ODLUKA
O KRITERIJUMIMA, NAČINU I POSTUPKU RASPODELE SREDSTAVA UDRUŽENJIMA GRAĐANA, VERSKIM ZAJEDNICAMA I DRUGIM ORGANIZACIJAMA

("Sl. list grada Zaječara", br. 1/2010)

Član 1

Ovom Odlukom određuju se kriterijumi, način i postupak raspodele sredstava udruženjima građana, verskim zajednicama i drugim organizacijama (u daljem tekstu: korisnici), za aktivnosti koje su od interesa za grad Zaječar.

Član 2

Korisnici koji imaju sedište na teritoriji grada Zaječara, a realizuju svoje aktivnosti za potrebe građana grada Zaječara i regionalna udruženja koja realizuju aktivnosti za građane grada Zaječara, a čija delatnost nije političke prirode, odnosno nemaju predstavnike u organima grada Zaječara i sa svojom listom kandidata nisu učestvovali na lokalnim izborima, imaju pravo na korišćenje sredstava predviđena Odlukom o budžetu grada Zaječara.

Član 3

Korisnici koriste predviđena sredstva za realizaciju programa ili projekata iz oblasti kulture, omladinskih aktivnosti, delatnosti udruženja invalida, humanitarnih organizacija, nacionalnih manjina, verskih organizacija i drugih oblasti u kojima isključivo i neposredno slede javne potrebe.

Korisnici su u obavezi da dobijena sredstva vrate, ukoliko se utvrdi da se ne koriste za realizaciju odobrenog projekta (programa).

Član 4

Korisnici ostvaruju pravo na dodelu sredstava iz budžeta putem javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs).

Konkurs se raspisuje posebno za svaku aproprijaciju utvrđenu u Odluci o budžetu grada Zaječara, sa koje se dodeljuju sredstva korisnicima.

Član 5

Konkurs za raspodelu sredstava raspisuje Gradonačelnik grada Zaječara najmanje jednom godišnje.

Konkursom se određuje iznos sredstava za raspodelu po oblastima iz člana 3. Odluke, aproprijacija sa koje se obezbeđuju sredstva, rok za dostavljanje projekata ili programa, dokumentacija koja se podnosi uz prijavu i vreme za donošenje odluke o dodeli sredstava.

Konkurs se objavljuje u listu "Timok" i na oglasnoj tabli Gradske uprave Zaječar.

Član 6

Projekat ili program kojim korisnici konkurišu za sredstva sadrži:

1. Naziv projekta (programa),

2. Ciljeve projekta (programa),

3. Opis projektnih, odnosno programskih aktivnosti,

4. Očekivane rezultate projekta (programa),

5. Način praćenja projekta (programa),

6. Budžet projekta (programa) sa naznakom koje troškove obezbeđuje iz drugih izvora.

Uz projekat ili program organizacija odnosno udruženje podnosi i: dokaz o registraciji, opis organizacije, kratak pregled realizovanih projekata i račun organizacije.

Član 7

Prijave sa projektima i programima podnose se Komisiji za raspodelu sredstava udruženjima građana, verskim zajednicama i drugim organizacijama grada Zaječara (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje i imenuje Gradonačelnik grada Zaječara posebnim rešenjem.

Komisija ima predsednika i 4 člana. Predsednik i članovi Komisije imaju svoje zamenike koji ih zamenjuju u slučaju njihove sprečenosti.

Član 8

Zadatak Komisije je da razmotri prispele prijave i sačini predlog za dodelu sredstava podnosiocima prijava prema konkursu.

Neblagovremene i nepotpune prijave Komisija neće razmatrati.

Komisija je dužna da, u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs, izvrši izbor projekata (programa), sačini izveštaj sa predlogom za dodelu sredstava i dostavi ga Gradonačelniku.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja Odeljenje za finansije Gradske uprave Zaječar.

Član 9

Kriterijumi za dodelu sredstava korisniku su:

- da je registrovan u skladu sa zakonom,

- da je sa uspehom realizovao odobrene programe iz prethodnih godina i da je podneo detaljan izveštaj o njihovoj realizaciji sa dokazima o namenskom trošenju dobijenih sredstava,

- da je projekat (program) usmeren prema većem broju korisnika,

- da projekat (program) može da se pretežno realizuje u tekućoj godini,

- da postoje opravdani razlozi za sprovođenje aktivnosti predviđenih projektom (programom),

- da predviđene aktivnosti nisu već realizovane,

- da postoji srazmera budžeta projekta (programa) i aktivnosti sadržanih u projektu (programu).

Član 10

Gradonačelnik, nakon razmatranja izveštaja iz člana 8. stav 3, donosi rešenje o odobravanju projekata (programa) i dodeli sredstava.

Član 11

Dodeljena sredstva prenose se na osnovu Ugovora o realizaciji projekta (programa), koji zaključuje Gradonačelnik sa korisnikom kome je odobren projekat (program).

Ugovorom iz stava 1. ovog člana Odluke, uređuju se način i rokovi za realizaciju projekta (programa), prenos sredstava, način i postupak vraćanja dodeljenih sredstava, ukoliko se utvrdi da se dobijena sredstva ne koriste za realizovanje odobrenog projekta (programa), kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 12

Korisnici kojima su dodeljena sredstva, obavezni su da u roku od 30 dana po realizaciji projekta (programa), dostave izveštaj o realizaciji projekta (programa), sa finansijskim izveštajem.

Ukoliko korisnik ne dostavi izveštaj iz stava 1. ovog člana, gubi pravo da konkuriše za raspodelu sredstava sa novim projektima ili programima.

Projekat, odnosno program mora biti realizovan u tekućoj budžetskoj godini.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".