ODLUKA

O OBJEDINJENOJ NAPLATI KOMUNALNO-STAMBENIH I DRUGIH USLUGA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 8/94, 12/95 i 9/97 - odluka USRS)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom, u cilju ekonomičnije i efikasnije naplate određenih komunalno-stambenih i drugih usluga, uređuje se sistem objedinjene obrade podataka i naplate komunalno-stambenih i drugih usluga i uređuju pitanja u vezi sa načinom vršenja poslova objedinjene naplate, naknadom za izvršene poslove i pravima i obavezama pravnih i fizičkih lica - korisnika komunalno-stambenih i drugih usluga.

Član 2

Pod objedinjenom naplatom u smislu ove Odluke podrazumeva se skup određenih poslova radi naplate komunalno-stambenih usluga putem jedinstvenog mesečnog računa.

Član 3

U Gradu Novom Sadu vrši se objedinjena naplata: naknada za korišćenje građevinskog zemljišta; stanarine, odnosno zakupnine za stanove u društvenoj svojini; troškova investicionog i tekućeg održavanja i čišćenja zajedničkih delova zgrada: utrošene vode i naknade za odvođenje otpadnih voda; naknade za grejanje prostorija; naknade za pripremu tople potrošne vode; naknade za iznošenje smeća; naknade za dezinsekciju i deratizaciju; naknade za obavljanje dimničarskih usluga i naknade za utrošenu električnu energiju za osvetljenje zajedničkih prostorija i prostora i pogona zajedničkih uređaja u stambenim zgradama (u daljem tekstu: komunalno-stambene usluge).

Naplata naknade za korišćenje građevinskog zemljišta vrši se od svih pravnih i fizičkih lica putem objedinjene naplate. Ostale komunalno-stambene usluge iz stava 1. ovog člana naplaćuju se putem objedinjene naplate od fizičkih lica a od pravnih lica naplatu komunalno-stambeniih i drugih usluga vrše javna i javna komunalna preduzeća.

Član 4

Poslove objedinjene naplate komunalno-stambenih usluga obavlja Javno preduzeće "Informatika" u svoje ime, a za račun: Javnog preduzeća "Zavod za izgradnju grada" u Novom Sadu, Javnog preduzeća "Stan" u Novom Sadu, Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" u Novom Sadu, Javnog preduzeća "Novosadska toplana" u Novom Sadu, Javnog komunalnog preduzeća "Čistoća" u Novom Sadu, Deoničkog društva "Ciklonizacija" u Novom Sadu, Društvenog preduzeća "Dimničar" u Novom Sadu i Javnog preduzeća "Elektrodistribucija" u Novom Sadu (u daljem tekstu: korisnici objedinjene naplate).

Za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana Javno preduzeće "Informatika" zaključiće ugovore sa Deoničkim društvom "Ciklonizacija" u Novom Sadu, Društvenim preduzećem "Dimničar" u Novom Sadu i Javnim preduzećem "Elektrodistribucija" u Novom Sadu, u skladu sa odredbama ove Odluke.

Objedinjenom naplatom mogu se obuhvatiti i druge usluge, o čemu se zaključuje poseban ugovor između Javnog preduzeća "Informatika" i budućeg korisnika objedinjene naplate, u skladu sa odredbama ove Odluke.

II NAČIN VRŠENJA POSLOVA OBJEDINJENE NAPLATE

Član 5

Poslovi objedinjene naplate komunalno-stambenih usluga su:

1. uspostavljanje i vođenje matične evidencije stambenog, poslovnog i pomoćnog prostora po prostornim jedinicama i korisnicima, zakupcima ili vlasnicima prostornih jedinica na teritoriji Grada Novog Sada;

2. obračun mesečnih obaveza korisnika komunalno-stambenih usluga;

3. dostavljanje mesečnih računa korisnicima komunalno-stambenih usluga;

4. naplata komunalno-stambenih usluga i preduzimanje mera za sprovođenje postupka prinudne naplate neizmirenih potraživanja korisnika objedinjene naplate;

5. prenošenje sredstava od ostvarene naplate korisnicima objedinjene naplate;

6. vođenje analitičkog knjigovodstva po korisnicima objedinjene naplate;

7. vođenje evidencija i izrada izveštaja na osnovu podataka iz evidencija i

8. drugi poslovi koji proističu iz objedinjene naplate.

Član 6

Matična evidencija stambenog i poslovnog prostora uspostavlja se i vodi na osnovu podataka iz evidencija koje vode Društveno preduzeće Geodetski zavod "Geoplan" Novi Sad; Javno preduzeće "Zavod za izgradnju grada" Novi Sad, Javno preduzeće "Poslovni prostor" Novi Sad i Javno preduzeće "Stan" Novi Sad, kao i na osnovu podataka koje dostave korisnici objedinjene naplate.

Član 7

Obaveze korisnika komunalno-stambenih usluga obračunavaju se po pravilu jednom mesečno na osnovu podataka o potrošnji i ceni, odnosno visini naknade za određenu komunalno-stambenu uslugu, koje korisnici objedinjene naplate dostavljaju Javnom preduzeću "Informatika".

Podatke iz stava 1. ovog člana korisnici objedinjene naplate su dužni da dostave Javnom preduzeću "Informatika" najkasnije do poslednjeg dana u mesecu za tekući mesec.

Član 8

U slučaju da neki od korisnika objedinjene naplate ne dostavi podatke iz stava 1. člana 7. ove Odluke u utvrđenom roku, izvršiće se akontativni obračun mesečne obaveze korisnika te komunalno-stambene usluge na osnovu obaveze za prethodni mesec.

Konačni obračun mesečne obaveze korisnika komunalno-stambene usluge izvršiće se pri prvom narednom mesečnom obračunu nakon što korisnik objedinjene naplate dostavi podatke.

Član 9

Računi se dostavljaju korisnicima komunalno-stambenih usluga predajom na redovnu poštansku dostavu ili na drugi pogodan način najkasnije do sedmog dana u mesecu za prethodni mesec, odnosno sedmog dana od dana dostavljanja podataka.

Član 10

Naplata komunalno-stambenih usluga podrazumeva praćenje blagovremenosti i potpunosti izmirenja obaveza korisnika komunalno-stambenih usluga i evidentiranje neizmirenih obaveza po izdatim računima najkasnije do poslednjeg dana narednog meseca za prethodni kalendarski mesec, sa presekom na dan isteka roka za izmirenje obaveza.

Korisnicima komunalno-stambenih usluga za koje se utvrdi da nisu blagovremeno izmirili obaveze, iznos duga će se pripojiti računu za naredni mesec, kao i odgovarajuća kamata, računajući od dana padanja u docnju.

Član 11

Prinudna naplata naknade za korišćenje građevinskog zemljišta vrši se po propisima za prinudnu naplatu javnih prihoda.

Preduzimanje mera za sprovođenje postupka prinudne naplate ostalih komunalno-stambenih proizvoda i usluga podrazumeva podnošenje sudu predloga za izvršenje neizmirenih obaveza korisnika komunalno-stambenih usluga, kao i druge radnje u postupku pred sudom.

Član 12

Javno preduzeće "Informatika" je dužno da podnese sudu predloge za izvršenje neizmirenih obaveza korisnika komunalno-stambenih usluga najkasnije u roku od mesec dana od dana isteka roka za izmirenje obaveza.

Na zahtev Javnog preduzeća "Informatika", korisnici objedinjene naplate su dužni da u postupku pred sudom učestvuju kao umešači.

Član 13

Sredstva uplaćena po izdatim računima prenose se korisnicima objedinjene naplate svakog dana.

Sredstva se prenose korisnicima objedinjene naplate sa prolaznog računa otvorenog za ovu svrhu kod Službe za platni promet i finansijski nadzor Novi Sad, srazmerno visini potraživanja pojedinog korisnika objedinjene naplate za svaki mesec.

Član 14

Javno preduzeće "Informatika" je dužno da redovno vodi analitičko knjigovodstvo po izdatim računima za korisnike objedinjene naplate i mesečno, a prema potrebi i češće, dostavlja im podatke o nivou i dinamici naplate, kao i druge podatke koji proističu iz analitičkog knjigovodstva.

Član 15

Javno preduzeće "Informatika" vodi evidenciju o predlozima podnetim sudu i o tome mesečno izveštava korisnike objedinjene naplate.

III NAKNADA ZA VRŠENJE POSLOVA OBJEDINJENE NAPLATE

Član 16

Javno preduzeće "Informatika" je dužno da poslove objedinjene naplate izvrši na način i u rokovima utvrđenim ovom Odlukom.

Član 17*

Za obavljanje poslova objedinjene naplate Javnom preduzeću "Informatika" pripada mesečna naknada (u daljem tekstu: manipulativni troškovi).

Visina manipulativnih troškova odgovara stvarnim mesečnim troškovima obavljanja poslova objedinjene naplate, a utvrđuje je Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada na predlog Upravnog odbora Javnog preduzeća "Informatika".

Član 18

Manipulativne troškove Javno preduzeće "Informatika" oprihoduje prenošenjem odgovarajućeg iznosa sredstava sa prolaznog žiro-računa na svoj žiro-račun u skladu sa kriterijumima utvrđenim u stavu 1. člana 13. ove Odluke.

IV PRAVA I OBAVEZE KORISNIKA KOMUNALNO-STAMBENIH USLUGA

Član 19

Korisnici komunalno-stambenih usluga su dužni da svoje mesečne obaveze po izdatim računima izmire do 15. dana u mesecu za prethodni mesec, odnosno u roku od osam dana od dana prijema računa.

U slučaju neblagovremenog izmirenja obaveza korisnici komunalno-stambenih usluga dužni su da plate zakonom utvrđenu kamatu, a u postupku pred sudom i naknadu štete u visini rasta cena na malo, počevši od dana padanja u docnju do dana plaćanja punog iznosa dugovanja.

Član 20

Korisnici komunalno-stambenih usluga dužni su da o svim promenama od značaja za utvrđivanje njihovih obaveza u vezi sa korišćenjem komunalno-stambenih usluga obaveste Javno preduzeće "Informatika" u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Član 21

Korisnici komunalno-stambenih usluga mogu uložiti prigovor Javnom preduzeću "Informatika" na način obračuna svojih obaveza u roku od osam dana od dana prijema računa.

Javno preduzeće "Informatika" je dužno da dostavi pismeni odgovor na prigovor najkasnije u roku od osam dana od dana kada je prigovor podnet.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Javno preduzeće "Informatika" zaključiće ugovore iz člana 4. stav 2. ove Odluke u roku od 30 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Član 23

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Napomene

* Odredba člana 17. stav 3. ove odluke prestala je da važi 4. juna 1997. godine na osnovu Odluke USRS, IU-244/96 od 10. aprila 1997. godine, koja je objavljena u:
"Sl. listu Grada Novog Sada", br. 9/97 od 24. maja 1997. godine, i u
"Sl. glasniku RS", br. 24/97 od 4. juna 1997. godine.