ODLUKA
O POSTUPKU UTVRĐIVANJA NAZIVA ULICA I TRGOVA U GRADU NOVOM PAZARU

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 13/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuje se postupak za utvrđivanje naziva ulica i trgova na teritoriji grada Novog Pazara.

Član 2

Novoprojektovanim ulicama i trgovima u gradu Novom Pazaru, utvrđuju se nazivi.

Nazivi se mogu određivati i kejovima, spomenicima, mostovima i parkovima, zanatskim i drugim centrima u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 3

Ulici i trgu može se promeniti, naziv kao i kejovima, spomenicima, mostovima, parkovima, zanatskim i drugim centrima u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 4

Na području grada Novog Pazara kao i seoskim mesnim zajednicama dve ili više ulica i trgova ne mogu imati isti naziv.

Član 5

Akt o utvrđivanju naziva novoprojektovanih ulica i trgova kao i promena naziva istih na području grada Novog Pazara, donosi Skupština grada Novog Pazara, na predlog Komisije za kulturno istorijske spomenike i davanje naziva ulicama i trgovima (u daljem tekstu: Komisija).

Član 6

Komisiju iz člana 5. ove odluke obrazuje Skupština grada Novog Pazara iz redova odbornika i građana.

Komisija iz člana 5. ove Odluke broji sedam članova.

Stručne i administrativne poslove za Komisiju obavlja Odeljenje za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Novog Pazara (u nastavku teksta: Odeljenje).

Član 7

Naziv ulica i trgova utvrđuje se prema univerzalnim vrednostima i značenjima - po imenima znamenitih ličnosti, značajnih istorijskih, političkih, geografskih, etnoloških i drugih obeležja.

Pri utvrđivanju naziva ulica i trgova polazi se od:

- imena ličnosti koji su potomke zadužili nesebičnim požrtvovanjem, junaštvom, odanošću, verom, dobrotvorstvom, razvojem pismenosti, nauke, struke, afirmacijom nacionalne strukture, umetničkim stvaralaštvom od ličnosti koji su bili osnivači, upravljači, vladari, graditelji i sl. u nacionalnim i svetskim razmerama;

- značajnih događaja i datuma iz istorije, nauke, kulture i sl.

Nazivi objekata iz člana 2. i 3. ove Odluke ne mogu biti imena živih ličnosti.

II POSTUPAK UTVRĐIVANJA NAZIVA ULICA I TRGOVA

Član 8

Svako može dati inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje ili promenu naziva ulica, trgova i spomenika.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana mora biti u pismenom obliku i obrazložena.

Član 9

Postupak utvrđivanja naziva novoprojektovanim ulicama i trgovima i drugim objektima iz člana 2. ove Odluke, kao i promenu naziva istih pokreće Komisija.

Član 10

Nadležno Odeljenje gradske uprave za izdavanje odobrenja za izgradnju, dužno je da u roku od 30 dana od dana izdavanja odobrenja za izgradnju za objekte iz čl. 2. ove Odluke, obavesti Komisiju o potrebi utvrđivanja naziva ulice ili trga i da joj dostavi grafički prikaz nove ulice, odnosno trga, sa opisom veličine, značaja, pravca kretanja i druge podatke od značaja za bliže definisanje navedenih objekata.

Navedeni podaci iz stava 1. ovog člana mogu se dostavljati u pisanom ili elektronskom obliku.

Komisija je dužna da po prijemu obaveštenja iz stava 1. ovog člana, kao i po prijemu inicijative iz čl. 8. ove Odluke, pokrene postupak za utvrđivanje naziva novoprojektovane ulice ili trga kao i promene naziva istih.

Utvrđeni predlog naziva objekta iz člana 2. ove Odluke Komisija upućuje Odeljenju nadležnom za komunalne poslove.

Član 11

Predlog akta o utvrđivanju naziva novoprojektovanih ulica, trgova i dr. objekata iz čl. 2. ove Odluke, nadležno Odeljenje za komunalne poslove dostavlja nadležnom Ministarstvu na prethodnu saglasnost.

Akt iz stava 1. ovog člana donosi Skupština grada na predlog Komisije, uz prethodnu saglasnost nadležnog Ministarstva.

Član 12

Predlog akta o promeni naziva ulice, trga i drugih objekata iz čl. 3. ove Odluke utvrđuje Komisija.

Akt o utvrđivanju promene naziva ulica ili trga donosi Skupština grada uz prethodno pribavljeno mišljenje Nacionalnog saveta i isti dostavlja nadležnom Ministarstvu na saglasnost.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o postupku utvrđivanja naziva ulica i trgova u opštini Novi Pazar ("Službeni list opštine Novi Pazar", broj 3/07).

Član 14

Zahtevi podneti do dana stupanja na snagu ove Odluke, rešavaće se po odredbama Odluke objavljene u ("Sl. listu grada Novog Pazara", br. 3/07), broj 015-1/07 od 04.05.2007. godine.

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".