PRAVILNIK
O KATEGORIZACIJI TURISTIČKIH MESTA

("Sl. glasnik RS", br. 8/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi za određivanje kategorije turističkog mesta, način određivanja i promene kategorije, kao i vrste podataka o turističkim mestima koji se evidentiraju u Registru turizma.

Član 2

Razvrstavanje turističkih mesta u kategorije vrši se na osnovu procene obima turističkog prometa u poslednje tri godine koje prethode godini u kojoj se vrši određivanje kategorije turističkog mesta (kvantitativni kriterijumi), procene stepena izgrađenosti turističke, saobraćajne i komunalne infrastrukture, kao i turističke suprastrukture po određenim zonama u okviru turističkog mesta (kvalitativni kriterijumi).

II USLOVI ZA ODREĐIVANJE KATEGORIJE TURISTIČKOG MESTA

Obim turističkog prometa

Član 3

Procena obima turističkog prometa određuje se na osnovu:

1) registrovanog broja dolaska domaćih turista u turističko mesto;

2) registrovanog broja noćenja domaćih turista u smeštajnim objektima turističkog mesta;

3) registrovanog broja dolaska stranih turista u turističko mesto;

4) registrovanog broja noćenja stranih turista u smeštajnim objektima turističkog mesta;

5) ukupnog broja noćenja turista u smeštajnim objektima turističkog mesta u toku godine u odnosu na broj stanovnika turističkog mesta.

Procena obima turističkog prometa iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu zvaničnih podataka Republičkog zavoda za statistiku.

Broj stanovnika turističkog mesta iz stava 1. ovog člana utvrđuje se prema poslednjem popisu stanovništva.

Procena obima turističkog prometa vrši se prema vrednostima navedenim u Tabeli broj 1 - Obim turističkog prometa, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Na osnovu obima turističkog prometa turistička mesta se razvrstavaju u grupu A ako vrednost turističkog prometa iznosi od 21 do 25 poena, grupu B ako vrednost turističkog prometa iznosi od 16 do 20 poena, grupu V ako vrednost turističkog prometa iznosi od 11 do 15 poena i grupu G ako vrednost turističkog prometa iznosi od 5 do 10 poena.

Stepen izgrađenosti turističke, komunalne i saobraćajne infrastrukture

Član 5

Stepen izgrađenosti turističke, komunalne i saobraćajne infrastrukture procenjuje se po zonama u odnosu na centar turističkog mesta.

Prva zona obuhvata:

1) područje u krugu do 500 m od centra turističkog mesta, za mesto do 5000 stanovnika;

2) područje u krugu do 750 m od centra turističkog mesta, za mesta od 5001 do 20000 stanovnika;

3) područje u krugu do 1.000 m od centra turističkog mesta, za mesta od 20001 do 100000 stanovnika;

4) područje u krugu do 1.250 m od centra turističkog mesta, za mesta preko 100000 stanovnika.

Druga zona obuhvata:

1) područje u krugu od 500 m do 750 m od centra turističkog mesta, za mesto do 5000 stanovnika;

2) područje u krugu od 750 m do 1.000 m od centra turističkog mesta, za mesta od 5001 do 20000 stanovnika;

3) područje u krugu od 1.000 m do 1.250 m od centra turističkog mesta, za mesta od 20.001 do 100.000 stanovnika;

4) područje u krugu od 1.250 m do 1.500 m od centra turističkog mesta, za mesta preko 100.000 stanovnika;

5) područje u krugu od 1.250 m do 2.500 m od centra turističkog mesta, za mesta preko 500.000 stanovnika.

Treća zona turističkog mesta obuhvata prostor od granice druge zone do katastarskih granica turističkog mesta.

Turistička infrastruktura

Član 6

Procena stepena izgrađenosti turističke infrastrukture vrši se na osnovu izgrađenosti turističkog mesta u pogledu sledećih vrsta objekata: javna skijališta; kupališta i plaže; tematski i zabavni parkovi; turistički informativni centri; centri za prihvat turista i posetilaca; odmorišta pored puteva; objekti nautičkog turizma; tereni za golf; tenis tereni; otvoreni i zatvoreni objekti sportske rekreacije; male veštačke akumulacije sa kupalištem; bazeni za kupanje; velnes objekti; trim staze; staze zdravlja; vidikovci; panoramski putevi; biciklističke staze; pešačke staze; staze za motorne sanke; uređene obale reka i jezera (šetališta); objekti za posmatranje prirodnih retkosti; objekti za predah i kraće zadržavanje turista; objekti za avanturističke aktivnosti; letnje pozornice; tradicionalna šetališta (korzo).

Procena stepena izgrađenosti turističke infrastrukture vrši se prema vrednostima navedenim u Tabeli broj 2 - Turistička infrastruktura, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 7

Na osnovu stepena izgrađenosti turističke infrastrukture turistička mesta se razvrstavaju u grupu A ako imaju više od 12 poena, grupu B ako imaju od 9 do 11 poena, grupu V ako imaju od 6 do 8 poena i grupu G ako imaju do 5 poena.

Komunalna infrastruktura

Član 8

Procena stepena izgrađenosti komunalne infrastrukture vrši se na osnovu izgrađenosti turističkog mesta u pogledu sledećih vrsta objekata: vodovod; kanalizacija fekalna; kanalizacija atmosferska; elektromreža i javna rasveta; telekomunikacije; sistemi grejanja; javne površine i javni objekti.

Procena stepena izgrađenosti komunalne infrastrukture vrši se prema vrednostima navedenim u Tabeli broj 3 - Komunalna infrastruktura, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 9

Na osnovu stepena izgrađenosti komunalne infrastrukture turistička mesta se razvrstavaju u grupu A ako imaju preko 15 poena, grupu B ako imaju od 10 do 14 poena, grupu V ako imaju 5 do 9 poena i grupu G ako imaju do 4 poena.

Saobraćajna infrastruktura

Član 10

Procena stepena izgrađenosti saobraćajne infrastrukture vrši se na osnovu izgrađenosti turističkog mesta u pogledu sledećih vrsta objekata: aerodromi; železničke stanice; autobuske stanice; taksi stanice; luke; prevoz vodom; turistički prevoz (fijakeri, turistički vozovi); žičare; interne saobraćajnice; pešačke komunikacije; parkinzi.

Procena stepena izgrađenosti saobraćajne infrastrukture vrši se prema vrednostima navedenim u Tabeli broj 4 - Saobraćajna infrastruktura, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 11

Na osnovu stepena izgrađenosti saobraćajne infrastrukture turistička mesta se razvrstavaju u grupu A ako imaju preko 11 poena, grupu B ako imaju od 8 do 10 poena, grupu V ako imaju od 5 do 7 poena i grupu G ako imaju do 4 poena.

Turistička suprastruktura

Član 12

Procena stepena izgrađenosti turističke suprastrukture vrši se na osnovu izgrađenosti turističkog mesta u pogledu sledećih vrsta objekata: hotel; motel; turističko naselje; kamp; pansion; prenoćište; hostel; kuća; apartmani; soba; drugih smeštajnih objekata.

Procena stepena izgrađenosti turističke suprastrukture vrši se prema vrednostima navedenim u Tabeli broj 5 - Turistička suprastruktura, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 13

Na osnovu stepena izgrađenosti turističke suprastrukture turistička mesta se razvrstavaju u grupu A ako imaju preko 25 poena, grupu B ako imaju od 20 do 24 poena, grupu V ako imaju od 10 do 19 poena i grupu G ako imaju do 9 poena.

Član 14

Turistička mesta se razvrstavaju u kategorije na sledeći način:

1) u I kategoriju razvrstava se turističko mesto ako je na osnovu obima turističkog prometa razvrstano u grupu A, na osnovu stepena izgrađenosti turističke infrastrukture razvrstano u grupu A ili B, na osnovu stepena izgrađenosti komunalne infrastrukture razvrstano u grupu A ili B, na osnovu stepena izgrađenosti saobraćajne infrastrukture razvrstano u grupu A ili B i na osnovu stepena izgrađenosti turističke suprastrukture razvrstano u grupu A;

2) u II kategoriju razvrstava se turističko mesto ako je na osnovu obima turističkog prometa razvrstano u grupu B, na osnovu stepena izgrađenosti turističke infrastrukture razvrstano najmanje u grupu V, na osnovu stepena izgrađenosti komunalne infrastrukture razvrstano u grupu B ili V, na osnovu stepena izgrađenosti saobraćajne infrastrukture razvrstano u grupu B ili V i na osnovu stepena izgrađenosti turističke suprastrukture razvrstano u grupu B;

3) u III kategoriju razvrstava se turističko mesto ako je na osnovu obima turističkog prometa razvrstano u grupu V, na osnovu stepena izgrađenosti turističke infrastrukture razvrstano najmanje u grupu G, na osnovu stepena izgrađenosti komunalne infrastrukture razvrstano najmanje u grupu G, na osnovu stepena izgrađenosti saobraćajne infrastrukture razvrstano najmanje u grupu G i na osnovu stepena izgrađenosti turističke suprastrukture razvrstano u grupu V;

4) u IV kategoriju razvrstava se turističko mesto ako je na osnovu obima turističkog prometa razvrstano u grupu G.

Razvrstavanje turističkih mesta u kategorije vrši se prema vrednostima navedenim u Tabeli broj 6 - Razvrstavanje turističkih mesta u kategorije, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

III NAČIN ODREĐIVANJA I PROMENE KATEGORIJE TURISTIČKOG MESTA

Određivanje kategorije turističkog mesta

Član 15

Zahtev za određivanje kategorije turističkog mesta sadrži: naziv i adresu podnosioca zahteva; traženu kategoriju turističkog mesta za koju se podnosi zahtev; podatke o turističkom mestu koji se evidentiraju u Registru turizma; dokaze o ispunjenosti uslova za traženu kategoriju turističkog mesta.

Član 16

Komisija za kategorizaciju turističkih mesta priprema predlog za razvrstavanje turističkog mesta u odgovarajuću kategoriju u formi zapisnika, u skladu sa zakonom.

Zapisnik sadrži:

1) osnovne podatke o podnosiocu zahteva i turističkom mestu;

2) podatke o ispunjenosti uslova za traženu kategoriju turističkog mesta;

3) predlog Komisije za razvrstavanje turističkog mesta u odgovarajuću kategoriju.

Rešenje o određivanju kategorije turističkog mesta se radi evidentiranja dostavlja Registru turizma.

Promena kategorije turističkog mesta

Član 17

Ako u toku perioda za koji je izdato rešenje o određivanju kategorije turističkog mesta, turističko mesto ispuni uslove za višu kategoriju od kategorije koja mu je određena, na zahtev jedinice lokalne samouprave, ministar nadležan za poslove turizma donosi rešenje o promeni kategorije turističkog mesta.

Promena kategorije turističkog mesta vrši se po istom postupku i na isti način koji se primenjuju za njeno određivanje.

IV VRSTE PODATAKA O TURISTIČKIM MESTIMA, KOJI SE EVIDENTIRAJU U REGISTRU TURIZMA

Član 18

U okviru Registra turizma evidentiraju se sledeći podaci o turističkom mestu:

1. kategorija turističkog mesta;

2. opšti podaci o turističkom mestu (površina turističkog mesta u km2, broj stanovnika turističkog mesta, broj zaposlenih turističkog mesta, broj zaposlenih u turizmu turističkog mesta);

3. podaci o turističkom prometu u turističkom mestu (broj dolazaka domaćih turista, broj noćenja domaćih turista, broj dolazaka stranih turista, broj noćenja stranih turista, broj domaćih posetilaca, broj stranih posetilaca);

4. podaci o turističkoj suprastrukturi turističkog mesta (broj i vrsta javnih smeštajnih kapaciteta - objekti, broj i vrsta privatnih smeštajnih kapaciteta - objekti, broj smeštajnih jedinica (soba) u javnim smeštajnim kapacitetima (po vrstama objekata i ukupno), broj smeštajnih jedinica (soba) u privatnim smeštajnim kapacitetima (po vrstama objekata i ukupno), broj ležaja (krevet) u javnim smeštajnim kapacitetima (po vrstama objekata i ukupno), broj ležaja (krevet) u privatnim smeštajnim kapacitetima (po vrstama objekata i ukupno), broj sedećih mesta u javnim objektima za ishranu (po vrstama objekata i ukupno), broj sedećih mesta u privatnim objektima za ishranu (po vrstama objekata i ukupno);

5. podaci o turističkim resursima i turističkim atrakcijama turističkog mesta, i to:

1) turističke atrakcije (geološke karakteristike prostora; klima; voda; biljni svet; životinjski svet; zaštićena prirodna baština; zaštićena kulturno-istorijska baština; kultura života i rada; znamenite osobe i kulturno-istorijski događaji; manifestacije; kulturne i verske ustanove; prirodna lečilišta; sportsko-rekreativni objekti i tereni; turističke staze i putevi; zabavne atrakcije; turistička infrastruktura);

2) ostali turistički resursi (objekti turističko servisne infrastrukture - opis; turistički uređaji - opis; turističke zone - opis; turistički prostori - opis; turističke agencije; turističko-informativni centri; turistički kadrovi; turistička organizovanost; sastav turističkog informisanja - interna televizija; indirektni turistički resursi; očuvana priroda - opis; komunalna infrastruktura; saobraćajni položaj i saobraćajna povezanost; prostorna organizacija mesta; privlačno oblikovane zgrade, parkovi, trgovi, ulice - opis).

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kategorizaciji turističkih mesta ("Službeni glasnik RS", br. 74/94 i 4/95 - ispravka).

Član 20

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Tabela broj 1 - Obim turističkog prometa

 

Kriterijum

Broj

Oblici turističkog prometa

Udeo

Napomena

Poeni

A

B

V

G

(A) Turistički promet

1

Dolasci domaćih turista: turističko mesto/Republika

preko 10%

 

5

 

 

 

 

8-10%

 

4

6-8%

 

3

4-6%

 

2

Do 4%

 

1

2

Noćenja domaćih turista: turističko mesto/Republika

preko 10%

 

5

 

 

 

 

8-10%

 

4

6-8%

 

3

4-6%

 

2

Do 4%

 

1

3

Dolasci stranih turista: turističko mesto/Republika

preko 15%

 

5

 

 

 

 

10-15%

 

4

5-10%

 

3

2-5%

 

2

Do 2%

 

1

4

Noćenja stranih turista: turističko mesto/Republika

preko 15%

 

5

 

 

 

 

10-15%

 

4

5-10%

 

3

2-5%

 

2

Do 2%

 

1

5

Noćenje turista: turističko mesto/broj stanovnika turističkog mesta

preko 100%

 

5

 

 

 

 

80-100%

 

4

60-80%

 

3

40-60%

 

2

Do 40%

 

1

Turistički promet:

21-25

16-20

11-15

5-10

 

Tabela broj 2 - Turistička infrastruktura

 

Kriterijum

Broj

Objekti

Zona

Napomena

Poeni

A

B

V

G

(B) Turistička
infrastruktura

1

Turističko-informativni centar

I zona

 

3

 

 

 

 

II zona

 

2

2

Tematski i zabavni park

I zona

 

3

 

 

 

 

II zona

 

2

Do 2 km od spoljne granice II zone turističkog mesta

 

1

3

Otvoreni i zatvoreni objekti sportske rekreacije (teniski tereni, skijališta, ski - stadioni, golf, mini golf, odbojkaški, fudbalski, skijaški i tereni za jahanje, biciklističke staze, staze zdravlja, trim staze, staze za motorne sanke, bazeni za kupanje, objekti nautičkog turizma, itd.).

I zona

Ocenjivanje se vrši ako postoje najmanje tri objekta. Objekti navedeni u tabeli donose 0,5 poena. U koloni "poeni" je prikazan maksimalan broj poena.

maks. 5

 

 

 

 

II zona

maks. 4

Do 2 km od spoljne granice II zone turističkog mesta

maks. 3

4

Velnes objekti i objekti banjske rekreacije

I zona

 

3

 

 

 

 

II zona

2

Do 2 km od spoljne granice II zone turističkog mesta

1

 

Kriterijum

Broj

Objekti

Zona

Napomena

Poeni

A

B

V

G

(B) Turistička infrastruktura

5

Infrastruktura za pružanje atrakcijske i zabavne ponude (vidikovci, panoramski putevi, objekti za posmatranje prirodnih retkosti, objekti za predah i kraće zadržavanje turista, arheološka nalazišta, muzeji, letnje pozornice, tradicionalna šetališta (korzo), objekti za avanturističke aktivnosti, kazina, igraonice)

I zona

Ocenjivanje se vrši ako postoje najmanje tri objekta. Objekti navedeni u tabeli donose 0,5 poena. U koloni "poeni" je prikazan maksimalan broj poena.

maks. 5

 

 

 

 

II zona

maks. 4

Do 2 km od spoljne granice II zone turističkog mesta

maks. 3

6

Turistička signalizacija

Označena I zona turističkog mesta

 

1

 

 

 

 

Označena I i II zona turističkog mesta

 

2

 

 

Označena I i II zona turističkog mesta i najvažnije saobraćajnice na prilazima turističkom mestu

 

3

 

 

Turistička infrastruktura

Više od 12

9-11

6-8

Do 5

 

Tabela broj 3 - Komunalna infrastruktura

 

Kriterijum

Broj

Objekti

Zona

Napomena

Poeni

A

B

V

G

(V) Komunalna infrastruktura

1

Javna vodovodna mreža (obezbeđeno snabdevanje u dovoljnim količinama higijenski ispravne (pitke) vode

I zona

 

1

 

 

 

 

II zona

 

2

2

Javna kanalizaciona mreža sa uređajem za prečišćavanje otpadnih voda (zatvoreni kanalizacijski sastav)

I i II zona

 

1

 

 

 

 

Teritorija
turističkog mesta

 

2

3

Kanalizacija atmosferska

I i II zona

 

1

 

 

 

 

Teritorija turističkog mesta

 

2

4

Elektromreža i javna rasveta

I i II zona

 

1

 

 

 

 

Teritorija turističkog mesta

 

2

5

Telekomunikacije

I i II zona

 

1

 

 

 

 

Teritorija turističkog mesta

 

2

6

Sistemi grejanja

I i II zona

 

1

 

 

 

 

Teritorija turističkog mesta

 

2

7

Javne površine - parkovi

I i II zona turističkog mesta

Ocenjuje se izgled i održavanje zelenih površina sa uređenim pešačkim komunikacijama od čvrstog materijala, ocenom od 0,5 - 2

0,5 - 2

 

 

 

 

 

Kriterijum

Broj

Objekti

Zona

Napomena

Poeni

A

B

V

G

(V) Komunalna infrastruktura

8

Javni objekti

I i II zona

Ocenjuje se izgled i uređenost, ocenom od 0,5 -2

0,5-1,5

 

 

 

 

Teritorija turističkog mesta

0,5-2

9

Uklanjanje čvrstih otpadnih materija

Teritorija turističkog mesta

Specijalni kontejneri ili kante sa poklopcima istog kvaliteta, smeštene na određenim, pristupačnim mestima

3

 

 

 

 

Teritorija turističkog mesta

Kontejneri i kante svakodnevno se prazne

2

Teritorija turističkog mesta

Odlaganje čvrstih otpadnih materija vrši se na deponijama, van turističkog mesta.

1

10

Javni toalet

I zona

Toalet za žene: pet kabina, jedna za osobe sa posebnim potrebama, prostor za presvlačenje dece
Sanitarna grupa za muškarce: četiri kabine, jedna za osobe sa posebnim potrebama, prostor sa pisoarima

1

 

 

 

 

I i II zona

2

Komunalna infrastruktura:

Više od 15

10-14

5-9

Do 4

 

Tabela broj 4 - Saobraćajna infrastruktura

 

Kriterijum

Broj

Objekti

Zona

Napomena

Poeni

A

B

V

G

(G) Saobraćajna infrastruktura

1

Aerodrom (do 30 km)

 

Ocenjuje se izgled, uređenost, i značaj ocenom od 1 - 3

3

 

 

 

 

2

Železnička stanica (do 5 km)

 

Ocenjuje se izgled i uređenost, ocenom od 1 - 3

3

3

Autobuska stanica

 

Ocenjuje se izgled i uređenost, ocenom od 1 - 2

2

4

Taksi stanica

 

 

maks. 1

5

Luka

 

Ocenjuje se izgled i uređenost, turističkih luka ocenom od 1 - 3

3

6

Brod za prevoz turista

 

 

maks. 3

 7

Žičara

Do 10 km od centra turističkog mesta

Objekti se ocenjuju pojedinačno ocenom 1

maks. 3

 8

Interne saobraćajnice

 

Ocenjuje se izgled i uređenost, ocenom od 1 - 3

maks. 3

9

Turistički put

 

Ocenjuje se uređenost turističkih puteva označenih turističkom signalizacijom

maks. 3

10

Pešačke komunikacije

 

Ocenjuje se izgled i uređenost, ocenom od 1 - 2

maks. 2

11

Garaže ili čuvani parkinzi

 

 

 1

Saobraćajna infrastruktura:

Više od 11

8 - 10

5 - 7

Do 4

 

Tabela broj 5 - Turistička suprastruktura

 

Kriterijum

Broj

Objekti

Zona

Napomena

Poeni

A

B

V

G

(G) Turistička suprastruktura

1

Hotel

I zona

svaki objekat se ocenjuje utvrđenim brojem poena iz tabele bez obzira na kategoriju

2

 

 

 

 

II zona

1

2

Garni hotel

I zona

2

II zona

1

3

Apart hotel

I zona

2

II zona

1

4

Apart garni hotel

I zona

2

II zona

1

5

Motel

I zona

2

II zona

1

6

Turističko naselje

I zona

2

II zona

1

7

Kamp

I zona

2

II zona

1

8

Pansion

I zona

2

II zona

1

9

Kuća za izdavanje

I zona

1

II zona

0,5

10

Apartman

I zona

1

II zona

0,5

11

Sobe za izdavanje

I zona

1

II zona

0,5

12

Hostel

I zona

2

II zona

1

14

Restoran

I zona

1

II zona

0,5

15

Bar

I zona

1

II zona

0,5

16

Lovačke vile

I zona

1

II zona

0,5

17

Ostali smeštaj

I zona

1

II zona

0,5

Turistička suprastruktura

 

Preko 25

20-24

10-19

Do 9

 

Tabela broj 6 - Razvrstavanje turističkih mesta u kategorije

 

 

Kategorija I

Kategorija II

Kategorija III

Kategorija IV

Kriterijumi

Grupa A

Grupa B

Grupa V

Grupa G

Grupa A

Grupa B

Grupa V

Grupa G

Grupa A

Grupa B

Grupa V

Grupa G

Grupa A

Grupa B

Grupa V

Grupa G

Turistički promet

*

 

 

 

 

*

 

 

 

 

*

 

 

 

 

*

Turistička infrastruktura

*

*

 

 

 

*

*

 

 

 

*

*

 

 

 

 

Komunalna infrastruktura

*

*

 

 

 

*

*

 

 

 

*

*

 

 

 

 

Saobraćajna infrastruktura

*

*

 

 

 

*

*

 

 

 

*

*

 

 

 

 

Turistička suprastruktura

*

 

 

 

 

*

 

 

 

 

*

 

 

 

 

 

Napomena: * Uslov za razvrstavanje u određenu kategoriju