UREDBA
O KRITERIJUMIMA ZA OBRAČUN NAKNADE ZA AMBALAŽU ILI UPAKOVAN PROIZVOD I OSLOBAĐANJE OD PLAĆANJA NAKNADE, OBVEZNICIMA PLAĆANJA, VISINI NAKNADE, KAO I O NAČINU OBRAČUNAVANJA I PLAĆANJA NAKNADE

("Sl. glasnik RS", br. 8/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se kriterijumi za obračun naknade za ambalažu ili upakovan proizvod i oslobađanje od plaćanja naknade, obveznici plaćanja, visina naknade, kao i način obračunavanja i plaćanja naknade.

Član 2

Ova uredba ne odnosi se na:

1) upakovan proizvod ako ukupna količina ambalažnih sirovina korišćenih za taj proizvod koji se stavlja u promet, u toku jedne kalendarske godine ne prelazi količinu od 1000 kg;

2) ambalažu sa dugim vekom trajanja i povratnu ambalažu na koju se primenjuje kaucijski sistem;

3) izvezenu ambalažu ili upakovan proizvod, odnosno koji je predmet ponovnog uvoza, a za koji je već plaćena naknada po drugim propisima;

4) ambalažu ili upakovan proizvod uvezen u nekomercijalne svrhe ili koji je fizičko lice kupilo za sopstvene potrebe;

5) ambalažu ili upakovan proizvod koji se transportuje iz inostranstva u slobodne zone radi skladištenja ili ako se ne vrši njegovo prepakivanje;

6) proizveden, uvezen ili izvezen ambalažni materijal koji služi za dalju proizvodnju ambalaže.

II KRITERIJUMI ZA OBRAČUN NAKNADE ZA AMBALAŽU ILI UPAKOVAN PROIZVOD I OSLOBAĐANJE OD PLAĆANJA NAKNADE

Član 3

Naknada za ambalažu ili upakovan proizvod koji posle upotrebe postaje ambalažni otpad (u daljem tekstu: naknada) obračunava se i plaća za proizvedenu i uvezenu ambalažu ili upakovan proizvod koji se prvi put stavlja u promet na teritoriji Republike Srbije, i to prema:

1) vrsti i količini ambalaže stavljene u promet;

2) sastavu ambalaže;

3) nameni ambalaže (jednokratna i višekratna);

4) ispunjenosti nacionalnih ciljeva za ponovno iskorišćenje i reciklažu ambalažnog otpada.

Član 4

Naknada se obračunava i plaća za ambalažu ili upakovan proizvod prema vrsti (papir/karton, plastika, staklo, metal i drvo) i količini ambalaže.

Naknada se obračunava i plaća prema preovlađujućem materijalu u sastavu ambalaže ili njene komponente ili upakovanog proizvoda, i to:

1) na različite materijale od kojih je sačinjena višeslojna ambalaža koji se ne mogu fizički odvojiti ili izdvojiti;

2) na delove od kojih je izrađena ambalaža ili njena komponenta koji se ne mogu fizički odvojiti ručno ili jednostavnim fizičkim putem.

Naknada se obračunava i plaća na svaku komponentu ambalaže ili upakovanog proizvoda koja se može odvojiti ručno ili jednostavnim fizičkim putem.

Naknada za ambalažu ili upakovan proizvod se obračunava i plaća prema nameni ambalaže bez obzira da li se koristi za jednokratnu ili višekratnu upotrebu.

Član 5

Naknada iz člana 3. ove uredbe obračunava se prema ispunjenosti nacionalnih ciljeva upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, i to:

1) opštih ciljeva za ponovno iskorišćenje i reciklažu ambalažnog otpada bez obzira na vrstu ambalaže i/ili;

2) specifičnih ciljeva za reciklažu ambalažnog otpada prema vrsti ambalaže.

Naknadu iz člana 3. ove uredbe čini zbir naknade za opšte ciljeve za ponovno iskorišćenje i reciklažu ambalažnog otpada i naknade za specifične ciljeve za reciklažu po vrstama ambalaže:

Naknada = Naknada (opšti ciljevi) + Naknada (specifični ciljevi)

Obračun naknada za opšte i specifične ciljeve se vrši prema sledećim formulama:

1. Opšti ciljevi za ponovno iskorišćenje i reciklažu ambalažnog otpada:

Naknada (opšti ciljevi) = N x (PI - Opi) + N x (R - ΣOR j), pri čemu je:

PI = cPI x T

R = cR x T

N = koeficijent naknade za ponovno iskorišćenje i reciklažu 1kg ambalažnog otpada, izražen u dinarima

cPI = procenat ponovnog iskorišćenja ambalažnog otpada utvrđen kao opšti cilj za svaku godinu

cR = procenat reciklaže ambalažnog otpada utvrđen kao opšti cilj za svaku godinu

R = količina ambalažnog otpada koju je neophodno reciklirati prema opštem cilju, izražena u kilogramima

PI = količina ambalažnog otpada koju je neophodno ponovno iskoristiti

Opi = ukupna količina ambalažnog otpada koji je ponovno iskorišćen, izražena u kilogramima

ΣOR j = ukupna količina ambalažnog otpada koji je recikliran, izražena u kilogramima (j = staklo, papir/karton, metal, plastika, drvo, kao i/ili drugi ambalažni materijali)

T = ukupna količina ambalaže koja je plasirana na tržište u toku godine izražena u kilogramima

Ako je količina ambalažnog otpada koji je ponovno iskorišćen veća od količine koju je neophodno ponovno iskoristiti tj. ako je Opi > PI, izraz (PI - Opi) se uzima da je jednak 0 (nuli).

Ako je količina ambalažnog otpada koji je recikliran veća od količine koju je neophodno reciklirati tj. ako je OR > R, izraz (R - OR) se uzima da je jednak 0 (nuli).

2. Specifični ciljevi za reciklažu ambalažnog otpada:

Naknada (specifični ciljevi) = Σ(Ri - OR i) x NR i, pri čemu je:

NR i = koeficijent naknade za reciklažu 1kg ambalažnog otpada prema vrsti ambalaže, izražen u dinarima (i = staklo, papir/karton, metal, plastika i/ili drvo)

Ri = količina ambalažnog otpada prema vrsti ambalaže koju je neophodno reciklirati prema specifičnom cilju, izražena u kilogramima (i = staklo, papir/karton, metal, plastika i/ili drvo)

OR i = količina ambalažnog otpada prema vrsti ambalaže koja je reciklirana, izražena u kilogramima (i = staklo, papir/karton, metal, plastika i/ili drvo).

Ako je količina ambalažnog otpada koji je recikliran veća od količine koju je neophodno reciklirati tj. ako je OR i > Ri, izraz (Ri - OR i) uzima se da je jednak 0 (nuli).

Član 6

Koeficijenti naknade za ponovno iskorišćenje i reciklažu, kao i koeficijenti naknade za reciklažu po vrstama ambalaže, za 1kg ambalažnog otpada, izraženi u dinarima, dati su u sledećoj tabeli:

Koeficijent naknade

[RSD/ kg]

N

38,0

NR staklo

9,5

NR metal

14,25

NR papir

3,0

NR plastika

38,0

NR drvo

7,1

Član 7

Kriterijumi za oslobađanje od plaćanja naknade za ambalažu ili upakovan proizvod utvrđuju se:

1) za sopstveno upravljanje ambalažnim otpadom, ako su ispunjeni svi opšti i specifični nacionalni ciljevi za ponovno iskorišćenje i reciklažu ambalažnog otpada;

2) za upravljanje ambalažnim otpadom preko trećeg lica, kada je obaveza upravljanja ambalažnim otpadom ugovorom preneta na operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom (u daljem tekstu: operater), ako operater ispuni sve opšte i specifične ciljeve i ako su obveznici plaćanja naknade u potpunosti ispunili sve ugovorne obaveze prema operateru.

Obveznici plaćanja naknade koji su ugovorom preneli obavezu na operatera plaćaju 80% od utvrđene visine naknade ako operater nije ispunio nacionalne ciljeve, proporcionalno količini ambalaže koju su stavili u promet.

III OBVEZNICI PLAĆANJA NAKNADE, VISINA NAKNADE, NAČIN OBRAČUNAVANJA I PLAĆANJA NAKNADE

Član 8

Obveznik plaćanja naknade jeste isporučilac, koji prvi stavlja u promet na teritoriji Republike Srbije, i to:

1) ambalažu u koju se pakuje proizvod na mestu prodaje krajnjem korisniku;

2) upakovan proizvod.

Član 9

Visina naknade obračunava se na osnovu godišnjeg izveštaja o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, u skladu sa zakonom kojim se uređuje ambalaža i ambalažni otpad.

Godišnji izveštaj iz stava 1. ovog člana dostavlja se Agenciji za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Agencija) najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu.

Član 10

Agencija je dužna da godišnji izveštaj iz člana 9. ove uredbe dostavlja Fondu za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Fond) do 30. aprila tekuće godine za prethodnu godinu.

Fond obračunava naknadu na osnovu godišnjeg izveštaja i donosi rešenje o plaćanju naknade, odnosno o oslobađanju od plaćanja naknade u roku od 30 dana od dana prijema godišnjeg izveštaja.

Rešenjem o plaćanju naknade utvrđuje se visina naknade, način i rok plaćanja.

Rešenjem o oslobađanju od plaćanja naknade utvrđuje se da je obveznik plaćanja koji obezbeđuje sopstveno upravljanje ambalažnim otpadom ispunio sve opšte i specifične ciljeve za ponovno iskorišćenje i reciklažu ambalažnog otpada i da je obveznik plaćanja koji je ugovorom preneo obavezu na operatera ispunio sve opšte i specifične ciljeve za ponovno iskorišćenje i reciklažu.

Protiv rešenja iz st. 3. i 4. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu nadležnom za poslove životne sredine, preko Fonda.

Za obveznike koji nisu dostavili Agenciji godišnji izveštaj iz člana 9. ove uredbe, Fond će naknadu obračunati na osnovu izveštaja republičkog inspektora za zaštitu životne sredine o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom.

Član 11

Dokaz o izvršenoj uplati naknade obveznik plaćanja naknade dužan je da dostavi Fondu.

Član 12

Ako obveznik plaćanja naknade nije platio iznos naknade u roku utvrđenom rešenjem iz člana 10. stav 3. ove uredbe, Fond će poslati opomenu obvezniku plaćanja naknade kojom nalaže način i rok uplate duga.

Od dana izdavanja opomene iz stava 1. ovog člana do dana uplate duga Fond će obračunati kamatu za docnju u plaćanju.

Ako obveznik plaćanja naknade ne izvrši uplatu u roku utvrđenom opomenom iz stava 1. ovog člana, Fond dostavlja poreskoj upravi zahtev za prinudnu naplatu shodno odredbama zakona kojima se uređuje poreski postupak.

Član 13

Obveznik plaćanja naknade čija visina iznosi do 1.000.000 dinara plaća naknadu u roku od 15 dana od dana prijema rešenja iz člana 10. stav 3. ove uredbe.

Obveznik plaćanja naknade čija visina iznosi preko 1.000.000 dinara plaća naknadu u tri jednake mesečne rate.

IV PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 14

Za 2010. i 2011. godinu naknada iz člana 3. ove uredbe obračunava se i plaća prema ispunjenosti opštih ciljeva za ponovno iskorišćenje i reciklažu ambalažnog otpada.

Za period od 2012. do 2014. godine naknada iz člana 3. ove uredbe obračunava se i plaća prema ispunjenosti opštih ciljeva za ponovno iskorišćenje i reciklažu ambalažnog otpada i specifičnih ciljeva za reciklažu ambalažnog otpada.

Član 15

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".