ODLUKA
O POREZU NA IMOVINU

("Sl. list Grada Sombora", br. 11/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom se utvrđuje primena propisa Grada Sombora o visini poreske stope poreza na imovinu kao izvornog prihoda, način i merila za utvrđivanje i naplatu, shodno Zakonu o porezima na imovinu i Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i ovlašćenja nadležnog poreskog organa Gradske uprave.

II POREZ NA IMOVINU

Predmet oporezivanja

Član 2

Porez na imovinu plaća se na sledeća prava na nepokretnosti:

1. pravo svojine;

2. pravo stanovanja;

3. pravo zakupa stana ili stambene zgrade, u skladu sa zakonom kojim je uređeno stanovanje, za period duži od jedne godine ili na neodređeno vreme;

4. pravo korišćenja gradskog, građevinskog, odnosno javnog građevinskog zemljišta ili ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini, površine preko 10 ari.

Nepokretnostima u smislu stava 1. ovoga člana smatraju se: zemljište, stambene i poslovne zgrade, stanovi, poslovne prostorije, garaže, zgrade i prostorije za odmor i rekreaciju i drugi građevinski objekti, odnosno njihovi delovi.

U slučaju kad na nepokretnosti postoji neko od prava iz stava 1. tačke 2., 3. i 4 ovoga člana, porez na imovinu plaća se na to pravo, a ne na pravo svojine.

Poreski obveznik

Član 3

Obveznik poreza na imovinu iz člana 2. ove Odluke je pravno i fizičko lice koje je imalac tih prava na nepokretnostima koje se nalaze na teritoriji Grada Sombora.

Ako više pravnih ili fizičkih lica ostvaruju jedno od prava iz člana 2. ove odluke na istoj nepokretnosti, poreski obveznik je svako od njih, srazmerno svom udelu.

U slučaju kada je nepokretnost koju je stekla i koristi javna služba (javno preduzeće, ustanova) i druga organizacija čiji je osnivač Grad, odnosno preduzeće i druga organizacija sa ulaganjem državnog kapitala, u državnoj svojini, u skladu sa zakonom kojim se uređuju sredstva u svojini Grada, pokrajine ili Republike, poreski obveznik je korisnik nepokretnosti.

Kada je imalac prava na nepokretnosti iz člana 2. ove Odluke nepoznat ili nije određen, obveznik poreza na imovinu je korisnik nepokretnosti.

Poreska osnovica

Član 4

Osnovica poreza na imovinu kod nepokretnosti, osim poljoprivrednog i šumskog zemljišta, gde poreski obveznik ne vodi poslovne knjige, je tržišna vrednost nepokretnosti na dan 31. decembra godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje i plaća porez na imovinu.

Visinu tržišne vrednosti nepokretnosti utvrđuje izvršni organ Grada Sombora, na predlog komisije koju obrazuje načelnik Gradske uprave, s tim što se ona svake godine umanjuje za amortizaciju po stopi od 1,5% primenom proporcionalne metode, a najviše do 70%.

Za nepokretnost izrađenu, stečenu u toku godine, za koju se utvrđuje i plaća porez na imovinu, osnovica poreza je tržišna vrednost odgovarajuće nepokretnosti na dan 31. decembra godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez na imovinu.

Član 5

Tržišna vrednost nepokretnosti iz člana 4. ove Odluke utvrđuje se primenom osnovnih i korektivnih elemenata.

Osnovni elementi su:

1. korisna površina,

2. prosečna tržišna cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti na teritoriji grada.

Korektni elementi su:

1. lokacija nepokretnosti,

2. kvalitet nepokretnosti, i

3. drugi elementi koji utiču na tržišnu vrednost nepokretnosti.

Kod utvrđivanja tržišne vrednosti za nepokretnosti na području grada Sombora za koje je Odlukom o građevinskom zemljištu uređeno plaćanje naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta po zonama, koeficijent po zonama iznosi:

1) U ekstra zoni za koju je propisan najviši iznos naknade - 1,00

2) U prvoj položajnoj zoni za koju je propisan iznos naknade do najvišeg iznosa - 0,80

3) U ostalim položajnim zonama - 0,60

Član 6

Osnovica poreza na imovinu kod poljoprivrednog i šumskog zemljišta, u smislu ove odluke, je petostruki iznos godišnjeg katastarskog prihoda od tog zemljišta, prema poslednjem podatku organizacije nadležne za poslove katastra na dan 31. decembra godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje i plaća porez na imovinu.

Osnovica poreza na imovinu kod poljoprivrednog i šumskog zemljišta i drugih nepokretnosti poreskog obveznika koji vodi poslovne knjige je vrednost nepokretnosti utvrđena u njegovim poslovnim knjigama, u skladu sa propisima, sa stanjem na dan 31. decembra godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje i plaća porez na imovinu.

Nastanak poreske obaveze

Član 7

Obaveza po osnovu poreza na imovinu nastaje danom sticanja prava, odnosno danom početka korišćenja, danom osposobljavanja, danom izdavanja upotrebne dozvole ili danom omogućavanja korišćenja imovine na drugi način.

Poreske stope

Član 8

Stope poreza na imovinu iznose:

1. na prava na nepokretnosti poreskog obveznika koji vodi poslovne knjige - 0,40%.

2. na prava na nepokretnosti poreskog obveznika koji ne vodi poslovne knjige:

Na poresku osnovicu

Plaća se na ime poreza

1) Do 6.000.000 dinara

0,40%

2) Od 6.000.000 - do 15.000.000 dinara

Porez iz podtačke 1) + do 0,80% na iznos preko 6.000,00 din.

3) Od 15.000.000 do 30.000.000 dinara

Porez iz podtačke 2) + do 1,50% na iznos preko 15.000.000 din.

4) Preko 30.000.000 dinara

Porez iz podtačke 3) + do 3% na iznos preko 30.000.000 din.

 

Poreska oslobađanja

Član 9

Porez na imovinu ne plaća se na prava na nepokretnosti iz člana 2 ove Odluke i to prema odredbi člana 12. Zakona o porezima na imovinu ("Sl. glasnik RS", br. 26/01, 45/02, 80/02, 135/04, 61/07 i 5/09), pod rednim brojevima od 1 - 12.

Porez na imovinu ne plaća obveznik u slučaju kad ukupna osnovica za sve nepokretnosti tog obveznika ne prelazi iznos od 400.000 dinara.

Odredbe stava 1. i 2. ovoga člana ne primenjuju se na nepokretnosti koje se trajno daju drugom licu radi ostvarivanja prihoda.

Trajnim davanjem drugom licu u smislu stava 3. ovoga člana, smatra se svako ustupanje nepokretnosti drugom licu uz naknadu, koje u toku 12 meseci, neprekidno ili sa prekidima, traje duže od 183 dana.

Porez na imovinu ne plaća obveznik - imalac prava na nepokretnosti, koji je bez naknade ustupi na korišćenje prognanom licu posle 1. avgusta 1995. godine, ako prognano lice i članovi njegovog porodičnog domaćinstva ne ostvaruju prihode, izuzev prihoda od zemljišta koje je predmet oporezivanja.

Porez na imovinu ne plaća se na građevinsko, odnosno poljoprivredno zemljište u državnoj svojini, koje je dato u zakup.

Porez na imovinu ne plaća se na prava na nepokretnosti koje su u poslovnim knjigama obveznika, u skladu sa propisima kojima se uređuje računovodstvo i revizija, evidentirane kao dobra koja su isključivo namenjena daljoj prodaji.

Poreski krediti

Član 10

Porez na prava na nepokretnosti na zgradi ili stanu u kojem stanuje obveznik umanjuje se za 40% za obveznika i po 10% za svakog člana njegovog domaćinstva, a najviše 70% od utvrđenog poreza.

Utvrđeni porez na prava na zgrade i stanove površine do 60 m2 koji nisu na gradskom građevinskom zemljištu, odnosno na zemljištu u građevinskom području, i ne daju se u zakup, a u kojima stanuje samo lice starije od 65 godina, umanjuje se za 75%.

Domaćinstvom u smislu ove Odluke smatra se zajednica života, privređivanja i trošenja ostvarenih prihoda članova te zajednice.

Utvrđivanje i naplata poreza na imovinu

Član 11

Utvrđivanje i naplata poreza na imovinu vrši se na način određen ovom Odlukom.

Utvrđivanje poreza

Član 12

Utvrđivanje poreza na imovinu vrši se na osnovu podataka iz poreske prijave, poslovnih knjiga poreskih obveznika i drugih podataka kojima gradski poreski organ raspolaže, a od značaja su za utvrđivanje poreske obaveze.

Promene u toku godine od značaja za visinu poreske obaveze poreza na imovinu ne utiču na utvrđenu poresku obavezu za tu godinu.

Član 13

Obveznik poreza na imovinu dužan je da podnese poresku prijavu sa tačnim podacima do 31. marta godine za koju se vrši utvrđivanje poreza.

Obaveza iz stava 1. ovoga člana ne odnosi se na obveznika koji porez na dohodak građana za prihode od poljoprivrede i šumarstva plaća prema katastarskom prihodu.

Na imovinu koju stekne, započne ili prestane da koristi u toku godine, ili mu po drugom osnovu nastane ili prestane poreska obaveza, obveznik podnosi poresku prijavu u roku od 10 dana od dana nastanka takve promene.

Obveznik poreza na imovinu koji ne vodi poslovne knjige, a podneo je poresku prijavu nije u obavezi da za istu imovinu podnosi novu prijavu, osim u slučaju promene podataka sadržanih u prijavi koji su od uticaja na visinu poreske obaveze.

Prijava iz ovog člana podnosi se nadležnom gradskom poreskom organu Gradske uprave grada Sombora.

Član 14

Porez na imovinu utvrđuje se rešenjem nadležnog gradskog poreskog organa.

Godišnji porez na imovinu plaća se tromesečno u roku od 45 dana od dana početka tromesečja.

Do donošenja rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za tekuću godinu, porez se plaća akontaciono u visini obaveza za poslednje tromesečje godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje i plaća porez.

Razliku između poreza utvrđenog rešenjem poreskog organa i akontaciono uplaćenog poreza za tromesečje za koje je poreska obaveza dospela, obveznik je dužan da uplati u roku od 15 dana od dana dostavljanja prvostepenog rešenja o utvrđivanju poreske obaveze.

Član 15

Na zahtev poreskog obveznika, gradski poreski organ u opravdanim slučajevima može se odobriti jednokratno odlaganje ili plaćanje poreskog duga na rate, ali najduže do 12 meseci uz dostavljanje sredstva obezbeđenja naplate u visini poreskog duga.

Plaćanje dospele obaveze u ratama određuje se posebnim rešenjem ili sporazumom sa obveznikom na način propisan Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji i Uredbom o bližim uslovima za odlaganje plaćanja poreskog duga.

Poreski obveznik je dužan da za vreme za koje je odloženo plaćanje poreskog duga, obračunava i plaća kamatu za dospelu ratu od dana usaglašavanja duga do dana plaćanja rate po stopi jednakoj godišnjoj eskontnoj stopi Centralne emisione banke uvećane za 15 procentnih poena, primenom komforne metode obračuna.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

U pogledu načina utvrđivanja, postupka po pravnim lekovima, načinu i rokovima plaćanja poreza, kamate, povraćaja, zastarelosti naplate, prinudne naplate, kaznenih odredbi i ostalog što nije uređeno ovom Odlukom, primenjuje se zakon kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 17

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o porezu na imovinu ("Službeni list opštine Sombor" broj 15/06).

Član 18

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora", a primenjivaće se počev od 01.01.2010. godine.