ODLUKA
O POSEBNIM USLOVIMA U POSTUPKU LEGALIZACIJE OBJEKATA

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2010)

Član 1

Ovom Odlukom bliže se propisuju uslovi u pogledu udaljenosti od susednog objekta i visine objekta, stepen izgrađenosti objekta i prenamene objekta odnosno delova objekta u postupku naknadnog izdavanja građevinske i upotrebne dozvole za objekat, odnosno delove objekta izgrađene ili rekonstruisane bez građevinske dozvole, do 11.09.2009. godine odnosno do stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", broj 72/09).

Član 2

Utvrđivanje da li je objekat izgrađen do datuma iz člana 1. ove Odluke, vršiće se na osnovu:

1) dokumentacije građevinske inspekcije - potvrde izdate od Odseka za inspekcijske poslove - građevinske inspekcije i

2) overene izjave investitora.

Član 3

Uslovi iz čl. 1. ove Odluke odnose se i na objekte:

1) koji su izgrađeni na području za koje nije donet odgovarajući planski dokument;

2) koji su izgrađeni van građevinskog područja.

Član 4

Za objekte koji se nalaze u zonama sa posebnim statusom zaštite i režima i načina korišćenja (akumulacija Ćelije i izletište Jastrebac), ne može se izdati naknadna građevinska i upotrebna dozvola.

Član 5

Ukoliko je položaj objekta takav da njegovi najistureniji delovi (nadzemni prostor objekta) prelaze linije susednih građevinskih parcela, može biti predmet legalizacije samo uz overenu saglasnost vlasnika susednih parcela čije granice (nadzemni prostor)prelaze.

Član 6

Za objekte iz člana 187. stav 1. tačka 6. Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", broj 72/09), može se naknadno izdati građevinska dozvola i bez saglasnosti vlasnika susednog objekta, ukoliko podnosilac zahteva za legalizaciju dostavi overenu izjavu, datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću, da u toku izgradnje, dogradnje ili rekonstrukcije objekta, nije od strane vlasnika susednog objekta pred nadležnim organima, osporavana izgradnja, dogradnja ili rekonstrukcija objekta koji se legalizuje.

Član 7

Za objekte iz člana 187. stav 1. tačka 7. Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", broj 72/09) može se naknadno izdati građevinska dozvola i bez saglasnosti vlasnika susednog objekta, ukoliko podnosilac zahteva za legalizaciju dostavi overenu izjavu, datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću, da u toku izgradnje, dogradnje ili rekonstrukcije objekta, nije od strane vlasnika susednog objekta pred nadležnim organima, osporavana izgradnja, dogradnja ili rekonstrukcija objekta koji se legalizuje.

Član 8

Za objekte iz člana 189. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", broj 72/09) kod kojih su izvršena odstupanja u pogledu:

- promene namene garažnog prostora u poslovni ili stambeni prostor,

- formiranja većeg, odnosno manjeg broja stambenih jedinica od postojećeg odobrenja i

- pretvaranja zajedničkih prostorija u poslovni ili stambeni prostor.

Može se naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola ukoliko podnosilac zahteva za legalizaciju:

- reguliše naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta a za deficitarne sadržaje koji nisu obezbeđeni na parceli (garažiranje i parkiranje vozila i zelene površine) u skladu sa odgovarajućim planom i programom uređivanja građevinskog zemljišta,

- dostavi saglasnost vlasnika stanova odnosno garažnih mesta, odnosno zajedničkih prostorija i

- sudski overen ugovor o izvedenim radovima zaključen sa Skupštinom stanara a sve u skladu sa Zakonom o održavanju stambenih zgrada ("Sl. glasnik RS", broj 44/95) i Zakona o osnovama svojinsko pravnih odnosa ("Sl. list SFRJ", broj 6/80 i 36/90) i ("Sl. list SRJ", broj 29/96).

Član 9

Predmet legalizacije mogu biti i objekti izgrađeni u grubim građevinskim radovima sa formiranim konstruktivnim sklopom (objekat poseduje noseće elemente: temelj, zidove ili a.b. zidove sa a.b. tavanicom), odnosno objekti na kojima nisu izvedeni završni radovi (fasaderski, podopolagački, stolarski i sl.).

Član 10

U postupku legalizacije određenih objekta iz člana 189., stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", broj 72/09) može se pribaviti stručno mišljenje Komisije za planove a na predlog Odseka za urbanizam i građevinarstvo.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".