ODLUKA
O UTVRĐIVANJU USLOVA ZA LEGALIZACIJU OBJEKATA U POGLEDU UDALJENOSTI OD SUSEDNOG OBJEKTA I VISINE OBJEKTA

("Sl. list grada Smedereva", br. 19/2009)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi za legalizaciju objekata u pogledu udaljenosti objekta od susednog koja je manja od udaljenosti propisane odredbama Pravilnika o opštim uslovima o parcelaciji i izgradnji i sadržini, uslovima i postupku izdavanja akta o urbanističkim uslovima za objekte za koje odobrenje za izgradnju izdaje opštinska odnosno gradska uprava ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 75/2003) i visine objekta koja je veća od visine propisane istim Pravilnikom.

Član 2

Ne može se naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola za sve vrste objekata ako neki od građevinskih elemenata objekta prelazi na susednu parcelu.

Ne može se naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola za slobodnostojeće objekte i objekte u prekinutom nizu, svih vrsta i namena, u svim zonama izgradnje ako objekti na naspramnim bočnim fasadama sadrže naspramne otvore na prostorijama za stanovanje, a njihova međusobna udaljenost je manja od četvrtine visine višeg objekta.

Izuzetno od odredaba stava 1. i 2. ovog člana nadležni organ će naknadno izdati građevinsku, odnosno upotrebnu dozvolu, ako podnosilac zahteva za legalizaciju priloži overenu saglasnost vlasnika susednog objekta.

Član 3

Ne može se naknadno izdati građevinska, odnosno upotrebna dozvola za objekat čija je spratnost veća za jednu spratnu i potkrovnu etažu, a visina veća za 5,0 m od propisane maksimalne spratnosti i visine objekta po zonama izgradnje.

Član 4

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".