljenog.

Zaposleni će na zahtev pretpostavljenog dati obrazloženu izjavu o aktivnostima ili funkcijama plaćenim ili neplaćenim, koje bi mogle da ugroze adekvatno obavljanje njegovih dužnosti.

Politička ili javna aktivnost

Član 15

Zaposleni je dužan da vodi računa o tome da njegova politička aktivnost ne ugrozi poverenje javnosti u njegovu sposobnost da svoje dužnosti obavlja nepristrasno.

U obavljanju svojih poslova, zaposleni ne sme da se rukovodi svojim političkim uverenjima niti da sledi instrukcije političke prirode.

Pokloni

Član 16

Zaposleni ne sme da traži niti da prima novac, poklone, usluge, gostoprimstvo ili bilo kakvu drugu vrstu koristi za sebe ili za druge u vezi sa obavljanjem dužnosti.

Reakcija na protivpravne ponude

Član 17

Ukoliko se zaposlenom ponudi poklon ili neka druga korist u vezi sa obavljanjem dužnosti, obavezan je da preduzme sledeće korake:

- da odmah odbije protivpravnu ponudu, sačini službenu belešku i obavesti o ovakvom pokušaju svog pretpostavljenog ili neposredno organe nadležne za ovakve prestupe,

- da prijavi osobu koja je ponudu učinila i da izbegava kontakte sa njom,

- ukoliko poklon ne može da bude vraćen pošiljaocu, potrebno ga je predati nadležnom organu uz službenu belešku,

- da objektivno rešava u predmetu u vezi s kojim je učinjena protivpravna ponuda.

Korišćenje sredstava i način obavljanja poslova

Član 18

U obavljanju posla, zaposleni mora da se uzdrži od bilo kakvih finansijskih zloupotreba.

U obavljanju svojih poslova, zaposleni se stara da se sredstva koja su mu poverena koriste samo namenski, a poslovi obavljaju u skladu sa principima efikasnosti, racionalnosti i ekonomičnosti.

Poverena sredstva zaposleni ni u kom slučaju ne sme da koristi u privatne svrhe, niti da drugima omogući da to čine.

Zloupotreba službenog položaja

Član 19

Zaposleni ne sme u obavljanju poslova nikome da ponudi ili obezbedi bilo kakvu prednost, osim ako je za to ovlašćen zakonom.

Zaposleni ne sme da koristi svoj službeni položaj da bi nedozvoljeno uticao na bilo koje pravno ili fizičko lice, uključujući i druge zaposlene, radi pribavljanja bilo kakve koristi za sebe ili druge.

Odnos zaposlenih prema informacijama

Član 20

Zaposleni ne sme da zadržava informaciju koja bi po pravilima trebalo da bude javna.

Zaposleni sme da saopšti samo one informacije za čije je saopštavanje ovlašćen.

Zaposleni je dužan da preduzme odgovarajuće mere kako bi zaštitio sigurnost i poverljivost informacija za koje je odgovoran ili za koje sazna.

Zaposleni ne treba da traži pristup informaciji ukoliko za to nije ovlašćen, niti da na protivpravan način koristi informaciju do koje dođe ili koja proistekne iz obavljanja službene dužnosti.

Zaposleni ne sme da pruža informaciju koja je lažna ili netačna.

Posebna uloga rukovodioca

Član 21

Svi rukovodioci u Gradskim upravama (načelnici odeljenja, zamenici, šefovi odseka i službi) dužni su da se staraju da zaposleni obavljaju svoje dužnosti savesno, odgovorno i u skladu sa utvrđenom politikom gradske vlasti.

Rukovodilac je dužan da preduzme sve potrebne mere kako bi sprečio korupciju u službi kojom rukovodi. Ove mere mogu da obuhvate donošenje i sprovođenje pravila i uputstava, pružanje odgovarajuće obuke, prepoznavanje znakova da je neko od njegovih zaposlenih zapao u finansijske ili neke druge teškoće i pružanje ličnog primera zaposlenima ponašanjem koje karakteriše ispravan moralni stav i lični integritet.

Napuštanje službe

Član 22

Zaposleni ne sme da na nedozvoljen način koristi svoj položaj kako bi sebi obezbedio drugo zaposlenje.

Zaposleni ne sme da dozvoli da ga izgledi za novo zaposlenje dovedu u stvarni potencijalni ili prividni sukob interesa.

U skladu sa zakonom, tokom odgovarajućeg perioda - vremena, bivši zaposleni ne treba da radi za račun bilo kog fizičkog ili pravnog lica u vezi sa predmetom na kome je radio ili savetovao tokom svoje službe, ukoliko bi to moglo da bude od posebne koristi za to fizičko ili pravno lice.

Zaposleni po napuštanju službe ne sme da koristi ili prenosi poverljive informacije do kojih je došao dok je obavljao službu, osim ako na to nije ovlašćen u skladu sa zakonom.

Član 23

Zaposleni ima obavezu da se upozna sa ovim Kodeksom i da se ponaša u skladu sa njim, od momenta kada potvrdi da je upoznat sa njegovim sadržajem tj. kad potpiše izjavu da je spreman da se rukovodi njegovim odredbama.

Tekst izjave će pripremiti Savet za primenu Etičkog kodeksa i uputiti ga zaposlenima na potpisivanje. Prilikom potpisivanja izjave svaki zaposleni će dobiti primerak Etičkog kodeksa.

Član 24

Načelnik odeljenja, šef službe šef odseka ili rukovodilac se stara o primeni Kodeksa i preduzima mere za njegovo poštovanje.

Pravila u ovom Kodeksu su sastavni deo programa obuke i usavršavanja zaposlenih.

Završne odredbe

Član 25

Ovaj Kodeks objaviti u "Službenom listu grada Novog Pazara" i na internet prezentaciji Grada.