UPUTSTVO
O DODELJIVANJU CFI KODA I ISIN BROJA I NAČINU UPISA HARTIJA OD VREDNOSTI U CENTRALNI REGISTAR, DEPO I KLIRING HARTIJA OD VREDNOSTI

- od 5. decembra 2006. godine -

Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar), dodeljuje CFI kod i ISIN broj na osnovu funkcije Numeričke agencije za teritoriju Srbije i članstva u međunarodnoj organizaciji ANNA (Association of National Numbering Agencies) koja primenjuje ISO standarde.

Centralni registar dodeljuje jedinstvene indentifikacione oznake u skladu sa međunarodnim standardom ISO10962:2001 za dodeljivanje CFI koda i međunarodnim standardom ISO6166:2001 za dodeljivanje ISIN broja.

I NAČIN DODELJIVANJA CFI KODA I ISIN BROJA

1. Član Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (u daljem tekstu: član Centralnog registra), u ime i za račun svog klijenta - izdavaoca dostavlja Centralnom registru pismeni zahtev za dodelu CFI koda i ISIN broja hartijama od vrednosti koje izdavalac ima nameru da izdaje.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, član Centralnog registra može podneti zahtev za dodeljivanje CFI koda i ISIN broja hartijama od vrednosti i na osnovu ugovora zaključenog sa zainteresovanim licem ili ponuđačem u postupku preuzimanja akcija izdavaoca.

Zahtev iz stava 1. ove tačke, član Centralnog registra dostavlja na osnovu ugovora o vršenju korporativnih radnji zaključenog između tog člana i izdavaoca hartija od vrednosti.

Pored pismenog zahteva, član Centralnog registra dostavlja Centralnom registru i zahtev za dodelu CFI koda i ISIN broj elektronskim putem preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra, kao i sledeću dokumentaciju:

- zahtev za dodelu CFI koda i ISIN broja štampan preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra, sa pečatom i potpisom člana Centralnog registra;

- ugovor o vršenju korporativnih radnji zaključen između tog člana i izdavaoca hartija od vrednosti;

- odluku o izdavanju hartija od vrednosti ili drugi odgovarajući akt izdavaoca;

- statut izdavaoca i/ili osnivački akt izdavaoca.

2. Ukoliko oceni da su ispunjeni svi formalni uslovi, Centralni registar donosi rešenje o dodeli CFI koda i ISIN broja u roku od sedam radnih dana od dana podnošenja zahteva.

Ukoliko predloženi CFI kod od strane člana Centralnog registra - korporativnog agenta izdavaoca ne odgovara bitnim karakteristikama hartija od vrednosti opisanim u odluci o izdavanju hartija od vrednosti ili u drugom pravosnažnom aktu izdavaoca, Centralni registar će u rešenju iz stava 1. ove tačke dodeliti odgovarajući CFI kod.

Za hartije od vrednosti koje izdavalac izdaje na osnovu odluke, a koje daju ista prava i imaju iste karakteristike kao već izdate hartije od vrednosti koje su upisane u Centralni registar, Centralni registar dodeljuje postojeći ISIN broj hartijama od vrednosti tog izdavaoca.

U slučaju da izdavalac izdaje različite vrste hartija od vrednosti, Centralni registar dodeljuje tim hartijama od vrednosti različite CFI kodove i ISIN brojeve.

U slučaju da izdavalac izdaje iste vrste akcija koje su različitih nominalnih vrednosti, Centralni registar dodeljuje tim akcijama različite CFI kodove i ISIN brojeve.

3. Centralni registar vrši promenu CFI koda upisanih hartija od vrednosti, na osnovu sledeće dokumentacije:

- pismenog zahteva člana Centralnog registra - korporativnog agenta izdavaoca;

- pismenog zahteva izdavaoca;

- akta izdavaoca kojim su promenjene karakteristike izdatim i upisanim hartijama od vrednosti u Centralni registar.

Kod promene CFI koda iz stava 1. ove tačke, ISIN broj ostaje nepromenjen.

4. Ukoliko se na osnovu odluke o izdavanju hartija od vrednosti, drugog akta i statuta izdavaoca ne može dodeliti CFI kod hartijama od vrednosti za koje je podnet zahtev, a koje izdavalac ima nameru da izdaje, Centralni registar odbija takav zahtev.

5. U slučaju da član Centralnog registra - korporativni agent izdavaoca, po dobijanju Rešenja o dodeli CFI koda i ISIN broja ne dostavi Centralnom registru zahtev za registraciju hartija od vrednosti sa propisanom dokumentacijom u roku od šest meseci, Centralni registar tom članu vraća dokumentaciju na osnovu koje je izdato pomenuto rešenje.

II UPIS HARTIJA OD VREDNOSTI NA EMISIONI RAČUN

6. Centralni registar vrši otvaranje emisionog računa i upis hartija od vrednosti na emisioni račun izdavaoca kod člana Centralnog registra na osnovu pismenog zahteva za registraciju hartija od vrednosti koji član dostavlja Centralnom registru.

Pored pismenog zahteva, član Centralnog registra dostavlja Centralnom registru i zahtev za registraciju hartija od vrednosti elektronskim putem preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra, kao i sledeću dokumentaciju:

- zahtev za registraciju hartija od vrednosti štampan preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra, sa pečatom i potpisom člana Centralnog registra;

- Rešenje Komisije za hartije od vrednosti i/ili Rešenje Agencije za privredne registre, odnosno overeni izvod Agencije za privredne registre ne stariji od šest meseci.

Centralni registar vrši postupak asimilacije kod upisa hartija od vrednosti na emisioni račun izdavaoca ukoliko te hartije imaju iste karakteristike i daju ista prava zakonitim imaocima, kao i u slučaju ako su se stekli uslovi iz tačke 2. stav 3. ovog uputstva.

7. U slučaju da se upis hartija od vrednosti - akcija na emisioni račun izdavaoca vrši po osnovu prodaje društvenog kapitala, član Centralnog registra pored zahteva za registraciju hartija od vrednosti dostavlja Rešenje Agencije za privatizaciju.

8. U slučaju da se upis hartija od vrednosti - akcija na emisioni račun izdavaoca vrši po osnovu verifikacije osnovnog kapitala izdavaoca, član Centralnog registra pored zahteva za registraciju hartija od vrednosti dostavlja Rešenje Ministarstva privrede.

9. U slučaju da je izdavalac hartija od vrednosti Republika Srbija ili Narodna banka Srbije, Centralni registar vrši upis hartija od vrednosti na emisioni račun izdavaoca na osnovu zahteva za registraciju hartija od vrednosti i odluke o emisiji hartija od vrednosti.

III UPIS HARTIJA OD VREDNOSTI NA RAČUNE ZAKONITIH IMALACA HARTIJA OD VREDNOSTI

10. Upis hartija od vrednosti na račune zakonitih imalaca hartija od vrednosti vrši se na osnovu dostavljenih knjiga ili registara hartija od vrednosti, a nakon dostave tih knjiga ili registara hartija od vrednosti od strane člana Centralnog registra.

Primopredaja knjige akcionara ili registara hartija od vrednosti se vrši komisijski, pri čemu komisiju čine tri predstavnika Centralnog registra. Primopredaja se vrši u prisustvu članova komisije i jednog predstavnika člana Centralnog registra koji donosi ovlašćenje, kojim se potvrđuje da je on ovlašćeno lice da vrši primopredaju knjige akcionara.

Član Centralnog registra dostavlja knjigu akcionara ili registre hartija od vrednosti u elektronskom obliku. Knjiga akcionara se dostavlja na elektronskom mediju - kompakt disku (CD), koji je overen pečatom i potpisom člana Centralnog registra. Pored knjige akcionara, član Centralnog registra dostavlja original Izjave o verodostojnosti podataka sa potpisom i pečatom člana Centralnog registra, kao i Izjavu o verodostojnosti podataka sa potpisom i pečatom izdavaoca hartija od vrednosti. Po izvršenom prijemu dokumentacije, ovlašćeni radnik u Centralnom registru štampa knjigu akcionara ili registar hartija od vrednosti sa CDa, gde član Centralnog registra overava svaku stranu pečatom i potpisom.

Članovi komisije po izvršenoj primopredaji knjiga ili registara hartija od vrednosti sastavljaju Zapisnik o primopredaji kojim se konstatuje da su podaci u elektronskom i štampanom obliku istovetnog sadržaja. Zapisnik se štampa u tri (3) istovetna primerka, od čega jedan primerak se uručuje predstavniku člana Centralnog registra, jedan primerak ostaje u arhivi Centralnog registra i jedan primerak se odlaže uz dostavljenu dokumentaciju. Potpisivanjem zapisnika od strane svih članova komisije smatra se da je primopredaja izvršena.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, za izdavaoca čiji se podaci nalaze u bazi podataka koju je Centralni registar preuzeo od Agencije za privatizaciju dana 12. januara 2004. godine sa stanjem na dan 31. decembra 2003. godine, član Centralnog registra dostavlja knjigu akcionara u elektronskom obliku, bez izjave i štampe knjige akcionara.

11. Upis hartija od vrednosti - akcija na račune zakonitih imalaca hartija od vrednosti izdatih u postupku privatizacije vrši se na osnovu registara akcija koje dostavlja Agencija za privatizaciju.

Primopredaja registara akcija vrši se komisijski u prisustvu članova komisije i predstavnika Agencije za privatizaciju.

Agencija za privatizaciju odgovara za tačnost podataka navedenih u registru akcija.

Agencija za privatizaciju dostavlja registre akcija na elektronskom mediju - kompakt disku (CD), u odgovarajućem formatu, pri čemu CD mora biti potpisan i overen od strane ovlašćenog lica Agencije za privatizaciju. Uz ove registre akcija dostavlja se izjava ovlašćenog lica Agencije za privatizaciju o sprovedenom postupku privatizacije shodno odredbama zakona kojim se uređuje privatizacija, kao i overen i potpisan dokument sa podacima iz registra akcija u pisanoj formi.

Članovi komisije po izvršenoj primopredaji registra akcija sastavljaju Zapisnik o primopredaji. Zapisnik se štampa u tri (3) istovetna primerka, od čega jedan primerak se uručuje predstavniku Agencije za privatizaciju, jedan primerak ostaje u arhivi Centralnog registra i jedan primerak se odlaže uz dostavljenu dokumentaciju. Potpisivanjem zapisnika od strane svih članova komisije smatra se da je primopredaja izvršena.

12. Nakon obavljenog postupka primopredaje knjige akcionara ili registara hartija od vrednosti, Centralni registar vrši prenos hartija od vrednosti sa emisionog računa izdavaoca na račune hartija od vrednosti zakonitih imalaca.

13. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja na web site-u http://www.crhov.co.yu.