ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU POSTAVLJANJA PRIVREMENIH OBJEKATA NA JAVNIM POVRŠINAMA U BEOGRADU

("Sl. list grada Beograda", br. 31/2002 - prečišćen tekst, 11/2005, 29/2007 i 61/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja i uklanjanja privremenih objekata na teritoriji grada Beograda (u daljem tekstu: grad).

Član 2

Privremeni objekat u smislu ove odluke je manji montažni objekat, kiosk, bašta ugostiteljskog objekta i drugi slični objekat za prodaju prehrambenih i drugih proizvoda na malo, za pružanje ugostiteljskih i zanatskih usluga i za zadovoljenje drugih potreba građana (telefonska govornica, javni WC i dr.).

Privremeni objekat u smislu odredaba ove odluke je i zabavni park, cirkus, sportski objekat i drugi montažni objekat koji se postavlja na javnoj površini radi izvođenja kulturnih, sportsko-rekreativnih i drugih sličnih programa.

Kiosk je tipski objekat za pružanje šalterskih usluga, čija bruto površina ne može biti veća od 9,5 m2 i koji se postavlja u već izgrađenom finalnom obliku.

Manji montažni objekat je tipski montažni objekat, površine do 30 m2, koji se formira od gotovih tipskih elemenata.

Bašta ugostiteljskog objekta (u daljem tekstu: bašta) je montažno-demontažni objekat otvorenog ili zatvorenog tipa u funkciji ugostiteljske delatnosti koja se obavlja u tom objektu.

Bašta se ne može postaviti u funkciji ugostiteljske delatnosti koja se obavlja u kiosku.

Bašta otvorenog tipa može se postaviti u toku cele godine.

Bašta zatvorenog tipa može se postaviti u periodu od 1. novembra do 1. marta.

Zabavni park i cirkus čine jedan ili više različitih objekata osnovne namene (vrteške, karuseli, vozići i sl., cirkuska šatra) sa pomoćnim objektima (blagajna, objekti za smeštaj osoblja, držanje životinja i sl.), koji se postavljaju u finalnom obliku ili sklapaju od gotovih elemenata i koriste sezonski ili u toku cele godine.

Sportski objekat je otvoreni objekat sportske namene, sportski teren i sl. (klizalište, teren za odbojku, boćanje i sl.), koji se formira od gotovih elemenata, a izuzetno može imati pomoćne, zatvorene montažne objekte (blagajna, smeštaj rekvizita i sl.), a koristi se sezonski ili u toku cele godine.

Član 3

Tip, veličina, izgled i drugi uslovi za postavljanje privremenih objekata na teritoriji grada Beograda utvrđuju se posebnim aktom koji donosi gradonačelnik grada Beograda, a koji priprema organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove urbanizma.

Veličina, izgled i drugi uslovi za postavljanje bašta na teritoriji grada Beograda utvrđuju se posebnim aktom, koji donosi gradonačelnik grada Beograda, a koji priprema organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove urbanizma.

Član 4

Privremene objekte mogu postavljati pravna i fizička lica, u skladu sa zakonom i odredbama ove odluke.

II USLOVI ZA POSTAVLJANJE I UKLANJANJE PRIVREMENIH OBJEKATA

Član 5

Privremeni objekti se postavljaju na javnim površinama.

Član 6

Javna površina u smislu ove odluke je građevinsko zemljište namenjeno za javno korišćenje, i to:

1. ulice, trgovi, slobodni prostori između zgrada namenjeni za javnu upotrebu, prolazi između kolonada, javni pasaži, pešačke komunikacije, interne saobraćajnice, podzemni pešački prolazi, podvožnjaci, nadvožnjaci, javna stepeništa i mostovi;

2. autobuske i železničke stanice, benzinske stanice, parking prostori, pristaništa i prostor oko njih;

3. parkovi i druge javne zelene površine;

4. sportski, zabavni tereni i prostor oko njih;

5. javna kupališta (plaže, bazeni, veštačka jezera i sl.) kejovi i izgrađene rečne obale;

6. površine namenjene za javno korišćenje u krugu prosvetnih, kulturnih, naučnih, zdravstvenih i socijalnih i drugih ustanova;

7. površine namenjene za javno korišćenje u otvorenim tržnim centrima i sajmovima;

8. neizgrađeno građevinsko zemljište namenjeno za javno korišćenje;

9. drugo građevinsko zemljište namenjeno za javno korišćenje.

Član 7

Mesto za postavljanje privremenog objekta na javnoj površini, osim za bašte, zabavne parkove, cirkuse i sportske objekte određuje se Planom postavljanja privremenih objekata (u daljem tekstu: plan).

Planom se određuju mesta na kojima grad, odnosno gradska opština postavlja privremene objekte, i mesta za postavljanje privremenih objekata za koja se raspisuje konkurs.

Planom se određuju i tip, veličina, namena i vreme korišćenja privremenog objekta.

Plan se objavljuje u "Službenom listu grada Beograda".

Član 8

Plan donosi Skupština grada Beograda, posebno za područje svake gradske opštine.

Plan iz stava 1. ovog člana pripremaju organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma i saobraćaja na osnovu predloga gradskih opština o potrebama za postavljanje privremenih objekata na području tih opština.

Uz predlog o potrebama za postavljanje privremenih objekata gradske opštine dostavljaju i preglednu kartu lokacija za postavljanje privremenih objekata u razmeri 1:5.000 i skicu mesta postavljanja sa ucrtanim privremenim objektima u razmeri 1:100, koje su overene od strane lica koje poseduje licencu odgovornog projektanta iz oblasti saobraćajne signalizacije, kao i fotografski prikaz površine na koju se objekat postavlja.

Za mesta koja se nalaze na javnoj površini datoj na održavanje javnom preduzeću čiji je osnivač grad Beograd, gradska opština priprema predlog iz stava 2. ovog člana u saradnji sa tim javnim preduzećem.

Plan se donosi za period od pet godina.

Član 9

(Brisan)

Član 10

Izmene i dopune plana vrše se po potrebi, po postupku predviđenom za donošenje plana.

Izmena i dopuna plana vrši se u slučaju kada izmena urbanističkih uslova ili izmena režima saobraćaja utiče na broj i raspored mesta određenih za postavljanje privremenih objekata.

Član 11

Privremeni objekat se ne može postavljati na javnim zelenim površinama, osim na uređenim stazama i posebno određenim mestima u parku u skladu sa planom.

Odredba stava 1. ovog člana ne odnosi se na zabavne parkove, cirkuse i sportske objekte.

Bašta se ne može postavljati na javnim zelenim površinama, osim na uređenim stazama i platoima.

Član 12

Privremeni objekat uklanja se:

- kada je objekat postavljen ili se koristi bez odobrenja;

- kada je objekat postavljen suprotno uslovima utvrđenim planom;

- kada je objekat postavljen na mesto koje nije određeno planom;

- kada se promeni neki od uslova utvrđen planom i odobrenjem, a korisnik im se ne prilagodi u ostavljenom roku;

- kada postavljeni privremeni objekat koristi neovlašćeno lice;

- kada se privremeni objekat postavi ili koristi suprotno izdatom odobrenju;

- kada korisnik ne počne da koristi privremeni objekat u roku od 90 dana od dana izdavanja odobrenja za postavljanje privremenog objekta, osim objekta preduzeća iz člana 13. ove odluke;

- kada se privremeni objekat ne koristi duže od 30 dana, osim objekta preduzeća iz člana 13. ove odluke;

- kada je to neophodno zbog izmene uslova i načina korišćenja javne površine;

- kada je to neophodno zbog preduzimanja tehničkih mera kojima se menja režim saobraćaja;

- kada je objekat postavljen na mestu koje je u skladu sa ovom odlukom dodeljeno na korišćenje drugom korisniku.

O uklanjanju privremenog objekta komunalni inspektor obaveštava organizacionu jedinicu uprave koja je izdala odobrenje o postavljanju objekta.

Po prijemu obaveštenja iz stava 2. ovog člana, organizaciona jedinica uprave gradske opštine koja je izdala odobrenje za postavljanje privremenog objekta donosi rešenje o prestanku važenja izdatog odobrenja.

Na rešenje iz stava 3. ovog člana, korisnik može izjaviti žalbu, u roku od osam dana od dana prijema rešenja opštinskom veću gradske opštine.

III NAČIN POSTAVLJANJA PRIVREMENIH OBJEKATA

Član 13

Privremeni objekat postavlja korisnik neposredno, ili preduzeće kome grad, odnosno gradska opština poveri postavljanje privremenih objekata (u daljem tekstu: preduzeće).

Član 14

Korisnik se određuje na osnovu konkursa, osim za bašte, zabavne parkove, cirkuse i sportske objekte, kao i privremene objekte koje postavlja preduzeće.

Gradska opština u skladu sa planom raspisuje konkurs.

Gradska opština konkurs može raspisati za nova mesta predviđena planom i za postojeća mesta za koja je prestalo da važi odobrenje.

Konkurs sadrži: opis mesta za postavljanje i površinu, tip, veličinu i namenu privremenog objekta, kao i vreme korišćenja.

Po završenom konkursu učesnik konkursa ima pravo prigovora u roku od osam dana od dana završetka konkursa.

Prigovor se podnosi opštinskom veću gradske opštine.

Kriterijume i način sprovođenja konkursa propisuje gradska opština.

Član 15

Po sprovedenom konkursu, organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležna za komunalne poslove korisniku izdaje odobrenje za postavljanje privremenog objekta (u daljem tekstu: odobrenje).

Odobrenje iz st. 1. ovog člana izdaje se u formi rešenja i sadrži: mesto, površinu koja se zauzima, tip, veličinu i namenu privremenog objekta, vreme korišćenja i rok u kojem je korisnik dužan da otpočne sa obavljanjem delatnosti, a koji ne može biti duži od 90 dana.

Sastavni deo odobrenja iz stava 2. ovog člana je i elaborat razrade mesta postavljanja, koji sadrži prikaz mesta postavljanja na katastru podzemnih vodova, razradu mesta postavljanja u razmeri, 1:100 i prikaz objekta, na koji su saglasnost dale organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma i saobraćaja, a kod prostora koje je kulturno dobro ili dobro koje uživa prethodnu zaštitu i saglasnost nadležne ustanove za zaštitu spomenika kulture.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana izdaje se za period važnosti plana na osnovu kojeg je izdato.

Član 16

Odobrenje za postavljanje bašte na zahtev pravnog lica, odnosno preduzetnika koji obavlja ugostiteljsku delatnost u čijoj je funkciji bašta, izdaje organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležna za komunalne poslove.

Bliža sadržina zahteva i dokumentacija koja se podnosi uz zahtev za postavljanje bašte određuje se posebnim aktom iz člana 3. stav 2. ove odluke.

Odobrenje se izdaje u formi rešenja i sadrži naročito: mesto, površinu koja se zauzima, tip bašte: otvorena ili zatvorena, elemente koji čine baštu, vreme na koje se postavlja i obavezu uklanjanja po isteku važnosti odobrenja.

Sastavni deo rešenja iz stava 3. ovog člana čini tehnička dokumentacija izrađena i overena u skladu sa posebnim aktom iz člana 3. stav 2. ove odluke.

Član 17

Privremeni objekat postavlja korisnik neposredno ili preduzeće, odnosno drugo pravno lice, kome grad Beograd poveri postavljanje privremenog objekta (u daljem tekstu: preduzeće).

Gradonačelnik grada Beograda svojim aktom uređuje postupak i kriterijume za izbor preduzeća iz stava 1. ovog člana.

Član 17a

Odobrenje za postavljanje zabavnih parkova, cirkusa i sportskih objekata na zahtev zainteresovanih lica, za područje gradskih opština izdaje organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležna za komunalne poslove, u formi rešenja, uz prethodnu saglasnost organizacionih jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležnih za poslove urbanizma i saobraćaja i organizacije kojoj je ta površina poverena na upravljanje, korišćenje i održavanje, a u prostorima od kulturno-istorijskog značaja koji su proglašeni za kulturna dobra, uz prethodnu saglasnost nadležnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Podnosilac zahteva dužan je da uz zahtev priloži prikaz svih objekata, predlog njihovog razmeštaja u razmeri 1:200 do 1:500, podatke o potrebama za priključenje na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu i fotografski prikaz površine na koju se objekat postavlja.

Odobrenjem se određuje mesto, površina, period korišćenja, vreme rada, posebni uslovi uređivanja i održavanja u toku korišćenja zabavnih parkova, cirkusa i sportskih objekata, elementi ovih objekata, prikaz njihovog razmeštaja, kao i obaveza dovođenja te površine u prvobitno stanje po prestanku korišćenja.

Odobrenje se donosi za određeni period u toku godine ili za tekuću godinu.

IV NAČIN KORIŠĆENJA PRIVREMENOG OBJEKTA

Član 18

Korisnik je dužan da privremeni objekat koristi u skladu sa odobrenjem, odnosno ugovorom o zakupu.

Član 19

Korisnik je dužan da privremeni objekat i prostor oko njega održava u urednom i ispravnom stanju.

Član 20

Postavljeni privremeni objekat korisnik ne može izdati u zakup ili podzakup, odnosno preneti na korišćenje drugom licu ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji niti bilo kojim drugim ugovorom.

V NADZOR

Član 21

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove urbanizma.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši komunalna inspekcija.

Član 22

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da rešenjem naredi uklanjanje privremenog objekta u slučajevima predviđenim članom 12. ove odluke.

Član 23

Ako korisnik ne postupi po rešenju komunalnog inspektora i ne ukloni privremeni objekat, komunalni inspektor će odrediti da se privremeni objekat ukloni o trošku korisnika, preko drugog lica, na mesto koje je određeno za te namene.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 24

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1. privremeni objekat postavi suprotno odredbama čl. 2, 5, 7. i 11. ove odluke;

2. postavi privremeni objekat bez odobrenja ili suprotno odobrenju (čl. 15, 16. i 17a);

3. koristi suprotno odobrenju (član 18);

4. privremeni objekat prenese na korišćenje drugom licu (član 20).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara fizičko lice.

Član 25

Novčanom kaznom od 10.000 dinara kazniće se pravno lice i preduzetnik ako privremeni objekat i prostor oko njega ne održava uredno i u ispravnom stanju (član 19).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.500 dinara fizičko i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanu kaznu iz st. 1. i 2. ovog člana naplaćuje na licu mesta komunalni inspektor.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Predmete po žalbi na rešenje o postavljanju privremenog objekta po kojima postupak nije završen do 6. januara 2002. godine, kao dana stupanja na snagu Odluke o izmeni i dopuni Odluke o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u Beogradu ("Službeni list grada Beograda", broj 26/2001), trebalo je rešavati po odredbama Odluke o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u Beogradu ("Službeni list grada Beograda", br. 23/94, 1/95, 6/99 i 6/2001).

Član 27

Akt iz člana 3. Odluke o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u Beogradu ("Službeni list grada Beograda", broj 23/94), organ Gradske, odnosno opštinske uprave nadležan za poslove urbanizma trebalo je da donese do 7. februara 1995. godine kao dana isteka roka od 30 dana od dana stupanja na snagu te odluke.

Član 28

Izvršni odbor Skupštine grada Beograda, odnosno Izvršni odbor skupštine gradske opštine trebalo je da donese akt iz člana 2. Odluke o izmeni i dopuni Odluke o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u Beogradu ("Službeni list grada Beograda", broj 12/2002) do 23. avgusta 2002. godine kao dana isteka roka od 30 dana od dana stupanja na snagu te odluke.

Član 29

Plan iz člana 8. ove Odluke o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u Beogradu ("Službeni list grada Beograda", broj 23/94), trebalo je da donese Izvršni odbor Skupštine grada Beograda do 31. januara 1995. godine, kao dana utvrđenog tom odlukom.

Član 30

Plan iz člana 9. Odluke o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u Beogradu ("Službeni list grada Beograda", broj 23/94), trebalo je da donese Izvršni odbor skupštine opštine do 31. januara 1995. godine, kao dana utvrđenog tom odlukom.

Član 31

Organ opštinske uprave nadležan za izdavanje odobrenja trebalo je da u roku od 30 dana od dana objavljivanja Plana u "Službenom listu grada Beograda" obavesti korisnike postojećih privremenih objekata, ukoliko ti objekti nisu bili postavljeni ili se nisu koristili u skladu sa planom, o potrebi promene uslova utvrđenih ranije izdatim odobrenjem i da utvrdi rok od tri meseca za usklađivanje uslova za postavljanje, odnosno korišćenje privremenog objekta sa planom.

Ukoliko je korisnik u utvrđenom roku uskladio postavljanje, odnosno korišćenje privremenog objekta sa planom, organ opštinske uprave nadležan za komunalne poslove trebalo je da izda korisniku novo odobrenje.

Ukoliko nije bilo mogućnosti da se postavljanje, odnosno korišćenje postojećeg privremenog objekta uskladi sa uslovima utvrđenim planom ili je korisnik odustao od daljeg korišćenja privremenog objekta, bio je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja ukloni privremeni objekat u protivnom trebalo je narediti uklanjanje privremenog objekta.

Član 32

Dana 31. januara 1995. godine kao dana utvrđenog Odlukom o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u Beogradu ("Službeni list grada Beograda", broj 23/94) prestali su da važe:

- Opšti uslovi za postavljanje tezgi na ulicama u Beogradu ("Službeni list grada Beograda", broj 8/94);

- u Odluci o opštem uređenju grada ("Službeni list grada Beograda", br. 31/87, 3/88, 25/1/88, 11/89, 13/90, 15/91, 23/92, 9/93, 25/93, 31/93 i 4/94), odredbe čl. 8-9a, čl. 14-18a, člana 64, kao i odredbe člana 3. i čl. 59-63. u delu koji se odnosi na privremene objekte.

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u Beogradu

("Sl. list grada Beograda", br. 11/2005)

Član 18

Gradska opština je dužna da u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke preispita važeći plan za postavljanje privremenih objekata na području te gradske opštine i potrebu za njegovim usaglašavanjem sa ovom odlukom.

U roku iz stava 1. ovog člana, gradska opština će, po potrebi, predložiti promenu plana iz stava 1. ovog člana.

Ako gradska opština ne predloži promenu plana iz stava 1. ovog člana, on ostaje na snazi pet godina od isteka roka iz stava 1. ovog člana.

Član 19

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u Beogradu

("Sl. list grada Beograda", br. 29/2007)

Član 9

Gradonačelnik grada Beograda, odnosno predsednik gradske opštine: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin doneće pravilnik iz člana 2. ove odluke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 10

Odobrenja za postavljanje letnje bašte izdata do dana stupanja na snagu ove odluke važe do isteka roka na koja su izdata.

Član 11

Zahtevi za postavljanje letnje bašte koji su podneti do dana stupanja na snagu ove odluke, rešavaće se po propisima na osnovu kojih su podneti.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a odredbe ove odluke koje se odnose na postavljanje bašta primenjivaće se od dana stupanja na snagu pravilnika iz člana 2. ove odluke.

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u Beogradu

("Sl. list grada Beograda", br. 61/2009)

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Planovi postavljanja privremenih objekata gradskih opština važe do donošenja plana iz člana 3. ove odluke.

Član 12

Izdata odobrenja za postavljanje privremenih objekata važe do isteka roka na koja su izdata, a najkasnije do stupanja na snagu plana iz člana 3. ove odluke.

U slučaju da lokacija na koju se odobrenje odnosi ne bude određena planom iz stava 1. ovog člana, izdato odobrenje prestaje da važi danom stupanja na snagu plana.

Ukoliko lokacija na koju se odobrenje odnosi bude predviđena planom iz stava 1. ovog člana, izdato odobrenje važi do konačnosti odluke o izboru korisnika te lokacije.

Član 13

Gradonačelnik grada Beograda doneće akta iz člana 3. i akt iz člana 8. odluke u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 14

Gradske opštine Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin dužne su da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu akta kojim se utvrđuje tip, veličina, izgled i drugi uslovi za postavljanje privremenih objekata, dostave predlog potreba za postavljanje privremenih objekata organizacionim jedinicama Gradske uprave grada Beograda nadležnim za pripremu plana.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

Napomene

Na osnovu člana 2. Odluke o izmeni i dopuni Odluke o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u Beogradu ("Sl. list grada Beograda", br. 3/2002), Komisija za propise Skupštine grada Beograda, na sednici od 12. decembra 2002. godine, utvrdila je prečišćen tekst ove odluke.