ODLUKA
O OSNIVANJU FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA ŠAPCA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 28/2009)

Član 1

Ovom Odlukom osniva se se Fond za zaštitu životne sredine Grada Šapca (u daljem tekstu: Fond).

Fond posluje u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu.

Član 2

Fond se osniva kako bi se pojedina budžetska primanja i izdaci vodili odvojeno, radi ostvarivanja ciljeva koji su predviđeni posebnim republičkim, odnosno gradskim propisima iz oblasti zaštite životne sredine.

Član 3

Fond se finansira iz:

1) aproprijacija obezbeđenih u okviru budžeta Grada Šapca za tekuću godinu;

2) namenskih prihoda budžeta, koji su definisani kao namenski prihodi Fonda;

3) prihoda koja proističu iz upravljanja likvidnim sredstvima Fonda;

4) prihoda ostvarenih po osnovu međunarodne bilateralne i multilateralne saradnje na programima, projektima i drugim aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine;

5) prihoda i primanja od upravljanja slobodnim novčanim sredstvima Fonda;

6) priloga, donacija, poklona i pomoći;

7) drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 4

Sredstva Fonda koriste se namenski, za finansiranje akcionih i sanacionih planova u skladu sa Nacionalnim programom, odnosno za finansiranje programa i planova Grada Šapca iz oblasti zaštite životne sredine.

Sredstva Fonda koriste se na osnovu utvrđenog programa korišćenja sredstava Fonda koji donosi Gradsko veće grada Šapca, a na predlog Odeljenja za inspekcijske i komunalno-stambene poslove.

Za predlog programa korišćenja sredstava Fonda, Gradsko veće je dužno da pribavi saglasnost Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Izveštaj o korišćenju sredstava ostvarenih po osnovu naknade iz člana 85, 85a i 87. Zakona o zaštiti životne sredine, Gradsko veće dostavlja Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu, odnosno na zahtev Ministarstva.

Član 5

Fond se osniva na neodređeno vreme.

Član 6

Fondom upravlja Gradonačelnik, odnosno lice koje on ovlasti.

Član 7

Po ukidanju Fonda, prava i obaveze Fonda preuzima nadležni organ iz člana 6. Odluke, a sredstva Fonda ostaju sredstva budžeta Grada Šapca.

Član 8

Plaćanja na teret Fonda vrše se do nivoa sredstava raspoloživih u okviru aproprijacija Fonda, a obaveze se preuzimaju u okviru realno planiranih primanja Fonda.

Na kraju tekuće godine, neiskorišćena sredstva Fonda, prenose se u narednu godinu.

Član 9

Stručne, administrativno-tehničke i druge poslove za potrebe Fonda obavljaju Odeljenje za inspekcijske i komunalno-stambene poslove i Odeljenje za finansije Gradske uprave grada Šapca.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".