PRAVILNIK
O NAKNADI TROŠKOVA I DRUGIH PRIMANJA ZAPOSLENIH, IZABRANIH I POSTAVLJENIH LICA U ORGANIMA GRADSKE UPRAVE

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 2/2010)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi, visina i način isplate naknada troškova i drugih primanja, koja zaposlena, izabrana i postavljena lica u organima grada i Gradske uprave (u daljem tekstu zaposleni) ostvaruju u vezi sa njihovim radom u organima lokalne samouprave.

I NAKNADA TROŠKOVA

Član 2

Zaposleni ima pravo na naknadu troškova i to:

1. za prevoz na rad i sa rada

2. za vreme provedeno na službenom putu u zemlji

3. za vreme provedeno na službenom putu u inostranstvu

4. za korišćenje sopstvenog automobila u službene svrhe.

II DRUGA PRIMANJA

Član 3

Zaposleni ima pravo na isplatu:

1. otpremnine pri odlasku u penziju

2. otpremnine ako je ostao neraspoređen

3. naknade za obavljanje određenih poslova

4. solidarne pomoći

5. jubilarne nagrade

6. zajma za nabavku ogreva, zimnice, udžbenika

7. novčanih i drugih primanja.

NAKNADA TROŠKOVA PREVOZA ZA DOLAZAK NA RAD I ODLAZAK SA RADA

Član 4

Zaposlenom se naknađuju troškovi prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada u visini cene mesečne pretplatne karte, i to kupovinom mesečne pretplatne karte ili u novcu.

Da bi ostvario svoje pravo, zaposleni je dužan da kao dokaz podnese potvrdu o ceni mesečne karte izdate od strane javnog prevoznika i pismenu izjavu o mestu stanovanja.

Član 5

Ukoliko je mesto prebivališta zaposlenog udaljeno manje od 3 km od mesta rada naknada za prevoz se ne isplaćuje.

Ukoliko je mesto prebivališta udaljeno više od 30 km od mesta rada naknada troškova prevoza vrši se u visini od 50% od cene mesečne pretplatne karte.

Član 6

Pravo na naknadu troškova prevoza zaposleni ima samo u dane kada je dolazio na rad.

NAKNADA TROŠKOVA SLUŽBENOG PUTOVANJA U ZEMLJI

Član 7

Službenim putovanjem u smislu ovog Pravilnika, smatra se putovanje na koje se zaposleni upućuje, da po nalogu načelnika Gradske uprave, odnosno gradonačelnika ili drugog ovlašćenog lica, izvrši službeni posao van mesta rada.

Član 8

Ovlašćeno lice izdaje zaposlenom nalog za službeno putovanje u zemlji, pre nego što on pođe na put.

Nalog za službeno putovanje u zemlji sadrži ime i prezime zaposlenog, mesto i cilj putovanja, datum polaska i datum povratka s putovanja, vrstu smeštaja, napomenu da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana, iznos dnevnice i eventualno umanjenje dnevnice, iznos akontacije koji može da se isplati, vrstu prevoznog sredstva kojim putuje, i način obračuna troškova putovanja.

Član 9

Naknada troškova za službeno putovanje u zemlji obuhvata:

1. dnevnicu

2. troškove smeštaja

3. troškove prevoza.

Član 10

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji pripada zaposlenom za vreme od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja.

Zaposlenom se isplaćuje cela dnevnica za službeno putovanje u zemlji koje je trajalo između 12 i 24 časa, a polovina dnevnice za službeno putovanje koje je trajalo između 8 i 12 časova.

Član 11

Dnevnice za službeno putovanje u zemlji isplaćuje se do neoporezivog iznosa predviđenog Zakonom o porezu na dohodak građana.

Član 12

Zaposlenom se na službenom putovanju u zemlji naknađuju troškovi smeštaja u celini, prema priloženom hotelskom računu izuzev za prenoćište u hotelu prve i druge kategorije.

Ako je obezbeđeno besplatno prenoćište, troškovi smeštaja se ne naknađuju.

Član 13

Zaposlenom se naknađuju troškovi prevoza na službenom putu u visini stvarnih troškova prevoza prema priloženoj karti, kao i ostali troškovi nastali pri putovanju - aerodromska taksa, putarina, rezervacija mesta u prevoznom sredstvu, peronska karta i sl. prema priloženom računu.

Član 14

Troškovi službenog putovanja u zemlji naknađuju se na osnovu obračuna putnih troškova uz koji se prilažu odgovarajući dokazi o postojanju i visini troškova (karta za prevoz, račun za prenoćište i dr.) a koji se podnosi u roku od tri dana po završetku službenog putovanja.

NAKNADA TROŠKOVA SLUŽBENOG PUTOVANJA U INOSTRANSTVO

Član 15

Zaposlenom na službenom putovanju u inostranstvo isplaćuje se dnevnica u visini utvrđenoj propisom Vlade i Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika ("Sl. glasnik RS" br. 98/07).

NAKNADA ZA KORIŠĆENJE SOPSTVENOG AUTOMOBILA U SLUŽBENE SVRHE

Član 16

Ako zbog hitnosti, odnosno potreba službenog posla, zaposleni ne može koristiti prevoz u javnom saobraćaju kao ni službeno vozilo, on po pismenom odobrenju načelnika Gradske uprave, ili drugog ovlašćenog lica, može koristiti sopstveni automobil.

Zaposlenom, koji koristi sopstveni automobil isplaćuje se naknada od 10% propisane cene za litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

NAKNADA ZA OTPREMNINU POVODOM PENZIONISANJA

Član 17

Zaposleni kome prestane radni odnos zbog odlaska u penziju ima pravo na otpremninu u visini 1,5 plate koju bi ostvario za mesec koji prethodi mesecu u kome se isplaćuje otpremnina, s tim što ona ne može biti niža od tri prosečne zarade u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa za poslove statistike na dan isplate.

OTPREMNINA ZAPOSLENOM KOJI JE OSTAO NERASPOREĐEN

Član 18

Zaposleni koji je ostao neraspoređen ima pravo na otpremninu za svaku navršenu godinu rada u visini 1/3 prosečne plate koja mu je isplaćena za poslednja 3 meseca koji prethode mesecu u kojem je doneto rešenje o utvrđivanju da je ostao neraspoređen.

NAKNADA ZA OBAVLJANJE ODREĐENOG POSLA

Član 19

Zaposleni ima pravo na naknadu u skladu sa propisima kojima se uređuje rad komisija.

SOLIDARNA POMOĆ ZAPOSLENIMA

Član 20

Zaposleni ima pravo na solidarnu pomoć u slučaju:

1. duže ili teže bolesti zaposlenog ili člana njegove uže porodice, nabavke ortopedskih pomagala i aparata za rehabilitaciju zaposlenog ili člana njegove uže porodice, zdravstvene rehabilitacije zaposlenog, nastanka teže invalidnosti zaposlenog, nabavke lekova za zaposlenog ili člana uže porodice, pomoć maloletnoj deci zaposlenog za slučaj smrti zaposlenog do neoporezivog iznosa prema Zakonu o porezu na dohodak građana.

Članom uže porodice smatraju se bračni drug i deca zaposlenog.

2. pomoć porodici za slučaj smrti zaposlenog, člana uže porodice i penzionisanog radnika u visini troškova pogrebnih usluga, a najviše do neoporezivog iznosa prema Zakonu o porezu na dohodak građana.

Članom uže porodice smatraju se bračni drug i deca zaposlenog.

3. pomoć porodici u slučaju smrti roditelja zaposlenog, usvojenika i usvojioca zaposlenog u iznosu od 10.000,00 dinara.

JUBILARNA NAGRADA

Član 21

Zaposleni ima pravo na jubilarnu novčanu nagradu u visini prosečne neto zarade po zaposlenom u privredi Republike Srbije prema poslednjem objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike, s tim što se visina novčane nagrade uvećava za 25% pri svakom narednom ostvarivanju tog prava.

Jubilarnom godinom smatra se godina u kojoj zaposleni navršava 10, 20, 30 i 40 godina rada provedenih u radnom odnosu kod poslodavca, bez obzira na to u kom organu teritorijalne autonomije i organu jedinice lokalne samouprave je zaposleni ostvarivao prava iz radnog odnosa.

Jubilarna nagrada dodeljuje se po pravilu na dan autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave.

Izuzetno, ako zaposlenom prestaje rad u organu teritorijalne autonomije i organu jedinice lokalne samouprave, a ostvario je pravo na jubilarnu nagradu, nagrada će se isplatiti zaposlenom nakon prestanka rada ili njegovom nasledniku.

NOVČANA I DRUGA PRIMANJA

Član 22

Zaposleni ima pravo na godišnju nagradu.

Godišnja nagrada isplaćuje se zaposlenom, po pravilu, jednokratno - u mesecu januaru, a učesnici se mogu sporazumeti o tome da se godišnja nagrada zaposlenom isplati u više delova.

O visini i načinu isplate godišnje nagrade iz izvornih prihoda ostvarenih u skladu sa zakonom učesnici u zaključivanju kolektivnog ugovora kod poslodavca pregovaraju u postupku izrade odluke o budžetu teritorijalne autonomije i jedinice lokalne samouprave - polovinom meseca novembra za narednu godinu.

ZAJAM ZA NABAVKU OGREVA, ZIMNICE I UDŽBENIKA

Član 23

Zaposleni ima pravo na zajam za nabavku ogreva, zimnice i udžbenika, u novcu.

Zajam u smislu stava 1. ovog člana odobrava se zaposlenom pod sledećim uslovima:

1. Iznos odobrenog kredita ne može biti veći od dve prosečne mesečne zarade u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku nadležnog organa za statistiku.

2. Vraćanje zajma se vrši iz neto zarade zaposlenog najduže u 12 mesečnih rata, počev od isplate zarade u prvom narednom mesecu u odnosu na mesec u kome je isplaćen zajam.

3. Odluku o davanju zajma donosi gradonačelnik ili načelnik Gradske uprave.

4. Ugovorom o zajmu između načelnika ili gradonačelnika i zaposlenog reguliše se iznos, svrha, rok vraćanja zajma i saglasnost zaposlenog da mu se iz zarade vrši obustava zajma, kao i obaveza vraćanja zajma u ugovorenom roku i u slučaju prestanka rada zaposlenog u Gradskoj upravi.

5. Novi zajam se ne može odobriti dok se u potpunosti ne vrati ranije odobren zajam.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

O sprovođenju ovog Pravilnika staraće se Gradska uprava - Odeljenje za finansije.

Član 25

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o visini, uslovima i načinu isplate naknada materijalnih troškova zaposlenih, imenovanih, izabranih i postavljenih lica u organima Opštine i Opštinskoj upravi ("Sl. list opštine Šabac", broj 8/05).

Član 26

Ovaj Pravilnik stupa na snagu od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Šapca".