PRAVILNIK
O MERAMA ZA SUZBIJANJE I ISKORENJIVANJE SALMONELOZE PERNATE ŽIVINE

("Sl. list SFRJ", br. 6/88 i "Sl. glasnik RS", br. 7/2010 - dr. pravilnik)

Član 1

Radi suzbijanja iskorenjivanja salmoneloze pernate živine u jatu, primenjuju se mere predviđene ovim pravilnikom.

Član 2

Pod jatom pernate živine koja se gaji u farmama podrazumeva se, u smislu ovog pravilnika, grupa pernate živine iste starosti i istog izvora, ako se nalazi u jednom objektu i ako taj objekt ispunjava uslove stroge izolacije.

Ako objekt ne raspolaže dezinfekcionim punktom i posebnom obućom i odećom za rad radnika u njemu i ne ispunjava uslove za vršenje tekuće dezinfekcije, pod jatom pernate živine podrazumeva se grupa životinja iste starosti i iz istog izvora ako se izolovano drži.

Pod jatom pernate živine u ekstenzivnim uslovima gajenja podrazumeva se, u smislu ovog pravilnika, sva pernata živina koja se nalazi u jednom dvorištu. Ako to dvorište nije izolovano, pod jatom se podrazumeva sva pernata živina većeg broja objekata ili celog naselja.

Član 3

Obolelom od salmoneloze smatra se pernata živina kod koje je bakteriološkim pregledom (mikroskopskim i kulturelnim) i serološkim i biohemijskim pregledom utvrđena infekcija bakterijama iz roda Salmonella.

Član 4

Dijagnostičkom ispitivanju na salmonelozu podleže:

1) sve sirovine životinjskog porekla za pripremanje hrane za ishranu pernate živine (riblje brašno, mesno brašno, mesno-koštano brašno, koštano brašno, brašno pripremljeno od otpadaka zaklane pernate živine, krvno brašno i uljane pogače) - pre njihovog korišćenja za pripremanje hrane;

2) ostaci hrane koja je korišćena za ishranu pernate živine obolele od salmoneloze;

3) uređaji i prostorije za inkubiranje jaja pernate živine, ambalaža (osim papirne) i oprema koja se koristi prilikom inkubiranja - najmanje četiri puta godišnje;

4) oplođena jaja iz kojih se, prilikom inkubiranja, nisu izlegli pilići, uginuli i kržljavi pilići i njihov feces. Pregledu se podvrgava najmanje 100 neizleženih oplođenih jaja i kržljavi i uginuli pilići. Iz inkubatora (kapaciteta do 3.600 jaja), pregledu se podvrgava najmanje 10 uzoraka;

5) jednodnevni pilići koji uginu u toku transporta i pilići koji uginu u toku tri dana od dana završenog transporta;

6) objekti za proizvodnju jaja i mesa pernate živine i objekti za gajenje pernate živine - u toku proizvodnje, putem briseva;

7) skupni uzorak fecesa podmlatka i nosilja - dva puta godišnje (u odgoju i eksploataciji);

8) leševi uginule pernate živine iz matičnih farmi i farmi nosilja koje se koriste za proizvodnju konzumnih jaja - jedanput mesečno, a iz farmi dedovskih centara - jedanput sedmično, s tim da se uzorkom smatra jednodnevno uginuće najviše 20 životinja;

9) koža, meso i parenhimski organi (jetra, srce, Fabricijeva burza i slezina) zaklane pernate živine - na jednom zbirnom uzorku od najmanje 10 životinja koji se uzima na klanici, na početku i kraju dnevnog klanja.

Član 5

Ako se dijagnostičkim ispitivanjem na salmonelozu utvrdi uzročnik salmoneloze, narediće se sledeće mere, i to:

1) sirovine za pripremanje hrane za ishranu pernate živine moraju se dekontaminirati odgovarajućim postupkom;

2) prostorije, aparati i pribor na mestima proizvodnje i uskladištenja hrane za pernate živine, moraju se sanitarno obraditi odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom;

3) prostorije, uređaji, ambalaža i oprema u inkubatorskim stanicama i vozila za transport pernate živine i jaja moraju se obraditi odgovarajućim postupkom i dezinfekcionim sredstvom;

4) jaja za nasad, odmah po sakupljanju, i aparati za inkubiranje moraju se dezinfikovati baktericidnim gasom;

5) jaja uložena u inkubator istog dana podvrgavaju se u toku inkubiranja sanitarnoj obradi baktericidnim gasom 18. do 19. dana;

6) pilići koji su se izlegli, dok su još vlažni i dok su u inkubatoru, moraju se sanitarno obraditi baktericidnim gasom;

7) neizležena jaja, izleženi kržljavi pilići i drugi otpaci u inkubatoru moraju se neškodljivo ukloniti;

8) dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija zaraženih objekata za gajenje pernate živine i za proizvodnju jaja i mesa pernate živine i sprovođenje bakteriološke kontrole njene efikasnosti najdocnije drugog dana od dana izvršenja dezinfekcije;

9) uklanjanje stajnjaka van ekonomskog dvorišta i njegovo pakovanje i zabrana upotrebe stajnjaka do isteka roka od tri meseca od dana pakovanja;

10) lečenje bolesne pernate živine odgovarajućim antibiotikom, na osnovu antibiograma.

Član 6

Salmoneloza pernate živine smatra se prestalom u jatu za priplod ako je dijagnostičkim ispitivanjem izvršenim petog i desetog dana od dana sprovođenja svih naređenih mera i završenog lečenja, utvrđen negativan rezultat na uzorcima organa uginule pernate živine, kloakalnim brisevima i prostirci iz zaraženog objekta.

Salmoneloza pernate živine smatra se prestalom u jatu koje se koristi za tov ako je dijagnostičkim ispitivanjem izvršenim 5. i 15. dana od dana sprovođenja svih naređenih mera i završenog lečenja, utvrđen negativan rezultat na uzorcima organa uginule ili prinudno zaklane pernate živine, odnosno jata.

Član 7

Pernata živina koja se koristi za bilo koju fazu reprodukcije mora se hraniti isključivo hranom pripremljenom od sirovina koje su ispitane na salmonelozu, a rezultati dobijeni takvim ispitivanjem su negativni.

Član 8

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o merama za suzbijanje i iskorenjivanje salmoneloze pernate živine ("Službeni list SFRJ", br. 49/82).

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

Napomene

Odredbe Pravilnika o merama za suzbijanje i iskorenjivanje salmoneloze pernate živine ("Sl. list SFRJ", br. 6/88), koje se odnose na domaću kokoš Gallus-gallus, prestaju da važe 1. marta 2010. godine, danom početka primene Pravilnika o utvrđivanju mera za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorenjivanje infekcija živine određenim serotipovima salmonela ("Sl. glasnik RS", br. 7/2010).