ODLUKA
O BUDŽETSKOM FONDU ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA NOVOG PAZARA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 13/2009)

Osnivanje budžetskog fonda

Član 1

Ovom odlukom osniva se Budžetski fond za zaštitu životne sredine Grada Novog Pazara (u daljem tekstu: Budžetski fond).

Član 2

Ovom odlukom uređuje se:

1. svrha Budžetskog fonda,

2. vreme za koje se Budžetski fond osniva,

3. nadležni organ odgovoran za upravljanje Budžetskim fondom i

4. izvori finansiranja Budžetskog fonda.

Svrha budžetskog fonda

Član 3

Svrha osnivanja Budžetskog fonda je finansiranje programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji Grada Novog Pazara.

Sredstva Budžetskog fonda koristiće se i za finansiranje lokalnih akcionih i sanacionih planova, u skladu sa strateškim dokumentima koje donosi Grad Novi Pazar.

Vreme za koje se budžetski fond osniva

Član 4

Budžetski fond se osniva na neodređeno vreme.

Nadležni organ odgovoran za upravljanje budžetskim fondom

Član 5

Gradska uprava za izvorne i poverene poslove Grada Novog Pazara - Odeljenje za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine, stara se o namenskom korišćenju sredstava Budžetskog fonda.

Odeljenje za finansije, Grada Novog Pazara odgovorno je za kontrolu i upravljanje sredstvima Budžetskog fonda.

Član 6

Gradonačelnik grada Novog Pazara je ovlašćen za raspolaganje sredstvima sa evidencionog računa Budžetskog fonda i odgovoran je za njihovo zakonito i namensko korišćenje.

Izvori finansiranja i sredstva za poslovanje budžetskim fondom

Član 7

Sredstva za rad Budžetskog fonda obezbeđuju se iz:

1. aproprijacija obezbeđenih u okviru budžeta Grada Novog Pazara za tekuću godinu;

2. dela namenskih sredstava od naknade za zagađivanje životne sredine koje zagađivač plaća, u skladu sa članom 85. Zakona o zaštiti životne sredine;

3. dela namenskih sredstava ostvarenih od naknade, u skladu sa članom 85a Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine;

4. dela sredstava ostvarenih od naknade u skladu sa članom 84. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 135/04 i 36/09);

5. sredstava ostvarenih od naknade, u skladu sa čl. 87. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 135/04 i 36/09); '

6. prihoda ostvarenih na osnovu međunarodne, regionalne i lokalne saradnje i saradnje sa republičkim organima na programima, projektima i drugim aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine;

7. priloga, donacija, poklona i pomoći;

8. sredstava ostvarenih na konkursima (domaćim i inostranim) za programe i projekte i

9. drugih sredstava u skladu sa Zakonom.

Korišćenje sredstava budžetskog fonda

Član 8

Sredstva ostvarena u Budžetskom fondu koriste se u skladu sa usvojenim programom korišćenja sredstava Budžetskog fonda, koji donosi Skupština grada Novog Pazara, za tekuću godinu.

Programe predlaže Odeljenje za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine, uz saglasnost Gradonačelnika grada Novog Pazara.

Sredstva Budžetskog fonda koristiće se i za finansiranje lokalnih akcionih i sanacionih planova, u skladu sa Nacionalnim programom, odnosno za finansiranje programa i planova koje donosi Grad Novi Pazar iz oblasti zaštite životne sredine.

Član 9

Odeljenje za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine dužno je da pribavi saglasnost Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije na predlog programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda.

Izveštaj o korišćenju sredstava ostvarenih po osnovu naknade za zagađivanje životne sredine, Odeljenje za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine dostavlja Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu, odnosno na zahtev Ministarstva.

Član 10

Na kraju tekuće godine neiskorišćena sredstva sa računa Budžetskog fonda prenose se u narednu godinu.

Član 11

Budžetski fond kao evidencioni račun otvara se u okviru glavne knjige trezora, razdela 2, glave 12, funkcije 110, organizacione jedinice "Usluge po ugovoru sufinansiranja" Odeljenja za finansije.

Član 12

Stručne, administrativne i druge poslove za Budžetski fond obavlja Gradska uprava za izvorne i poverene poslove Grada Novog Pazara - Odeljenje za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine i Odeljenje za finansije.

Član 13

Po ukidanju Fonda za zaštitu životne sredine grada Novog Pazara, prava i obaveze Fonda preuzima Grad Novi Pazar.

Član 14

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine grada Novog Pazara ("Službeni list Grada Novog Pazara", broj 17/08).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu Grada Novog Pazara".