PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU KATEGORIJA INVALIDA KOJI MOGU BESPLATNO DA KORISTE JAVNA PARKIRALIŠTA

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2010)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o utvrđivanju kategorija invalida koji mogu besplatno da koriste javna parkirališta na teritoriji grada Kruševca (u daljem tekstu: Pravilnik), utvrđuju se kategorije invalida koji mogu besplatno da koriste javna parkirališta.

Član 2

Pravo na besplatno korišćenje parkirališta imaju sledeće kategorije i to:

- lica sa invaliditetom 80%, 90% i 100% invalidnosti, odnosno I, II, III stepen telesnog oštećenja donjih ekstremiteta i karlice i slepa lica sa 90% ili 100% oštećenja vida;

- invalidi sa 70% oštećenja donjih ekstremiteta;

- lica na dijalizi, koja svojim vozilima dolaze na dijalizu;

- roditelji odnosno staraoci dece sa invaliditetom sa oštećenjima donjih ekstremiteta i karlice, kao i slepe dece, pod uslovom da su obuhvaćena vaspitno obrazovnim procesom ili su smeštena u ustanovu za dnevni boravak, idu na rehabilitaciju ili redovan lekarski tretman.

Član 3

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove saobraćaja dužna je da na parkiralištima odredi potreban broj parking mesta za vozila lica sa invaliditetom koja su ostvarila pravo na besplatno korišćenje parkirališta iz člana 2. ovog Pravilnika.

Član 4

Odsek za društvene delatnosti Gradske uprave utvrđuje ispunjenost uslova iz člana 2. ovog Pravilnika i donosi Rešenje o priznavanju prava na besplatno parkiranje vozila na javnim parkiralištima.

Lice sa invaliditetom može da ostvari pravo na besplatno parkiranje samo za jedno vozilo.

Član 5

Pravo na besplatno parkiranje lica iz člana 2. ostvaruju uz dostavljanje Gradskoj upravi grada Kruševca - Odseku za društvene delatnosti fotokopiju sledećih dokumenata:

- rešenje o invalidnosti,

- saobraćajne dozvole za vozilo registrovano na ime korisnika ili njegovog bračnog druga,

- lične karte korisnika (i lične karte njegovog bračnog druga i izvodi iz matične knjige venčanih ukoliko je vozilo registrovano na ime bračnog druga),

- medicinske dokumentacije o neophodnosti dijalize (za lica na dijalizi),

- izvod iz matične knjige rođenih za dete, potvrdu o upisu u školu ili dnevni boravak, dokaze o rehabilitacionom i drugom redovnom lekarskom tretmanu (podnose roditelji, odnosno staraoci dece sa oštećenjima donjih ekstremiteta i karlice, kao i slepa deca) i

- druge relevantne dokaze po oceni organa uprave koji vodi postupak.

Član 6

Na osnovu Rešenja o priznatom pravu na besplatno parkiranje, lične karte, saobraćajne dozvole koje dostavlja lice sa invaliditetom Služba parkirališta JP "Poslovni centar" - Kruševac unosi podatke o vozilu i vlasniku vozila u elektronski sistem i izrađuje godišnju karticu za to vozilo, čime se korisniku omogućava ostvarivanje navedenog prava.

Član 7

O primeni ovog Pravilnika staraće se Odsek za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kruševca i Služba parkirališta JP "Poslovni centar" Kruševac.

Član 8

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a primenjivaće se od 01.01.2010. godine.

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o utvrđivanju kategorije invalida koji mogu besplatno da koriste javna parkirališta IV br. 580-150/06 od 10.11.2006. godine.

Član 9

Pravilnik objaviti u "Službenom listu grada Kruševca".