PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA KORIŠĆENJE SREDSTAVA FONDA ZA POPULACIONU POLITIKU GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o kriterijumima za korišćenje sredstava Fonda za populacionu politiku grada Kruševca (u daljem tekstu: Pravilnik), utvrđuju se kriterijumi i postupak za korišćenje sredstava budžetskog Fonda za populacionu politiku grada Kruševca (u daljem tekstu: Fond), za prava utvrđena godišnjim Programom rada Fonda.

Član 2

Sredstva Fonda koriste se za:

1. podršku porodici sa više đaka,

2. novčanu pomoć porodici za treće i svako naredno dete po rođenju,

3. poklone za đake prvake,

4. jednokratno novčano davanje nezaposlenim porodiljama,

5. jednokratna novčana davanja za pokušaj vantelesne oplodnje,

6. pakete za novorođenčad rođenu 1. januara.

II OPŠTI USLOVI

Član 3

Opšti uslovi za ostvarivanje prava iz tačke 2. ovog Pravilnika su:

- da je državljanin Republike Srbije,

- da ima prebivalište na teritoriji grada Kruševca.

III POSEBNI USLOVI

Član 4

Posebni uslovi utvrđuju se za svako od prava iz tačke 2. ovog Pravilnika.

3.1. Podrška porodici sa više đaka

Član 5

Sredstva Fonda koriste se za kupovinu udžbenika za trećeg i četvrtog đaka u porodici.

Pravo na besplatne udžbenike ima treći i četvrti đak u porodici-učenik osnovne ili srednje škole, pod uslovom da se ostala (starija) deca u porodici nalaze na redovnom školovanju (redovni đak ili student na budžetu i samofinansirajući) u obrazovno-vaspitnim ustanovama čiji je osnivač Vlada Republike Srbije.

Član 6

Postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača za nabavku udžbenika sprovodi škola, u skladu sa procedurom propisanom Zakonom o javnim nabavkama.

Član 7

Škola sačinjava spiskove učenika, vrši proveru školskih potvrda, unosi cenu koštanja udžbenika, i overene spiskove sa školskim potvrdama dostavlja Odseku za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kruševca radi provere.

Uz zahtev za prenos sredstava za kupovinu knjiga, škola dostavlja overenu rekapitulaciju potrebnih sredstava i fakturu dobavljača odseku nadležnom za poslove finansija.

3.2. Novčana pomoć porodici za treće i svako naredno dete po rođenju

Član 8

Sredstva Fonda namenjena su sprovođenju akcije "Treće dete" koja se organizuje dva puta godišnje: krajem meseca juna u okviru "Vidovdanskih svečanosti" i krajem meseca decembra u okviru Novogodišnjih svečanosti.

Član 9

Korisnik sredstava je porodica koja u tekućoj godini dobije treće ili svako naredno dete, i to u periodu od 15.12-10.06. za prvu akciju i u periodu od 10.06-15.12. za drugu akciju.

Spiskove trećeg i svakog narednog deteta po redu rođenja sačinjava matična služba Gradske uprave i dostavlja ih Odseku za društvene delatnosti.

Član 10

Odluku o visini iznosa poklon-čestitke donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije Fonda.

Utvrđivanja visine iznosa poklon čestitke vrši se na osnovu broja novorođene dece i obezbeđenih sredstava za ove namene.

3.3. Pokloni za đake prvake

Član 11

Za sve đake prvake obezbeđuju se pokloni za polazak u školu.

Odluku o vrsti i visini poklona donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije.

Utvrđivanja vrste i visine iznosa poklona vrši se na osnovu broja prvaka i obezbeđenih sredstava za ove namene.

3.4. Jednokratno novčano davanje nezaposlenim porodiljama

Član 12

Kao dodatni oblik zaštite porodilja na teritoriji grada Kruševca, utvrđuje se pravo na jednokratno novčano davanje nezaposlenoj porodilji.

Član 13

Dodatni oblik zaštite iz člana 12. ovog Pravilnika ostvaruje nezaposlena porodilja, državljanin Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji grada Kruševca. Prebivalište mora biti prijavljeno najkasnije tri meseca pre dana porođaja.

Dodatni oblik zaštite iz člana 12. ovog Pravilnika ostvaruje nezaposlena porodilja, državljanin Republike Srbije, sa statusom interno raseljenog lica sa teritorije Kosova i Metohije sa boravištem na teritoriji grada Kruševca. Boravište mora biti prijavljeno najkasnije tri meseca pre dana porođaja.

Pravo na jednokratno novčano davanje ne može ostvariti otac deteta, nezaposlena porodilja, čije dete je dato na usvojenje, u ustanovu socijalne zaštite, na hraniteljstvu, kao ni usvojitelj ili hranitelj deteta.

Član 14

Nezaposlena porodilja u smislu ovog Pravilnika je porodilja koja nije u radnom odnosu kod poslodavca, niti je vlasnik radnje ili preduzeća.

Nezaposlenost se utvrđuje u odnosu na dan rođenja deteta.

Član 15

Pravo na jednokratno novčano davanje ima nezaposlena porodilja za svako dete rođeno u toku jednog porođaja, počev od 01.01.2010. godine, bez obzira na broj prethodne dece.

Član 16

Pravo na jednokratno novčano davanje ima nezaposlena porodilja za svako rođeno dete, u iznosu koji posebnim aktom utvrđuje gradonačelnik grada Kruševca za kalendarsku godinu, najkasnije do 31. decembra tekuće godine za narednu godinu, u okviru sredstava koja se obezbeđuju u budžetu grada za tu namenu, a na osnovu predloga Komisije Fonda.

Član 17

Pravo na jednokratno novčano davanje nezaposlena porodilja ostvaruje na osnovu podnetog zahteva.

Uz zahtev se prilaže:

- uverenje o državljanstvu;

- izvod iz matične knjige rođenih za dete;

- izvod iz matične evidencije Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja;

- fotokopija lične karte nezaposlene porodilje - majke.

Status nezaposlene porodilje može se utvrđivati i na osnovu drugih relevantnih dokaza po oceni organa uprave koji vodi postupak.

Član 18

Nezaposlenoj porodilji pripada jednokratno novčano davanje u iznosu koji važi na dan rođenja deteta.

Član 19

Zahtev za ostvarivanje prava na jednokratno novčano davanje može se podneti, sa potpunom dokumentacijom, najkasnije u roku od tri meseca od rođenja deteta, preko pisarnice Grupe za boračko invalidsku i dečju zaštitu.

Zahtev za ostvarivanje prava na jednokratno novčano davanje ne može se podneti za dete koje nije živo u momentu podnošenja zahteva.

O pravu iz stava 1. ovog člana odlučuje Odsek za društvene delatnosti-Grupa za boračko-invalidsku i dečju zaštitu.

Član 20

Prava iz člana 12. do 19. ovog Pravilnika ostvaruju se po propisima o opštem upravnom postupku.

3.5. Jednokratno novčano davanje za vantelesnu oplodnju

Član 21

Korisnici sredstava su bračni parovi koji su u postupku vantelesne oplodnje, pod uslovom:

- da su neuspešno završili postupak koji ide na teret Republičkog Fonda zdravstvenog osiguranja,

- da su u postupku nekog od narednih pokušaja vantelesne oplodnje.

Član 22

O početku realizacije ovog prava, potencijalni korisnici sredstava biće obavešteni javnim pozivom, objavljenim u sredstvima javnog informisanja i na zvaničnom sajtu grada Kruševca.

Član 23

Jedan bračni par može biti korisnik sredstava samo jednom.

Član 24

Odluku o visini i broju jednokratnih davanja donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije Fonda.

3.6. Paketi za novorođenčad rođenu 1. januara

Član 25

Deci rođenoj 1. januara obezbeđuju se pokloni.

Odluku o vrsti i visini poklona donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije.

Nabavka poklona sprovodi se u decembru, u skladu sa zakonom.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Isplata novčane pomoći porodici za treće i svako naredno dete po rođenju (član 2. tačka 2.), vrši se dva puta godišnje preke Intesa banke, žiro račun broj 160-1-73, jednokratno novčano davanje nezaposlenim porodiljama (član 2. tačka 4.) vrši se iz budžeta grada Kruševca, preko Grupe za finansije i planiranje u Odseku za finansije planiranje i ekologiju, kod Intesa banke žiro račun broj 160-1-73 a po dostavljenom spisku koji do 20.og u mesecu sačinjava Grupa za boračko invalidsku i dečju zaštitu u Odseku za društvene delatnosti, na osnovu koga Gradonačelnik donosi Zaključak.

Isplata jednokratnih novčanih davanja za pokušaj vantelesne oplodnje (član 2. tačka 5.) vrši se isplatom na tekući račun korisnika nakon donošenja Zaključka Gradonačelnika o finansiranju vantelesne oplodnje na predlog Komisije Fonda za populacionu politiku.

Podrška porodici sa više đaka (član 2. tačka 1.) i poklona za đake prvake (član 2. tačka 3.) vrši se na osnovu ispostavljenih faktura dobavljača, shodno spisku koje sačinjavaju škole sa teritorije grada Kruševca i koje dostavljaju Grupi za obrazovanje, kulturu, informisanje i usavršavanje nastavnika pri Odseku za društvene delatnosti.

Isplata paketa za novorođenčad rođenu 1. januara (član 2. tačka 6.) vrši se gotovinskom isplatom porodilji preko blagajne Gradske uprave grada Kruševca.

Član 27

Praćenje realizacije ovog Pravilnika vrši Odsek za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kruševca.

O sprovođenju prava iz ovog Pravilnika, Komisija Fonda će obaveštavati Gradsko veće grada Kruševca.

Član 28

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca" a po dobijanju saglasnosti Gradskog veća grada Kruševca.