ODLUKA

O GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 14/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom bliže se uređuje za teritoriju grada Jagodina: postupak, uslovi i način otuđenja ili davanja u zakup na određeno vreme građevinskog zemljišta u javnoj svojini, zaključivanje ugovora o otuđenju odnosno o davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini, prestanak zakupa, a u skladu sa Zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja (u daljem tekstu: Zakon).

Član 2

Skupština Grada odgovarajućim planskim dokumentom u skladu sa Zakonom određuje građevinsko zemljište u javnoj svojini na svom području, odnosno određuje gradsko građevinsko zemljište i građevinsko zemljište van granica gradskog građevinskog zemljišta.

Skupština grada može, u okviru staranja o racionalnom korišćenju građevinskog zemljišta prema njegovoj nameni, određenoj planskim dokumentom, donositi godišnje i srednjoročne Programe otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini.

Poslove obezbeđivanja uslova za uređivanje, upotrebu, unapređivanje i zaštitu građevinskog zemljišta u javnoj svojini obavlja JP Direkcija za izgradnju, Jagodina.

Član 3

Građevinsko zemljište u javnoj svojini se može otuđiti ili dati u zakup na određeno vreme radi izgradnje po sprovedenom postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda javnim oglasom po tržišnim uslovima.

Iz javne svojine se ne mogu otuđiti postojeće i planirane površine javne namene.

Građevinsko zemljište u javnoj svojini se može dati u zakup kao neizgrađeno i uređeno građevinsko zemljište.

U zakup se može dati i građevinsko zemljište kao neizgrađeno koje nije uređeno pod uslovima predviđenim Zakonom.

Neizgrađeno građevinsko zemljište se može dati u zakup na period od 5 godina, a može se Odlukom o raspisivanju oglasa utvrditi i duži rok.

Po isteku ugovorenog roka zakup se može produžiti u skladu sa zakonom.

II OTUĐENJE ILI DAVANJE U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI JAVNIM NADMETANJEM

Član 4

Odluku o raspisivanju oglasa za javno nadmetanje radi otuđenja ili davanja u zakup na određeno vreme građevinskog zemljišta u javnoj svojini putem javnog nadmetanja donosi Gradonačelnik Grada.

Predlog odluke iz stava 1. ovog člana sa predlogom teksta oglasa izrađuje i dostavlja Gradonačelniku JP Direkcija za izgradnju Jagodina.

Član 5

Oglas o javnom nadmetanju sadrži naročito:

1. Opis i bliže podatke o građevinskoj parceli.

2. Podatke o uređenosti zemljišta.

3. Podatke o objektu koji treba da se gradi (površina, namena, spratnost, gabariti i dr.).

4. Posebne uslove za uređivanje zemljišta ukoliko se u zakup daje neizgrađeno građevinsko zemljište koje nije uređeno i obavezu zakupca da o svom trošku izvrši komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

5. Početni iznos zakupnine odnosno početnu cenu otuđenja zemljišta.

6. Način plaćanja.

7. Obavezu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u skladu sa Odlukom o merilima za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

8. Garantni iznos (depozit) koji svaki učesnik mora da uplati radi učešća u postupku, kao i rok za povraćaj istog učesnicima koji u postupku javnog nadmetanja ne postignu najviši iznos zakupnine, odnosno najveću cenu zemljišta.

9. Obaveštenje da učesnik u postupku javnog nadmetanja, koji ne pristupi javnom nadmetanju ili ne učestvuje u javnom nadmetanju sa ponuđenim početnim iznosom zakupnine odnosno početnom ponuđenom cenom za zemljište, kao i ako ne zaključi ugovor u predviđenom roku kao učesnik koji je ponudio najviši iznos zakupnine, odnosno najveću cenu zemljišta, gubi pravo na povraćaj uplaćenog garantnog iznosa (depozita).

10. Dužinu trajanja zakupa.

11. Rok za podnošenje prijava.

12. Obaveštenje o dokumentaciji koja se mora priložiti prilikom podnošenja prijave za javno nadmetanje.

13. Rok u kome zemljište mora da se privede nameni.

14. Mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja.

Oglas se objavljuje u sredstvima javnog informisanja (lokalnim nedeljnim novinama, dnevnim listovima koji se distribuiraju na teritoriji cele Republike Srbije i dr.).

Član 6

Početna cena otuđenja, odnosno početni iznos zakupnine određivaće se prema tržišnoj vrednosti zemljišta za svaku konkretnu lokaciju u zavisnosti od opremljenosti, položaja, ranije postignutih cena i drugih parametara.

Tržišnu vrednost zemljišta za svaku konkretnu lokaciju utvrđuje Komisija za utvrđivanje tržišne vrednosti zemljišta koju obrazuje Gradonačelnik na period od dve godine.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Visina garantnog iznosa (depozita) određuje se u svakom konkretnom slučaju prilikom donošenja odluke o raspisivanju oglasa.

Član 7

Postupak javnog nadmetanja sprovodi Komisija za otuđenje i davanje u zakup na određeno vreme građevinskog zemljišta u javnoj svojini (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje Gradonačelnik na period od jedne godine.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i četiri člana.

Komisija može raditi u sastavu od najmanje tri člana.

Član 8

Prijava za učešće u javnom nadmetanju (u daljem tekstu: prijava), dostavlja se u zatvorenoj koverti sa naznakom "Za Komisiju za otuđenje i davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini", i mora da sadrži:

1. Ime, prezime i adresu, kao i matični broj prijavljenog fizičkog lica, a za preduzetnike i podatke o upisu u registar nadležnog organa, kao i poreski identifikacioni broj.

2. Naziv, odnosno firmu i sedište pravnog lica, podatke o upisu u registar nadležnog organa (broj, datum i naziv organa).

3. poreski identifikacioni broj, potpis ovlašćenog lica i pečat.

4. Ovlašćenje za zastupanje.

5. Dokaz o uplaćenom garantnom iznosu.

Uz prijavu se obavezno dostavlja Izjava o prihvatanju uslova iz oglasa.

Član 9

Rok za podnošenje prijava za javno nadmetanje ne može biti kraći od 30 dana od dana javnog oglašavanja.

Prijava se podnosi u zatvorenoj koverti sa jasnom naznakom na koju se parcelu odnosi. Prijava podneta u otvorenoj koverti ili bez jasne naznake na koju se parcelu odnosi smatraće se neurednom i kao takva biće odbačena.

Javno nadmetanje održaće se u roku od pet dana od isteka roka za podnošenje prijava.

Komisija otvara blagovremeno podnete prijave odmah (istog ili narednog dana) po isteku roka za podnošenje prijava.

Ako prijava ne sadrži potpunu i urednu dokumentaciju iz člana 8. ove Odluke, Komisija obaveštava podnosioca prijave da je dopuni ili izmeni do održavanja javnog nadmetanja, a ako to ne učini ne može steći status učesnika nadmetanja, prijava će se smatrati neurednom i kao takva biće odbačena.

Podaci o prijavljenim učesnicima su poslovna tajna sve do momenta održavanja javnog nadmetanja.

Neblagovremeno podneta prijava se neotvorena vraća podnosiocu sa obaveštenjem da je ista neblagovremeno podneta.

Član 10

Uslovi za sprovođenje samog postupka javnog nadmetanja ispunjeni su ako su najmanje dva lica stekla status učesnika u javnom nadmetanju i ako ta lica, odnosno njihovi ovlašćeni zastupnici prisustvuju javnom nadmetanju.

U slučaju da se ne ispune uslovi iz stava 1. ovog člana, postupak se može ponoviti u roku od 15 dana bez posebne odluke iz čl. 4. ove Odluke i smatraće se uspelim i ako samo jedno lice u roku iz stava 1, čl. 9. ove Odluke podnese prijavu kao i ako prihvati najmanje ponuđenu početnu cenu.

Postupku javnog nadmetanja mogu prisustvovati sva zainteresovana lica.

Član 11

Javno nadmetanje počinje tako što Komisija prvo proverava identitet podnosilaca urednih prijava, ili njihovih ovlašćenih zastupnika, utvrđuje ko je sve od podnosilaca prijava stekao status učesnika, te utvrđuje listu učesnika javnog nadmetanja.

Predsednik Komisije objavljuje početak javnog nadmetanja i navodi parcelu koja je predmet javnog nadmetanja i početni iznos zakupnine, odnosno početnu cenu otuđenja.

Potom predsednik Komisije pita da li ima zainteresovanih učesnika za parcelu koja je predmet javnog nadmetanja i ko nudi početni iznos zakupnine, odnosno početnu cenu otuđenja građevinskog zemljišta.

Predsednik Komisije pita učesnike javnog nadmetanja da li neko nudi veći iznos zakupnine, odnosno veću cenu zemljišta. Postupak se ponavlja sve dok ima učesnika javnog nadmetanja koji nudi veći iznos zakupnine, odnosno veću cenu zemljišta, od neposredno poslednje date ponude.

Kada na treći poziv predsednika Komisije niko od prisutnih učesnika ne ponudi veći iznos zakupnine, odnosno veću cenu zemljišta od poslednje date ponude, Komisija zapisnički konstatuje koja je najpovoljnija ponuda i predsednik potom objavljuje da je nadmetanje za odnosnu parcelu završeno.

Predsednik Komisije će objaviti da je javno nadmetanje završeno za predmetnu parcelu i kada i posle njegovog trećeg poziva na nadmetanje niko od prisutnih učenika ne ponudi ni početni iznos zakupnine, odnosno početnu cenu zemljišta.

Po objavljivanju završetka javnog nadmetanja ne mogu se podneti naknadne ponude.

Član 12

O toku postupka javnog nadmetanja Komisija vodi zapisnik u koji se obavezno unose sledeći podaci:

1. Dan i čas otpočinjanja javnog nadmetanja.

2. Sastav Komisije.

3. Broj prijavljenih učesnika sa njihovim podacima.

4. Početni iznos zakupnine, odnosno početnu cenu za otuđenje zemljišta, za svaku predmetnu parcelu posebno.

5. Lista učesnika sa ponuđenim iznosom zakupnine, odnosno ponuđenom cenom zemljišta.

6. Vreme završetka postupka javnog nadmetanja.

7. Ostali podaci od značaja za rad Komisije i tok postupka javnog nadmetanja.

8. Konstatacija o najpovoljnijem ponuđaču.

Zapisnik potpisuju predsednik, članovi Komisije i zapisničar.

Član 13

Zapisnik iz člana 12. Odluke se dostavlja nadležnom Odeljenju gradske uprave radi izrade nacrta Odluke o davanju zemljišta u zakup, odnosno nacrta Odluke o otuđenju zemljišta.

Član 14

Rešenje o otuđenju ili o davanju u zakup na određeno vreme građevinskog zemljišta u javnoj svojini donosi Gradonačelnik ako nije našao da postoje nedostaci u sprovedenom postupku javnog nadmetanja.

Rešenje iz stava 1. ovog člana dostavlja se svim učesnicima u postupku javnog nadmetanja i Gradskom javnom pravobraniocu i sadrži naročito:

1. Podatke o učesniku javnog nadmetanja kome se zemljište otuđuje odnosno daje u zakup na određeno vreme.

2. Opis i bliže podatke o zemljištu.

3. Opis i bliže podatke o objektu koji treba da se gradi.

4. Iznos zakupnine odnosno cene otuđenja zemljišta.

5. Rok trajanja zakupa.

6. Rok privođenja zemljišta nameni.

7. Obavezu zaključivanja ugovora o otuđenju, odnosno davanju u zakup zemljišta u javnoj svojini u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rešenja kojim će regulisati međusobna prava i obaveze.

8. Pravnu pouku učesniku javnog nadmetanja da protiv rešenja može pred nadležnim sudom pokrenuti upravni spor u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja kao i Gradskom javnom pravobraniocu da u istom roku može podneti tužbu nadležnom sudu, u skladu sa Zakonom.

Rešenje iz stava 1. ovog člana može biti istaknuto na oglasnoj tabli Skupštine grada.

Član 15

Po pravosnažnosti rešenja o otuđenju ili o davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini sa licem kome se zemljište otuđuje ili daje u zakup na određeno vreme zaključuje se ugovor o otuđenju ili davanju u zakup na određeno vreme u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rešenja iz čl. 14. stav 1. ove Odluke.

Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini zaključuje Gradonačelnik sa licem kome se zemljište otuđuje.

Ugovor o davanju u zakup na određeno vreme građevinskog zemljišta u javnoj svojini zaključuje se između lica kome se zemljište daje u zakup i JP Direkcija za izgradnju, Jagodina.

Ugovor iz prethodnog stava (u slučaju prihvatanja alternative: ugovor iz stava 1. ovog člana) sadrži naročito:

- podatke o katastarskoj parceli,

- podatke o nameni i veličini budućeg objekta,

- podatke o kupoprodajnoj ceni, odnosno visini zakupnine,

- rok trajanja zakupa,

- obavezu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u skladu sa posebnom Odlukom Skupštine grada,

- posebne uslove za uređivanje građevinskog zemljišta ukoliko se u zakup daje neuređeno građevinsko zemljište,

- podatke o roku u kome zemljište mora da se privede nameni (kod zakupa zemljišta),

- prava i obaveze u slučaju neizvršenja ugovornih obaveza,

- način rešavanja sporova,

- postupak i uslovi izmene ugovora,

- druge odredbe u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Cena zemljišta kod otuđenja, odnosno zakupnina, plaća se u jednokratnom iznosu osim za površine veće od 1ha kada se može ugovoriti plaćanje u više rata u svakom konkretnom slučaju.

Ako se ugovori plaćanje u više rata, obavezno se propisuje usklađivanje visine zakupa (svake pojedinačne rate) sa porastom cena na malo u Republici Srbiji, prema objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Član 16

Ukoliko lice kome se zemljište otuđuje ili daje u zakup u ostavljenom roku ne pristupi zaključivanju ugovora iz člana 15. ove Odluke, Gradonačelnik donosi rešenje kojim će poništiti rešenje o otuđenju, odnosno o davanju u zakup zemljišta iz člana 14. ove odluke.

JP Direkcija za izgradnju podnosi predlog za poništaj rešenja o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini (u slučaju prihvatanja alternative gradski javni pravobranilac) nadležnom Odeljenju gradske uprave koje po sprovedenom postupku upućuje nacrt rešenja Gradonačelniku.

Rešenje Gradonačelnika kojim se poništava rešenje o otuđenju, odnosno o davanju u zakup zemljišta neposredno se dostavlja licu na koje se odnosi i može se istaći i na oglasnoj tabli Skupštine grada.

Protiv rešenja iz prethodnog stava može se podneti prigovor Gradskom veću u roku od 3 dana od dana prijema.

Odluka Gradskog veća je konačna.

III OTUĐENJE ILI DAVANJE U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI PRIKUPLJANJEM PONUDA JAVNIM OGLASOM

Član 17

U slučaju otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini prikupljanjem ponuda javnim oglasom shodno se primenjuju odredbe ove Odluke o javnom nadmetanju sa prilagođenom terminologijom, osim člana 11. koje se posebno uređuje sledećim članom ove Odluke.

Član 18

Ponude se dostavljaju Komisiji iz čl. 7. ove Odluke u zatvorenoj koverti sa jasnom naznakom za koju parcelu se prijava podnosi.

Ponuda pored podataka predviđenih članom 8. ove Odluke mora da sadrži i ponuđenu cenu otkupa zemljišta, odnosno ponuđeni iznos zakupnine.

Ponude se dostavljaju u roku koji ne može biti kraći od 30 dana od dana javnog oglašavanja.

Neblagovremene ponude Komisija će neotvorene vratiti podnosiocu sa obaveštenjem da je ista podneta nakon isteka roka za podnošenje ponuda.

Komisija će odbaciti neurednu ponudu a neurednom će se smatrati ponuda koja je dostavljena u otvorenoj koverti, kod koje na samoj koverti nije jasno označeno za koju se pojedinačnu parcelu podnosi ponuda, kao i ponuda koja ne sadrži sve tražene podatke iz čl. 8. ove Odluke i iz stava 2. ovog člana Odluke.

IV OTUĐENJE ILI DAVANJE U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI NEPOSREDNOM POGODBOM

Član 19

Građevinsko zemljište u javnoj svojini se može otuđiti ili dati u zakup neposrednom pogodbom u slučajevima predviđenim Zakonom.

Član 20

Zahtev za otuđenje ili davanje u zakup neposrednom pogodbom zainteresovano lice podnosi nadležnom organu Gradske uprave i uz isti je dužno da dostavi dokumentaciju iz koje se može utvrditi osnovanost podnetog zahteva.

Nadležan organ Gradske uprave utvrđuje osnovanost podnetog zahteva i sačinjava nacrt Rešenja o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini neposrednom pogodbom koji dostavlja Gradonačelniku.

Rešenje o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini donosi Gradonačelnik.

Na zaključivanje ugovora o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini neposrednom pogodbom shodno se primenjuju odredbe ove Odluke o zaključivanju ugovora u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda.

Član 21

Cena zemljišta u slučaju otuđenja, odnosno iznos zakupnine u slučaju davanja u zakup, putem neposredne pogodbe, plaća se u jednokratnom iznosu u roku od pet dana od dana zaključivanja ugovora i uslov je za overu ugovora kod nadležnog suda.

V OSTALE ODREDBE O OTUĐENJU I ZAKUPU GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI

Član 22

Učesnik u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda koji je zemljište dobio u zakup, dužan je da u roku od 3 godine od dana zaključivanja ugovora o davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini izvede znatnije radove (grube građevinske radove i stavljanje objekta pod krov).

Zakupcu zemljišta se na njegov zahtev može produžiti rok iz stava 1. ovog člana najduže za dve godine u slučajevima bolesti, smrti člana porodičnog domaćinstva ili bitno promenjenih okolnosti koje se nisu mogle predvideti u vreme zaključivanja ugovora, i pod uslovom da je zahtev podnet pre isteka navedenog roka iz stava 1.

Zahtev se podnosi nadležnom organu Gradske uprave koji po sprovedenom postupku upućuje nacrt rešenja Gradonačelniku.

Rešenje o produženju roka iz ovog člana donosi Gradonačelnik.

Obaveza zakupca iz stava 1. ovog člana je obavezna sadržina oglasa o javnom nadmetanju, odnosno prikupljanja ponuda.

Član 23

Zakup zemljišta u javnoj svojini redovno prestaje istekom ugovorenog roka.

Zakup može prestati raskidom (jednostranim ili obostranim) i pre isteka ugovorenog roka, ako zakupac u rokovima iz člana 22. ove Odluke zemljište ne privede nameni, odnosno ne izvede znatnije radove (grube građevinske radove i stavljanje objekta pod krov).

Saglasnost za raskid ugovora daje Gradonačelnik donošenjem rešenja o saglasnosti za raskid ugovora po prethodno sprovedenom postupku pred nadležnim Odeljenjem gradske uprave o ispunjenosti uslova za raskid ugovora.

Član 24

Ako zakupac odustane od izgradnje objekta pre isteka roka od 3 godine od dana zaključenja ugovora ili dođe do raskida ugovora u smislu čl. 23, stav 2, ove Odluke, zakupac ima pravo na povraćaj uplaćenog iznosa zakupnine, bez uplaćenog garantnog iznosa (depozita), umanjenog za 30% na ime troškova sprovođenja postupka davanja zemljišta u zakup.

Zakupac nema pravo na povraćaj garantnog iznosa (depozita) uplaćenog na ime učešća u postupku davanja zemljišta u zakup.

O povraćaju novčanih sredstava iz stava 1. ovog člana odlučuje Gradonačelnik aktom iz člana 23. ove Odluke na osnovu koga se između zakupca i Direkcije zaključuje ugovor kojim se uređuje naročito iznos zakupnine na koji zakupac ima pravo na povraćaj, uslovi i način na koji će se izvršiti povraćaj utvrđenog iznosa zakupnine.

Član 25

Ako je ugovor o zakupu građevinskog zemljišta zaključen sa više zakupaca, svaki od zakupaca može odustati u toku roka za izgradnju od dalje izgradnje i to putem pismene izjave kojom izjavljuje da želi da raskine ugovor o zakupu u odnosu na svoj deo prava i obaveza, s tim da uz ovu izjavu moraju biti priključene i saglasnosti ostalih zakupaca, kao i njihove izjave da preuzimaju njegov deo prava i obaveze.

Na osnovu gore navedenih izjava i saglasnosti, organ koji je doneo odluku kojom se građevinsko zemljište daje u zakup, doneće odluku kojom se daje saglasnost da se ugovor o zakupu raskine u delu koji se odnosi na zakupca koji odustaje od daljeg zakupa, odnosno građenja i da ostali zakupci preuzmu i taj deo prava i obaveza.

U skladu sa aktom iz stava 2. ovog člana zaključiće se Aneks ugovora o davanju građevinskog zemljišta u zakup u roku od 30 dana od dana davanja saglasnosti za raskid ugovora iz stava 2. ovog člana.

Član 26

Zakupcu koji nije priveo zemljište predviđenoj nameni u ugovorenom roku može se, na njegov zahtev, ili uz njegov pristanak, odrediti jedan, ili više zakupca na zemljištu, na način i u postupku davanja zemljišta u zakup koji je utvrđen ovom Odlukom.

Član 27

U slučaju smrti lica kome je građevinsko zemljište u javnoj svojini dato u zakup naslednici su dužni dostaviti pravosnažno ostavinsko rešenje iz koga će se nesumnjivo utvrditi njihov status zakonskih naslednika uz zahtev za nastavak zakupa u odnosu na njih kao naslednike do proteka ugovorenog roka zakupa.

Zahtev iz stava 1. ovog člana se podnosi nadležnom organu Gradske uprave u roku od 15 dana od dana donošenja pravosnažnog rešenja o nasleđivanju, koji je obavezan da po podnetom zahtevu sprovede postupak u roku od 8 dana od dana prijema zahteva, te u slučaju osnovanosti istog nacrt rešenja o prelasku zakupa građevinskog zemljišta na naslednike uputi Gradonačelniku.

Na osnovu rešenja iz stava 2. ovog člana koje donosi Gradonačelnik, naslednici kojima je dato građevinsko zemljište u zakup na preostali period zakupa, imaju obavezu da u roku od 8 dana zaključe aneks ugovora o zakupu sa Direkcijom.

Član 28

Na raskid ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini, kao i na pitanja raskida ugovora o zakupu građevinskog zemljišta u javnoj svojini koja nisu uređena ovom Odlukom, primeniće se odgovarajuće odredbe Zakona o obligacionim odnosima.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Posebnim opštim aktom urediće se postavljanje i uklanjanje montažnih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene (kiosci, letnje i zimske bašte, tezge i drugi pokretni mobilijar), spomenika i spomen obeležja na površinama javne namene, balon hala sportske namene, nadstrešnica, nadstrešnica za sklanjanje ljudi u javnom prevozu i plovećih postrojenja na vodnom zemljištu, a shodno članu 146. Zakona.

Opštim aktom iz stava 1. ovog člana utvrdiće se merila i kriterijumi za utvrđivanje visine zakupnine i plaćanje zakupnine za ove vrste objekata.

Član 30

Na pitanja vezana za građevinsko zemljište u javnoj svojini koja nisu uređena ovom Odlukom primenjivaće se neposredno odredbe Zakona i podzakonskih akata donetih na osnovu Zakona.

Član 31

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaju da važe odredbe člana 1. do 46. i čl. 66. i 67. Odluke o građevinskom zemljištu ("OSG opštine Jagodina", br. 3/07, 10/07, 17/07, 18/07 i "Sl. glasnik grada Jagodina, br. 6/1/09, 8/09 i 11/09).

Komisija obrazovana rešenjem Gradonačelnika br. 020-149/09-01 od 23.07.2009. godine nastavlja sa radom po ovoj Odluci do isteka roka za koji je obrazovana.

Član 32

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodina".