PLAN

ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 6/2010)

 

UVOD

Plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja stanovništva u Republici Srbiji za 2010. godinu polazi od dostignutog nivoa razvoja zdravstvene zaštite i ostvarivanja prava i zdravstvenih potreba stanovništva - osiguranih lica u prethodnom periodu i opredeljenja i ciljeva zdravstvene politike Republike Srbije (Zdravstvena politika, vizija sistema zdravstvene zaštite u Republici Srbiji, strategija i akcioni plan reforme sistema zdravstvene zaštite u Republici Srbiji, 2003. godine) i posebnih Strategija u oblasti unapređenja zdravlja i zdravstvene zaštite stanovništva (Strategija razvoja mladih u Republici Srbiji, Strategija razvoja zaštite mentalnog zdravlja, Strategija za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti Republike Srbije; Strategija kontrole duvana, Strategija za smanjenje siromaštva, Strategija javnog zdravlja Republike Srbije, Strategija za palijativno zbrinjavanje i druge) i započetih aktivnosti na primeni Nacionalnih Programa (Nacionalni program "Srbija protiv raka", Nacionalni program prevencije i rane detekcije tipa 2 dijabetesa, Nacionalni program za prevenciju raka dojke).

Zakonsku osnovu za izradu Plana zdravstvene zaštite u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja su Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o zdravstvenom osiguranju, Pravilnik o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i drugi propisi, koji definišu prava osiguranih lica u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja i vrstu, sadržaj i obim mera i aktivnosti zdravstvene zaštite, u okviru kojih se realizuju ista prava, odnosno potrebe u oblasti zdravstvene zaštite.

Plan zdravstvene zaštite u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja Republike Srbije se bazira na rezultatima i pokazateljima ostvarivanja zdravstvene zaštite u Republici Srbiji i na nivou okruga, u odnosu na dostignute ciljeve u unapređenju, zaštiti i očuvanju zdravlja i obuhvaćenosti stanovništva preventivnim merama zdravstvene zaštite i na pokazateljima rada zdravstvenih ustanova iz Plana mreže zdravstvenih ustanova, koji su praćeni u okviru analiza i izveštaja Instituta za javno zdravlje Srbije i drugih zdravstvenih ustanova i organizacija (Analiza planiranog i ostvarenog obima i sadržaja prava osiguranih lica na primarnu zdravstvenu zaštitu u Republici Srbiji u 2008. godini, Analiza planiranog i ostvarenog obima i sadržaja prava osiguranih lica na stacionarnu zdravstvenu zaštitu u Republici Srbiji u 2008. godini, Analiza razvoja zdravstvene zaštite, Analiza zdravstvenog stanja stanovništva Republike Srbije, Izveštaj o unapređenju kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama Republike Srbije u 2008. godini, Izveštaj o realizaciji Programa zdravstvene zaštite stanovništva od zaraznih bolesti u 2008. godini na teritoriji Republike Srbije, Izveštaj o zaraznim bolestima u 2008. godini na teritoriji Republike Srbije i drugi).

Osnovni cilj donošenja Plana zdravstvene zaštite u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2010. godinu je da se obezbedi što potpunija realizacija prava i potreba osiguranih lica po nivoima zdravstvene zaštite u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja, u okviru raspoloživih kapaciteta zdravstvene službe i opredeljenih finansijskih sredstava, a prema utvrđenim prioritetima za sprovođenje zdravstvene zaštite.

Dokumentacionu statističku osnovu za izradu Plana zdravstvene zaštite u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2010. godinu, a prema stručno-metodološkom uputstvu za pripremu i izradu Plana zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i drugim stručno-metodološkim uputstvima, čine podaci i izveštaji zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji u okviru zvanične zdravstvene statistike, prema Zakonu o evidencijama u zdravstvu, o radu zdravstvenih ustanova i korišćenju zdravstvene zaštite, o oboljevanju i zdravstvenom stanju stanovništva, kao i podaci iz planskih tabela i izveštaja o radu zdravstvenih ustanova u okviru godišnjih istraživanja (za 2008. godinu) Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Podaci Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije iz demografske i vitalne statistike (procena broja i strukture stanovništva po polu i starosti i najznačajnijim populacionim i vulnerabilnim grupama i kategorijama, od 30. juna 2008. godine) i podaci Ministarstva prosvete i obrazovanja o upisanoj školskoj deci i omladini u osnovne i srednje škole i o broju studenata i drugi dostupni podaci, predstavljaju osnovu za planiranje potreba osiguranih lica.

Planom zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2010. godinu utvrđuju se i planiraju:

1) Zdravstvene potrebe osiguranih lica Republike Srbije u pogledu vrste i obima

2) Mere zdravstvene zaštite po nivoima zdravstvene zaštite i kapaciteti zdravstvene službe u realizaciji planiranih zdravstvenih potreba osiguranih lica

3) Prioriteti za sprovođenje zdravstvene zaštite osiguranih lica

4) Način praćenja i kontrole sprovođenja Plana zdravstvene zaštite.

U Prilogu Plana zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2010. godinu je Predlog plana zdravstvenih usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na nivou okruga u Republici Srbiji.

1. Zdravstvene potrebe osiguranih lica Republike Srbije

Zdravstvene potrebe osiguranih lica, na osnovu demografskih, vitalnih kretanja i procene zdravstvenog stanja i korišćenja zdravstvene zaštite u prethodnom periodu, utvrđuju se i planiraju po oblastima i nivoima zdravstvene zaštite i zdravstvene delatnosti i u skladu sa pravima stanovništva na zdravstvenu zaštitu u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja prema Pravilniku o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Planirane zdravstvene potrebe za 2010. godinu (vrsta i obim) uglavnom se realizuju u okviru pružanja zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama u državnoj svojini.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite planira se za realizaciju najveći deo zdravstvenih potreba i kod većine stanovništva (do 90%), koji imaju iste, dok se kod 10 do 15% stanovništva - osiguranih lica zdravstvene potrebe planiraju i realizuju u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, u okviru hospitalizacije, na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, pored drugih realizovanih na primarnom nivou.

Zdravstvene potrebe u oblasti preventivne zdravstvene zaštite, u okviru mera promocije, na unapređenju, zaštiti i očuvanju zdravlja i u okviru sprečavanja oboljenja i poremećaja ranim, ciljanim i blagovremenim otkrivanjem u ranoj i početnoj fazi bolesti, kao stručno utvrđeni i propisani standard zdravstvene zaštite i kao prioritet za sve osiguranike planiraju se uglavnom na primarnom nivou zdravstvene zaštite u okviru raspoloživih i ugovorenih kapaciteta zdravstvene službe sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje.

U manjem obimu potrebe u oblasti preventivne zdravstvene zaštite planiraju se na sekundarnom i tercijernom nivou bolničke zdravstvene zaštite (za trudnice, porodilje i novorođenčad).

Zdravstvene potrebe u slučaju bolesti i povrede u okviru pregleda, dijagnostičkih, terapijskih i drugih vrsta zdravstvenih usluga planiraju se na svim nivoima zdravstvene zaštite (primarni, sekundarni i tercijarni nivo), a planirani obim, vrsta i struktura potreba zavisi od zdravstvenih potencijala stanovništva i populacionih grupa i njihove opterećenosti bolestima i negativnim uticajima na zdravlje raznih faktora iz okruženja, životne i društvene sredine, kao i uticajem brojnih faktora na korišćenje zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga (nivo obrazovanja, kulture, običaji i navike, dostupnost zdravstvene službe i pristupačnost, procena svog zdravstvenog stanja i drugi faktori).

1.1. Zdravstvene potrebe na primarnom nivou zdravstvene zaštite

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva za 2010. godinu planiraju se zdravstvene potrebe i ciljevi:

- u oblasti unapređenja, kontrole, očuvanja i zaštite zdravlja od rizika na radnom mestu, u životnoj sredini i u socijalnom okruženju,

- u oblasti ranog i blagovremenog otkrivanja oboljenja i poremećaja,

- u slučaju bolesti i povrede.

Planiranje zdravstvenih potreba u okviru preventivnih pregleda (sistematski, kontrolni, ciljani) i usluga po vrsti, sadržaju i obimu, osim od strukture i karakteristika populacionih i vulnerabilnih grupa, zavisi od dostizanja planiranih ciljeva u oblasti unapređenja zdravlja u prethodnom periodu, participacije osiguranih lica i od opredeljenja zdravstvene delatnosti i zdravstvenog sistema u odnosu na dalje pravce razvoja primarne zdravstvene zaštite (izabrani lekar, "kapitacija", nivo ostvarivanja prava iz oblasti zdravstvene zaštite, nivoa obaveznog zdravstvenog osiguranja).

Međutim, potrebe u okviru pregleda i zdravstvenih usluga, u slučaju bolesti i povrede, radi utvrđivanja dijagnoze i preduzimanja mera lečenja i zdravstvene nege u individualnim slučajevima i higijenskih i epidemijskih mera u slučajevima masovnog oboljenja, planiraju se u odnosu na registrovani i trend kretanja morbiditeta i korišćenje zdravstvene zaštite u prethodnom periodu.

Vrsta, struktura i obim planiranih zdravstvenih potreba

Zdravstvene potrebe populacionih i vulnerabilnih grupa koje se realizuju na nivou timova sa izabranim lekarom planiraju se u svim domovima zdravlja i zavodima (zavod za zdravstvenu zaštitu studenata, zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, zavod za hitnu medicinsku pomoć, zavod za gerontologiju, zavod za stomatologiju, zavod za plućne bolesti i tuberkulozu, zavod za kožno-venerične bolesti) u skladu sa Pravilnikom o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u okviru preventivnih pregleda i pregleda radi dijagnostike i lečenja.

Kod male i predškolske dece starosti od 0 - 6 godina u okviru prosečno oko 8 pregleda kod lekara u zdravstvenoj ustanovi i kući i 7 usluga medicinske sestre planiraju se:

- preventivni pregledi (sistematski, kontrolni) i usluge kod novorođenčadi i odojčadi, kod male dece u drugoj, trećoj, četvrtoj i petoj godini godini života; kod predškolske dece, pred polazak u školu; patronažne posete novorođenčetu, odojčetu i odojčetu sa posebnim potrebama i malom detetu od 1 do 2 i detetu do 4 godine starosti; obavezna imunizacija odojčadi, male i predškolske dece prema Pravilniku o obaveznim imunizacijama i zaštite lekovima.

- pregledi lekara u slučaju bolesti i povrede radi utvrđivanja dijagnoze i lečenja u vezi registrovanih oko 2.817.611 dijagnoza oboljenja (sa stopom 5393,73 na 1000 stanovnika) i sa najvećim učešćem bolesti sistema za disanje;

- kod školske dece i omladine i studenata u okviru ukupno oko 4 pregleda kod lekara i u zdravstvenoj ustanovi i kući i 3 usluge medicinske sestre medicinske sestre planiraju se:

- preventivni pregledi (sistematski, kontrolni) za sve učenike osnovne i srednje škole po neparnim i parnim razredima i kod studenata u prvoj i trećoj godini studija sistematski pregled i kontrolni pregledi po potrebi; obavezna imunizacija školske dece prema Pravilniku o obaveznim imunizacijama i zaštite lekovima.

- pregledi lekara u slučaju bolesti i povrede školske dece i omladine u vezi oko 2.648.291 registrovanih dijagnoza oboljenja (sa stopom od 2482,69 oboljenja na 1000 stanovnika) i najvećim učešćem bolesti sistema za disanje;

- kod žena starijih od 15 godina u vezi generativnih funkcija i stanja (u okviru od 1 pregleda kod lekara i 1 usluge medicinske sestre kod svake druge ženu ove starosti), planiraju se:

- preventivni pregledi (sistematski, kontrolni) i usluge kod trudnica u toku trajanja cele trudnoće, posebno u prvom trimestru trudnoće, kod trudnica sa rizičnom trudnoćom (oko 10% trudnica) prema potrebi; posete polivalentne patronaže trudnici u toku trudnoće, posebno trudnici sa rizičnom trudnoćom sa više poseta prema potrebi; kod porodilja nakon 6 nedelja i 6 meseci posle porođaja; kod žena generativnog doba, u vezi planiranja porodice, sa ciljem povećanja obuhvata žena starosti 15 - 49 godina i patronažne posete babinjari sa novorođenčetom;

- pregledi (sistematski ginekološki, kontrolni i ciljani) u cilju ranog i blagovremenog otkrivanja oboljenja i poremećaja kod najmanje 20% žena starijih od 15 godina; ciljani (klinički pregled) kod najmanje 20% žena starosti iznad 40 godina na rano otkrivanje raka dojke, a za sve žene starosti iznad 50 godina obavezna mamografija svake druge godine i prema indikacijama; skrining za rak grlića materice kod najmanje 20% žena starosti od 20 do 65 i više godina;

- pregledi lekara i druge usluge u slučaju bolesti i povrede žena starijih od 15 godina u vezi oko 1.269.705 registrovanih dijagnoza oboljenja (sa stopom od 392,29 obolelih na 1000 stanovnika), i najčešće registrovanih bolesti mokraćno-polnog sistema;

- kod odraslih lica, starijih od 19 godina u okviru oko 4 pregleda kod lekara i 4 usluge medicinske sestre planiraju se:

- preventivni pregledi (sistematski, kontrolni) i usluge kod najmanje 20% osoba starosti od 19 do 34 godine i 20% osoba sa 35 i više godina i ciljani pregled na rano otkrivanje karcinoma debelog creva kod najmanje 30% osoba sa 50 i više godina, koji su pod većim rizikom da obole; patronažne posete osobama starijim od 65 godina i posete obolelim licima i porodici obolelih prema nalogu lekara doma zdravlja; obavezna imunizacija od određenih bolesti za sva lica sa kliničkim indikacijama i sa rizikom;

- pregledi lekara u slučaju bolesti i povrede radi utvrđivanja dijagnoze i lečenja odraslih lica starijih od 19 godina u vezi oko 7.506.628 registrovanih dijagnoza oboljenja (sa stopom od 1021,28 obolelih na 1000 stanovnika), sa najčešće registrovanim bolestima sistema za disanje, sistema krvotoka i bolestima koštano-mišićnog sistema.

Potrebe stanovništva u slučaju bolesti i povrede:

- korišćenje zdravstvene zaštite u vezi oboljevanja od akutnih zaraznih bolesti uslovljena je kretanjem akutnih zaraznih bolesti i tendencijom porasta broja obolelih po godinama u periodu od 2004 do 2008. godine (u Republici Srbiji prijavljeno je oko 353.670 obolelih lica od akutnih zaraznih bolesti, sa incidencom od 4791,25 novoobolelih lica na 100.000 stanovnika u 2008. godini). Najveće učešće beleže akutne respiratorne bolesti. Kretanje ovih bolesti (70 zaraznih bolesti se obavezno prijavljuju) se prati u skladu sa Pravilnikom o prijavljivanju zaraznih bolesti i drugih slučajeva utvrđenih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službeni glasnik RS", broj 98/05, član 21);

- korišćenje zdravstvene zaštite od tuberkuloze i plućnih bolesti planira se zavisno od broja novoregistrovanih slučajeva obolelih lica od tuberkuloze, recidiva - ponovo obolelih slučajeva i eksponiranih lica iz kontakta sa obolelim u okviru preventivne zdravstvene zaštite i u oblasti dijagnostike i lečenja obolelih prema posebnom planu i protokolu.

Registrovana incidenca tuberkuloze u 2008. godini od 24,94 obolelih na 100.000 stanovnika ukazuje da je dostignuti osnovni cilj projekta "Kontrola tuberkuloze u Srbiji" kroz sprovođenje DOTS strategije (stopa incidence ispod 25/100.000).

Potrebe u oblasti stomatološke zdravstvene zaštite kod dece od 0 - 6 godina, školske dece i omladine, kod porodilja, trudnica i sveg odraslog stanovništva starijeg od 19 godina, podrazumevaju sve vrste stomatoloških usluga iz sadržaja obavezne stomatološke zaštite, kao dela obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Korišćenje zdravstvene zaštite od masovnih nezaraznih oboljenja

- potrebe obolelih od dijabeta, od malignih bolesti, akutnih koronarnih bolesti i drugih masovnih nezaraznih oboljenja planiraju se u okviru posebnog programa i u okviru Strategije za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti Republike Srbije. Najveći deo ovih potreba zbog težine oboljenja planira se za realizaciju na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. Preventivna zdravstvena zaštita od rizika oboljevanja, uključujući i promociju zdravlja, preusmeravaće deo zdravstvenih potreba za realizaciju na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Na osnovu podataka iz registara (Registar za rak, Registar za dijabetes i Registar za akutni koronarni sindrom) i izveštaja o broju obolelih lica (koji su ustanovljeni od 2006. godine u Republici Srbiji), i na osnovu incidencije ovih oboljenja u periodu u 2006, 2007. i 2008. godini i procene prevalencije istih u Srbiji u periodu 2000 - 2010. godine sagledavaju se potrebe obolelih i planiraju:

- za oko 400.000 obolelih od dijabeta (svi tipovi dijabeta), ili 5,5% stanovništva, od kojih su 20.000 obolelih od Tipa 1, a 380.000 oboleli od Tipa 2 (prema proceni na osnovu podataka Međunarodne federacije za dijabetes (IDF);

Prema proceni u periodu 2006. do 2010. godina očekuje se porast broja novodijagnostikovanih osoba sa Tipom 1 dijabeta u uzrastu do 14 godina (152 osobe u 2006. godini do 178 u 2010. godini), a održavanje broja obolelih i u slučaju novodijagnostikovanih osoba sa Tipom 2 dijabeta (oko 16.000 osoba u 2010. godini);

- za oko 90.000 obolelih od malignih bolesti (procenjen broj obolelih prema petogodišnjoj prevalenci (izvor podataka: Međunarodna asocijacija registara za rak u Lionu, a na osnovu podataka Registra za rak Republike Srbije - IZJZ Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"); u Centralnoj Srbiji (2006. godine). Najčešće lokalizacije malignih bolesti su: kod muškaraca su rak na plućima i bronhijama, incidenca 61 oboleli na 100.000 stanovnika; kolonu i rektumu (incidenca 31,2 na 100.000 stanovnika) i prostati sa incidencom 24,2 na 100.000 stanovnika u okviru ukupno registrovanih oko 12.835 novoobolelih muškaraca; kod žena od 10.125 ukupno novoobolelih najčešći su rak dojke (incidenca 59,4 na 100.000 stanovnika) i rak grlića materice (incidenca 25,8 novoobolelih na 100.000 stanovnika).

Potrebe obolelih od akutnog koronarnog sindroma su u porastu; u 2008. godini registrovano oko 22.058 novoobolelih lica (13.546 muškaraca i 8.512 žena) sa visokom standardizovanom stopom incidence u odnosu na populaciju Evropskog regiona, od 222,5 registrovanih obolelih na 100.000 stanovnika (310.5 obolelih muškaraca i 146.0 obolelih žena na 100.0000 stanovnika).

Potrebe odraslog stanovništva izraženih u broju svih obolelih i strukturi najčešćih oboljenja u % procenjene na osnovu rezultata istraživanja zdravlja stanovnika Republike Srbije na reprezentativnom uzorku, a pod rukovodstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, 2006. godini su sledeće: obolela lica od moždanog udara učestvuju sa oko 2,3% (63.846 obolelih muškaraca) od svih odraslih muškaraca i sa 1,8% (54.390 obolelih žena) u okviru svih odraslih žena starijih od 20 godina u Republici Srbiji; od infarkta miokarda oko 4,2 % odraslih muškaraca i oko 2,4% od odraslih žena starijih od 20 godina; od hipertenzije (ova dijagnoza ima najveće učešće kod odraslih stanovnika) obolelo je oko 21,0 % od svih odraslih muškaraca i oko 25,2% u okviru žena starijih od 20 godina.

Potrebe osiguranih lica u okviru korišćenja zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga (pregledi i usluge) u slučaju bolesti i povrede očekuju se u sledećem obimu:

- korišćenje hitne medicinske pomoći zdravstvene službe kod preko 2.500.000 lica pacijenata ili skoro svakog trećeg stanovnika: na mestu povređivanja i razboljevanja svaki četrnaesti, a u zdravstvenim ustanovama svaki četvrti stanovnik Republike Srbije, sa tendencijom povećanja obima istih potreba zbog porasta traumatologije i porasta broja obolelih od hroničnih masovnih nezaraznih bolesti (recidivi, urgentna stanja);

- korišćenje kućnog lečenja i nege očekuju se i u većem obimu od registrovanog korišćenja u 2008. godini (oko 3% stanovnika, odnosno kod skoro svakog trećeg odraslog stanovnika, sa prosečno oko 3 pregleda lekara po pacijentu), zbog starenja stanovništva, produženja životnog veka i povećanje broja veoma starih lica, kao i zbog porasta učešća hroničnih degenerativnih oboljenja u patologiji stanovništva, posledica poreda i drugih razloga. Potrebe za korišćenjem ovog vida zdravstvene zaštite zavisiće i od raspoloživih kapaciteta i organizacije ove delatnosti u svim domovima zdravlja u Republici Srbiji;

- korišćenje rendgen, ultrazvučne, laboratorijske i druge dijagnostike i specijalističko-konsultativnih pregleda za utvrđivanje oboljenja i patoloških stanja zavise od procene izabranog lekara za upućivanje na dijagnostiku i konsultativne preglede, zahteva obolelih i drugih lica za korišćenjem usluga zdravstvene zaštite i od obezbeđenosti kapaciteta zdravstvenih službi u domovima zdravlja i zavodima u ovim delatnostima. Očekuje se, s obzirom na patologiju stanovništva, sledeći obim potreba u ovim oblastima:

- korišćenje rendgen dijagnostike kod oko 10% osiguranika sa prosečno oko 2 usluge po korisniku; ultrazvučne dijagnostike kod oko 7% osiguranika sa prosečno oko 1 usluge po korisniku; laboratorijske dijagnostike: hematološke analize oko 48% osiguranika, biohemijske analize oko 40% osiguranika i analize pregleda urina oko 44% osiguranika sa prosečno oko 7 hematoloških, 7 biohemijskih i prosečno oko 4 analize urina po korisniku;

- korišćenje specijalističko-konsultativnih lekarskih pregleda očekuje se kod oko 2/3 stanovnika koji su prethodno koristili primarnu zdravstvenu zaštitu, a po uputu izabranog lekara; najveći obim potreba u oblasti interne medicine, u oblasti oftalmologije i u oblasti zaštite mentalnog zdravlja;

- korišćenje dijagnostičko-terapijskih uslugama u okviru manje od jedne usluge (0,78 usluga) u odnosu na sva osigurana lica;

- korišćenje usluga fizikalne medicine i rehabilitacije u preventivnoj zaštiti predškolske i školske dece u okviru sistematskih pregleda i u završnoj fazi lečenja i ranoj rehabilitaciji stanja i oporavka očekuju se kod oko 8 % osiguranih lica, sa manje od jednog pregleda lekara po osiguranom licu (oko 17% su preventivni pregledi) i oko 19 fizioterapeutskih usluga po korisniku koji je imao tretman.

Potrebe za kratkotrajnom hospitalizacijom u domovima zdravlja sa stacionarom očekuju se za 15.680 pacijenata.

1.2. Zdravstvene potrebe na sekundarnom i tercijernom nivou zdravstvene zaštite planiraju se na osnovu korišćenja bolničke zdravstvene zaštite i u okviru registrovanog bolničkog morbiditeta (najčešći razlozi hospitalizacije lica u odnosu na grupe bolesti prema MKB-10, su bolesti krvnog sistema, tumori, bolesti sistema za varenje, sistema za disanje i bolesti mokraćno-polnog sistema i grupa registrovanih stanja "trudnoća, rađanje i babinje".)

Na sekundarnom i tercijernom nivou zdravstvene zaštite uglavnom se i u najvećem obimu realizuju potrebe u slučaju bolesti i povrede u okviru hospitalizacije lica i obezbeđenja zdravstvenih usluga za hospitalizovane i za sva lica upućena sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite i u specijalističkim ambulantama stacionara, zbog složenosti oboljenja, povreda i zbog prirode stanja, ugroženosti vitalnih funkcija koje zahtevaju specijalizovanu i visoko specijalizovanu dijagnostiku i specijalističko konsultativne preglede i usluge, terapijske intervencije i rehabilitaciju u stacionarnim uslovima.

Deo zdravstvenih potreba u vezi sa određenim fiziološkim stanjima (trudnoća, porođaj) koja zahtevaju obaveznu hospitalizaciju kao standard zdravstvene zaštite realizuju se u stacionarnim kapacitetima.

Potrebe hospitalizovanih lica (svi slučajevi i obolelih i povređenih i u vezi fizioloških stanja koja zahtevaju hospitalizaciju) očekuju se kod oko 13,8% stanovnika, odnosno oko 1.009.000 hospitalizovanih lica u Republici Srbiji, a odnose se na:

- zbrinjavanje i kontrolu zdravlja trudnica, porodilja i novorođenčadi (oko 68.000 novorođenčadi) i obezbeđenje porođaja u stacionarnim uslovima;

- zbrinjavanje, negu, lečenje i rehabilitaciju zdravlja u slučaju bolesti i povrede kod oko 941.000 lica.

potrebe za ukupnim zdravstvenim uslugama (sekundarni i tercijerni nivo zdravstvene zaštite u odnosu na populaciju očekuju se u vezi:

- laboratorijske dijagnostike kod oko 70% stanovnika, sa prosečno oko 4 pregledana uzoraka po korisniku; rendgen dijagnostike kod 18% stanovnika, sa oko 2 usluge po korisniku; ultrazvučne dijagnostike kod 13% stanovnika, sa prosečno oko 2 usluga po korisniku; korišćenje dijagnostike sa Doplerom kod 2% stanovnika sa prosečno oko 2 usluge po korisniku; Skenerom kod 3% stanovnika sa prosečno oko 2 usluge po korisniku; Magnetnom rezonancom kod manje od 1% stanovnika, sa prosečno oko 1,5 usluga po korisniku; usluge fizikalne medicine i rehabilitacije kod oko 7% stanovnika, sa prosečno oko 46 usluge po korisniku.

Potrebe za hospitalizaciju lica po nivoima zdravstvene zaštite:

na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite u slučaju akutnih stanja, povreda i hroničnih oboljenja lica očekuje se hospitalizacija i zbrinjavanje:

- u opštim bolnicama oko 479.000 hospitalizovanih lica;

- u specijalnim bolnicama (dugotrajna hospitalizacija) ukupno oko 68.000 hospitalizovanih lica: potrebe TB i plućnih bolesnika za oko 12.600 lica; psihijatrijskih bolesnika oko 10.500 lica; potrebe za rehabilitacijom oko 29.800 lica;

na tercijernom nivou zdravstvene zaštite u slučaju akutnih stanja, povreda i hroničnih bolesti hospitalizacija i zbrinjavanje se planira u klinikama, institutima, kliničko-bolničkim centrima i kliničkim centrima i VMA za ukupno oko 446.000 hospitalizovanih lica;

- u klinikama oko 32.200 hospitalizovanih lica;

- u institutima oko 97.690 hospitalizovanih lica;

- u kliničko-bolničkim centrima oko 65.220 hospitalizovanih lica;

- VMA oko 15.730 hospitalizovanih lica;

- u kliničkim centrima očekuje 235.050 hospitalizovanih lica;

- u okviru tipa zdravstvenih ustanova koje obezbeđuju tercijerni nivo zdravstvene zaštite nije izdiferenciran obim visoko specijalizovanih zdravstvenih usluga od ostalih na ovom nivou za stanovništvo koje pokrivaju po teritorijalnoj pripadnosti i za gravitirajuće stanovništvo.

A) Zdravstvene usluge za hospitalizovana lica (1.009.000 lica):

- obezbeđenje operacije kod 4% hospitalizovanih lica (oko 382.900 operacija);

- obezbeđenje specijalističko-konsultativnih pregleda u okviru oko 711.000 pregleda;

- laboratorijska dijagnostika za sva hospitalizovanih lica, i sa prosečno 4 pregledana uzorka po korisniku i oko 12.838.000 hematoloških analiza, oko 22.084.000 biohemijskih analiza, oko 2.572.000 analiza urina, oko 3.399.000 mikrobioloških i parazitoloških analiza oko 1.500.000 patohistoloških analiza, oko 19.000 citogenetskih analiza i oko 1.175.000 ostalih laboratorijskih analiza;

- rendgen dijagnostika kod 44% hospitalizovanih, sa prosečno oko 2 usluge po korisniku, oko 728.000 usluga;

- ultrazvučna dijagnostika kod oko 32 % hospitalizovanih, sa prosečno oko 2 usluge, oko 555.000 usluga;

- dopler dijagnostika kod 6% hospitalizovanih sa prosečno oko 2 usluge po korisniku, oko 134.000 usluga;

- skener dijagnostika kod oko 9% hospitalizovanih, sa prosečno 1,5 usluga, oko 137.000 usluga;

- magnetna rezonanca kod oko 1% hospitalizovanih, sa prosečno 1 uslugom po korisniku, oko 129.000 usluga;

- usluge fizikalne medicine i rehabilitacije kod oko 15% hospitalizovanih bolesnika, sa oko 80 terapijskih i rehabilitacionih usluga, oko 11.952.000 usluga;

- druge dijagnostičke usluge (spirometrija, kolonoskopija, bronhoskopija i dr.) prosečno oko 7 usluga, oko 6.822.800 usluga i oko 10 terapijskih usluga po hospitalizovanom bolesniku, oko 10.256.000 usluga.

B) Zdravstvene usluge za "ambulantne bolesnike" u poliklinikama stacionarnih ustanova upućene sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite, u odnosu na ukupno stanovništvo i po korisniku usluge - pacijentu, u sledećem obimu:

- obezbeđenje specijalističko-konsultativnih pregleda za ambulantne pacijente oko 8.994.000 pregleda;

- laboratorijska dijagnostika kod oko 26 % stanovnika (prosečno oko 4 uzoraka po korisniku);

- rendgen dijagnostika kod 12 % stanovnika, sa prosečno 2 usluge po korisniku;

- ultrazvučna dijagnostika kod oko 9 % stanovnika, sa prosečno 2 usluge po korisniku;

- usluge visoko specijalizovane dijagnostike: Dopler kod 2% i Skener dijagnostika kod 2 % stanovnika, sa prosečno oko 2 usluge Dopler, odnosno manje od 2 usluge Skenera po korisniku; Magnetna rezonanca kod manje od 1 % stanovnika, sa prosečno oko 2 usluge po korisniku - pacijentu;

- usluge fizikalne i medicine i rehabilitaciju kod oko 5 % stanovnika, sa prosečno oko 33 terapijskih i rehabilitacionih usluga; druge dijagnostičke usluge (spirometrija, kolonoskopija, bronhoskopija i ostale) prosečno po stanovniku oko 1 usluga i oko 3 terapijske usluge;

- lečenje u dnevnoj bolnici za oko 225.000 lica.

Potrebe obolelih koji se leče dijalizom

U Republici Srbiji (stanje 2009. godine) u okviru 47 zdravstvenih ustanova - dijaliznih centara oko 4495 lica se dijaliziraju (od toga 4017 u zdravstvenim ustanovama i 479 pacijenata u kućnim uslovima - pacijenti koji se leče peritoneumskim programom). Procenjuje se da će se broj pacijenata koji ostvaruju lečenje dijalizom na teret sredstava zdravstvenog osiguranja u Srbiji u 2010. godini povećati sa sledstvenim povećanjem broja dijaliznih postupaka na osnovu procenjenog trenda oboljevanja od hronične bubrežne insuficijencije.

2. Planiranje mera zdravstvene zaštite i kapaciteti zdravstvene službe u realizaciji planiranih zdravstvenih potreba osiguranih lica

U cilju realizacije zdravstvenih potreba osiguranih lica, na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite za nivo Republike i okruga, zavisno od korišćenja u prethodnom periodu, dostupnosti kapaciteta zdravstvene zaštite i delatnosti (organizacija, kadar, edukacija i medicinska oprema, stručne doktrine), prioriteta i ciljeva u razvoju zdravstvene zaštite i unapređenju zdravlja stanovnika planiraju se sledeće mere zdravstvene zaštite:

- mere prevencije i ranog otkrivanja bolesti;

- pregledi, dijagnostika, lečenje i rehabilitacija u slučaju bolesti i povrede;

- obezbeđenje potrebnih lekova i medicinskih sredstava i proteza, ortoza i drugih pomagala za hodanje i sedenje, pomagala za vid, sluh, govor, stomatološke nadoknade, kao i drugih medicinsko-tehničkih pomagala.

2.1. Primarna zdravstvena zaštita

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti u domovima zdravlja i angažovanim zavodima u državnoj svojini u Republici Srbiji za 2010. godinu u okviru prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja po oblastima zdravstvene zaštite u skladu sa potrebama osiguranika, odnosno populacionih grupa planiraju se:

2.1.1. Mere prevencije i ranog otkrivanja bolesti (Preventivna zdravstvena zaštita)

Mere prevencije i ranog otkrivanja bolesti (preventivna zdravstvena zaštita) planiraju se prema Pravilniku o sadržaju i obimu preventivnih mera u oblasti primarne zdravstvene zaštite RZZO i prema posebnim Programima (Nacionalni program za prevenciju raka grlića materice "Službeni glasnik RS", broj 54/08, Kontrola tuberkuloze primenom DOTS strategije i drugi), kao prioritet u u zdravstvenoj zaštiti stanovništva, sa ciljem da se poveća obim usluga gde nisu dostignuti ciljevi i da se održe i očuvaju već postignuti rezultati u pružanju zdravstvene zaštite u prethodnom periodu.

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti dece 0 - 6 godina u svim domovima zdravlja planira se:

- potpuni obuhvat dece ovog uzrasta sistematskim i kontrolnim pregledima (novorođenčad i odojčad, mala deca posebno u drugoj, trećoj, četvrtoj i petoj godini života i predškolska dece pred polazak u školu;

- potpuni obuhvat vakcinacijom i revakcinacijom odojčadi, male, predškolske i školske dece u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

Tabela broj 1. Primarna zdravstvena zaštita dece 0 do 6 godina

Kategorija, grupa
Broj osiguranih lica

Vrsta usluge prema Pravilniku

Plan ukupan broj usluga za 2010.

Odojče (2. mes.- 1. g.) - 69083

Sistematski pregled

276.332

Odojče (2. mes.- 1. g.) - 69083

Kontrolni pregled, za vakcinacije

207.249

Druga godina života - 78364

Sistematski pregled

78.364

Treća godina života - 78486

Kontrolni pregled

78486

Četvrta godina života - 76452

Sistematski pregled

76452

Peta godina života - 73303

Kontrolni pregled

73303

Šesta/sedma godina - 70333

Sistematski pregled pred upis u školu

73.303

 

Ukupno preventivni pregledi

863.489

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti školske dece, omladine i studenata u svim domovima zdravlja i Zavodima za zdravstvenu zaštitu studenata, planiraju se preventivne mere i aktivnosti u okviru obuhvata sistematskim pregledima svih učenika neparnih razreda osnovne škole i učenika i srednje škole, a kod učenika parnih razreda osnovne škole i srednje škole kontrolnim pregledima, sa obuhvatom ne manjim od 90% učenika.
Sistematskim pregledima obuhvatiti najmanje 90% studenata prve i treće godine studija i kontrolnim pregledima po potrebi.

Tab. broj 2. Primarna zdravstvena zaštita školske dece i omladine

Populaciona grupa - broj lica

Vrsta usluge

Planirani ukupan obim usluga za 2010.

Učenici I, III, V i VII raz.
osnovne škole - 311893

Sistematski pregled

299.916

Učenici II, IV, VI i VIII r. o. šk. - 312.971

Kontrolni pregled

268.373

Učenici I i III raz. srednje škole - 162.337

Sistematski pregled

162.337

Učenici II i IV raz. srednje škole - 136.905

Kontrolni pregled

123.215

 

Ukupno preventivni pregledi školske dece

853.840

Studenti I i III godina studija
- 66.862

Sistematski pregled
Kontrolni pregledi

60.180
6.020

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u svim domovima zdravlja i Zavodima, prioritetno se planiraju mere preventivne zdravstvene zaštite, sa što potpunijom realizacijom prava žena u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja, posebno u oblasti ostvarivanja u oblasti kontrole zdravlja trudnice i toka trudnoće, kontrole zdravlja porodilja i preventivne i promotivne zaštite žena generativnog doba, kao i partnera u oblasti planiranja porodice, a u okviru ranog otkrivanja malignih bolesti dojke, grlića materice i drugih bolesti obuhvatiti ciljanim pregledima od najmanje 20% i 30% lica određene starosne dobi i pod rizikom da obole.

Tab. broj 3 Primarna zdravstvena zaštita žena

Populaciona grupa broj lica

Vrsta usluge

Plan ukupnih pregleda za 2010

Žene generativnog doba
(15 - 49 g.) - 1.704.735

Pregled u vezi sa planiranjem porodice

340.947

Trudnice - prvi semestar trudnoće - 69083

Prvi pregled

69.083

Trudnice u II, III semest. trudnoće 69083

Kontrolni pregled

276.332

Trudnice - 69083

Ultrazvučni pregled

207.249

*Trudnice - visokorizična
trudnoća - 6908=10% trudnica

Kontrolni pregled prema indikacijama i potrebi
(6 pregleda)

41.448

Porodilja nakon 6 nedelja posle porođaja - 69083

Prvi pregled

69.083

Porodilja nakon 6 meseci posle porođaja - 69083

Kontrolni pregled

69.083

Žena 15 i više godina - 3.228.010

Sistematski ginekološki pregled

645.602

Žena 20 - 65 godina - 2.285.518, 20%

Ciljani pregled na rano otkrivanje raka grlića materice

457.104

Žena 40 i više godina - 2.033.378

 

 

Žene 50 i više god - 1.511.875

Ciljani pregled na rano otkrivanje raka dojke
(klinički pregled i mamografija iznad 50.)

406.676

Žene >15 god. - 1.704.735

Ukupno preventivni pregledi kod žena

1.509.381

* Pregledi sadržani u ukupnim pregledima trudnica.

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti odraslih koju sprovodi izabrani lekar opšte medicine i medicine rada sa timom, prioritetno obezbediti preventivne sistematske i ciljane preglede radi ranog i blagovremenog otkrivanja i lečenja oboljenja i poremećaja zdravlja i povećati obuhvat vulnerabilnih kategorija osiguranika i određene starosnog doba, koji je bio daleko ispod planiranih potreba i ostvarivanja prava u ovoj oblasti zdravstvene zaštite u prethodnom periodu.

Tab. broj 4. Zdravstvena zaštita odraslog stanovništva

Populaciona grupa
Broj lica

Vrsta usluge

Plan ukupnih pregleda za 2010

Odraslo stanovništvo (19 - 34) - 1.518.234

Sistematski pregled kod 20% lica starosti (19-34)

303.647

Odraslo stanovništvo (35 i više godina) - 4.264.608

Sistematski pregled kod 20% lica sa 35 i više godina

852.922

Odraslo stanovništvo (50 i više godina) - 2.775.442,

Ciljani pregled na rano otkrivanje karcinoma debelog creva kod 30% sa 50 i više godina

832.633

 

Ukupno preventivnih pregleda

1.989.202

U polivalentnoj patronaži planiraju se patronažne posete za sve vulnerabilne kategorije osiguranika: trudnice, porodilje i novorođenče, odojče i odojče pod rizikom, mala deca u drugoj i četvrtoj godini života i predškolska deca, sa potpunim obuhvatom; stara lica iznad 65 godina sa obuhvatom od najmanje 30% lica, kao i posete obolelim licima od zaraznih bolesti i hroničnih nezaraznih masovnih bolesti i njihovim porodicama.

Tab. broj 5. Polivalentna patronaža

Populaciona grupa
Broj lica

Vrsta usluge

Plan ukupnih pregleda za 2010.

Porodilja i novorođenče - 69083

Patronažna poseta porodilji

345.415

Porodilja i novorođenče - 69083

Patronažna poseta novorođenčetu

345.415

Odojče, od 2 meseca do 1. g. - 69083

Patronažna poseta

138.166

Odojče sa posebnim potrebama
- 10% (6908)

Patronažna poseta

27.632

Druga godina života - 78.364

Patronažna poseta

78.364

Četvrta godina života - 76.452

Patronažna poseta

76.452

Trudnice - II i III semestar - 69.083

Patronažna poseta

69.083

Trudnice - visokorizična trudnoća - 10% (6908)

Patronažna poseta

6.908

Osobe 65 godina i više 1. - 262.864

Patronažna poseta

378.859

Obolelim licima i porodici

Patronažna poseta

300.000

Ukupno patronažne posete

 

1.766.294

U oblasti primarne zdravstvene zaštite od određenih zaraznih bolesti planiraju se:

- obavezna imunizacija (vakcinacija i revakcinacija) lica određenog uzrasta u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ("Službeni glasnik RS", broj 11/06) sa ciljem dostizanja obuhvata od najmanje 95% na svim nivoima (Republika, pokrajina, okrug, opština).

Tabela broj 6. Program imunizacije za 2010. godinu na području Republike Srbije

Vrsta vakcina za imunizaciju lica određenog uzrasta

Broj doza

BCG

141.060

OPV

527.770

DTP

311.140

DT

92.030

dT

96.860

TT

205.652

Hep. B

472.968

Hib

185.461

MMR

183.172

Vrste vakcina i imunobioloških preparata za imunizaciju lica eksponiranih određenim zaraznih bolesti

 

Hep.B

54.105

HBIg (IJ)

252.790

TT

438.303

HTIg (IJ)

38.872.000

HDC

9140

HRIg (IJ)

2.559.200

Vrsta vakcina za imunizaciju po kliničkim indikacijama

 

grip

364.318

DTaP

1009

pneumokok

1136

meningokok

461

Hib

491

IPV

2201

- Imunizacija protiv pandemijske influence A (H1N1)v

U skladu sa Planom aktivnosti pre i u toku pandemije gripa Vlade Republike Srbije, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službeni glasnik RS", broj 125/04) i Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ("Službeni glasnik RS", broj 11/06), kao i na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC, Stokholm) i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC, Atlanta, USA), IZJZ Srbije nakon konsultacija sa Posebnom radnom grupom Ministarstva zdravlja za implementaciju plana aktivnosti pre i tokom pandemije gripa, Republičke komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, predlaže sledeće prioritetne grupe za vakcinaciju stanovništva Republike Srbije protiv pandemijskog gripa A (H1N1)v:

obavezna vanredna imunizacija određenih kategorija lica

- osobe starosti preko 6 meseci sa hroničnim poremećajima zdravlja;

- lica zaposlena u objektima u kojima se obavlja zdravstvena delatnost;

- lica smeštena i zaposlena u ustanovama za socijalnu zaštitu;

- lica zaposlena na poslovima osnovnih funkcija zajednice;

Preporučena imunizacija određenih kategorija lica

- Trudnice, zdrava deca starija od 6 meseci i određene starosne grupe radi redukovanja obolevanja i umiranja (zdravi mlađi odrasli (15 - 49 godina), zdravi odrasli uzrasta 50 - 64 godina, zdravi odrasli starosti 65 godina i više.

Prema najnovijim objavljenim podacima, priznatim i od strane relevantnih institucija (SZO, ECDC, CDC) imunizacija jednom dozom vakcine pruža zadovoljavajući nivo imuniteta, s tim da Evropska agencija za lekove (EMEA) i dalje preporučuje vakcinaciju sa dve doze sa razmakom od tri nedelje (London, 25 September 2009, Doc. Ref. EMEA/602582/2009).

Količine vakcine za vakcinaciju stanovništva protiv pandemijskog gripa:

Tabela broj 6a

Prioritetna grupa

Potrebno doza vakcine za vakcinaciju cele populacije sa jednom dozom vakcine

Potrebno doza vakcine za vakcinaciju cele populacije sa dve doze vakcine

Raspodela vakcina za imunizaciju sa jednom dozom vakcine (raspoloživih 3 mil. doza)

Raspodela vakcina za imunizaciju sa dve doze vakcine (raspoloživih 3 mil. doza)

Obavezne imunizacije - ukupno

915.000

1.830.000

915.000

1.830.000

Sve osobe starosti preko 6 meseci sa hroničnim poremećajima zdravlja

600.000

1.200.000

600.000

1.200.000

Lica zaposlena u objektima u kojima se obavlja zdravstvena delatnost

130.000

260.000

130.000

260.000

Lica smeštena i zaposlena u ustanovama za socijalnu zaštitu

35.000

70.000

35.000

70.000

Lica zaposlena na poslovima osnovnih funkcija zajednice

150.000

300.000

150.000

300.000

Preporučene imunizacije - ukupno

6.390.000

12.780.000

2.085.000

1.170.000

Trudnice

70.000

140.000

35.000

70.000

Zdrava deca (6 meseci - 14 godina)

1.070.000

2.140.000

600.000

300.000

Zdravi mlađi odrasli (15 - 49)

3.100.000

6.200.000

900.000

370.000

Zdravi odrasli (50 - 64)

1.150.000

2.300.000

300.000

200.000

Zdravi odrasli (65+)

1.000.000

2.000.000

250.000

230.000

Ukupno

7.305.000

14.610.000

3.000.000

3.000.000

U stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti planiraju se preventivne mere (stomatološki, sistematski i kontrolni pregledi) i stomatološke usluge koje se odnose na dijagnostiku i terapiju oboljenja, a pripadaju obaveznom zdravstvenom osiguranju. Obim preventivnih mera - usluga iznosi 1 pregled u godini, tj. školskoj godini ili fiziološkom stanju kod porodilja i trudnica, dok se obim i dijagnostičkih i terapijskih usluga moraju usklađivati sa obimom odgovarajućih, istoimenih a fakturisanih usluga iz prethodne godine.

Tab. broj 7. Sadržaj i obim prava stanovništva na primarnu stomatološku zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na teritoriji Republike

Populaciona grupa

Vrsta pregleda

Plan ukupnih pregleda
za 2010. godinu

Odojče u 9. mesecu života

Stomatološki

69.083

Dete u drugoj godini života

Sistematski

78.364

Dete u trećoj godini života

Kontrolni

78.486

Dete u četvrtoj godini života

Kontrolni

76.452

Deca u šestoj/sedmoj godini života

Sistematski

73.303

Učenici I, III, V i VII raz. osnovne škole

Sistematski

299.916

Učenici I i III raz. srednje škole

Sistematski

162.337

Učenici II, IV, VI i VIII raz. osnovne škole

Kontrolni

298.192

Učenici II i IV razred. srednje škole

Kontrolni

136.905

Trudnice II i III trimestar

Stomatološki

69.083

Porodilja (šest meseci posle porođaja)

Kontrolni

69.083

2.1.2. Mere zdravstvene zaštite u slučaju bolesti i povrede (dijagnostika, lečenje i medicinska rehabilitacija)

Mere dijagnostike, lečenja i medicinske rehabilitacije u slučaju bolesti i povrede i drugih stanja i njihova struktura po oblastima zdravstvene zaštite i populacionim grupama planiraju se zavisno od realizacije u prethodnom periodu, od nivoa realizacije preventivnih mera zdravstvene zaštite i u obimu do ispunjenja mere godišnjeg izvršenja po lekaru i timu.

Ove mere se planiraju u okviru pregleda izabranog lekara i usluga medicinske sestre u timovima primarne zdravstvene zaštite (dece 0 - 6 godina, školske dece i omladine i studenata, žena uvezi generativnih funkcija, odraslih u okviru opšte medicine i medicine rada, u stomatološkoj zaštiti), kao i u okviru dijagnostike i konsultacije specijalističkih službi po uputu izabranog lekara primarne zdravstvene zaštite i u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji.

Tabela broj 8. Ukupna primarna zdravstvena zaštita u Republici Srbiji za 2010. godinu (preventivna zdravstvena zaštita i usluge lečenja, dijagnostike i rehabilitacije)

Oblast zdravstvene zaštite

Preventiva - sistematski i kontrolni pregledi lekara

Pregledi kod lekara u slučaju bolesti i povrede

Ukupni pregledi kod lekara

Usluge medicinskih/patronažnih
sestara u slučaju bolesti i povrede

Zdravstvena zaštita dece

860.519

3.573.481

4.434.000

3.990.600

Zdrav. zaštita školske dece i omladine.

853.840

3.592.160

4.446.000

4.001.400

Zdravstvena zaštita studenata I i , III godina studija

sistematski 60.180
kontrolni 6.020

59.580

125.780

53.622

Zdravstvena zaštita odraslih iznad 19. god. - opšta medicina

1.989.201

23.671.599

25.660.800

21.304.439

Zdravstvena zaštita odraslih iznad 19. god. - medicina rada

 

3.245.428

3.245.428

2.920.428

Zdravstvena zaštita žena

1.509.381

1.736.619

3.246.000

1.452.605

Polivalentna patronaža

patronažne posete 1.466.294

 

1.766.294

300.000

U oblasti kućnog lečenja i nege u domovima zdravlja u okviru organizovane službe za kućno lečenje i negu planira se oko 519.736 pregleda lekara i oko 3.672.539 usluga medicinskih sestara.

U oblasti pružanja hitne medicinske pomoći van zdravstvene ustanove, kao zdravstvenih usluga, na mestu povređivanja i razboljevanja, u okviru intervencija standardnih ekipa (očekuje se oko 440127 usluga) i intervencija specijalizovanih ekipa (očekuje se oko 134.758 usluga) i u zdravstvenoj ustanovi (u domu zdravlja u službi hitne medicinske pomoći i u Zavodima za hitnu medicinsku pomoć) oko 1.605.966 lekarskih pregleda.

Dijagnostička delatnost i usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (tabela broj 9)se planiraju na osnovu uputa izabranog lekara i zahteva obolelog ili povređenog lica i na osnovu raspoloživih kapaciteta. Delatnost sprovode u organizovanim zdravstvenim službama sa kadrom u domovima zdravlja (U Republici Srbiji u 11 opština u domovima zdravlja gde nije organizovana služba za laboratorijsku, rendgen i ultrazvučnu dijagnostiku, ove delatnosti se sprovode u Zdravstvenim centrima, u zajedničkim službama za domove zdravlja i bolnicu na nivou opštine).

Tabela broj 9. Plan dijagnostičkih usluga na nivou primarne zdravstvene zaštite u 2010.

Oblast zdravstvene zaštite

Broj pacijenata

UKUPNO
planirani obim usluga za 2010. godinu

Laboratorijska dijagnostika - ukupno

9.886.178

51.502.280

Hematološke analize

3.562.273

24.128.949

Biohemijske analize

3.018.266

21.144.168

Analize urina

3.305.639

6.229.163

Rendgen dijagnostika - usluge

766.854

1.390.193

Ultrazvučna dijagnostika - pregledi

533.549

759.400

Specijalističko-konsultativna delatnost (tabela 10) u primarnoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva obezbeđuje stručno konsultativnu pomoć osnovnim timovima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, sprovođenje preventivnih pregleda u sklopu sistematskih pregleda male, predškolske i školske dece i dijagnostičko-terapeutsku delatnost u oblasti interne medicine pneumoftiziologije, oftalmologije, otorinolaringologije, psihijatrije i zaštite mentalnog zdravlja, dermatovenerologije i mikrobiologije sa parazitologijom i fizikalne medicine i rehabilitacije i druge, ukoliko su organizovane u domovima zdravlja i zavodima. Obim usluga u ovoj delatnosti se planira se prema zahtevu osiguranih lica, a po uputu izabranog lekara i raspoloživim kapacitetima u domovima zdravlja i zavodima, kao ustanovama primarne zdravstvene zaštite (Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu, Zavod za kožno-venerične bolesti).

Tabela broj 10. Plan specijalističko-konsultativne delatnosti u DZ u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za 2010. godinu

Oblast zdravstvene zaštite

Preventivni pregledi lekara

Specijalističko-konsultativni pregledi kod lekara u slučaju bolesti i povrede

Dijagnostičko-terapijske usluge

PLAN 2010. g.
Ukupno pregledi kod lekara

Specijalističko-konsultativna služba ukupno

372.658

4.484.329

5.587.095

4.856.987

Služba interne medicine

0

1.139.253

353.436

1.139.253

Služba oftalmologije

140.327

825.949

3.419.161

966.276

ORL služba

63.906

613.853

831.680

677.759

Služba za zaštitu mentalnog zdravlja

0

513.691

433.150

513.691

Pneumoftiziološka zaštita

29.772

628.564

549.668

658.336

Ostale konsultativne službe u Domu zdravlja i Zavodu

138.653

763.019

0

901.672

Fizikalna medicina i rehabilitacija

127.598

631.820

11.096.100

799.290

Medicinska rehabilitacija u slučaju bolesti i povrede (tabela 10) na primarnom nivou se planira u okviru preventivnih sistematskih pregleda vulnerabilnih kategorija i ugroženih populacionih grupa i osiguranika, kroz preglede lekara radi lečenja i pružanje fizioterapeutskih usluga, oko 11.096.100 usluga i oko 587.700 pacijenata na fizikalnom tretmanu i rehabilitaciji.

2.1.3. Planiranje potreba za lekovima na primarnom nivou zdravstvene zaštite

Apoteke pri domovima zdravlja planiraju nabavku lekova, medicinskih sredstava i potrošnog materijala u skladu sa planovima potreba: broj gotovih lekova na recept na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i broj izrađenih magistralnih lekova na osnovu Plana potreba.

Propisivanje i izdavanje lekova i medicinskih sredstava potrebnih za lečenje obavljaju izabrani lekari primarne zdravstvene zaštite u skladu sa stručno-medicinskom doktrinom i u okviru propisa RZZO i propisa zdravstvene zaštite, prema Listi lekova i prema zaključenim odgovarajućim ugovorima apoteka i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Na primarnom nivou u stacionarima 22 doma zdravlja, u cilju povećanja dostupnosti adekvatne zdravstvene zaštite, planiraju se smeštaj, nega i lečenje porodilja i novorođenčadi, kao i dijagnostika i lečenje akutnih i hroničnih bolesti.

U okviru 20 postelja Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu planira se kratkotrajna hospitalizacija radi lečenja i nege kada nije neophodno bolničko lečenje i kao zamena za kućno lečenje.

2.2. Sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite

2.2.1. Plan potreba za smeštajem, negom i bolničkim lečenjem

U okviru zakonom utvrđenih prava i u nedostatku potrebnih normativa i standarda lečenja (ležanja), potrebe za bolničkom zdravstvenom zaštitom planirane su na osnovu funkcionisanja i rezultata promotivnog i preventivnog rada, plana realizacije zdravstvenih potreba na primarnom nivou i korišćenja bolničke zdravstvene zaštite u prethodnom periodu.

Plan potreba za smeštajem, negom i bolničkim lečenjem, kao osnovnih aktivnosti bolnica, iskazan je kroz očekivani broj korisnika - pacijenata na hospitalizaciji i broj pacijenata u polikliničkoj zdravstvenoj zaštiti na sekundarnom i tercijarnom nivou, kao i obim i struktura usluga za hospitalizovane pacijente i broj usluga za ambulantne pacijente u stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

(Podaci su dobijeni iz poslednje Analize rada stacionarnih zdravstvenih ustanova i korišćenja bolničke zdravstvene zaštite u Republici za 2008).

U Republici Srbiji se očekuje smanjivanje broja hospitalizovanih lica do prosečne stope hospitalizacije od 130 bolnički lečenih lica na 1 000 stanovnika i sa daljom tendencijom snižavanja prosečne dužine lečenja i povećanja prosečne zauzetosti raspoloživih kapaciteta. Ostali bolnički standardi koje zagovaramo: prosečna dnevna zauzetost posteljnih kapaciteta najmanje od 80%, što za ustanove za kratkotrajnu hospitalizaciju odgovara iskorišćenosti od 94%, i prosečna dnevna zauzetost postelja namenjenih dugotrajnoj hospitalizaciji od 85% što takođe znači iskorišćenost od 94%. Višak postelja predviđamo da se rasporedi za potrebe dnevne bolnice i negu terminalnih stanja.

Kapaciteti za ovu delatnost su utvrđeni važećom Uredbom o Planu mreže zdravstvenih ustanova i posteljnih kapaciteta.

U opštim bolnicama kao prvom referalnom sistemu, koje u okviru sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite obezbeđuju i pružaju specijalističko - konsultativnu zdravstvenu zaštitu i zbrinjavaju i leče akutna oboljenja, stanja i povrede, (kratkotrajna hospitalizacija) potrebe su planirane za oko 478.600 hospitalizovanih pacijenata i u okviru utvrđenih standarda za dužinu lečenja do 8,5 dana.

Na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, u specijalnim bolnicama, planira se dugotrajna hospitalizacija psihijatrijskih bolesnika, produženo bolničko lečenje obolelih od tuberkuloze i nespecifičnih plućnih bolesti, produženo bolničko lečenje obolelih od šećerne bolesti i drugih metaboličkih poremećaja i celokupan tretman medicinske rehabilitacije za hospitalizovane i ambulantne pacijente.

Na ovom nivou se očekuje oko 68.000 pacijenata i njihove potrebe se zadovoljavaju na nivou okruga i Republike. Prosečna dužina bolničkog lečenja i drugi bolnički standardi kao pokazatelji strukture i funkcionisanja ovog dela bolničkog sistema veoma se razlikuju po vrstama delatnosti i vrsti i strukturi hospitalizovanih bolesnika, što predviđa izradu standarda za svaku pojedinačnu specijalnu bolnicu i delatnost.

Na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite u stacionarnim zdravstvenim ustanovama (klinika, institut, kliničko-bolnički i klinički centar) planira kratkotrajna hospitalizacija obolelih i povređenih lica i za pružanje visokospecijalizovanih usluga.

Tabela broj 11. Plan realizacije potreba za bolničkom zdravstvenom zaštitom za 2010. godinu

Zdravstvene ustanove

Broj postelja
prema Izveštaju 2008.

Planirani broj
hospitalizovanih
lica u 2010. godini

Primarni nivo (dom zdravlja sa stacionarom i Zavod za ZZ studenata Beograd)

390

15.683

Sekundarni nivo ukupno

23.170

546.558

Opšte bolnice

14.850

478.564

Specijalne bolnice

8.313

67.994

Tercijarni nivo ukupno

14.846

445.851

Klinike

971

32.190

Instituti

3.768

97.687

Kliničko-bolnički centri

2.312

65.212

Klinički centri

7.295

235.033

VMA

500

15.729

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju kao ZU na sva tri nivoa

30

570

Ukupno bolnička zdravstvena Zaštita

38.436

1.008.662

2.2.2. Specijalističko konsultativna i dijagnostičko-terapijska delatnost u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti

Potrebe za specijalističko konsultativnim pregledima, dijagnostičko-terapijskim uslugama i drugim aktivnostima u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti (tabela broj 12) na sekundarnom i tercijarnom nivou u Republici Srbiji za 2010. godinu planiraju se na osnovu potreba i zahteva osiguranih lica, a očekuje se obim na nivou ostvarivanja u prethodnoj godini.

Tabela broj 12. Plan realizacije zdravstvenih usluga u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti na primarnom (domovi zdravlja sa stacionarom), sekundarnom (opšte i specijalne bolnice) i tercijarnom nivou (instituti, klinike, KBC, KC i VMA) u Republici Srbiji za 2010. godinu

Druge aktivnosti u bolničkoj zaštiti

Plan za 2010. god.

Broj operacija - I nivo

1.052

Broj operacija - II nivo

151.999

Broj operacija - III nivo

229.814

UKUPNO OPERACIJE

382.865

Specijal. - konsultativni pregledi - I nivo

18.477

Specijal. - konsultativni pregledi - II nivo

5.531.891

Specijal. - konsultativni pregledi - III nivo

4.154.145

UKUPNO SPECIJALISTIČKO-KONSULTATIVNI PREGLEDI

9.704.513

Laboratorijska dijagnostika I nivo - broj analiza

88.351

Laboratorijska dijagnostika - II nivo - broj analiza

34.890.426

Laboratorijska dijagnostika - III nivo - broj analiza

35.825.315

UKUPNO LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA

70.804.092

Rendgen dijagnostika I nivo - broj usluga

1.725

Rendgen dijagnostika II nivo - broj usluga

1.065.355

Rendgen dijagnostika III nivo - broj usluga

1.019.474

UKUPNO RENDGEN DIJAGNOSTIKA

2.086.554

UZ dijagnostika I nivo - broj usluga

4.068

UZ dijagnostika II nivo - broj usluga

753.935

UZ dijagnostika III nivo

746.986

UKUPNO UZ DIJAGNOSTIKA

1.504.989

Dopler II nivo - broj usluga

60.920

Dopler III nivo - broj usluga

283.617

DOPLER UKUPNO

344.537

Skener II nivo - broj usluga

108.246

Skener III nivo - broj usluga

187.534

SKENER UKUPNO

295.780

Magnetna rezonanca II nivo - broj usluga

5.171

Magnetna rezonanca III nivo - broj usluga

44.301

MAGNETNA REZONANCA UKUPNO

49.472

Terapijske intervencije I nivo - broj usluga

52

Terapijske intervencije II nivo - broj usluga

5.142.600

Terapijske intervencije III nivo - broj usluga

29.262.489

TERAPIJSKE INTERVENCIJE UKUPNO

34.405.141

Usluge fizikalne medicine i rehabilitacije II nivo - broj usluga

9.599.095

Usluge fizikalne medicine i rehabilitacije III nivo - broj usluga

14.632.813

Usluge fizikalne medicine i rehabilitacije na sva tri nivoa

65.572

UKUPNO USLUGE FIZIKALNE MEDICINE I REHABILITACIJE

24.297.480

Planirane mere zdravstvene zaštite i zdravstvene usluge u predlogu Plana zdravstvene u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja, definisanih standarda i utvrđenog obima i sadržaja, realizovaće se u opredeljenim kapacitetima za zdravstvenu zaštitu u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", broj 107/05) i prema Uredbi o Planu mreže zdravstvenih ustanova ("Službeni glasnik RS", br. 42/06 i 119/07) i Uredbi o izmenama i dopunama Uredbe o Planu mreže zdravstvenih ustanova broj 84/08), uključujući i zdravstvene ustanove van Plana mreže, u skladu sa potrebama osiguranih lica i prema preporukama i mišljenju referentnih zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji i Instituta za javno zdravlje.

U skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe ("Službeni glasnik RS", broj 43/06), usvojenim standardima za izvršenje obima i kvaliteta planiranih mera zdravstvene zaštite u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja, i Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2010. godinu, Republički zavod za zdravstveno osiguranje i nadležne filijale RZZO ugovaraju sa zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže broj i strukturu potrebnih timova zdravstvenih radnika i saradnika (broj lekara i medicinskih sestara) za realizaciju planova rada, kao osnove za finansiranje zdravstvene zaštite.

Potrebe za određenim zdravstvenim uslugama osigurana lica realizovaće uz korišćenje i kapaciteta zdravstvenih ustanova koji nisu u Planu mreže (tabela 13).

Tabela broj 13. Struktura usluga koje su se obezbeđivale u okviru ustanova van Plana mreže u 2008. godini

Naziv usluge

Ustanova van Plana mreže

Imunohistohemijska i imunofluorescentna histopatološka analiza i dijagnostika

Institut za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Obavezne obdukcije, sudskomedicinsko veštačenje obdukcijskog slučaja ili lešnih delova i toksikološke laboratorijske analize

Institut za sudsku medicinu Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu

Visokospecijalizovane, vanstandardne, imunološke, virusološke, bakteriološke i parazitološke analize

Institut za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Izrada dijete kao osnovnog i/ili sastavnog dela terapije

Savetovalište za dijetetiku Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Zdravstvene usluge kojima se obezbeđuje zdravstvena zaštita socijalno vulnerabilnih grupa stanovništva (prema čl. 11. i 12. Zakona o zdravstvenoj zaštiti), za invalidne i mentalno nedovoljno razvijene polaznike

Zdravstvena služba škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović", Novi Sad

Zdravstvene usluge po medicinskim indikacijama u kojima je primena HBOT neophodna

Zavod za hiperbaričnu medicinu - Beograd

Dijaliza

Specijalna bolnica za hemodijalizu "Fresenins Medical Care" Beograd
"Fresenins Medical Care" Novi Sad

Zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti osim usluga specifične zdravstvene zaštite radnika

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika "ŽTP", Beograd
Zavod za zaštitu zdravlja radnika Zavod "FKS", Jagodina

Stomatološke usluge kod povreda ili oboljenja lica i vilica koja zahtevaju hospitalizaciju; stomatološku zaštitu osoba sa posebnim potrebama; stomatološko zbrinjavanje osoba sa urođenim i/ili stečenim deformitetima lica i vilica, kao i osoba sa operisanim rascepima usne, alveolarnog grebena i nepca;
I ostale stomatološke usluge koje se ne mogu pružiti na primarnom nivou zdravstvene zaštite

Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu

Za zdravstvene usluge: audiolingvistički tretman KSAFA aparatom (šifra 000353) i Uputstvo za rad i savet roditeljima (šifra 120086)

Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora

2.3.3. Planiranje potreba za lekovima u stacionarnim zdravstvenim ustanovama

Stacionarne zdravstvene ustanove obezbeđuju lekove za vreme stacionarnog lečenja, lečenja u dnevnoj bolnici i u toku ambulantno-polikliničkog lečenja pod uslovom da je na otpusnoj listi utvrđena dalja terapija istim lekom, u skladu sa planom potreba.

3. Prioriteti za sprovođenje zdravstvene zaštite osiguranih lica

Polazeći od analize zdravstvenog stanja i rizika po zdravlje i procene potreba osiguranika, dostignutog standarda zdravstvene zaštite i s obzirom na raspoložive i opredeljene kadrovske, finansijske i druge kapacitete u zdravstvenoj zaštititi, utvrđeni su prioriteti za sprovođenje zdravstvene zaštite u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbije po određenim kategorijama osiguranika, vrsti oboljenja i stanja i po nivoima zdravstvene zaštite.

3.1. Prioriteti na primarnom nivou zdravstvene zaštite

Preventivna zdravstvena zaštita vulnerabilnih kategorija osiguranika (dece od 0 do 6 godina, školske dece i omladine, trudnica, porodilje, socijalno ugroženih kategorija), radi unapređenja zdravlja, preveniranja poremećaja i zaštite zdravlja.

Rano i blagovremeno otkrivanje malignih bolesti kod populacionih grupa sa većim naslednim i stečenim rizikom po zdravlje i za oboljevanje:

- kod žena starosti iznad 40 godina i starijih od 50 godina u vezi ranog otkrivanja raka dojke i žena u starosnom dobu od 20 do 65 i više godina u vezi ranog otkrivanja raka grlića materice;

- kod svih lica starosti iznad 50 godina u vezi ranog otkrivanja raka debelog creva.

Zdravstvena zaštita stanovništva od zaraznih bolesti sa ciljem održavanja statusa zemlje bez poliomijelitisa i difterije, eliminacije autohtonih morbila, prevencije kongenitalne rubela infekcije i kontrole kongenitalnog rubela sindroma, eliminacije tetanusa novorođenčadi, kontrole drugih bolesti koje se mogu prevenirati vakcinacijom (pertusis, parotitis), kao i hepatitisa B, tuberkuloze, bakterijskih meningitisa i bolesti koje se prenose polnim putem.

Obavezna imunizacija protiv određenih zaraznih bolesti lica određenog uzrasta sa obuhvatom 95% i višim, na svim nivoima.

Dijagnostika rizika za oboljevanje od hroničnih masovnih nezaraznih bolesti (gojaznost, hipertenzija, rizici u okviru ponašanja - zloupotrebe duvana, alkohola, droge i drugih psihoaktivnih supstanci, fizička neaktivnost i drugo) od većeg sociomedicinskog značaja, promocija zdravlja i zdravih stilova života kod istih kategorija i prevencija bolesti mladih i drugih vulnerabilnih kategorija sa većim rizicima, kroz ciljane i kontrolne preglede i zdravstveno-vaspitni rad;

- u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva prioriteti su pregledi koji čine najveći deo sadržaja stomatološke zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, uz napomenu da je u radu sa decom uzrasta od 0 - 6 i 7-14 godina obavezna primena metoda interceptivne stomatologije u cilju rane dijagnostike oboljevanja;

- zdravstvena zaštita obolelih od malignih bolesti, hemofilije, šećerne bolesti, psihoze, epilepsije, multiple skleroze, u terminalnoj fazi hronične bubrežne insuficijencija i drugih bolesti većeg socio-medicinskog značaja prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, prema posebnim programima koji uključuju preventivnu zdravstvenu zaštitu i lečenje i rehabilitaciju na primarnom nivou.

3.2. Prioriteti na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite

- Kontrola i zaštita zdravlja trudnica, porodilja i novorođenčadi;

- zdravstvena zaštita obolele dece i omladine;

- dijagnostika i lečenje obolelih prema posebnim programima i protokolima za lečenje: obolelih od zaraznih bolesti, posebno zdravstvena zaštita od tuberkuloze, obolelih od malignih bolesti, obolelih od šećerne bolesti; obolelih od kardiovaskularnih oboljenja (akutni infarkt miokarda, šloga i hipertenzije);

- dijagnostika i lečenje hronične bubrežne insuficijencije; dijaliza obolelih od hronične bubrežne insuficijencije;

- dijagnostika i lečenje obolelih lica i od drugih bolesti većeg socio-medicinskog značaja prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

4. Praćenje i kontrola sprovođenja plana zdravstvene zaštite

Način sprovođenja i praćenje realizacije Plana zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja definisani su kroz metodologiju za planiranje zdravstvene zaštite Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i finansiranje zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i u okviru nadležnosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, instituta i zavoda za javno zdravlje i drugih zdravstvenih ustanova.

Republički Plan zdravstvene zaštite, planovi filijala i planovi rada zdravstvenih ustanova, koji proističu iz Republičkog Plana zdravstvene zaštite, predstavljaju osnovu za regulisanje uzajamnih odnosa i obaveza u oblasti planiranja i finansiranja između Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno filijala i zdravstvenih ustanova.

Posebnim Uputstvom se utvrđuju zadaci i uzajamne obaveze i nadležnosti u oblasti planiranja, praćenja i kontrole sprovođenja Planova rada zdravstvenih ustanova u primarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, u oblasti javnog zdravlja, zadaci instituta i zavoda za javno zdravlja, filijala i RZZO i Ministarstva zdravlja (stručno-medološki, edukativni i operativni zadaci, koordinacija i upravljanje), kriterijumi za ocenjivanje planova i izveštaja o radu, predložene mere, izvori podataka i dinamika sprovođenja planova rada i rokovi (šestomesečni i godišnji period i češće po potrebi).

Sprovođenje Plana ostvaruje se u saradnji sa Vladom Republike Srbije, Ministarstvom zdravlja i zdravstvenim ustanovama.

5. Predlog plana zdravstvenih usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na nivou okruga

Plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sadrži i Plan zdravstvenih usluga (preventiva, lečenje i rehabilitacija) na nivou okruga, predložen po istoj metodologiji za planiranje zdravstvenih potreba u Republici Srbiji i prikazan u tabelama po okruzima dat je u prilogu Plana zdravstvene zaštite za 2010. godinu.

Ovaj plan, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

PLAN PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE DECE 0 - 6 GOD. U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GODINU

Tabela 1

R.
br.

Okrug

Predškolska deca
0-6 godina ukupno
(procena RZZS)

Odojče

Deca
2. god.

Deca
3. god.

Deca
4. god.

Deca
5. god.

Predškolska deca

Sistematski pregledi

Kontrolni pregledi

Sistematski pregledi

Kontrolni pregledi

Sistematski pregledi

Kontrolni pregledi

Sistematski pregledi

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

Severnobački okrug

13159

6672

5004

1915

1894

1933

1922

1833

2

Srednje banatski okrug

13094

6672

5070

1979

1923

1938

1884

1758

3

Severnobanatski okrug

10495

5168

3876

1540

1570

1546

1504

1435

4

Južnobanatski okrug

22094

11096

8322

3317

3319

3242

3114

3006

5

Zapadnobački

12900

6356

4767

1875

1926

1921

1858

1826

6

Južnobački okrug

44010

26520

19890

6571

6501

6341

5987

5709

7

Sremski okrug

23172

10784

8088

3253

3440

3618

3499

3406

Vojvodina

138924

73356

55017

20450

20573

20539

19768

18973

8

Grad Beograd

108297

68000

51000

16268

16335

15173

14492

13823

9

Mačvanski okrug

22819

10768

8076

3380

3384

3396

3299

3191

10

Kolubarski okrug

11964

6020

4515

1712

1732

1836

1825

1700

11

Podunavski okrug

14930

6780

5085

2297

2274

2160

2057

2051

12

Braničevski okrug

14488

5996

4497

2226

2288

2202

2067

2055

13

Šumadijski okrug

20221

10228

7671

3122

3028

2933

2741

2609

14

Pomoravski okrug

15659

7460

5595

2412

2464

2330

2168

2117

15

Borski okrug

9105

4040

3030

1405

1437

1394

1289

1273

16

Zaječarski okrug

7216

3432

2574

1055

1115

1072

1051

1050

17

Zlatiborski okrug

21800

10928

8196

3289

3269

3185

3118

2980

18

Moravički okrug

14399

7452

5589

2118

2140

2141

2090

1955

19

Raški okrug

28864

16116

12087

4511

4346

4021

3789

3622

20

Rasinski okrug

16937

8072

6054

2500

2537

2557

2509

2356

21

Nišavski okrug

24736

13520

10140

3590

3552

3635

3519

3335

22

Toplički okrug

7172

3308

2481

1044

1021

1086

1082

998

23

Pirotski okrug

5631

2672

2004

811

793

815

860

860

24

Jablanički okrug

17238

7812

5859

2561

2537

2591

2512

2362

25

Pčinjski okrug

22958

10372

7779

3613

3661

3386

3067

3023

Centralna Srbija

384434

202976

152232

57914

57913

55913

53535

51360

Republika Srbija

523358

276332

207249

78364

78486

76452

73303

70333

 

PLAN PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE DECE 0 - 6 GOD. PO OKRUZIMA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GODINU

Tabela 1a

R.
br.

Okrug

Ukupno preventivni pregledi

Ukupno pregledi lekara radi lečenja

*Ukupno pregledi lekara u ZZ dece

%
preventivnih pregleda

Usluge med. sestre

U ZZ dece ugovoreni sa RZZO

broj lekara

broj med. sestara

0

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Severnobački okrug

21173

74827

96000

22.06

86400

16

28

2

Srednje banatski okrug

21224

68776

90000

23.58

81000

15

24

3

Severnobanatski okrug

16639

61361

78000

21.33

70200

13

20

4

Južnobanatski okrug

35416

90584

126000

28.11

113400

21

37

5

Zapadnobački

20529

69471

90000

22.81

81000

15

31

6

Južnobački okrug

77519

252481

330000

23.49

297000

55

73

7

Sremski okrug

36088

143912

180000

20.05

162000

30

45

Vojvodina

228676

761324

990000

23.10

891000

165

258

8

Grad Beograd

195091

854909

1050000

18.58

945000

175

283

9

Mačvanski okrug

35494

132506

168000

21.13

151200

28

45

10

Kolubarski okrug

19340

82660

102000

18.96

91800

17

28

11

Podunavski okrug

22704

79296

102000

22.26

91800

17

40

12

Braničevski okrug

21331

116669

138000

15.46

124200

23

50

13

Šumadijski okrug

32332

183668

216000

14.97

194400

36

53

14

Pomoravski okrug

24546

113454

138000

17.79

124200

23

45

15

Borski okrug

13868

52132

66000

21.01

59400

11

25

16

Zaječarski okrug

11349

84651

96000

11.82

86400

16

20

17

Zlatiborski okrug

34965

139035

174000

20.09

156600

29

47

18

Moravički okrug

23485

96515

120000

19.57

108000

20

28

19

Raški okrug

48492

173508

222000

21.84

199800

37

55

20

Rasinski okrug

26585

165415

192000

13.85

172800

32

45

21

Nišavski okrug

41291

162709

204000

20.24

183600

34

64

22

Toplički okrug

11020

48980

60000

18.37

54000

10

17

23

Pirotski okrug

8815

51185

60000

14.69

54000

10

19

24

Jablanički okrug

26234

111766

138000

19.01

124200

23

36

25

Pčinjski okrug

34901

163099

198000

17.63

178200

33

68

Centralna Srbija

631843

2812157

3444000

18.35

3099600

574

968

Republika Srbija

860519

3573481

4434000

19.41

3990600

739

1226

 

PLAN PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ŠKOLSKE DECE U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD

Tabela 2

R.
br.

Okrug

Osnovna škola

Srednja škola

Ukupno preventivni pregledi školske dece

U slučaju bolesti i povrede

Učenici
I, III, V i VII r.

Učenici
II, IV i VI r.

Učenici
I i III r.

Učenici
II i IV r.

Pregledi lekara

Usluge med. sestre 90% od usluga lekara

Sistematski pregledi

Kontrolni pregledi

Sistematski pregled

Kontrolni pregled

0

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Severnobački

7778

6658

4144

3117

21697

44303

59400

2

Srednje banatski

7980

6986

4351

3344

22661

67339

81000

3

Severnobanatski

4868

6565

3401

2392

17226

78774

86400

4

Južnobanatski

12592

11206

6129

4747

34674

97327

118800

5

Zapadnobački

7593

6792

4635

3437

22457

61543

75600

6

Južnobački

25565

22492

13839

10841

72736

233264

275400

7

Sremski

12906

11714

6400

4412

35432

162568

178200

Vojvodina

80582

71729

42899

32289

227499

744501

874800

8

Grad Beograd

61845

54959

36266

28383

181454

856546

934200

9

Mačvanski okrug

12881

11429

6440

4811

35561

138439

156600

10

Kolubarski okrug

6786

6218

3827

2714

19546

70455

81000

11

Podunavski okrug

8967

8276

4362

3069

24674

107326

118800

12

Braničevski okrug

7956

6966

3299

2474

20695

99305

108000

13

Šumadijski okrug

11780

10364

6993

5332

34469

217531

226800

14

Pomoravski okrug

9065

8138

4743

3878

25824

118176

129600

15

Borski okrug

5135

4506

2210

1712

13563

64437

70200

16

Zaječarski okrug

4416

3777

2503

1945

12641

71359

75600

17

Zlatiborski okrug

12282

11239

6929

5362

35812

144188

162000

18

Moravički okrug

8478

9195

4846

3617

26136

93864

108000

19

Raški okrug

15568

14092

7615

5468

42744

161256

183600

20

Rasinski okrug

9894

8965

5108

3951

27918

110082

124200

21

Nišavski okrug

15046

13518

9444

6724

44732

231268

248400

22

Toplički okrug

4287

3826

2675

2129

12917

47083

54000

23

Pirotski okrug

3390

3175

1674

1282

9521

50479

54000

24

Jablanički okrug

9716

8806

5114

3869

27505

98495

113400

25

Pčinjski okrug

11842

10813

5390

4205

32249

165751

178200

Centralna Srbija

219334

196644

119438

90925

626341

2847659

3126600

Republika Srbija

299916

268373

162337

123215

853840

3592160

4001400

 

PLAN PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ŠKOLSKE DECE U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD.

Tabela 2

R.
br.

Okrug

Zdravstvena zaštita školske dece i omladine i povrede

UKUPNI
Pregledi lekara

Ugovoreni broj
lekara sa RZZO

Ugovoreni broj med.
sestara sa RZZO

% preventivnih
pregleda

0

1

9

10

11

12

1

Severnobački

66000

11

21

32.87

2

Srednje banatski

90000

15

25

25.18

3

Severnobanatski

96000

16

15

17.94

4

Južnobanatski

132000

22

28

26.27

5

Zapadnobački

84000

14

26

26.74

6

Južnobački

306000

51

63

23.77

7

Sremski

198000

33

39

17.90

Vojvodina

972000

162

217

23.41

8

Grad Beograd

1038000

173

220

17.48

9

Mačvanski okrug

174000

29

35

20.44

10

Kolubarski okrug

90000

15

19

21.72

11

Podunavski okrug

132000

22

26

18.69

12

Braničevski okrug

120000

20

35

17.25

13

Šumadijski okrug

252000

42

48

13.68

14

Pomoravski okrug

144000

24

35

17.93

15

Borski okrug

78000

13

26

17.39

16

Zaječarski okrug

84000

14

18

15.05

17

Zlatiborski okrug

180000

30

50

19.90

18

Moravički okrug

120000

20

30

21.78

19

Raški okrug

204000

34

50

20.95

20

Rasinski okrug

138000

23

37

20.23

21

Nišavski okrug

276000

46

63

16.21

22

Toplički okrug

60000

10

18

21.53

23

Pirotski okrug

60000

10

15

15.87

24

Jablanički okrug

126000

21

27

21.83

25

Pčinjski okrug

198000

33

46

16.29

Centralna Srbija

3474000

579

798

18.03

Republika Srbija

4446000

741

1015

19.20

 

PLAN UKUPNE PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ŽENA U REPUBLICI SRBIJI U 2010. GOD.

Tabela 3

R.
br.

Okrug

Broj žena starijih od 15 godina

Plan preventivnih pregleda lekara

Plan pregleda kod lekara u slučaju bolesti i povrede

Plan ukupni pregledi lekara

% preventivnih pregleda

Ukupno dijagn. - terapeutskih usluga

Ukupno usluga medic. sestre

Broj lekara
(Ugovor sa RZZO) 2008.

Broj med. sestara
(Ugovor sa RZZO)

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

Severnobački

86002

40400

31600

72000

56.11

43001

38701

12

18

2

Srednje banatski

85615

40357

19643

60000

67.26

42808

38527

10

23

3

Severnobanatski

68057

32103

33897

66000

48.64

34029

30626

11

14

4

Južnobanatski

131340

61554

58446

120000

51.29

65670

59103

20

27

5

Zapadnobački

88083

41401

36599

78000

53.08

44042

39637

13

18

6

Južnobački

268178

136692

115308

252000

54.24

134089

120680

42

56

7

Sremski

141883

109880

16120

126000

87.21

70942

63847

21

29

Vojvodina

869158

372229

401771

774000

48.09

434579

391121

129

185

8

Grad Beograd

742085

346850

487150

834000

41.59

371043

333938

139

220

9

Mačvanski

134550

63086

56914

120000

52.57

67275

60548

20

30

10

Kolubarski

79521

37199

16801

54000

68.89

39761

35784

9

19

11

Podunavski

88202

41177

60823

102000

40.37

44101

39691

17

21

12

Braničevski

84567

39008

26992

66000

59.10

42284

38055

11

33

13

Šumadijski

127907

60090

83910

144000

41.73

63954

57558

24

40

14

Pomoravski

96323

44906

75094

120000

37.42

48162

43345

20

41

15

Borski

59097

27889

14111

42000

66.40

29549

26594

7

15

16

Zaječarski

57359

27108

20892

48000

56.47

28680

25812

8

15

17

Zlatiborski

128518

60016

95984

156000

38.47

64259

57833

26

34

18

Moravički

95333

44702

27298

72000

62.09

47667

42900

12

18

19

Raški

122802

56437

51563

108000

52.26

61401

55261

18

25

20

Rasinski

108131

50667

45333

96000

52.78

54066

48659

16

33

21

Nišavski

164343

76710

121290

198000

38.74

82172

73954

33

40

22

Toplički

40194

18551

29449

48000

38.65

20097

18087

8

11

23

Pirotski

41926

19634

34366

54000

36.36

20963

18867

9

15

24

Jablanički

97054

45019

62981

108000

41.68

48527

43674

18

26

25

Pčinjski

90940

41279

60721

102000

40.47

45470

40923

17

29

Centralna Srbija

2358852

1102302

1369698

2472000

44.59

1179426

1061483

412

665

Republika Srbija

3228010

1509381

1736619

3246000

46.50

1614005

1452605

541

850

 

PLAN PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ŽENA GENERATIVNOG DOBA (15 - 49 god.) U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD.

Tabela 3a

R.
br.

Okrug

Ostvareni pregledi
po ženi
(15-49.g.) u 2008

Broj žena 15-49.g.
(procena 2008.)

Obuhvat žena
15-49.g prvim pregledima (%)

Planirani pregledi radi planiranja
porodice u 2010. godini

Prvi pregledi

Ukupni pregledi

0

1

2

3

4

5

6

1

Severnobački okrug

0.02

45236

0.78

4524

9047

2

Srednje banatski okrug

0.05

43760

1.68

4376

8752

3

Severnobanatski okrug

0.07

35011

2.53

3501

7002

4

Južnobanatski okrug

0.10

69637

5.27

6964

13927

5

Zapadnobački

0.06

44718

3.29

4472

8944

6

Južnobački okrug

0.07

149402

2.20

14940

29880

7

Sremski okrug

0.03

76488

0.90

7649

15298

Vojvodina

0.12

464252

4.26

46425

92850

8

Grad Beograd

0.19

399089

9.45

39909

79818

9

Mačvanski okrug

0.03

71994

1.38

7199

14399

10

Kolubarski okrug

0.01

40714

0.48

4071

8143

11

Podunavski okrug

0.08

46263

4.76

4626

9253

12

Braničevski okrug

0.08

41468

2.07

4147

8294

13

Šumadijski okrug

0.08

67063

3.18

6706

13413

14

Pomoravski okrug

0.07

47229

2.36

4723

9446

15

Borski okrug

0.06

28911

2.88

2891

5782

16

Zaječarski okrug

0.06

24743

2.42

2474

4949

17

Zlatiborski okrug

0.02

68565

1.17

6857

13713

18

Moravički okrug

0.06

48935

3.05

4894

9787

19

Raški okrug

0.04

71654

1.95

7165

14331

20

Rasinski okrug

0.07

53680

5.30

5368

10736

21

Nišavski okrug

0.13

84816

8.96

8482

16963

22

Toplički okrug

0.12

19868

5.11

1987

3974

23

Pirotski okrug

0.10

19789

7.09

1979

3958

24

Jablanički okrug

0.07

50905

3.18

5091

10181

25

Pčinjski okrug

0.06

54797

4.58

5480

10959

Centralna Srbija

0.10

1240483

5.30

124048

248097

Republika Srbija

0.10

1704735

4.66

170474

340947

 

PLAN PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE TRUDNICA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD.

Tabela 3b

R.
br.

Okruzi

Ostvareni pregledi trudnica u 2008.

Broj trudnica procena 2008.

Planirani pregledi trudnica u 2010. godini

Obuhvat trudnica u I trim. trudnoće (%)

Pros. pregleda u toku trudnoće

Broj UZ pregl. po trudnici

U I trimestru trudnoće

U II i III trim.

Ukupno pregleda u toku trudnoće

Ultrazvučni

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

Severnobački okrug

45.23

5.65

2.08

1668

1668

6672

8340

5004

2

Srednje banatski okrug

44.78

6.77

2.36

1690

1690

6760

8450

5070

3

Severnobanatski okrug

87.46

5.51

2.61

1292

1292

5168

6460

3876

4

Južnobanatski okrug

60.09

5.72

3.02

2774

2774

11096

13870

8322

5

Zapadnobački

58.06

5.25

2.70

1589

1589

6356

7945

4767

6

Južnobački okrug

61.14

6.87

3.28

6630

6630

26520

33150

19890

7

Sremski okrug

84.14

10.66

3.89

2696

2696

10784

13480

8088

Vojvodina

63.17

6.90

3.03

18339

18339

73356

91695

55017

8

Grad Beograd

86.27

10.53

2.57

17000

17000

68000

85000

51000

9

Mačvanski okrug

64.12

4.40

1.41

2692

2692

10768

13460

8076

10

Kolubarski okrug

44.05

6.29

3.75

1505

1505

6020

7525

4515

11

Podunavski okrug

101.34

9.29

3.76

1695

1695

6780

8475

5085

12

Braničevski okrug

60.88

6.10

1.94

1499

1499

5996

7495

4497

13

Šumadijski okrug

151.97

9.29

3.65

2557

2557

10228

12785

7671

14

Pomoravski okrug

84.65

8.41

2.99

1865

1865

7460

9325

5595

15

Borski okrug

64.56

8.09

3.81

1010

1010

4040

5050

3030

16

Zaječarski okrug

51.03

6.78

3.93

858

858

3432

4290

2574

17

Zlatiborski okrug

45.55

6.89

2.42

2732

2732

10928

13660

8196

18

Moravički okrug

56.59

9.66

2.26

1863

1863

7452

9315

5589

19

Raški okrug

43.40

3.34

1.01

4029

4029

16116

20145

12087

20

Rasinski okrug

120.20

6.92

3.55

2018

2018

8072

10090

6054

21

Nišavski okrug

152.47

7.42

2.07

3380

3380

13520

16900

10140

22

Toplički okrug

57.82

8.62

4.81

827

827

3308

4135

2481

23

Pirotski okrug

60.03

9.60

5.91

668

668

2672

3340

2004

24

Jablanički okrug

51.58

5.24

2.27

1953

1953

7812

9765

5859

25

Pčinjski okrug

90.65

6.83

3.81

2593

2593

10372

12965

7779

Centralna Srbija

82.78

7.95

2.69

50744

50744

202976

253720

152232

Republika Srbija

77.55

7.67

2.78

69083

69083

276332

345415

207249

 

PLAN PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE PORODILJA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD

Tabela 3v

R.
br.

Okruzi

Ostvareni preventivni pregledi porodilja u 2008. godini

Broj porodilja
Procena 2008.

Planirani pregledi porodilje u 2010. godini

nakon 6 nedelja

nakon 6 meseci

nakon 6 nedelja

nakon 6 mes.

Ukupni pregledi

0

1

2

3

4

5

6

7

1

Severnobački okrug

0.20

0.05

1668

1668

1668

3336

2

Srednje banatski okrug

0.39

0.36

1690

1690

1690

3380

3

Severnobanatski okrug

0.44

0.26

1292

1292

1292

2584

4

Južnobanatski okrug

0.35

0.32

2774

2774

2774

5548

5

Zapadnobački

0.41

0.26

1589

1589

1589

3178

6

Južnobački okrug

0.41

0.41

6630

6630

6630

13260

7

Sremski okrug

0.42

0.38

2696

2696

2696

5392

Vojvodina

0.38

0.33

18339

18339

18339

36678

8

Grad Beograd

0.55

0.47

17000

17000

17000

34000

9

Mačvanski okrug

0.31

0.27

2692

2692

2692

5384

10

Kolubarski okrug

0.40

0.27

1505

1505

1505

3010

11

Podunavski okrug

0.65

0.31

1695

1695

1695

3390

12

Braničevski okrug

0.47

0.58

1499

1499

1499

2998

13

Šumadijski okrug

0.53

0.34

2557

2557

2557

5114

14

Pomoravski okrug

0.35

0.28

1865

1865

1865

3730

15

Borski okrug

0.57

0.49

1010

1010

1010

2020

16

Zaječarski okrug

0.67

0.74

858

858

858

1716

17

Zlatiborski okrug

0.54

0.29

2732

2732

2732

5464

18

Moravički okrug

0.63

0.62

1863

1863

1863

3726

19

Raški okrug

0.24

0.24

4029

4029

4029

8058

20

Rasinski okrug

0.80

0.45

2018

2018

2018

4036

21

Nišavski okrug

0.69

0.30

3380

3380

3380

6760

22

Toplički okrug

0.64

0.71

827

827

827

1654

23

Pirotski okrug

0.85

0.82

668

668

668

1336

24

Jablanički okrug

0.37

0.34

1953

1953

1953

3906

25

Pčinjski okrug

0.52

0.53

2593

2593

2593

5186

Centralna Srbija

0.52

0.41

50744

50744

50744

101488

Republika Srbija

0.48

0.39

69083

69083

69083

138166

 

PLANIRANI PREVENTIVNI PREGLEDI U PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI ŽENA U 2010. GOD.

Tabela 3g

R.
br.

Okrug

Obuhvat žena sistematskim pregledom u 2008. g u %

Broj žena iznad 15 g. (procena)

Planirani broj sistematskih pregleda žena u 2010.

Obuhvat žena ciljanim pregledom na rak grlića materice u 2008. g. u %

Broj žena 20-65 g. (procena)

Planirani broj ciljanih pregleda žena 20-65. g. u 2010. g.

Obuhvat žena ciljanim pregl. na rak dojke u 2008. g. u %

Broj žena iznad 40 godina (procena)

Planirani broj ciljanih pregleda žena i iznad 40. g. u 2010. g

Plan ukupnih preventivnih pregleda radi ranog otkriv. bolesti

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

Severnobački

12.12

86002

17200

15.32

60978

12196

7.25

55022

11004

40400

2

Srednje banatski

3.99

85615

17123

4.63

59706

11941

5.61

56465

11293

40357

3

Severnobanatski

6.57

68057

13611

12.12

47595

9519

8.87

44862

8972

32103

4

Južnobanatski

4.84

131340

26268

16.42

93166

18633

11.22

83263

16653

61554

5

Zapadnobački

4.47

88083

17617

9.55

60582

12116

16.60

58338

11668

41401

6

Južnobački

12.05

268178

53636

10.41

197086

39417

8.89

218196

43639

136692

7

Sremski

8.73

141883

28377

13.04

99949

19990

16.83

307566

61513

109880

Vojvodina

8.40

869158

173832

11.71

619062

123812

10.86

372925

74585

372229

8

Grad Beograd

13.88

742085

148417

16.54

546900

109380

15.23

445266

89053

346850

9

Mačvanski

2.57

134550

26910

6.60

95473

19095

1.69

85407

17081

63086

10

Kolubarski

6.06

79521

15904

3.58

54279

10856

1.75

52197

10439

37199

11

Podunavski

5.70

88202

17640

12.00

62020

12404

10.14

55665

11133

41177

12

Braničevski

8.09

84567

16913

16.96

55174

11035

10.66

55298

11060

39008

13

Šumadijski

4.53

127907

25581

11.79

91351

18270

9.97

81193

16239

60090

14

Pomoravski

6.60

96323

19265

17.96

64266

12853

16.58

63942

12788

44906

15

Borski

7.65

59097

11819

16.17

40416

8083

16.38

39932

7986

27889

16

Zaječarski

7.44

57359

11472

14.50

36686

7337

14.32

41494

8299

27108

17

Zlatiborski

6.52

128518

25704

16.96

90455

18091

8.45

81107

16221

60016

18

Moravički

18.93

95333

19067

9.34

66506

13301

10.35

61673

12335

44702

19

Raški

7.55

122802

24560

16.51

89675

17935

4.29

69706

13941

56437

20

Rasinski

14.00

108131

21626

19.80

74158

14832

7.37

71048

14210

50667

21

Nišavski

13.84

164343

32869

3.51

114687

22937

6.51

104520

20904

76710

22

Toplički

8.12

40194

8039

16.41

25969

5194

10.74

26592

5318

18551

23

Pirotski

17.05

41926

8385

24.94

27249

5450

5.58

28996

5799

19634

24

Jablanički

11.64

97054

19411

13.05

66292

13258

10.57

61750

12350

45019

25

Pčinjski

13.69

90940

18188

12.04

64900

12980

12.36

50555

10111

41279

Centralna Srbija

10.65

2358852

471770

13.91

1666456

333291

10.76

1486200

297240

1102302

Republika Srbija

10.04

3228010

645602

13.32

2285518

457104

10.79

2033378

406676

1509381

 

PLAN PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ODRASLIH (OPŠTA MEDICINA) U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD.

Tabela 4

R.
br.

Okrug

Sistematski pregled lica 19-34. g.

Sistematski pregled lica 35 i > g.

Ciljani pregledi na rano otkrivanje raka deb. creva lica
50 i >

Preventivni pregledi ukupno

Pregledi lekara radi lečenja

Usluge med. sestre

Ukupno pregledi lekara opšte medicine

% preventivni pregledi

Ugovoren broj lekara u ZZ odraslih

Ugovoren broj med. sestara u ZZ odraslih

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

Severnobački

8187

22644

21695

52526

660274

594246

712800

7.37

99

115

2

Srednjebanatski

7666

23510

22690

53865

752535

677281

806400

6.68

112

138

3

Severnobanatski

6169

18688

18005

42862

554738

499264

597600

7.17

83

144

4

Južnobanatski

12447

35106

33739

81292

991508

892357

1072800

7.58

149

241

5

Zapadnobački

7845

24189

23576

55610

678790

610911

734400

7.57

102

200

6

Južnobački

27153

66927

62600

156679

2212121

1990909

2368800

6.61

329

386

7

Sremski

13460

37768

35461

86689

993311

893980

1080000

8.03

150

231

Vojvodina

82926

228833

217765

529524

6843276

6158948

7372800

7.18

1024

1455

8

Grad Beograd

73101

185775

180747

439623

5248377

4723539

5688000

7.73

790

925

9

Mačvanski

12456

36760

34895

84112

1096688

987020

1180800

7.12

164

270

10

Kolubarski

6882

22350

21801

51033

496167

446550

547200

9.33

76

107

11

Podunavski

8277

23596

23099

54971

477829

430046

532800

10.32

74

121

12

Braničevski

7259

22937

23837

54033

644367

579931

698400

7.74

97

217

13

Šumadijski

12086

34245

33592

79923

949677

854710

1029600

7.76

143

197

14

Pomoravski

8275

26529

27108

61911

629289

566360

691200

8.96

96

151

15

Borski

4941

16713

16783

38437

407963

367167

446400

8.61

62

114

16

Zaječarski

4257

15017

18224

37498

488102

439292

525600

7.13

73

145

17

Zlatiborski

11681

35013

33364

80058

719142

647228

799200

10.02

111

182

18

Moravički

8540

26159

25772

60471

652330

587097

712800

8.48

99

185

19

Raški

12926

30466

28381

71773

849827

764844

921600

7.79

128

153

20

Rasinski

9506

30026

30528

70060

880340

792306

950400

7.37

132

223

21

Nišavski

15300

44917

45183

105399

1212201

1090981

1317600

8.00

183

287

22

Toplički

3400

11566

11732

26698

326102

293492

352800

7.57

49

94

23

Pirotski

3408

12706

13124

29238

409962

368966

439200

6.66

61

105

24

Jablanički

8864

26980

26480

62323

801677

721509

864000

7.21

120

141

25

Pčinjski

9565

22734

20218

52517

537883

484095

590400

8.90

82

150

Centralna Srbija

220721

624089

614867

1459677

16828323

15145491

18288000

7.98

2540

3767

Republika Srbija

303647

852922

832633

1989201

23671599

21304439

25660800

7.75

3564

5222

 

PLAN PATRONAŽNIH POSETA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD

Tabela 5

R.
br.

Okrug

Porodilja-novorođenče

Odojče

Odojče pod
rizikom
(10% odojčadi)

Deca 2. god

Deca 4. god.

Trudnice II i III trim.

Trudnice
pod rizikom
(10% trudnica)

Lica >65 g
(30% starih)

Posete obolelim licima i porodici

Ukupno patronažnih poseta

Posete porodilji

Posete novorođenčetu

Posete

Posete

Posete

Posete

Posete

Posete

Posete

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

Severnobački

8340

8340

3336

667

1915

1933

1668

167

9976

13800

50142

2

Srednje banatski

8450

8450

3380

676

1979

1938

1690

169

10072

4500

41304

3

Severnobanatski

6460

6460

2584

517

1540

1546

1292

129

8018

7300

35846

4

Južnobanatski

13870

13870

5548

1110

3317

3242

2774

277

15655

25900

85563

5

Zapadnobački

7945

7945

3178

636

1875

1921

1589

159

10215

4900

40363

6

Južnobački

33150

33150

13260

2652

6571

6341

6630

663

31255

18700

152372

7

Sremski

13480

13480

5392

1078

3253

3618

2696

270

16945

7900

68112

Vojvodina

91695

91695

36678

7336

20450

20539

18339

1834

102136

83000

473702

8

Grad Beograd

85000

85000

34000

6800

16268

15173

17000

1700

93664

35000

389605

9

Mačvanski

13460

13460

5384

1077

3380

3396

2692

269

12392

4600

60110

10

Kolubarski

7525

7525

3010

602

1712

1836

1505

151

9392

3500

36757

11

Podunavski

8475

8475

3390

678

2297

2160

1695

170

9549

7800

44689

12

Braničevski

7495

7495

2998

600

2226

2202

1499

150

9902

4400

38967

13

Šumadijski

12785

12785

5114

1023

3122

2933

2557

256

13006

9600

63180

14

Pomoravski

9325

9325

3730

746

2412

2330

1865

187

11252

8100

49271

15

Borski

5050

5050

2020

404

1405

1394

1010

101

6934

10300

33668

16

Zaječarski

4290

4290

1716

343

1055

1072

858

86

6513

11100

31323

17

Zlatiborski

13660

13660

5464

1093

3289

3185

2732

273

14347

10000

67703

18

Moravički

9315

9315

3726

745

2118

2141

1863

186

10196

12200

51806

19

Raški

20145

20145

8058

1612

4511

4021

4029

403

13700

11000

87623

20

Rasinski

10090

10090

4036

807

2500

2557

2018

202

12921

8800

54021

21

Nišavski

16900

16900

6760

1352

3590

3635

3380

338

19373

18700

90928

22

Toplički

4135

4135

1654

331

1044

1086

827

83

4938

4200

22433

23

Pirotski

3340

3340

1336

267

811

815

668

67

5015

25400

41059

24

Jablanički

9765

9765

3906

781

2561

2591

1953

195

11829

18800

62146

25

Pčinjski

12965

12965

5186

1037

3612

3386

2593

259

11800

13500

67304

Centralna Srbija

253720

253720

101488

20298

57914

55913

50744

5074

276723

217000

1292592

Republika Srbija

345415

345415

138166

27633

78364

76452

69083

6908

378859

300000

1766294

 

POTREBNE KOLIČINE VAKCINE I IMUNOBIOLOŠKIH PREPARATA PREMA PROGRAMU ZA IMUNIZACIJU LICA ODREĐENOG UZRASTA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD. PO EKSPOZICIJI I PO KLINIČKIM INDIKACIJAMA

Tabela 6

Okrug

Vrsta vakcina (za imunizaciju lica određenog uzrasta)

BCG

OPV

DTP

DT

dT

TT

Hep. B

Hib

MMR

Grad Beograd

34560

110360

64120

19220

20870

5850

108511

30710

45656

Mačvanski

5760

21690

12740

3980

4290

8425

17486

7806

8116

Kolubarski

2220

11680

7100

1950

2150

3035

9162

4431

3506

Podunavski

3740

12380

7200

2250

2530

9114

11175

4537

3420

Braničevski

5400

14940

8970

2310

3110

7861

12335

4730

3880

Šumadijski

5330

22260

12880

3380

3500

16896

18851

8585

8710

Pomoravski

4700

11520

7210

1910

2410

 

9299

5391

3856

Borski

2900

7440

3430

990

1240

1450

5463

2470

2548

Zaječarski

2100

7980

5250

1510

1780

6560

7234

3214

3532

Zlatiborski

7450

24720

13610

3710

4240

10978

23636

8750

8912

Moravički

2960

12740

8400

2450

2940

1400

13340

4325

2246

Raški

8000

30200

19900

4970

4960

1000

24600

12050

12230

Rasinski

3300

17440

10580

2940

3230

2880

16400

6630

7260

Nišavski

4100

21660

12580

3830

5000

4360

23196

7420

2485

Toplički

1250

8240

4210

1220

1370

4470

7460

3000

2970

Pirotski

1500

5860

3000

1070

1290

15200

4540

1850

1620

Jablanički

3000

16360

9980

2930

2990

100

13490

6252

4832

Pčinjski

4740

16430

9610

3150

3360

6930

17127

7120

7545

Centralna Srbija

103010

373900

220770

63770

71260

106509

343305

129271

133324

Severnobački

4020

13060

8030

2230

2400

10940

12450

4260

4190

Srednje banatski

3130

14100

8840

2500

2770

6490

11711

5206

5488

Severnobanatski

6240

11350

6760

2050

2180

9488

10695

4358

4640

Južnobanatski

5080

26780

12760

4460

4520

7036

14800

6762

8481

Zapadnobački

1800

14800

8860

2620

2640

3486

11538

5882

5504

Južnobački

12700

44340

24660

8490

4660

43040

41022

16304

8266

Sremski

2580

17940

12480

4110

4210

15011

19107

7929

9292

Vojvodina

35550

142370

82390

26460

23380

95491

121323

50701

45861

Srpske enklave KM

2500

11500

7980

1800

2220

3652

8340

5489

3987

Republika Srbija

141060

527770

311140

92030

96860

205652

472968

185461

183172

 

POTREBNE KOLIČINE VAKCINE I IMUNOBIOLOŠKIH PREPARATA PREMA PROGRAMU ZA IMUNIZACIJU LICA ODREĐENOG UZRASTA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. G. PO EKSPOZICIJI I PO KLINIČKIM INDIKACIJAMA

Tabela 6

Okrug

Vrsta vakcine i imunobioloških preparata (po ekspoziciji)

Vrsta vakcina (po kliničkim indikacijama)

Hep. B

HBIg (IJ)

TT

HTIg (IJ)

HDC

HRIg (IJ)

grip

DtaP

pneumokok.

meningokok

Hib

IPV

Grad Beograd

14060

50000

91745

9464750

1200

336000

87778

60

500

20

40

740

Mačvanski

1400

6250

18110

2210000

125

35000

18530

110

150

35

155

85

Kolubarski

1994

15120

14392

1384750

250

70000

7563

62

20

20

30

60

Podunavski

1500

4200

14929

1401000

300

84000

11530

70

5

5

40

34

Braničevski

0

0

11000

1127250

600

168000

10000

0

0

0

0

57

Šumadijski

 

16800

25165

2496250

250

70000

14930

 

 

 

 

73

Pomoravski

1200

 

38550

1675000

220

61600

9950

 

3

3

 

15

Borski

5715

 

7250

45000

150

42000

11450

 

 

 

 

15

Zaječarski

750

 

9400

850000

 

 

7980

5

1

 

 

5

Zlatiborski

500

4200

10100

1625000

250

70000

14000

10

20

20

20

56

Moravički

150

2000

10900

588000

170

47600

6600

110

7

6

0

35

Raški

500

0

21600

2500000

220

61600

13000

0

10

250

0

25

Rasinski

935

2500

20000

1937500

180

50400

14600

30

11

13

 

58

Nišavski

2800

0

20800

2062500

750

210000

16100

40

13

3

4

230

Toplički

0

0

3620

425000

0

0

4400

0

0

0

0

0

Pirotski

200

2000

5000

400000

75

21000

5250

70

20

20

50

27

Jablanički

135

10850

12770

1007500

1100

308000

10000

10

5

5

 

27

Pčinjski

990

0

8790

340000

80

22400

10390

28

20

10

10

32

Centralna Srbija

32829

113920

344121

31539500

5920

1657600

274051

605

785

410

349

1574

Severnobački

1600

28250

7000

632500

350

98000

6280

30

 

 

 

90

Srednje banatski

1559

6720

12770

1067000

300

84000

9390

60

23

1

5

168

Severnobanatski

2445

2000

5700

347500

180

50400

6750

 

 

 

 

1

Južnobanatski

286

2500

14821

2046250

760

212800

12230

15

0

0

0

121

Zapadnobački

3260

 

10770

515000

180

50400

10750

20

5

5

5

20

Južnobački

3297

76400

19495

1650000

750

210000

28840

140

35

30

60

134

Sremski

5175

3000

19470

1074250

550

154000

9530

136

288

15

72

85

Vojvodina

17622

118870

90026

7332500

3070

859600

83770

401

351

51

142

619

Srpske enklave KM

3654

20000

4156

0

150

42000

6497

3

 

 

 

8

Republika Srbija

54105

252790

438303

38872000

9140

2559200

364318

1009

1136

461

491

2201

 

PLAN HITNE MEDICINSKE POMOĆI (SLUŽBE HITNE MEDICINSKE POMOĆI U DOMOVIMA ZDRAVLJA I ZAVODIMA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD.

Tabela 7a

R.
br.

Okrug

Broj usluga u hitnoj medicinskoj pomoći

Na mestu povređivanja i razboljevanja (teren)

U zdravstvenoj ustanovi (ambulanta)

Broj pacijenata

Intervencije
standardnih ekipa

Intervencije
specijalizovanih
lekarskih ekipa

Broj pacijenata

Lekarski pregledi

0

1

2

3

4

5

6

1

Severnobački okrug

16841

11020

6280

30731

30731

2

Srednje banatski okrug

12931

9553

3278

44941

42985

3

Severnobanatski okrug

15212

24383

0

19581

23804

4

Južnobanatski okrug

21975

20509

6685

55176

56055

5

Zapadnobački

21005

14174

5384

43984

43984

6

Južnobački okrug

60898

46304

13218

78263

78263

7

Sremski okrug

21188

19050

4858

99805

99516

Vojvodina

170050

144993

39703

372481

375338

8

Grad Beograd

104061

91233

27065

101876

103057

9

Mačvanski okrug

12611

9876

2651

73208

74741

10

Kolubarski okrug

9523

7489

2034

11639

11639

11

Podunavski okrug

14122

5013

9109

46672

46672

12

Braničevski okrug

6890

5650

1240

62437

62477

13

Šumadijski okrug

31752

19730

8740

99352

82310

14

Pomoravski okrug

14205

25042

1750

81834

81840

15

Borski okrug

7454

14719

43

58772

58160

16

Zaječarski okrug

5770

5770

0

43367

43367

17

Zlatiborski okrug

14289

12041

3520

114195

112149

18

Moravički okrug

16797

14236

0

45381

42182

19

Raški okrug

13124

7056

4289

122400

122400

20

Rasinski okrug

10014

7568

2446

54537

54537

21

Nišavski okrug

41064

20085

20996

148370

148370

22

Toplički okrug

7188

7913

2131

42295

42295

23

Pirotski okrug

6245

6230

0

18329

18329

24

Jablanički okrug

21320

12279

9041

55546

55546

25

Pčinjski okrug

12157

23204

0

70557

70557

Centralna Srbija

348586

295134

95055

1250767

1230628

Republika Srbija

518536

440127

134758

1995729

1605966

 

PLAN SLUŽBE HITNE POMOĆI (USLUGE PREVOZA PACIJENATA) U DOMOVIMA ZDRAVLJA I ZAVODIMA ZA HMP U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD

Tabela 7b

R.
br.

Okrug

Broj usluga prevoza
pacijenata (sanitetski prevoz)

Broj pacijenata
- ostalo

Broj ekipa
hitne pomoći

Broj pređenih
kilometara

Broj pacijenata na dijalizi

0

1

2

3

4

5

1

Severnobački okrug

54

31914

13

1134898

2

Srednje banatski okrug

78

9744

29

1357211

3

Severnobanatski okrug

68

13004

14

767792

4

Južnobanatski okrug

120

35999

47

2068491

5

Zapadnobački

41

6679

33

1179612

6

Južnobački okrug

196

37989

47

2942540

7

Sremski okrug

128

46737

53

2219539

Vojvodina

685

182066

236

11670083

8

Grad Beograd

647

40004

147

5958059

9

Mačvanski okrug

125

1838

7

420119

10

Kolubarski okrug

137

1576

19

365141

11

Podunavski okrug

153

17204

22

1192314

12

Braničevski okrug

109

12116

24

1640433

13

Šumadijski okrug

132

23430

44

1906263

14

Pomoravski okrug

132

22048

42

2079250

15

Borski okrug

47

13126

30

1379576

16

Zaječarski okrug

21

4087

11

381786

17

Zlatiborski okrug

120

11156

16

2474293

18

Moravički okrug

44

7132

35

1203597

19

Raški okrug

61

14408

23

2092018

20

Rasinski okrug

182

11820

37

1547713

21

Nišavski okrug

151

23007

53

2279160

22

Toplički okrug

48

15743

17

989112

23

Pirotski okrug

58

6681

18

778357

24

Jablanički okrug

36

20853

39

1151638

25

Pčinjski okrug

123

88542

37

2748934

Centralna Srbija

2326

334771

621

30587763

Republika Srbija

3011

516837

857

42257846

 

PLAN KUĆNOG LEČENJA I NEGE U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD.

Tabela 8

Okrug

Broj lečenih
pacijenata

Ukupan broj
pregleda lekara

Ukupno usluga
medicinskih sestara

Broj pregleda
lekara po pacijentu

Mačvanski

11,535

10,032

151,694

0.86

Kolubarski

3,957

4,158

33,923

1.05

Podunavski

10,442

10,812

76,247

1.03

Braničevski

1,274

2,495

141,964

1.95

Šumadijski

5,413

25,517

106,348

4.7

Pomoravski

2,216

11,019

48,971

4.9

Borski

3,247

15,727

101,715

4.8

Zaječarski

2,193

18,039

102,693

8.22

Zlatiborski

40,168

15,349

288,909

0.38

Moravički

8,133

10,470

45,978

1.28

Raški

8,942

14,402

109,756

1.61

Rasinski

2,667

16,781

114,166

6.29

Nišavski

10,271

99,983

422,948

9.73

Toplički

2,221

5,234

51,343

2.35

Pirotski

11,210

14,522

60,603

1.29

Jablanički

7,823

26,703

85,100

3.41

Pčinjski

7,977

26,468

77,139

3.31

Grad Beograd

30,495

98,624

488,461

3.23

Centralna Srbija UKUPNO

170,184

426,335

2,507,958

2.51

Severnobački

1,559

5,417

50,777

3.47

Srednjebanatski

2,503

5,482

24,329

2.19

Severnobanatski

3,288

27,141

209,804

8.25

Južnobanatski

1,739

8,001

102,475

4.6

Zapadnobački

3,358

9,055

70,345

2.69

Južnobački

10,663

20,371

509,309

1.91

Sremski

5,226

17,934

197,542

3.43

Vojvodina UKUPNO

28,336

93,401

1,164,581

3.27

REPUBLIKA SRBIJA UKUPNO

198,520

519,736

3,672,539

2.62

 

PLAN RENDGEN I ULTRAZVUČNE DIJAGNOSTIKE U PZZ U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD

Tabela 9

R.
br.

Okrug

Rö dijagnostika
UKUPNO

Rö skopija

Rö grafija

Rö dijagnostika lica
UKUPNO

Pregledi
ultrazvukom

Ultrazvuk
broj lica

0

1

2

3

4

5

6

7

1

Severnobački

39,610

46

39,564

13,424

13,378

5,064

2

Srednje banatski

7,231

18

7,213

6,439

11,420

5,251

3

Severnobanatski

5,661

4,122

1,539

10,133

7,143

4,283

4

Južnobanatski

32,827

1,532

31,295

26,112

30,308

23,516

5

Zapadnobački

22,825

914

21,911

16,955

18,385

13,611

6

Južnobački

66,798

3,714

63,084

41,218

65,414

27,422

7

Sremski

42,000

678

41,322

31,221

54,693

25,146

Vojvodina

216,952

11,024

205,928

145,502

200,741

104,293

8

Grad Beograd

505,937

23,808

482,129

240,484

202,118

143,547

9

Mačvanski

32,195

1,755

30,440

21,533

12,503

11,666

10

Kolubarski

23,312

1,465

21,847

17,630

16,289

16,363

11

Podunavski

12,290

655

11,635

7,702

11,720

10,103

12

Braničevski

55,088

1,847

53,241

38,570

30,782

21,234

13

Šumadijski

35,748

 

35,748

23,136

18,273

30,614

14

Pomoravski

20,384

1,376

19,008

15,918

26,935

21,088

15

Borski

17,292

2,550

14,742

12,565

15,424

9,820

16

Zaječarski

5,076

1,076

4,000

4,169

970

970

17

Zlatiborski

91,739

4,889

86,850

48,265

55,275

39,560

18

Moravički

22,376

1,224

21,152

3,411

13,933

7,747

19

Raški

90,292

5,374

84,918

48,750

36,733

30,897

20

Rasinski

16,189

174

16,015

14,568

18,442

12,016

21

Nišavski

118,042

28,950

89,092

50,136

39,333

35,514

22

Toplički

17,945

1,653

16,292

13,291

5,851

6,960

23

Pirotski

24,831

928

23,903

21,784

24,965

12,776

24

Jablanički

49,954

1,203

48,751

23,523

16,133

14,888

25

Pčinjski

34,551

3,058

31,493

15,917

12,980

3,493

Centralna Srbija

1,173,241

81,985

1,091,256

621,352

558,659

429,256

Republika Srbija

1,390,193

93,009

1,297,184

766,854

759,400

533,549

 

PLAN LABORATORIJSKE DIJAGNOSTIKE U PZZ U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD.

Tabela 10

R.
br.

OKRUG

Hematološke analize

Broj lica

Biohemijske analize

Broj lica

Analiza urina

Broj lica

0

1

2

3

4

5

6

7

1

Severnobački

186,320

32,800

107,980

33,000

39,000

44,000

2

Srednje banatski

591,777

120,523

511,754

102,351

276,956

31,884

3

Severnobanatski

376,603

52,148

232,950

52,904

124,548

42,780

4

Južnobanatski

790,494

129,366

784,714

131,693

151,597

167,081

5

Zapadnobački

672,644

105,563

579,778

87,251

115,435

166,792

6

Južnobački

2,296,919

184,867

1,973,112

129,508

394,628

333,274

7

Sremski

731,601

164,994

506,693

136,815

393,304

81,749

Vojvodina

5,646,358

790,261

4,696,981

673,522

1,495,468

867,560

8

Grad Beograd

5,507,957

850,973

5,955,424

708,525

1,181,627

685,395

9

Mačvanski

757,767

79,717

402,425

75,756

169,008

53,019

10

Kolubarski

522,163

102,907

479,539

102,159

144,537

70,250

11

Podunavski

303,098

63,871

269,447

39,356

90,994

28,097

12

Braničevski

534,023

75,930

612,096

75,365

141,613

107,441

13

Šumadijski

808,339

164,586

830,801

104,328

116,702

103,280

14

Pomoravski

539,327

75,128

547,024

82,215

170,520

68,652

15

Borski

541,225

64,347

315,880

35,787

86,742

24,668

16

Zaječarski

42,222

12,321

34,834

12,321

9,402

9,402

17

Zlatiborski

1,294,207

201,003

1,027,076

185,642

334,753

313,781

18

Moravički

763,685

104,798

732,957

74,579

225,736

81,407

19

Raški

1,094,192

87,643

1,138,586

85,371

113,897

71,291

20

Rasinski

1,470,386

210,056

1,059,525

170,892

278,954

265,023

21

Nišavski

1,848,116

260,734

1,296,919

228,060

515,580

220,896

22

Toplički

387,041

53,058

220,865

46,777

171,862

45,495

23

Pirotski

362,051

96,884

294,571

95,381

63,193

59,130

24

Jablanički

1,039,255

155,212

844,108

138,298

521,248

148,559

25

Pčinjski

667,537

112,844

385,110

83,932

397,327

82,293

Centralna Srbija

18,482,591

2,772,012

16,447,187

2,344,744

4,733,695

2,438,079

Republika Srbija

24,128,949

3,562,273

21,144,168

3,018,266

6,229,163

3,305,639

 

PLAN SPECIJALISTIČKO-KONSULTATIVNE DELATNOSTI U PZZ U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD.

Tabela 11

R.
br.

Okrug

Mentalno zdravlje

Otorinolaringologija

Oftalmologija

Interna medicina

Specijal. - konsultativni pregledi

Dijagnostičko-terapijske usluge

Preventivni pregled

Specijal. - konsultativni pregledi

Dijagnostičko-terapijske usluge

Preventivni pregled

Specijal. - konsultativni pregledi

Dijagnostičko-terapijske usluge

Specijal. - konsultativni pregledi

Dijagnostičko-terapijske usluge

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

Severnobački okrug

3370

6250

593

3600

5719

402

4912

14565

27869

11142

2

Srednje banatski okrug

6050

1050

0

0

0

2096

6031

19965

35265

9828

3

Severnobanatski okrug

6200

3600

0

0

0

2561

5285

11685

10831

2920

4

Južnobanatski okrug

24680

14160

0

1104

0

1057

10107

20821

38485

2778

5

Zapadnobački

17460

13330

9837

7338

8537

9544

16123

43364

28905

3251

6

Južnobački okrug

49500

81890

15068

50464

69869

26057

86382

262764

 

11327

7

Sremski okrug

27700

26640

7736

18400

15626

13046

26145

110525

52559

12834

Vojvodina

134960

146920

33234

80906

99751

54763

154985

483689

287559

54080

8

Grad Beograd

149380

20670

14731

302073

421846

40499

306176

1773196

293400

109753

9

Mačvanski okrug

13700

14560

0

15691

35194

950

15103

45056

35067

6950

10

Kolubarski okrug

1120

0

1105

2310

986

1978

971

699

7113

11093

11

Podunavski okrug

15230

14980

2183

12970

15363

4266

29182

101403

13711

17376

12

Braničevski okrug

6740

16450

1659

12666

19993

3496

33466

58371

46240

5008

13

Šumadijski okrug

16630

6690

0

44869

49059

454

42801

133207

72787

60364

14

Pomoravski okrug

6960

7150

795

5333

8881

828

7279

32924

20102

2581

15

Borski okrug

0

0

0

0

0

788

1868

795

0

0

16

Zaječarski okrug

5370

0

0

0

0

0

0

0

0

0

17

Zlatiborski okrug

24970

56190

603

12846

30241

3493

35898

230325

55585

8530

18

Moravički okrug

53770

20600

1479

21468

31650

2158

27450

92254

47637

9419

19

Raški okrug

21710

1580

2008

13015

2483

8434

39611

62610

33039

1931

20

Rasinski okrug

17840

8700

1099

25689

42376

3941

35872

108475

20288

11826

21

Nišavski okrug

3651

55850

2630

42788

59012

8432

43946

160848

101953

23426

22

Toplički okrug

8040

0

936

4923

3170

2917

25275

76982

32141

8934

23

Pirotski okrug

0

0

766

10425

4961

690

7745

16866

16352

4388

24

Jablanički okrug

5230

3810

479

4363

2335

1137

8444

9889

22751

10310

25

Pčinjski okrug

28390

59000

199

1518

4379

1103

9877

31572

33528

7467

Centralna Srbija

378731

286230

30672

532947

731929

85564

670964

2935472

851694

299356

Republika Srbija

513691

433150

63906

613853

831680

140327

825949

3419161

1139253

353436

 

PLAN SPECIJALISTIČKO-KONSULTATIVNE DELATNOSTI U PZZ U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD.

Tabela 11

R.
br.

Okrug

Pneumoftiziološka delatnost

Ostale specijalističke službe

Ukupno specijalističko-konsultativna delatnost

Preventivni pregled

Specijal. - konsultativni pregledi

Dijagnostičko-terapijske usluge

Preventivni pregled

Specijal. - konsultativni pregledi

Preventivni pregled

Specijal. - konsultativni pregledi

Ukupni pregledi lekara

Dijagnostičko-terapijske usluge

0

1

12

13

14

15

16

17

18

19

20

1

Severnobački okrug

2250

13996

21652

2922

916

6167

54663

60830

59328

2

Srednje banatski okrug

706

8494

7537

0

906

2802

56746

59548

38380

3

Severnobanatski okrug

1117

5293

6526

0

946

3678

28555

32233

24731

4

Južnobanatski okrug

1568

15404

4216

200

5733

2825

95513

98338

41975

5

Zapadnobački

2434

13837

11475

155

4782

21970

88445

110415

79957

6

Južnobački okrug

2636

36584

37738

30155

104724

73916

327654

401570

463588

7

Sremski okrug

1448

24219

29478

6968

45194

29198

194217

223415

195103

Vojvodina

12159

117827

118622

40400

163201

140556

939438

1079994

903062

8

Grad Beograd

463

134927

63253

50934

194022

106627

1379978

1486605

2388718

9

Mačvanski okrug

767

23582

25543

1451

17208

3168

120351

123519

127303

10

Kolubarski okrug

893

5493

4124

0

0

3976

17007

20983

16902

11

Podunavski okrug

638

27137

37442

13819

47454

20906

145684

166590

186564

12

Braničevski okrug

578

37355

23227

8240

17439

13973

153906

167879

123049

13

Šumadijski okrug

909

43434

38672

7020

73969

8383

294490

302873

287992

14

Pomoravski okrug

56

4954

1740

5018

755

6697

45383

52080

53276

15

Borski okrug

0

0

0

0

0

788

1868

2656

795

16

Zaječarski okrug

150

764

0

374

1841

524

7975

8499

0

17

Zlatiborski okrug

2489

36232

28088

0

5185

6585

170716

177301

353374

18

Moravički okrug

3124

17597

20009

0

18352

6761

186274

193035

173932

19

Raški okrug

1517

41324

42913

0

5526

11959

154225

166184

111517

20

Rasinski okrug

1068

26633

30983

288

61003

6396

187325

193721

202360

21

Nišavski okrug

1305

40887

67241

3578

74693

15945

307918

323863

366377

22

Toplički okrug

1622

13275

7322

174

3167

5649

86821

92470

96408

23

Pirotski okrug

763

16774

19617

0

15908

2219

67204

69423

45832

24

Jablanički okrug

126

6255

2712

924

9306

2666

56349

59015

29056

25

Pčinjski okrug

1145

34114

18160

6433

53990

8880

161417

170297

120578

Centralna Srbija

17613

510737

431046

98253

599818

232102

3544891

3776993

4684033

Republika Srbija

29772

628564

549668

138653

763019

372658

4484329

4856987

5587095

 

PLAN FIZIKALNE MEDICINE U DOMOVIMA ZDRAVLJA (PZZ) U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD.

Tabela 12

R.
br.

Okrug

Preventivni pregledi

Pregledi lekara

Ukupni pregledi
lekara (1+2)

Fizioterapeutske
usluge ukupno

Broj lica na
fizikalnom tretmanu
i rehabilitaciji

0

1

2

3

4

5

6

1

Severnobački okrug

800

3,420

4,220

40,500

1,500

2

Srednje banatski okrug

0

0

0

0

0

3

Severnobanatski okrug

0

850

850

19,600

500

4

Južnobanatski okrug

3900

16,200

20,100

273,000

5,900

5

Zapadnobački

3000

25900

28,900

601,700

9,870

6

Južnobački okrug

17200

54200

71,400

651400

71130

7

Sremski okrug

14600

30200

44,800

460000

57200

Vojvodina

39500

130,770

170,270

2,046,200

146,100

8

Grad Beograd

45200

238750

283,950

5223000

284000

9

Mačvanski okrug

900

6600

7,500

172200

9200

10

Kolubarski okrug

0

2,200

2,200

18200

4200

11

Podunavski okrug

300

5,500

5,800

87500

3300

12

Braničevski okrug

2700

21,000

23,700

237000

5700

13

Šumadijski okrug

400

22,000

22,400

161000

10400

14

Pomoravski okrug

7600

32,300

39,900

567000

9600

15

Borski okrug

500

3,600

4,100

80000

1300

16

Zaječarski okrug

120

1,200

1,320

31000

800

17

Zlatiborski okrug

2300

21,600

23,900

204000

11400

18

Moravički okrug

1200

11,000

12,200

128000

29000

19

Raški okrug

1800

17,800

19,600

751000

27000

20

Rasinski okrug

2800

36,000

38,800

449000

13000

21

Nišavski okrug

17800

45,300

63,100

557000

20000

22

Toplički okrug

2500

11,200

13,700

158000

4500

23

Pirotski okrug

950

18,400

19,350

191000

6000

24

Jablanički okrug

1400

6,600

8,000

35000

2200

25

Pčinjski okrug

0

0

0

0

0

Centralna Srbija

88470

501050

629,020

9049900

441600

Republika Srbija

127970

631,820

799,290

11,096,100

587,700

 

PLANIRANI BROJ HOSPITALIZOVANIH LICA PO NIVOIMA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE U UPRAVNIM OKRUZIMA U REPUBLICI SRBIJI U 2010. GOD.

Tabela 13

R.
br.

Upravni okrug/nivo zdravstvene zaštite

Broj postelja iz
Izveštaja ustanova
2008. godine

Planirani broj
hospitalizovanih
lica 2010. godine

0

1

2

3

1

Severnobački okrug - I i II nivo

680

23119

2

Srednjebanatski - II nivo

957

18535

3

Severnobanatski - I i II nivo

990

16412

4

Južnobanatski - II nivo

3045

31940

5

Zapadnobački - II nivo

732

17832

6

Južnobački - II i III nivo

2762

85031

7

Sremski - II nivo

845

24807

Vojvodina

10011

217676

8

grad Beograd - I, II i III nivo

10675

270481

9

Mačvanski - I i II nivo

1502

34197

10

Kolubarski - II nivo

657

19899

11

Podunavski - II nivo

699

18068

12

Braničevski - II nivo

668

19053

13

Šumadijski - II i III nivo

1425

57724

14

Pomoravski - I i II nivo

930

35763

15

Borski - II nivo

685

18459

16

Zaječarski - II nivo

1000

27987

17

Zlatiborski - I i II nivo

1230

43633

18

Moravički - I i II nivo

729

28253

19

Raški - I i II nivo

1705

44919

20

Rasinski - I i II nivo

1041

24224

21

Nišavski - II i III nivo

2793

73547

22

Toplički - I i II nivo

341

10478

23

Pirotski - I i II nivo

342

10274

24

Jablanički - II nivo

905

31689

25

Pčinjski - I i II nivo

1098

22338

Centralna Srbija

28425

790986

Republika Srbija

38436

1008662

 

PLAN U OBLASTI BOLNIČKE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE PO UPRAVNIM OKRUZIMA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2010. GOD.

Tabela 14

R
br.

Upravni okrug

Broj operacija

Broj laborator. analiza

Broj specijalističko-konsultativnih pregleda

Terapijske intervencije

Ukupno

Za stac. pacijente

Za ambul. pacijente

Ukupno

Za stac. pacijente

Za ambul. pacijente

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

Severnobački

10848

2394671

254010

12487

241523

735707

570882

164825

2

Srednjebanatski

4657

1250569

272039

4433

267606

326

232

94

3

Severnobanatski

4206

826660

177225

30246

146979

3219

2119

1100

4

Južnobanatski

7757

1741786

380836

15653

365183

1676577

1566743

109834

5

Zapadnobački

8862

950902

159857

12104

147753

/

/

/

6

Južnobački

37421

6820150

739001

65812

673189

19842422

5289523

14552899

7

Sremski

8294

824453

1682

1682

/

/

/

/

Vojvodina

82045

14809191

1984650

142417

1842233

22258251

7429499

14828752

8

grad Beograd

149758

26294238

2833246

220802

2612444

1625046

801342

823704

9

Mačvanski

7679

1408334

327402

17404

309998

536035

383289

152746

10

Kolubarski

6003

1904144

189749

26404

163345

627579

526369

101228

11

Podunavski

5194

2060468

288002

13409

274593

/

/

/

12

Braničevski

5427

1117300

188338

28308

160030

/

/

/

13

Šumadijski

12907

2356898

462504

46216

416288

/

/

/

14

Pomoravski

12678

2398162

425635

13165

412470

89665

36002

53663

15

Borski

4772

2317250

243056

20833

222223

112622

60458

52164

16

Zaječarski

3684

1868471

244940

13744

231196

400078

309421

90657

17

Zlatiborski

13308

1793301

296912

33590

263322

516342

438668

77674

18

Moravički

7203

1474768

398297

21884

376413

288050

223517

64533

19

Raški

9899

3126292

365966

11089

354877

5774

570

5204

20

Rasinski

5489

138465

136465

/

136465

/

/

/

21

Nišavski

35461

3857087

539832

41457

498375

7824787

434

7824353

22

Toplički

5451

475797

104905

10080

94825

13006

/

13006

23

Pirotski

4717

741679

119009

12191

106818

/

/

/

24

Jablanički

6721

838340

324869

29912

294957

106494

45008

61486

25

Pčinjski

4469

1823907

230736

7666

223070

1394

1394

/

Centralna Srbija

300820

55994901

7719863

568154

7151709

12146872

2826472

9320418

Republika Srbija

382865

85613283

11689163

852988

10836175

34405141

10255971

24149170