PROGRAM
ZA SPROVOĐENJE LOKALNOG PLANA AKCIJE ZA ROME, IZBEGLA I RASELJENA LICA ZA 2010. GODINU

("Sl. list grada Kragujevca", br. 3/2010)

I Ovim Programom vrši se raspored sredstva Lokalnog plana akcije za Rome, izbegla i raseljena lica opredeljenih Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2010. godinu na Razdelu : 12 - Gradska uprava za zdravstvo, socijalnu politiku i društvenu brigu o deci; Funkciji 070 - Socijalna pomoć ugroženom stanovništvu neklasifikovana na drugom mestu, Poziciji 205, Ekonomskoj klasifikaciji 472 - Naknade za socijalnu zaštitu iz budžeta, Lokalni plan akcije za Rome u iznosu od 1.630.560,00 dinara.

II Sredstva iz stava I Programa za sprovođenje Lokalnog plana akcije za Rome, izbegla i raseljena lica za 2010. godinu realizovaće se prema sledećem rasporedu:

1. Unapređenje položaja Roma, izbeglih i raseljenih lica

1.000.000,00

- smanjenje siromaštva

(podrška ugroženim porodicama, porodicama smeštenim u kolektivnim centrima)

- podrška obrazovanju

(podrška školovanju dece iz romskih porodica i porodicama izbeglih i raseljenih lica, obezbeđivanje većeg obuhvata romske dece pripremnim predškolskim programom, osnovnim obrazovanjem, pomoć u savladavanju pripremne i dopunske nastave, stipendije, pripreme za upis u školu, nabavka školskog pribora, organizovanje tribina, edukacija)

- zaštita zdravlja

(promocija zdravih stilova života, podrška prevenciji zdravlja, imunizaciji, organizovanju tribina i edukativnim predavanjima)

- kultura

(očuvanje tradicije romske populacije, obeležavanje praznika Roma, običaja i kulture)

- podrška zapošljavanju

(podsticaj radnog angažovanja Roma, uključivanje u programe zapošljavanja i samozapošljavanja, programe edukacije i informisanja)

- unapređenje uslova stanovanja

poboljšanje uslova stanovanja Roma, izbeglih i raseljenih lica i podrška u rešavanju stambenog pitanja.

2. Ostalo

630.560,00

III Odluku o finansiranju aktivnosti iz stava II ovog Programa donosi Gradsko veće.

IV Aktom Gradonačelnika odobrava se isplata sredstava za realizaciju aktivnosti Programa za sprovođenje Lokalnog plana akcije za Rome, izbegla i raseljena lica, za 2010. godinu.

V Za sprovođenje Programa Lokalnog plana akcije za Rome, izbegla i raseljena lica, za 2010. godinu odgovorna je Gradska uprava za zdravstvo, socijalnu politiku i društvenu brigu o deci koja šestomesečno dostavlja izveštaj Gradskom veću o realizaciji Programa.

VI Ovaj Program objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".